Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51999SC2183

    Meddelelse fra Kommissionen til Europa­Parlamentet i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, andet afsnit vedrørende Rådets fælles holdning om: ændret forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om organisationers frivillige deltagelse i en fællesskabsordning for miljøledelse og miljørevision (EMAS)

    /* SEK/99/2183 endelig udg. - COD 98/0303 */

    51999SC2183

    Meddelelse fra Kommissionen til Europa­Parlamentet i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, andet afsnit vedrørende Rådets fælles holdning om: ændret forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om organisationers frivillige deltagelse i en fællesskabsordning for miljøledelse og miljørevision (EMAS) /* SEK/99/2183 endelig udg. - COD 98/0303 */


    MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, andet afsnit vedrørende Rådets fælles holdning om: ændret forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om organisationers frivillige deltagelse i en fællesskabsordning for miljøledelse og miljørevision (EMAS)

    MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, andet afsnit vedrørende

    Rådets fælles holdning om: ændret forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om organisationers frivillige deltagelse i en fællesskabsordning for miljøledelse og miljørevision (EMAS)

    1. Procedureforløb

    Forslaget (KOM(1998) 622 endelig udg.) fremsendtes til Rådet den 3. November 1998 og til Europa-Parlamentet den 11. December 1998 i overensstemmelse med samarbejdsproceduren i EF-traktatens artikel 130 S, stk. 1.

    Europa-Parlamentet afgav sin udtalelelse ved førstebehandlingen den 15. april 1999 og Det Økonomiske og Sociale Udvalg afgav sin udtalelse ved sit plenarmøde den 26. maj 1999.

    Efter Europa-Parlamentets stillingtagen og i henhold til EF-traktatens artikel 250, stk. 2, vedtog Kommissionen et ændret forslag (KOM(1999) 313 endelig udg.) og fremsendte ændringsforslaget til Rådet den 23. juni 1999.

    Den 28. februar 2000 vedtog medlemsstaterne i Rådet enstemmigt den fælles holdning.

    2. Forordningens formål

    Forslaget har til formål at øge EMAS' bidrag til miljøbeskyttelse ved at revidere Rådets nuværende forordning (EØF) nr. 1836/93 af 29. juni 1993.

    Forslaget udvider EMAS til at dække alle økonomiske sektorer og give dem et instrument til stadig forbedring af miljøindsatsen og -resultaterne.

    Forslaget understreger udtrykkeligt, at inddragelse af medarbejderne er en af metoderne til at nå denne stadige forbedring af miljøindsatsen og -resultaterne.

    Overensstemmelsen mellem EMAS og den internationale standard EN ISO 14001 styrkes også ved at indlemme EN ISO 14001 som miljøledelsessystemdelen i EMAS. Det giver mulighed for tydeligt at definere de elementer, hvor EMAS går videre end EN ISO 14001, nemlig inden for overholdelse af miljølovgivning, forbedring af miljøindsatsen og -resultaterne, ekstern kommunikation og inddragelse af medarbejderne.

    Forslaget fremmer små og mellemstore virksomheders (SMV) deltagelse i EMAS ved hjælp af passende støttemekanismer.

    Forslaget gør virksomheders deltagelse i EMAS mere synlig og giver ordningen øget troværdighed og sammenhæng på fællesskabsniveau.

    3. Kommissionens bemærkninger

    A. Ændringsforslag fra Europa-Parlamentet, som Kommissionen har accepteret i det ændrede forslag, og som helt eller delvist indgår i den fælles holdning

    Kommissionen accepterede helt, delvist eller principielt atten ud af de nioghalvtreds ændringsforslag, som fremsattes af Europa-Parlamentet ved førstebehandlingen. De blev medtaget i ændringsforslaget KOM(1999) 313 endelig udg. af 23. juni 1999.

    Femten af disse ændringsforslag er helt, delvist eller principielt medtaget i den fælles holdning.

    Ved gennemarbejdelsen er det i nogle tilfælde princippet i ændringsforslaget og ikke den nøjagtige ordlyd, der er bibeholdt i den fælles holdning.

    Kommissionen er af den opfattelse, at den fælles holdning ikke ændrer det grundlæggende tekniske indhold i og formål med forslaget. Visse aspekter er tydeliggjort eller styrket.

    Det gælder navnlig:

    - Ændringsforslag 1 er medtaget i betragtning nr. 7;

    - Ændringsforslag 3 er medtaget i betragtning nr. 13, dog er ordene "der til stadighed forbedres" og "videreuddannelse" udeladt;

    - Ændringsforslag 60 er der taget højde for i betragtning nr. 18;

    - Ændringsforslag 8 er medtaget ved at ændre ordet "stakeholders" til "interested parties" (i den engelske originaltekst - er ikke relevant for den danske udgave) (for at bevare overensstemmelsen med EN ISO 14001) og ved at indføje en definition af "interesseret part" i artikel 2, litra p);

    - Ændringsforslag 11, 20 og 21 er medtaget ved at tilføje ordene "nationale, regionale eller lokale" i definitionen af registreringsorganer i artikel 2, litra u);

    - Ændringsforslag 18 er der taget højde for med formuleringen af artikel 4, stk. 7;

    - Ændringsforslag 24 er der taget højde for i artikel 8;

    - Ændringsforslag 26, tredje led, er medtaget i artikel 11, stk. 1;

    - Ændringsforslag 34 er der taget højde for i bilag I, del A;

    - Ændringsforslag 42 er der taget højde for i bilag III, punkt 3.2;

    - Ændringsforslag 43 er der taget højde for i sidste punktum i bilag III, punkt 3.1;

    - Ændringsforslag 45 er medtaget i bilag III, punkt 3.5;

    - Ændringsforslag 48 er der taget højde for med formuleringen i bilag III, punkt 3.3.

    B. Ændringsforslag fra Europa-Parlamentet, som Kommissionen har accepteret i det ændrede forslag, men som ikke indgår i den fælles holdning

    Ændringsforslag 4 og 5 er ikke medtaget i betragtningerne i den fælles holdning.

    Ændringsforslag 26, fjerde led, og ændringsforslag 27 er ikke medtaget i artikel 10.

    C. Ændringer, som Rådet har foretaget i det ændrede forslag

    Artikel 1, stk. 2, litra d), har nu følgende ordlyd "medarbejdernes aktive indflydelse, herunder uddannelse af disse", hvilket måske kan siges at tage højde for Europa-Parlamentets ændringsforslag 7 vedrørende stk. 2, litra d).

    Definitionen af miljøpolitik omfatter nu et engagement vedrørende stadig forbedring af miljøindsatsen og -resultaterne, og den danner rammen for fastsættelse og revision af miljømålsætninger og -mål.

    Definitionen af miljøprogram er ændret for at skabe bedre overensstemmelse med principperne i EN ISO 14001.

    Definitionen af organisation er ændret med henblik på bedre overensstemmelse med begrebet "anlægsområde".

    Artikel 2 er udvidet med tre nye definitioner:

    - Stadig forbedring af miljøindsatsen og -resultaterne;

    - Miljøindsats og -resultater;

    - Forebyggelse af forurening.

    I artikel 3, stk. 2, litra b), gives mulighed for at fravige den årlige bekræftede ajourføring af miljøredegørelsen. Dette kan måske i nogen grad at imødekomme kravene i ændringsforslag 16.

    Artikel 4 indeholder nu et ændret punkt 7, som giver en klarere beskrivelse af indsatsen for at harmonisere akkrediteringen og tilsynet med miljøverifikatorer. Artikel 4 indeholder også et krav om, at "peer review"-rapporten gøres offentligt tilgængelig.

    Artikel 6 er, uden at ændre hensigten, blevet omformuleret for at gøre kriterierne for registrering, afslag på eller suspension af registrering og sletning fra registeret tydeligere.

    Artikel 8 er blevet omformuleret for at øge fleksibiliteten vedrørende miljøredegørelser for produkter, aktiviteter og tjenesteydelser. Kriterierne for, hvornår organisationer kan anvende logoet i reklameøjemed for aktiviteter, produkter og tjenester vil blive fastlagt i vejledninger.

    Der er indsat en ny artikel 10, som beskriver forbindelsen med miljølovgivningen. Den består af den tidligere artikel 1, stk. 3, og den tidligere artikel 10, stk. 2. Hensigten er at vise forbindelsen mellem disse to ting.

    I artikel 11 introduceres følgende nye stk. 2:

    "2. For at tilskynde organisationer til at deltage i EMAS bør Kommissionen og andre EF-institutioner samt nationale offentlige myndigheder med forbehold af EF-lovgivningen overveje, hvordan der kan tages hensyn til EMAS-registreringen, når der fastsættes kriterier for deres offentlige indkøbspolitikker."

    Dette kan siges i nogen grad at imødekomme ændringsforslag 26 (de første to led og ændringsforslag 30).

    Artikle 14 introducerer den nye udvalgsprocedure, som er vedtaget af Rådet.

    Artikel 15 omfatter et nyt stk. 2 (den tidligere artikel 13), som dækker tilpasningen af bilagene ved forskriftsudvalget. Bilag V er undtaget herfra.

    Artikel 17 gør det nu muligt for anlægsområder, som er registreret til forsøgsmæssige anvendelser (i henhold til artikel 14 i EMAS I) uden for den industrielle sektor/fremstillingssektoren, at blive medtaget i registreringerne til EMAS II. Den omfatter også en 6-måneders frist for ændring af anlægsområder fra EMAS I til EMAS II.

    Bilag I, del B, omfatter nu et nyt punkt 4, som omhandler inddragelse af medarbejderne. Det kan måske tilfredsstille kravene i ændringsforslag 36.

    Bilag III, punkt 3.2, litra f), indeholder nu et krav om at redegøre for indsatsen i forhold til lovgivningen med hensyn til væsentlige miljøpåvirkninger, hvilket måske imødekommer ændringsforslag 41.

    Bilag V, punkt 5.2.1, indeholder nu et krav om, at en verifikator skal have kendskab til miljøledelsessystemers funktion. Det indeholder også et krav om, at verifikatorer skal anvende kvalitetskontrolmekanismer i forbindelse med deres arbejde i henhold til denne forordning.

    Bilag VI, punkt 6.2, omfatter to nye områder under direkte miljøforhold:

    - "risiko for miljøulykker og -påvirkninger, der opstår eller sandsynligvis vil opstå som følge af hændelser, ulykker og potentielle nødsituationer;

    - indvirkninger på den biologiske mangfoldighed."

    I bilag VI er nu desuden fastlagt direkte og indirekte miljøforhold for så vidt angår disses betydning for ledelseskontrolsystemer.

    I bilag VI, punkt 6.4, er teksten blevet forenklet, uden at ændre hensigten.

    Bilag VII, punkt 7.2, er blevet forenklet og emner, som er nævnt andre steder, er udeladt.

    Andre ændringer er kun mindre redaktionelle ændringer, men der er tre ændringer, som er gennemført for hele dokumentet:

    - I den engelske udgave er ordet "shall" anvendt til at vise obligatoriske krav;

    - I den engelske udgave er ordet "stakeholders" er erstattet med ordene "interested parties";

    - Det er angivet, at vejledninger udarbejdes i henhold til udvalgsproceduren.

    Konklusion

    De ændringer, som Rådet har indføjet, gør generelt forslagets tekst tydeligere, øger overensstemmelsen med EN ISO 14001 og gør det helt tydeligt, hvor kravene er obligatoriske ved hjælp af ordet "shall" (i den engelske udgave). Inden for vanskelige områder som anvendelse af logoet, inddragelse af medarbejderne og perioden mellem verifikationer har Rådet foreslået foranstaltninger, som gør forordningens anvendelse mere fleksibel. Denne fleksibilitet nås ved at udarbejde vejledninger. Den er også en forudsætning for, at ordningen kan anvendes inden for alle sektorer og i alle virksomheder uanset størrelse. Kommissionen støtter derfor fuldt ud Rådets fælles holdning.

    Top