Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001AR0287

Regionsudvalgets udtalelse om "Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om unionsborgeres og deres familiemedlemmers ret til at færdes og opholde sig frit på medlemsstaternes område"

EFT C 192 af 12.8.2002, p. 17–19 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52001AR0287

Regionsudvalgets udtalelse om "Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om unionsborgeres og deres familiemedlemmers ret til at færdes og opholde sig frit på medlemsstaternes område"

EF-Tidende nr. C 192 af 12/08/2002 s. 0017 - 0019


Regionsudvalgets udtalelse om "Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om unionsborgeres og deres familiemedlemmers ret til at færdes og opholde sig frit på medlemsstaternes område"

(2002/C 192/05)

REGIONSUDVALGET har -

under henvisning til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om unionsborgeres og deres familiemedlemmers ret til at færdes og opholde sig frit på medlemsstaternes område KOM(2001) 257 endelig - 2001/0111 (COD),

under henvisning til Rådets beslutning af 30. august 2001 om i henhold til EF-traktatens artikel 265, stk. 1, at anmode om Regionsudvalgets udtalelse,

under henvisning til præsidiets beslutning af 12. juni 2001 om at henvise det forberedende arbejde til Underudvalg 7 "Uddannelse, Erhvervsuddannelse, Kultur, Ungdom, Sport, Borgernes Rettigheder",

under henvisning til forslag til Regionsudvalgets udtalelse (CdR 287/2001 rev. 2), som blev vedtaget enstemmigt af Underudvalg 7 den 30. november 2001 med Roberto Pella, Borgmester i Valdengo (I-PPE), som ordfører -

på den 43. plenarforsamling den 13.-14. marts 2002, mødet den 13. marts, vedtaget følgende udtalelse.

1. Regionsudvalgets synspunkter

1.1. Regionsudvalget ser positivt på Kommissionens forslag om at styrke unionsborgernes og deres familiemedlemmers ret til at færdes og opholde sig frit i medlemsstaterne.

1.2. Regionsudvalget finder det især påkrævet, at der indføres én retsakt, der samler og indfører hensigtsmæssige tilføjelser til den nugældende EU-lovgivning på området, der består af to forordninger og ni direktiver.

1.3. Især forekommer det værdifuldt, at man med direktivforslaget fjerner de uoverensstemmelser i den nugældende EU- ret, der skyldes, at de to forordninger og ni direktiver ikke har EF-traktaten som retsgrundlag og vedrører forskellige personkategorier.

1.4. Regionsudvalget anser de foreslåede nye tiltag for nødvendige for en konkretisering af unionsborgerskabet og for en integration af medlemsstaternes forskellige folkeslag, hvis uafviselige kulturelle mangfoldighed udgør en rigdom.

1.5. De overordnede målsætninger for de foreslåede foranstaltninger er:

- at lempe reglerne for udøvelse af retten til fri bevægelighed,

- at forlænge opholdsretten til seks måneder uden nogen form for formaliteter,

- at sikre permanent opholdstilladelse efter fire års ophold i værtslandet,

- at gøre det meget nemmere for unionsborgeres familiemedlemmer at færdes og opholde sig på medlemsstaternes område uanset deres nationalitet,

- bedre at afgrænse de begrænsninger, der gælder for opholdsretten.

1.6. Direktivforslaget fastholder i fuldt omfang retten til fri bevægelighed, idet det gælder for enhver unionsborger, der indrejser eller opholder sig i en anden medlemsstat, samt familiemedlemmer uanset nationalitet, der ledsager eller slutter sig til denne. Der er ikke knyttet betingelser til formålet med indrejsen eller opholdet.

1.7. Regionsudvalget støtter fuldt ud forlængelsen af opholdsretten til 6 måneder uden nogen form for formaliteter, i overensstemmelse med EF-traktatens artikel 40, hvor det hedder, at man skal afskaffe administrative fremgangsmåder og administrativ praksis, der kan hindre arbejdskraftens frie bevægelighed.

1.8. Regionsudvalget ser positivt på, at direktivet begrænser pligten til at ansøge om opholdstilladelse til tredjelandsstatsborgere og deres familiemedlemmer. Opholdstilladelsen er således i forbindelse med unionsborgeres ophold ikke er en tilladelse, men blot en retskonstaterende akt, der fastslår en allerede eksisterende ret, men som ikke påvirker unionsborgernes opholdsret. Det er således ikke nødvendigt at udstede opholdstilladelse til unionsborgere, hvilket er en klar fordel, hvad angår forenklingen af de administrative procedurer.

1.9. Regionsudvalget bifalder, at direktivforslaget fuldt ud anerkender den juridiske værdi af de overensstemmelseserklæringer, der allerede anvendes i mange af EU's medlemsstater.

1.10. Regionsudvalget bemærker, at man på denne måde effektivt efterkommer kravet om mobilitet på det nuværende arbejdsmarked, der i stigende grad omfatter fleksible arbejdsformer, som ofte er tidsbegrænsede.

1.11. Regionsudvalget værdsætter, at man har været opmærksom på under alle omstændigheder at bevare medlemsstaternes legitime ret - der i øvrigt også er fastslået af EF-domstolen - til at have kendskab til befolkningsbevægelserne på deres respektive områder. Der er således fortsat pligt til registrering hos de kompetente myndigheder på opholdsstedet.

1.12. Regionsudvalget har utallige gange fremhævet, at der er behov for at forenkle de administrative procedurer mest muligt, bl.a. med henblik på at lette den administrative byrde, der på visse punkter tynger de lokale og regionale myndigheder.

1.13. Regionsudvalget mener, at en periode på fire år er tilstrækkelig til at opnå en acceptabel grad af integration af en unionsborger i værtslandet. Regionsudvalget går derfor ind for indførelsen af en permanent opholdsret (et nyt begreb indført af direktivforslaget) og tildelingen heraf efter fire års uafbrudt ophold.

1.14. Regionsudvalget påskønner, at der i direktivforslaget lægges så stor vægt på hensynet til at bevare familiens enhed, og især den nye definition af "familiemedlem", der ikke blot omfatter ægtefælle, men også ugift partner (ikke eksplicit anerkendt i den nuværende lovgivning) samt for det første ægtefællens efterkommere, uanset om de er mindreårige eller forsørgelsesberettigede, og for det andet ægtefællens slægtninge i opadstigende linje, uanset om de forsørges eller ej (den nuværende lovgivning anerkender dem kun, hvis de forsørges). Dermed lægger direktivforslaget sig op ad den udvidede definition af familiemedlem, som allerede er anerkendt i nogle af EU's medlemsstater, men respekterer samtidig lovgivningen i de medlemsstater, der ikke har ønsket at anvende den nye definition.

1.15. Det forekommer prisværdigt, at direktivforslaget sigter mod at fjerne eventuelle negative følger på familiesammenføringsområdet. På nuværende tidspunkt kan fraskilte ægtefæller og myndige eller ikke forsørgelsesberettigede børn, uanset deres nationalitet, således fratages deres opholdstilladelse. Denne situation er ofte alvorlig for tredjelandsstatsborgere, der er medlemmer af en unionsborgers familie.

1.16. Familiens centrale rolle anerkendes også med henblik på en bedre afgrænsning af mulighederne for at begrænse opholdsretten begrundet i hensynet til den offentlige orden, sikkerhed og sundhed.

1.17. Desuden styrker direktivforslaget unionsborgerens familiemedlemmers ret, uanset deres nationalitet, til at arbejde som lønmodtagere eller selvstændige i værtslandet.

1.18. Direktivforslaget fastsætter opholdsbetingelserne for studerende og personer, der ikke arbejder, men som under alle omstændigheder skal råde over tilstrækkelige midler og være omfattet af en sygeforsikringsordning. På denne måde fastholdes værtslandets ret til ikke at påtage sig udgifter til social bistand eller sundhedsydelser.

1.19. Direktivforslaget tager udgangspunkt i EF-domstolens fortolkning af begrebet offentlig orden og indfører nye bestemmelser, der er baseret på de grundlæggende rettigheder og sigter mod at give unionsborgere flere garantier og en øget sikkerhed både på det administrative og det retlige plan i forbindelse med afgørelser, der begrænser deres grundlæggende ret til frit at færdes og tage ophold.

1.20. Ovennævnte beskyttelse er særlig vigtig for mindreårige, der har familiemæssig tilknytning til værtslandet.

2. Regionsudvalgets anbefalinger

Regionsudvalget:

2.1. roser Kommissionen for det fremlagte direktivforslag, der ud over endelig at skabe én samlet referencetekst også indeholder væsentlige fornyelser inden for beskyttelsen af unionsborgeres rettigheder, specielt hvad angår familiens enhed og retten til frit at færdes og tage ophold i enhver medlemsstat.

2.2. påskønner især, at direktivforslaget opstiller yderligere garantier for muligheden for frit at færdes for kategorier af personer, der ikke er tilstrækkeligt tilgodeset i den nuværende lovgivning, som f.eks. forskere, kunstnere og kulturpersoner generelt.

2.3. håber, at den foreslåede samlede tekst i kraft af sin klarhed og fuldstændighed bliver lettere tilgængelig for EU's borgere, der har store vanskeligheder med at fortolke bestemmelserne i de nugældende forordninger og direktiver.

2.4. opfordrer Kommissionen til at samarbejde med de lokale og regionale myndigheder for at fremme kendskabet til den nye europæiske lovtekst og til i højere grad at involvere unionsborgerne i varetagelsen af egne rettigheder.

2.5. mener, at en aktiv inddragelse af de lokale og regionale myndigheder desuden kan bidrage til effektivt at bekæmpe administrativ praksis, der afkræver borgeren en lang række dokumenter, som der i virkeligheden ikke er hjemmel for i EU-lovgivningen.

2.6. understreger, at det i forbindelse med efterprøvning af visse af unionsborgerens personlige oplysninger er hensigtsmæssigt at anvende selvangivelsesmetoden, som man har indført i mange medlemsstater, og som gør det muligt at lette den administrative praksis betydeligt.

2.7. håber, at alle medlemsstaterne på kort sigt indarbejder brugen af overensstemmelseserklæringer i deres nationale lovgivninger.

2.8. anbefaler, at Kommissionen efter aftale med alle de berørte parter iværksætter alle de nødvendige foranstaltninger for at opnå, at medlemsstaterne gennemfører det nye EU-direktiv. Der har hidtil været alvorlige mangler i medlemsstaterne på dette område.

2.9. ønsker, at der også i fremtiden i forbindelse med forbedringer af den gældende lovgivning lægges særlig vægt på rettigheder for tredjelandsstatsborgere, der er familiemedlemmer til en unionsborger. Princippet om familiens enhed er nemlig uafviseligt.

2.10. anbefaler, at man også for så vidt angår de afledte retsakter fortsætter ad den vej, man nu har valgt, og udarbejder samlede, mere letfattelige tekster med henblik på at give unionsborgeren bedre indsigt i de grundlæggende regler.

2.11. For at fjerne hindringerne for erhvervsudøvelse i forbindelse af arbejdstagernes fri bevægelighed opfordrer Regionsudvalget Kommissionen til at arbejde videre med harmonisering af de retlige og administrative bestemmelser om uddannelse med henblik på anerkendelse af eksamensbeviser og koordinering af uddannelsesforløb, således at igangværende uddannelser kan videreføres i en anden medlemsstat med et tilsvarende sigte uden ekstra problemer for den studerende, og således at medlemsstaternes uddannelsessystemer kommer til at ligne hinanden mere.

2.12. et andet spørgsmål, man bør være særlig opmærksom på, er supplerende pensioner. Skal arbejdstagernes mulighed for fri bevægelighed sikres i praksis, er det nødvendigt at finde en effektiv løsning på problemet med en indbyrdes tilpasning af medlemsstaternes pensionssystemer.

Bruxelles, den 13. marts 2002.

Albert Bore

Formand for

Regionsudvalget

Top