EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003SC0251

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, andet led vedrørende Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 96/82/EF af 9. december 1996 om kontrol med risikoen for større uheld med farlige stoffer

/* SEK/2003/0251 endelig udg. - COD 2001/0257 */

52003SC0251

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, andet led vedrørende Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 96/82/EF af 9. december 1996 om kontrol med risikoen for større uheld med farlige stoffer /* SEK/2003/0251 endelig udg. - COD 2001/0257 */


MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, andet led vedrørende Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 96/82/EF af 9. december 1996 om kontrol med risikoen for større uheld med farlige stoffer

2001/0257 (COD)

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, andet led vedrørende Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 96/82/EF af 9. december 1996 om kontrol med risikoen for større uheld med farlige stoffer

1. PROCEDURE

Forslaget, KOM(2001) 624 endelig - 2001/0257(COD) af 10. december 2001 [1], blev fremsendt til Rådet den 11. december 2001 som led i den fælles beslutningsprocedure i henhold til EF-traktatens artikel 175, stk. 1.

[1] EFT nr. C 75 af 26.3.2002, s. 357.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg afgav udtalelse den 24. april 2002.

Europa-Parlamentet afgav udtalelse ved førstebehandlingen under samlingen den 3. juli 2002.

Den 26. september 2002 vedtog Kommissionen et ændret forslag KOM(2002) 540 endelig - 2001/0257(COD), der blev fremsendt til Rådet den 26. september 2002.

Efter Europa-Parlamentets udtalelse og i overensstemmelse med EF-traktatens artikel 251, stk. 2, vedtog Rådet en fælles holdning den 20.februar, 2003.

2. FORMÅLET MED DIREKTIVET

Rådets direktiv 96/82/EF af 9. december 1996 [2] om kontrol med risikoen for større uheld med farlige stoffer (det såkaldte Seveso II-direktiv) sigter mod at forebygge større uheld med farlige stoffer og begrænse deres følger for mennesker og miljø, så der på konsekvent og effektiv vis kan sikres høje beskyttelsesniveauer overalt i Fællesskabet.

[2] EFT L 10 af 14.1.1997, s. 13.

Forslaget ligger i forlængelse af meddelelsen om "Sikker minedrift: en opfølgning af de seneste mineuheld" (KOM(2001) 664 endelig), hvori Kommissionen opstiller tre nøgleforanstaltninger til forbedring af minesikkerheden (ændring af Seveso II-direktivet, et tiltag til håndtering af mineaffald og et referencedokument om de bedste tilgængelige teknologier efter IPPC-direktivet (96/61/EF)), og det tager sigte på, at dele af udvindingsindustrien, bl.a. bortskaffelsesanlæg for mineaffald, inddrages under direktivet.

Forslaget tager også højde for den fyrværkerieksplosion, der indtraf i Enschede i maj 2000, idet der forslås en bedre definition på eksplosive og pyrotekniske stoffer og en sænkning af tærskemængderne for disse stoffer. I overensstemmelse med de anbefalinger, der er fremsat i to undersøgelser om kræftfremkaldende og miljøfarlige stoffer, foreslås flere kræftfremkaldende stoffer inddraget i direktivet og tærskelmængderne for vandmiljøfarlige stoffer sænket.

Kommissionen har ligeledes overvejet, om eksplosionen på det kemiske anlæg AZF, der indtraf i Toulouse den 21. september 2001, bør indebære omgående ændringer af Seveso II-direktivet. Skønt forslaget ikke indeholdt supplerende lovgivningsmæssige foranstaltninger i denne henseende, indføres der ændringer med det ændrede forslag med hensyn til definitionen af og tærskelmængder for ammoniumnitrat, samt med hensyn til fysisk planlægning og oplysning af offentligheden.

3. KOMMISSIONENS BEMÆRKNINGER

3.1. Generelle bemærkninger

Kommissionen har accepteret 24 af de 47 ændringsforslag, som Europa-Parlamentet vedtog ved førstebehandlingen, enten fuldt ud, delvis eller i princippet. Af disse 24 ændringsforslag har Rådet indarbejdet 21 enten ordret eller indholdsmæssigt i den fælles holdning. Rådet har afvist de tre øvrige ændringsforslag.

Europa-Parlamentet anmodede med sin udtalelse af 3. juli 2002 om en mere omfattende gennemgang af Seveso II-direktivet. Kun 13 af de 47 vedtagne ændrings forslag berører direktivets anvendelsesområde. Hovedparten af ændringsforslagene er tilsyneladende udarbejdet på baggrund af den tragiske ulykke i Toulouse.

Kommissionen noterer sig, at Rådet er enig med Kommissionen i, at det endnu er for tidligt at foretage en mere omfattende gennemgang af Seveso II på nuværende tidspunkt. Direktivet har kun været i kraft i tre år. Denne periode er for kort til, at industrien eller medlemsstaterne kan give tilstrækkelig feedback med hensyn til eventuelle problemer, de er stødt på i forbindelse med anvendelsen af direktivet. Uden denne feedback er det på nuværende tidspunkt ikke berettiget at foretage en mere omfattende gennemgang, som Europa-Parlamentet anmodede om.

Efter Kommissionens opfattelse ændrer den fælles holdning, der blev vedtaget den 20.februar, 2003, ikke ved forslagets principper og sigte, og den kan derfor tilslutte sig den fælles holdning.

3.2. Bemærkninger til de enkelte punkter

3.2.1. Ændringsforslag fra Europa-Parlamentet, som Kommissionen har accepteret, og som fuldt ud eller delvis er indarbejdet i den fælles holdning

Med ændringsforslag 1 og 2 foreslås indføjet nye betragtninger, der har relation til Toulouse-ulykken, idet der indføres ændringer i kategorierne af ammoniumnitrat, samtidig med at det understreges, at slutbrugernes anlæg ikke bør omfattes af direktivet. Indarbejdet som helhed.

I ændringsforslag 7 om mineaffald hedder det, at kun "operationelle" affaldsanlæg skal omfattes af direktivet, hvilket Kommissionen kan acceptere i princippet, idet den foreslår "operationelle" erstattet med "aktive". Ændringsforslaget går også ud på at udvide kategorierne af affaldsanlæg, så de også omfatter anlæg, der anvendes i forbindelse med mekanisk og fysisk forarbejdning; dette kunne Kommissionen ikke acceptere af de under ændringsforslag 6 anførte grunde (jf. afsnit 3.2.3 nedenfor). Som anført i begrundelsen til Kommissionen oprindelige forslag vil Kommissionen inddrage sikkerhedsaspekterne ved sådanne bortskaffelsesanlæg som led i tiltaget til håndtering af mineaffald. Indarbejdet som helhed.

I ændringsforslag 8 foreslås indsat et nyt litra i artikel 4, hvorved udelukkelsen af "offshore efterforskning efter og udvinding af mineraler" flyttes fra litra e) til det nye litra, hvilket sker af hensyn til større klarhed. Kommissionen kan godkende denne præcisering, dog med det forbehold at det udtrykkeligt fremgår, at undtagelsen omfatter carbonhydrider. Indarbejdet som helhed.

Ændringsforslag 9, 13, 18, 23 og 24 vedrører virksomheder, som først senere omfattes af Seveso II-direktivets anvendelsesområde. Formålet med disse ændringsforslag er at fastsætte rimelige frister for forelæggelse af anmeldelser (artikel 6) og sikkerhedsrapporter (artikel 9) og for udarbejdelse af planer for forebyggelse af større uheld (artikel 7) og de interne og eksterne beredskabsplaner (artikel 11). Kommissionen accepterede i princippet alle disse ændringsforslag, med visse ændringer i formuleringen. Indarbejdet som helhed.

Med ændringsforslag 16 foreslås udtrykket i artikel 8 "...kompetente myndigheder med henblik på udarbejdelsen af eksterne beredskabsplaner" ændret til "de myndigheder, der har ansvaret for at udarbejde eksterne beredskabsplaner". Kommissionen accepterede dette i princippet. Eftersom dette ændringsforslag imidlertid er foreslået sammen med ændringsforslag 15, som Kommissionen har afvist, måtte det formuleres anderledes. Indarbejdet som helhed.

I ændringsforslag 17 foreslås det, at sikkerhedsrapporten skal indeholde en liste over alle de personer og organisationer, der har medvirket ved dens udarbejdelse, og en beskrivelse af de anvendte metoder. Kommissionen accepterede første del af forslaget, men mente ikke, at et yderligere krav om beskrivelse af de anvendte metoder - ud over hvad der er nødvendigt til vurdering af sikkerhedsrapporten - vil øge sikkerheden. Indarbejdet, men udtrykket "Rapporten skal indeholde en liste over alle de personer og organisationer ..." ændres til "Rapporten skal anføre navnene på de relevante organisationer ...". Kommissionen vil gerne gøre opmærksom på det faktum, at sikkerhedsrapporter vil kunne udarbejdes med hjælp fra uafhængige eksperter (= enkeltpersoner), som ikke kan indordnes under termen "organisationer". Den foretrækker derfor teksten i dens ændrede forslag.

Ændringsforslag 25 og 26 går ud på at skærpe bestemmelserne i artikel 11, hvad angår høring i forbindelse med udarbejdelsen og gennemgangen af beredskabsplaner. Kommissionen accepterede i princippet ændringsforslag 25 og også formålet med ændringsforslag 26, dvs. kravet om høring af personalet i eksterne virksomheder, der har beskæftigelse på virksomhedens område. Indarbejdet med tilføjelse af ordet "langtidsansat", når der henvises til personale, der er udlånt af tredjemand. Efter Kommissionens opfattelse er det ikke væsentligt, hvor længe personale, der er udlånt af tredjemand, har arbejdet i virksomheden, men om de arbejder i virksomhedens følsomme områder. Den foretrækker derfor teksten i sit ændrede forslag uden tilføjelsen af "langtids".

Med ændringsforslag 27 knyttes der an til Rådets beslutning 2001/792/EF om indførelse af en fællesskabsordning til fremme af styrket samarbejde om indsatser på civilbeskyttelsesområdet [3], idet der stilles krav om, at medlemsstaterne skal tage højde for denne beslutning i deres eksterne beredskabsplaner. Indarbejdet i princippet, skønt henvisningen til Rådets beslutning 2001/792/EF er slettet. Det er Kommissionens holdning, at en eksplicit henvisning til Rådets beslutning 2001/792/EF er nyttig, og den foretrækker derfor Europa-Parlamentets ændringsforslag, som Kommissionen accepterede fuldt ud.

[3] EFT L 297 af 15.11.2001, s. 7.

I ændringsforslag 32 specificeres det, at oplysninger om sikkerhedsforanstaltninger og hensigtsmæssig adfærd i tilfælde af uheld "regelmæssigt og i den mest hensigtsmæssige form" bør meddeles alle personer, som må påregnes at kunne blive berørt af et større uheld, idet dette krav udvides til også at omfatte "alle institutioner, der betjener offentligheden (skoler, hospitaler osv.)". Kommissionen accepterede dette ændringsforslag i princippet. Indarbejdet i princippet. Kommissionen gør opmærksom på det faktum, at formuleringen "der betjener offentligheden" kun vil omfatte offentlige bygninger, men ikke private kontorbygninger. Den foretrækker derfor teksten i dens ændrede forslag, hvor der tales om "alle etablissementer, hvor mennesker opholder sig".

Sigtet med ændringsforslag 37 er at forpligte medlemsstaterne til at give Kommissionen grundlæggende oplysninger om de anlæg, der er omfattet af direktivet (navn, adresse, aktivitet). Indarbejdet med tilføjelse af følgende sætning: "Adgang til databasen er forbeholdt personer, der er godkendt af Kommissionen eller medlemsstaternes kompetente myndigheder.". Kommissionen foretrækker Europa-Parlamentets ændringsforslag, som den accepterede fuldt ud, og som ikke indeholder denne sætning.

I ændringsforslag 39 foreslås indført 4 nye kategorier for ammoniumnitrat med angivelse af deres tærskelmængder. Indarbejdet som helhed.

Med ændringsforslag 45 omformuleres en del af afsnittet om organisation og personale i bilag III vedrørende de oplysninger, der skal medtages i sikkerhedsledelsessystemet, idet der lægges vægt på inddragelsen af underleverandører. Indarbejdet med mindre ændringer i Kommissionens forslag til tekst. ("underleverandører" erstattes af "personale, der er udlånt af tredjemand").

I ændringsforslag 53 foreslås definitioner for de fire nye kategorier af ammoniumnitrat, jf. ændringsforslag 39. Kommissionen accepterede dette ændringsforslag i princippet. Indarbejdet som helhed.

Sigtet med ændringsforslag 54 er at ændre artikel 12 (Fysisk planlægning), således at listen over anlæg, som på lang sigt bør holdes adskilt fra Seveso II-virksomheder, også omfatter offentlige bygninger, transportruter, industrianlæg og rekreative områder. Kommissionen accepterede dette ændringsforslag delvist, dog med undtagelse af industrianlæg, da dominoeffekter mellem farlige industrivirksomheder allerede er omfattet af artikel 8. Den mener også, at "transportruter" er for omfattende i denne sammenhæng, og at det bør erstattes med "større transportruter". Indarbejdet i sin helhed, hvor ordene "så vidt muligt" indføjes foran "større transportruter" Kommissionen mener, at dette kunne føre til fortolkningsproblemer og foretrækker derfor teksten i dens ændrede forslag.

Ifølge ændringsforslag 55 skal Kommissionen forpligtes til at udarbejde retningslinjer for oprettelse af en harmoniseret teknisk database med risikodata og risikoscenarier til brug ved vurdering af kompatibiliteten mellem bestående virksomheder, der er omfattet af direktivet, og følsomme områder og til at udvikle en metodologi for etablering af passende sikkerhedsafstande. Kommissionen støtter en yderligere udvikling af retningslinjerne for fysisk planlægning, men er ikke overbevist om, at det på indeværende tidspunkt er muligt eller gavnligt at udarbejde én enkelt metodologi. Kommissionen accepterede derfor kun delvist dette ændringsforslag. Indarbejdet, men ordet "harmoniseret" og henvisningen til "risikodata og risikoscenarier" er slettet. Kommissionen er af den opfattelse, at uden en harmoniseret teknisk database dvs. uden en fælles forståelse af mulige uheldsscenarier og deres følger vil det ikke være muligt at gøre fremskridt i retning af at etablere et ensartet højt beskyttelsesniveau for alle borgere i Europa. Den foretrækker derfor helt klart sin tekst i det ændrede forslag.

3.2.2. De af Europa-Parlamentets ændringsforslag, som Kommissionen accepterede, men som ikke er indarbejdet i den fælles holdning

I ændringsforslag 40 og 42 foreslås indført 2 nye kategorier for kaliumnitrat med angivelse af deres tærskelmængder. Kommissionen accepterede disse ændringsfor slag, idet de bringer tærskelmængderne for kaliumnitrat på linje med dem, der er fastsat for ammoniumnitrat.

Ændringsforslag 46 vedrører oplysningsforpligtelserne over for personer, som må påregnes at kunne blive berørt af et uheld. Det foreslås således, at oplysningerne omfatter et kort med angivelse af risikozonerne. Kommissionen accepterede dette ændringsforslag i princippet.

3.2.3. Ændringsforslag fra Europa-Parlamentet, som Kommissionen og Rådet har afvist, og som ikke er indarbejdet i den fælles holdning

Ændringsforslag 3-5 foreslår nye betragtninger, som vedrører spørgsmål i tilknytning til Toulouse-uheldet.

Ændringsforslag 6 går ud på at udvide listen over mineaktiviteter, der er omfattet af direktivet, ved at medtage mekanisk og fysisk forædling af mineraler.

I ændringsforslag 10 foreslås det, at driftslederen skal medtage oplysninger om uddannelsesforanstaltninger i anmeldelsen.

Ændringsforslag 11 går ud på, at driftslederne skal underrette den kompetente myndighed i tilfælde af en ændring af et anlæg, en virksomhed eller et lagerområde.

I ændringsforslag 12 foreslås det, at driftslederen skal "godtgøre, at han overholder sine forpligtelser" i det dokument, der beskriver hans plan for forebyggelse af større uheld.

I ændringsforslag 14 foreslås det, at der i artikel 8 (dominoeffekt) indsættes en henvisning til artikel 12 om fysisk planlægning.

I ændringsforslag 15 indføjes udtrykkeligt krav om, at offentligheden skal informeres om de potentielle farer for uheld og risiciene for dominoeffekter gennem den lokale presse, med posten og på den pågældende regionale myndigheds hjemmeside.

I ændringsforslag 19 foreslås det, at sikkerhedsrapporten obligatorisk gennemgås "i tilfælde af en ændring i tilrettelæggelsen af arbejdet, som indvirker på sikkerheden i et anlæg."

Ændringsforslag 20 går ud på at forpligte medlemsstaterne til at harmonisere de forskellige metoder, der anvendes til udarbejdelse af sikkerhedsrapporterne, til én enkelt europæisk metode.

Ændringsforslag 21 og 22 tager sigte på at ændre artikel 10, så driftslederne for alle virksomheder er forpligtet til at forhåndsoplyse den kompetente myndighed om alle eventuelle ændringer.

Ændringsforslag 28 går ud på, at medlemsstaterne, i tilfælde af et uheld, skal underrette overvågnings- og oplysningscentret, oprettet i henhold til Rådets beslutning 2001/792/EF, og samarbejde med dette center.

Med ændringsforslag 29 foreslås det, at artikel 12 om fysisk planlægning også skal omfatte kontrol med "iværksatte tekniske løsninger, som skal begrænse risikozonen".

Ændringsforslag 31 forpligter Kommissionen til at udvikle en "tilskyndelses- og/eller finansieringsordning med henblik på flytning af virksomheder".

Sigtet med ændringsforslag 33 og 34 er at styrke offentlighedens ret til at få adgang til sikkerhedsrapporter og beredskabsplaner, bl.a. ved at stille krav om, at disse skal offentliggøres i aviser og på Internettet, tilsendes de lokale rådgivende organer og opslås i etablissementer, som benyttes af mange mennesker.

I ændringsforslag 35 foreslås en ny artikel om "Uddannelse af virksomhedens eller eksterne virksomheders personale", hvorefter personalet skal modtage regelmæssig uddannelse, og de kompetente myndigheder hvert andet år skal have forelagt en rapport om uddannelsesforanstaltningerne.

Ændringsforslag 36 går ud på, at medlemsstaterne forpligtes til at indstille driften i en virksomhed, hvis driftslederen ikke har indgivet oplysninger om ændringer og om uddannelsesforanstaltninger.

Sigtet med ændringsforslag 38 er at begrænse "erhvervshemmeligheder, herunder intellektuel ejendomsret" til kun at omfatte processer og ikke oplysninger om oplagring af farlige stoffer.

I ændringsforslag 43 foreslås indføjet henvisninger til direktiv 2000/60/EF (vandrammedirektivet) og direktiv 91/689/EØF om farligt affald.

Ændringsforslag 44 går ud på, at der i bilag II, del IV, indsættes krav om gennemførelse af stofspecifikke "risikoundersøgelser".

3.2.4. Øvrige ændringer, som Rådet har foretaget

I artikel 13, stk. 6, blev følgende tekst tilføjet i slutningen af afsnittet: ", jf. dog stk. 4 og artikel 20.". (Artikel 1, stk. 1)

I indledningen til bilag I blev punkt 6 tydeliggjort, og følgende punkt 7 blev tilføjet: "7. I dette direktiv forstås ved "væske": et stof, der ikke svarer til definitionen af en gas, og som ikke har fast form ved 20 ºC ved et normaltryk på 101,3 kPa.". (Artikel 1, stk. 2).

Der er foretaget andre tekniske ændringer i forbindelse med noterne i del 2 i bilag I. (Artikel 1, stk. 2)

Endelig blev gennemførelsesperioden i artikel 2, stk. 1, udvidet fra 12 til 18 måneder.

Kommissionen kan acceptere disse ændringer, men ville have foretrukket en gennemførelsesperiode på 12 måneder, som det oprindeligt blev foreslået.

4. KONKLUSION

Efter Kommissionens opfattelse ændrer den fælles holdning, der blev vedtaget den 20.februar, 2003, ikke ved forslagets principper og sigte, og den kan derfor tilslutte sig den fælles holdning.

Top