Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51997AC0320

    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om: - »Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Sociale Udvalg om forskriftsmæssig gennemsigtighed i det indre marked for informationssamfundets tjenester«, og - »Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om tredje ændring af direktiv 83/189/EØF om en informationsprocedure med hensyn til tekniske standarder og forskrifter«

    EFT C 158 af 26.5.1997, p. 1–4 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    51997AC0320

    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om: - »Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Sociale Udvalg om forskriftsmæssig gennemsigtighed i det indre marked for informationssamfundets tjenester«, og - »Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om tredje ændring af direktiv 83/189/EØF om en informationsprocedure med hensyn til tekniske standarder og forskrifter«

    EF-Tidende nr. C 158 af 26/05/1997 s. 0001


    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om:

    - »Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Sociale Udvalg om forskriftsmæssig gennemsigtighed i det indre marked for informationssamfundets tjenester«, og - »Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om tredje ændring af direktiv 83/189/EØF om en informationsprocedure med hensyn til tekniske standarder og forskrifter« () (97/C 158/01)

    Rådet for De Europæiske Fællesskaber besluttede den 14. februar 1997 under henvisning til EF-traktatens artikel 100 A at anmode om Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om de ovennævnte emner.

    Det forberedende arbejde henvistes til ØSU's Sektion for Industri, Handel, Håndværk og Tjenesteydelser, som udpegede Kommer de Knegt til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 3. marts 1997.

    Det Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 344. plenarforsamling af 19. og 20. marts 1997, mødet den 19. marts 1997, med 41 stemmer for og 4 imod følgende udtalelse.

    1. Indledning

    1.1. Kommissionens politik vedrørende informationssamfundet er fastlagt i handlingsplanen »Europa på vej mod informationssamfundet: en handlingsplan«. Inden for rammerne af denne overordnede politik for informationssamfundet udarbejdede Kommissionen i marts 1995 sin strategi med hensyn til forskrifter for informationssamfundets tjenester, nemlig de forskellige tjenester, der vil blive formidlet via de elektroniske motorveje.

    1.2. Formålet med denne politik er at kunne tilbyde forbrugeren en mangfoldighed af teleformidlede tjenester. For at sikre, at disse tjenester ydes på en ensartet måde i alle medlemsstater, er det påkrævet at foretage en samordning på EU-plan.

    2. Kommissionens dokument

    2.1. Formålet med Kommissionens meddelelse og det ledsagende forslag til Rådets direktiv er på EU-plan at indføre en informations- og høringsprocedure om eventuelle fremtidige udkast til forskrifter vedrørende informationssamfundets tjenester.

    2.2. Disse tjenester bliver stadig mere forskelligartede, og de udgør en bred vifte af bl.a. elektroniske aviser, fjernundervisning, elektroniske turistinformationstjenester, elektronisk fjernsalg af varer og tjenester, advokat- og lægekonsultation, interaktive spil og underholdningstilbud, fritidstilbud osv.

    2.3. Med hensyn til den forberedende forskriftsmæssige mobilisering i medlemsstaterne påpeger Kommissionen, at der i flere medlemsstater er igangsat overvejelser for at analysere og evaluere fremtidige forskriftsmæssige behov i informationssamfundet. Som eksempler nævnes Belgien, Tyskland, Danmark, Frankrig, Italien, Luxembourg, Nederlandene, Sverige, Finland og Det Forenede Kongerige.

    2.4. Målsætningen for den procedure, der er fastlagt i direktiv 83/189/EØF af 28. marts 1983 for udkast til forskrifter for varers vedkommende, er netop at skabe rammerne for en samordningsprocedure. Mere end ti års erfaringer med gennemførelsen af dette direktiv har vist, at fremgangsmåden er effektiv. Direktivet udgør nu den mest fuldendte mekanisme til fremme af forskriftsmæssig gennemsigtighed. Det administrative samarbejde, der er udviklet i kraft af direktivet, og de procedurer, der er fastlagt deri, imødekommer på bedste vis det nuværende behov også for informationssamfundets tjenester.

    2.5. Kommissionen foreslår derfor, at direktivets anvendelsesområde udvides til også at omfatte udkast til forskrifter vedrørende informationssamfundets tjenester.

    2.6. Sigtet med forslaget til det udvidede direktiv har været at opfylde følgende målsætninger:

    - skabe rammerne for et velfungerende indre marked navnlig ved at undgå nye hindringer gennem gensidig information både mellem medlemsstaterne indbyrdes og mellem medlemsstaterne og Kommissionen;

    - sikre en mere effektiv beskyttelse af almene interesser ved at foregribe behov for indgriben på EF-plan med henblik på at sikre et hensigtsmæssigt og ensartet beskyttelsesniveau i alle medlemsstater;

    - bedre identificere behovet for nye EU-forskrifter gennem en mere effektiv anvendelse af traktaten, navnlig artikel 52 og 59, og EU-retten samt et mere snævert samarbejde mellem medlemsstaterne;

    - forenkle det administrative samarbejde i forbindelse med udarbejdelsen af forskrifter;

    - bidrage til de forskriftsmæssige rammers stabilitet, og

    - at øge erhvervslivets, de nationale myndigheders og forbrugernes muligheder for at få information og bidrage til udformningen af de udkast til forskrifter, som vil kunne berøre dem.

    2.7. Den foreslåede gennemsigtighedsmekanisme tager udgangspunkt i de proceduremæssige foranstaltninger, der er fastlagt i direktiv 83/189/EØF, nemlig følgende:

    - en informationsprocedure om udkast til forskrifter for tjenester som defineret ovenfor;

    - en høringsprocedure;

    - et udvalg (allerede nedsat i medfør af direktiv 83/189/EØF), hvori repræsentanter for medlemsstaterne har sæde.

    2.8. Forslaget til Rådets direktiv om tredje ændring af direktiv 83/189/EØF er i fuld overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet.

    3. Generelle bemærkninger - Kommissionens meddelelse om informationssamfundets tjenester

    3.1. Det Økonomiske og Sociale Udvalg (ØSU) udtrykker tilfredshed med, at Kommissionen som led i sin overordnede politik for informationssamfundet ønsker at opstille juridiske rammer, således at de nye tjenester, der vil blive formidlet i informationssamfundet, kan udnytte fordelene ved området uden indre grænser.

    3.2. ØSU understreger Kommissionens påpegning af, at man i den videre udvikling af informationssamfundet skal overholde de nødvendige grundlæggende målsætninger af almen interesse og tage behørigt hensyn til de sociale, samfundsmæssige og kulturelle faktorer, der gør sig gældende.

    3.3. Det er vigtigt, at man i ti af de femten medlemsstater er gået i gang med at undersøge behovet for lovgivning i forbindelse med informationssamfundet. Efter ØSU's opfattelse bør Rådet og Kommissionen i en erklæring understrege nødvendigheden af, at alle medlemsstaterne så vidt muligt går frem i samme tempo på dette område.

    3.4. For at undgå, at det indre marked falder fra hinanden, bør der efter Kommissionens mening ske en samordning af de fremtidige aktiviteter; samtidig mener den dog, at det ville være forhastet at fremsætte omfattende harmoniseringsforslag med henblik på denne samordning. ØSU er enig med Kommissionen heri.

    3.5. Da der generelt ikke hersker tilstrækkelig klarhed om, hvordan disse nye tjenester vil udvikle sig på markedet, er det umuligt at afgøre, hvorvidt en sådan harmonisering er nødvendig for det indre marked, samt hvordan den i givet fald skal udformes. Kommissionen foreslår derfor, at fremtidige forskrifter samordnes ved hjælp af den nævnte procedure for information, høring og administrativt samarbejde.

    3.6. ØSU bifalder den foreslåede procedure for information, høring og administrativt samarbejde. ØSU er i den forbindelse enig med Kommissionen i, at den nationale lovgiver på det lovforberedende stadium må være parat til at henvende sig til andre nationale administrative organer for at orientere sig om, hvordan situationen tegner sig i andre medlemsstater. På den måde kan man undgå isolerede lovgivningstiltag, som hverken tager højde for andre medlemsstaters erfaringer eller for konsekvenserne for tjenesteydere og -brugere i andre lande.

    3.7. ØSU er helt enig med Kommissionen i, at udviklingen af informationssamfundet er af stor betydning for borgerne i EU, og at alle bør have lige adgang hertil. Dette gælder også erhvervslivet, herunder de små og mellemstore virksomheder og mikrovirksomhederne.

    3.8. Kommissionen påpeger med rette, at gennemsigtighed er af stor betydning i forbindelse med udvikling af informationssamfundets tjenester. Det er ØSU's opfattelse, at gennemsigtigheden må sikres fra starten.

    3.9. ØSU understreger, at de programmer, der skal udvikles med henblik på at sikre adgangen til informationssamfundets tjenester, skal være brugervenlige. Det fremgår af undersøgelser i en række medlemsstater, at moderne apparatur - herunder tv, videoapparatur, computere osv. - er vanskelige at betjene, og at brugsanvisningerne ikke just er forbilledligt klare. ØSU henstiller til Kommissionen at sørge for, at brugsanvisningerne udgives på alle officielle sprog.

    3.10. Udviklingen af informationssamfundets tjenester skal ske etapevis; det er umuligt at sige, hvornår slutmålet vil være nået. Det må påregnes, at den teknologiske udvikling vil fortsætte, og at der vil fremkomme nye ideer om udformningen af informationssamfundets tjenester. I den sammenhæng kan man tale om en kontinuerlig proces, og dét fordrer en proces-orienteret tilgang.

    3.11. Fordelen herved er, at udviklingen kan følges forsvarligt op, og det giver igen mulighed for at foretage de nødvendige kursændringer og anmode alle berørte parter om fortsat at fremkomme med konstruktive bidrag. Det er påkrævet at forelægge interimsrapporter om informationssamfundets tjenester og om love og forskrifter. ØSU anmoder Kommissionen om at være opmærksom herpå.

    4. Generelle bemærkninger - forslaget om tredje ændring af direktiv 83/189/EØF

    4.1. ØSU finder det på sin plads, at Kommissionen inddrager direktiv 83/189/EØF i sine bestræbelser på at udvikle en lovgivningsramme for informationssamfundet, fordi dette direktiv fastlægger procedurer vedrørende udkast til forskrifter om varer og samtidig indeholder en samordningsprocedure, som der er indhøstet gode erfaringer med.

    4.2. Dette medfører, at direktivet må udvides og en række artikler tilpasses, således at de kan finde anvendelse på udkast til forskrifter vedrørende informationssamfundets tjenester. Kommissionen fremlægger konkrete forslag herom.

    4.3. Direktiv 83/189/EØF fastlægger bestemmelser for udvekslingen af informationer mellem medlemsstaterne vedrørende tekniske standarder og forskrifter. Medlemsstaterne forpligtes til at orientere Kommissionen og de øvrige medlemsstater om ethvert udkast til en teknisk forskrift, som de agter at vedtage.

    4.4. Kommissionens forslag om at udvide anvendelsesområdet for direktiv 83/189/EØF til også at omfatte forskrifter vedrørende informationssamfundets tjenester gør det muligt for interesserede parter at få kendskab til udviklingen på dette område.

    4.5. Skønt ØSU erkender, at forslaget om tredje ændring af direktiv 83/189/EØF udelukkende vedrører den tekniske del af direktivets bestemmelser, er det relevant at understrege, at standarder ikke kun er af altafgørende betydning for et velfungerende indre marked, men at de også udgør grundlaget for udviklingen af produkter og processer af høj kvalitet, spændende fra husholdningsprodukter til produkter til industriel brug. Det er af stor betydning for såvel små og store virksomheder som for de enkelte borgere at kunne få kendskab til udviklingen på dette område.

    4.6. På grund af deres størrelse er de små og mellemstore virksomheder ude af stand til i enhver henseende at medvirke aktivt i udviklingen af informationssamfundets tjenester. Det gælder også arbejdstager- og forbrugerorganisationerne.

    4.7. Derfor er det vigtigt at føre en politik, som sigter mod at stimulere og opretholde interessen for udviklingen af informationssamfundets tjenester.

    4.8. Kommissionen aflægger regelmæssigt beretning om resultaterne af direktiv 83/189/EØF. ØSU har noteret sig Kommissionens erklæring om, at det officielt vil få tilstillet beretningen om resultaterne af direktiv 83/189/EØF.

    4.9. ØSU konstaterer, at en medlemsstat i medfør af artikel 9 i direktiv 83/189/EØF kan vedtage tekniske forskrifter af presserende årsager, der vedrører beskyttelsen af menneskers og dyrs sundhed, bevaring af planter eller sikkerheden. Også traktaten hjemler mulighed for at træffe hasteforanstaltninger til beskyttelse af den offentlige orden.

    ØSU er ligeledes blevet hørt om grønbogen om beskyttelse af menneskets værdighed i audiovisuelle tjenester og informationstjenester og Kommissionens meddelelse om ulovligt og skadeligt indhold på Internettet ().

    Da problemer af denne art ville forekomme stadig hyppigere på netværk, skal ØSU anmode Kommissionen om at præcisere de mekanismer og kriterier, der kan tages i anvendelse som led i hasteproceduren.

    4.10. Med den tredje ændring tilføjes nye elementer i tråd med udviklingen af informationssamfundets tjenester. Et direktiv som det foreliggende er temmelig kompliceret, men bør i det mindste være tilgængeligt.

    5. Samordning i Kommissionens regi

    5.1. Som led i udviklingen af informationssamfundet har Kommissionen udarbejdet en række dokumenter (). Der er en tæt sammenhæng mellem disse dokumenter. Dog er det ikke altid tydeligt, hverken for ØSU eller for andre, hvor samordningen af alle aktiviteter i relation til udviklingen af informationssamfundets tjenester finder sted, og hvem der er ansvarlig for den.

    5.2. Der tales med rette i alle dokumenterne om informationssamfundets »gennemsigtighed«. For alle berørte parter er det vigtigt at vide, hvem der i Kommissionen er ansvarlig for samordningen på dette vigtige område, hvilke tjenester der er involveret, og hvordan udviklingen forløber.

    6. Konklusioner

    6.1. ØSU bifalder:

    - Kommissionens politik med henblik på at udvikle en lovgivning, som er relevant for informationssamfundets tjenester;

    - den foreslåede procedure for information, høring og administrativt samarbejde;

    - den foreslåede tredje ændring af direktiv 83/189/EØF.

    7. Henstillinger

    7.1. ØSU henstiller:

    - at de nationale og regionale myndigheder inddrages i udviklingen af informationssamfundet. Kommissionen bør anspore hertil;

    - at der ved hjælp af interimsrapporter orienteres om udviklingen omkring informationssamfundets tjenester og om vedtagne love og forskrifter;

    - at man giver incitamenter til udviklingen af brugervenlige programmer, som skal sikre adgang til informationssamfundets tjenester;

    - at man for arbejdstager- og forbrugerorganisationer, SMV'er og mikrovirksomheder etablerer et forum for »Udvikling af informationsamfundets tjenester«;

    - at man præciserer de mekanismer og kriterier, der kan tages i anvendelse som led i hasteproceduren;

    - at der udgives en publikation med oplysninger om, hvem der i Kommissionen er ansvarlig for udviklingen af informationssamfundets tjenester, og hvilke tjenester der er involveret;

    - at der med henblik på borgerne oprettes et informationscenter for »Udvikling af informationssamfundets tjenester«;

    - at direktiv 83/189/EØF offentliggøres i dets helhed, snarest muligt efter at Rådet har vedtaget den tredje ændring, og at det ledsages af en grundig forklaring.

    Bruxelles, den 19. marts 1997.

    Tom JENKINS

    Formand forDet Økonomiske og Sociale Udvalg

    () EFT nr. C 307 af 16. 10. 1996, s. 11.

    () KOM(96) 487 endelig udg.

    () KOM(96) 395 endelig udg. - Fra Korfu til Dublin og informationssamfundets betydning for EU's politikker - Næste skridt;

    KOM(96) 359 endelig udg. - Europas indfaldsvinkel til standardisering og det globale informationssamfund;

    KOM(96) 389 endelig udg. - Grønbog om liv og arbejde i informationssamfundet: mennesket i centrum;

    KOM(96) 392 endelig udg. - Forskriftsmæssig gennemsigtighed i det indre marked for informationssamfundets tjenester og forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om tredje ændring af direktiv 83/189/EØF om en informationsprocedure med hensyn til tekniske standarder og forskrifter.

    Top