EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42012Y1219(02)

Konklusioner vedtaget af Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet, den 27. november 2012 om styrkelse af evidensgrundlaget for beslutningstagningen på sportsområdet

EUT C 393 af 19.12.2012, p. 20–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.12.2012   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 393/20


Konklusioner vedtaget af Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet, den 27. november 2012 om styrkelse af evidensgrundlaget for beslutningstagningen på sportsområdet

2012/C 393/06

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION OG REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER,

1.   SOM MINDER OM:

1.

EU's mandat til, i henhold til artikel 165 i TEUF, at udvikle sportens europæiske dimension og fremme sport i Europa

2.

EU-arbejdsplanen for sport for 2011-2014 (1) vedtaget den 20. maj 2011, som prioriterede det højt at arbejde hen imod en evidensbaseret sportspolitik på EU-plan, og som nedsatte ekspertgruppen om sportsstatistikker, der fik mandat til at udarbejde henstillinger vedrørende måder til yderligere fremme af indsamling af data på sportsområdet på grundlag af det igangværende arbejde

3.

Kommissionens hvidbog om idræt af 7. juli 2007 (2) og dens meddelelse om udvikling af sportens europæiske dimension af 18. januar 2011 (3), som understregede betydningen af, at beslutningstagningen på sportsområdet hviler på et solidt evidensgrundlag, herunder sammenlignelige data fra hele EU om sportens sociale og økonomiske aspekter, og som fastlagde konkrete tiltag til at imødekomme dette behov

4.

det strukturerede EU-samarbejde mellem medlemsstaterne inden for sportsstatistikker med støtte fra Kommissionen, der har fundet sted siden 2006, og som har ført til udviklingen af en fælles metode til måling af sportens økonomiske betydning ud fra en aftalt EU-definition (»Vilniusdefinitionen« af sport) og udviklingen af Sport Satellite Accounts (4) i flere medlemsstater

5.

undersøgelserne i hele EU, som blev iværksat af Kommissionen i henholdsvis 2010 og 2011, om »Sportens bidrag til den økonomiske vækst og beskæftigelsen i EU«og om en »Mulig fremtidig sportsovervågningsfunktion i EU« (5)

6.

den første EU-konference om sportsstatistikker, der blev afholdt den 23. marts 2011 i Bruxelles, og som bekræftede betydningen af bedre og mere sammenlignelige sportsdata (6).

2.   SOM TAGER FØLGENDE I BETRAGTNING:

1.

Den nuværende finansielle og økonomiske krise påvirker i høj grad de offentlige udgifter overalt i EU, hvilket har fået mange medlemsstater til at flytte ressourcer til politikområder, der skaber vækst og beskæftigelse.

2.

Selv om der er blevet gennemført undersøgelser af sportens økonomiske betydning på forskellige niveauer, har resultaterne generelt ikke været sammenlignelige på tværs af landene. I dag er der i stigende grad bevis for, at sporten yder et betydeligt bidrag til Europas økonomi og er en vigtig drivkraft for vækst og beskæftigelse (7), der samtidig sikrer social samhørighed, velfærd og udvikling af bløde færdigheder (8), hvorved der tages et betragteligt skridt hen imod at nå målene i Europa 2020-strategien.

3.

Ifølge en nyere undersøgelse i hele EU udgør sportens andel 1,76 % af den samlede bruttoværditilvækst i EU (9). Når multiplikatoreffekten tages i betragtning, stiger sportens andel endda til 2,98 % af den samlede bruttoværditilvækst i EU. Desuden har væksten i sportssektoren vist sig at være arbejdskraftintensiv, hvilket afspejles i det faktum, at sporten udgør en større andel af den samlede EU-beskæftigelse (2,12 %) end af bruttoværditilvæksten. På grund af sin uforholdsmæssigt høje arbejdskraftintensitet spiller sporten en vigtig rolle i at sikre beskæftigelse.

4.

Indsamlingen af forskellige sportsrelaterede data og deres anvendelse i udformningen af politikker kan øge sportspolitikkernes kvalitet. I den henseende betragtes Sport Satellite Accounts som et værdifuldt redskab til at skaffe evidens til brug for udformningen af sportspolitikker. Der er gjort store fremskridt i nogle medlemsstater med hensyn til målingen af sportens økonomiske betydning gennem oprettelse af en Sport Satellite Account på nationalt plan.

5.

Et forbedret samarbejde med henblik på at styrke kendskabet til sport i EU kan bedst opnås gennem et tværsektorielt samarbejde mellem den akademiske verden, sportsindustrien, idrætsbevægelsen og offentlige myndigheder på nationalt plan og EU-plan, herunder de statistiske kontorer.

6.

Undersøgelser fra Eurobarometer har vist sig at udgøre et nyttigt redskab til sammenligning af tendenser blandt medlemsstaterne over tid med hensyn til resultaterne af forskellige sportspolitikker, men de kan ikke erstatte solide statistiske data, der tilvejebringes gennem det europæiske statistiske system af Eurostat.

7.

Ekspertgruppen vedrørende Sportsstatistikker er i overensstemmelse med sit mandat nået frem til den første række resultater (10) vedrørende specifikke aspekter af et styrket evidensgrundlag for sporten. De omfatter:

politikanbefalinger baseret på undersøgelsen af sportens bidrag til økonomisk vækst og beskæftigelse i EU og

en vejledning til de nationale statistiske kontorer om oprettelse af Sport Satellite Accounts.

8.

Udviklingen af et forbedret evidensgrundlag for beslutningstagningen på sportsområdet skal tage hensyn til de budgetmæssige begrænsninger på både nationalt og europæisk plan som følge af den finansielle og økonomiske krise.

3.   OPFORDRER EU-MEDLEMSSTATERNE TIL:

1.

at fortsætte fremskridtene med frivilligt at udvikle Sport Satellite Accounts ved at trække på de disponible metodiske instrumenter, ved at gøre brug af de eksisterende samarbejdsstrukturer på EU-plan og ved at søge at inddrage relevante statslige strukturer, herunder de nationale statistiske kontorer

2.

at tilskynde til og støtte initiativer, der tager sigte på at forbedre indsamling og formidling af oplysninger og data om sport, herunder eksisterende nationale data, som et middel til at styrke evidensbaserede sportspolitikker.

4.   OPFORDRER FORMANDSKABET FOR RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION, MEDLEMSSTATERNE OG KOMMISSIONEN TIL INDEN FOR DERES RESPEKTIVE KOMPETENCEOMRÅDER:

1.

at forbedre evidensgrundlaget med hensyn til sportens sociale og økonomiske aspekter i EU og dets medlemsstater, f.eks. ved at medtage disse emner i det europæiske statistiske program for 2013-2017 og efterfølgende årlige statistiske arbejdsprogrammer

2.

at søge at forbedre samarbejdet mellem de relevante institutionelle strukturer for sporten og for statistikker på EU-plan og i medlemsstaterne for at øge bevidstheden om behovet for solide og sammenlignelige sportsdata

3.

at fremme en bredere forståelse, under hensyntagen til eksisterende vidnesbyrd, sportens afgørende rolle som drivkraft for vækst, beskæftigelse og udvikling af færdigheder og for social samhørighed inden for rammerne af national og regional politikudformning samt af Europa 2020-strategien.

5.   OPFORDRER EUROPA-KOMMISSIONEN TIL:

1.

på baggrund af tidligere arbejde på dette område at overveje at bruge disponible og fremtidige EU-finansieringsinstrumenter til støtte for nationale bestræbelser på at udvikle Sport Satellite Accounts

2.

at fremme styrkelse af evidensgrundlaget for sport, især ved at støtte de nationale bestræbelser på at udvikle Sport Satellite Accounts på grundlag af tidligere arbejde på dette område og udveksling af bedste praksis på EU-plan for empirisk at måle sportens bidrag til økonomisk vækst og til at sikre og udvide beskæftigelsen i Europa

kortlægningen af centrale databehov for udformningen af sportspolitikker i Europa, såsom deltagelse i sport, og efterfølgende arbejde hen imod indsamling og formidling af sportsdata fra hele EU på disse områder

iværksættelsen og udbredelsen af EU-undersøgelser såsom Eurobarometer og undersøgelser i overensstemmelse med de af Rådet fastlagte politiske prioriteter for sport og ved at medtage sport i eksisterende Eurostatundersøgelser.


(1)  EUT C 162 af 1.6.2011, s. 1.

(2)  Hvidbog fra Europa-Kommissionen om idræt, KOM(2007) 391 endelig.

(3)  Meddelelse fra Europa-Kommissionen om udvikling af sportens europæiske dimension, KOM(2011) 12 endelig.

(4)  Et system af Satellite Accounts (her Sport Satellite Account — SSA) defineres som en solid statistisk ramme til måling af en specifik erhvervsgrens (her sportssektorens) økonomiske betydning i den nationale økonomi.

(5)  http://ec.europa.eu/sport/preparatory_actions/studies-surveys-conferences-and-seminars_en.htm

(6)  http://ec.europa.eu/sport/news/eu-conference-on-sport-statistics_en.htm

(7)  Resumé af »Undersøgelse af sportens bidrag til den økonomiske vækst og beskæftigelsen i EU«: http://ec.europa.eu/sport/library/documents/b1/eusf2012-executive-summary-study-costegaeiteu-august-2012.pdf. Et af de specifikke mål med undersøgelsen var at udvikle en metodisk ramme, der tager hensyn til sportens økonomiske betydning i EU. For at finde frem til sidstnævnte samlede undersøgelsen alle nationale estimater i et multiregionalt system af Sport Satellite Accounts (hvor hver medlemsstat ses som repræsentant for en regional enhed i EU-27) i overensstemmelse med Vilniusdefinitionen af sport.

(8)  Bløde færdigheder og kompetencer — teamwork, disciplin, initiativ, ihærdighed og organisatoriske evner — der er tillært gennem deltagelse i eller tilrettelæggelse af sport på græsrodsniveau, spiller en afgørende rolle, når den enkelte borger skal rustes til et arbejdsmarked, hvor sådanne færdigheder er i høj kurs.

(9)  Sportens andel i den europæiske værditilvækst kan dermed sammenlignes med landbrugets, skovbrugets og fiskeriets andel kombineret; den er næsten 2,5 gange større end råstofudvindingssektorens andel og repræsenterer mindst en femtedel af EU's pengeinstitut- og finansvirksomhed, herunder forsikring og pensionsforsikring. Hver tresindstyvende euro, der genereres og tjenes i EU, er relateret til sport. »Undersøgelse af sportens bidrag til den økonomiske vækst og beskæftigelsen i EU«: http://ec.europa.eu/sport/library/documents/b1/eusf2012-executive-summary-study-costegaeiteu-august-2012.pdf

(10)  http://ec.europa.eu/sport/library/documents


Top