Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51994AC1012

DET ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALGS UDTALELSE om Kommissionens forslag til Rådets forordning (EF) om ændring af forordning (EØF) nr. 2930/86 om definition af fiskerfartøjers karakteristika

EFT C 393 af 31.12.1994, p. 85–86 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

51994AC1012

DET ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALGS UDTALELSE om Kommissionens forslag til Rådets forordning (EF) om ændring af forordning (EØF) nr. 2930/86 om definition af fiskerfartøjers karakteristika

EF-Tidende nr. C 393 af 31/12/1994 s. 0085


Udtalelse om Kommissionens forslag til Raadets forordning (EF) om aendring af forordning (EOEF) nr. 2930/86 om definition af fiskerfartoejers karakteristika (94/C 393/17)

Raadet besluttede den 13. juli 1994 under henvisning til EOEF-traktatens artikel 43 og 198 at anmode om Det OEkonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennaevnte emne.

Det forberedende arbejde henvistes til OESU's Sektion for Landbrug og Fiskeri, som udpegede Gerard McGarry til ordfoerer. Sektionen vedtog sin udtalelse den 1. september 1994.

Det OEkonomiske og Sociale Udvalg vedtog paa sin 318. plenarforsamling af 14. og 15. september 1994, moedet den 14. september 1994, enstemmigt foelgende udtalelse.

1. Indledning

1.1. Siden 18. juli 1994 har alle EU-fiskerfartoejer skullet maale deres bruttotonnage efter ensartede tonnagemaalingsregler (forordning (EOEF) nr. 2930/86).

1.2. I praksis har det meget store antal fartoejer gjort det teknisk umuligt at overholde fristen.

1.3. Dette gaelder isaer for mindre fartoejer, som hovedparten af EU-flaaden bestaar af.

1.4. OESU bemaerker, at Raadet i mellemtiden har principtilsluttet sig forslaget og har foretaget nogle aendringer i det. En af aendringerne bestaar i, at den oevre graense for »smaa fartoejer« er haevet til en laengde overalt paa 15 meter (foer: 10 meter).

2. Generelle bemaerkninger

2.1. OESU stoetter forslaget om at standardisere fiskerfartoejers tonnagemaaling i overensstemmelse med Kommissionens maalsaetninger.

2.2. Det generelle system for tonnagemaaling er beskrevet i bilag I til den internationale konvention om maaling af skibe af 1969, hvori beregningen af et fartoejs rumindhold beskrives.

2.3. Mange fartoejer er maalt efter forskellige formler med det resultat, at der forekommer uoverensstemmelser i maalinger af fartoejer af stort set samme stoerrelse.

3. Saerlige bemaerkninger

3.1. OESU godkender forslaget om opmaaling af fartoejer paa over 10 meter. Det paapeges, at enhver foroegelse af denne taerskel paa 10 meter vil foere til uoenskede resultater, idet dette vil goere det muligt at bygge flere fartoejer specifikt med det formaal at udnytte de tilsyneladende mindre stringente krav, som stilles i den lavere kategori, med andre ord en omgaaelse af bestemmelserne.

3.2. Dette vil resultere i en meget vaesentlig foroegelse af fiskeriindsatsen i den paagaeldende kategori, idet saadanne specialbyggede mindre fartoejers ydeevne og effektivitet vil vaere langt stoerre end eksisterende fartoejers af tilsvarende laengde.

3.3. OESU paapeger endvidere, at jo laengere et fartoej er, jo stoerre mulighed er der for at aendre dets form og specifikationer, hvilket vil resultere i stoerre forskelle og uoverensstemmelser i tonnagemaalingerne.

3.4. OESU er bange for, at forordningsforslagets grundlaeggende hensigt, som er at maale fartoejernes rumindhold, ikke vil blive opfyldt, dersom taersklen haeves.

3.5. OESU er enig i, at fristen boer udvides, saa der er tilstraekkelig tid til, at grundforordningens maal kan naas. Imidlertid boer en saadan udvidelse af fristen baseres paa et mere realistisk skoen over maalingsindsatsen end den, der anfoeres i begrundelsen, og som maa anses for at vaere overdreven.

3.6. I denne sammenhaeng boer det tydeliggoeres, om der er tale om maalinger i vandet eller oven vande. OESU mener, at en maaling oven vande vil kraeve langt mere tid pr. fartoej og vil medfoere betydelige direkte og indirekte omkostninger.

3.7. OESU mener ikke, at der boer kraeves maalinger oven vande for fartoejer paa under 24 meter.

3.8. OESU stiller det spoergsmaal, om der ikke findes et edb-program, eller om der kan laves ét, som kan benyttes til denne opgave, i det tilfaelde hvor man raader over et fartoejs tegninger, da dette vil spare tid, kraefter og penge. Muligheden for at benytte edb-tilkoblede elektroniske maalingsteknikker paa fartoejer boer ogsaa undersoeges naermere.

3.9. Den midlertidige formel, som foreslaas for opmaaling af mellemstore fartoejer, er maaske for enkel, idet den ser ud til at tage knap saa noeje hensyn til variationer i skrogets udformning eller i fartoejernes form. Forhoejelsen af taersklen for smaa fartoejer fra 10 til 15 meter maa derfor give anledning til en del bekymring.

3.10. OESU er i tvivl om, hvad der menes med »anvendelse af specialudstyr til optagelse af de indvendige maal,« og rejser det spoergsmaal, om saadant udstyr overhovedet findes.

3.11. Da kravet om opmaaling er en ekstraforpligtelse, som paalaegges i en faellesskabsforordning, boer udgifterne hertil afholdes af medlemsstaten og/eller EU, og der boer ikke paafoeres fartoejernes ejere hverken nogen direkte eller indirekte omkostninger.

3.12. OESU ser gerne, at der nedsaettes et tilsynsfoerende udvalg, som skal soerge for ensartet fortolkning og gennemfoerelse af maalingerne i hele EU.

3.13. De oevrige elementer i forordningsforslaget kan godkendes.

Bruxelles, den 14. september 1994.

Susanne TIEMANN

Formand for

Det OEkonomiske og Sociale Udvalg

Top