Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2404

    Kommissionens delegerede forordning (EU) 2022/2404 af 14. september 2022 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/2031 ved fastsættelse af nærmere regler for undersøgelserne af beskyttet zone-karantæneskadegørere og om ophævelse af Kommissionens direktiv 92/70/EØF

    C/2022/6499

    EUT L 317 af 9.12.2022, p. 42–53 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/2404/oj

    9.12.2022   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 317/42


    KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2022/2404

    af 14. september 2022

    om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/2031 ved fastsættelse af nærmere regler for undersøgelserne af beskyttet zone-karantæneskadegørere og om ophævelse af Kommissionens direktiv 92/70/EØF

    EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/2031 af 26. oktober 2016 om beskyttelsesforanstaltninger mod planteskadegørere og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 228/2013, (EU) nr. 652/2014 og (EU) nr. 1143/2014 og om ophævelse af Rådets direktiv 69/464/EØF, 74/647/EØF, 93/85/EØF, 98/57/EF, 2000/29/EF, 2006/91/EF og 2007/33/EF (1), særlig artikel 32, stk. 5, andet afsnit, og artikel 34, stk. 1, andet afsnit, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Ved forordning (EU) 2016/2031 er der fastsat grundlæggende regler for plantesundhed i Unionen.

    (2)

    Artikel 32, stk. 4, litra b), i nævnte forordning fastsætter en forpligtelse for medlemsstaterne til, når de anmoder om en ny beskyttet zone, at medtage resultaterne af undersøgelser fra mindst tre forudgående år for at påvise fravær af den pågældende beskyttet zone-karantæneskadegører (»skadegøreren«) i det pågældende område.

    (3)

    I henhold til artikel 34, stk. 1, i forordning (EU) 2016/2031 er medlemsstaterne forpligtet til at foretage årlige undersøgelser af hver beskyttet zone for så vidt angår skadegørerne og til hvert år at indgive resultaterne af disse undersøgelser til Kommissionen og de øvrige medlemsstater.

    (4)

    Reglerne for udarbejdelse af undersøgelserne bør omfatte krav vedrørende hensyntagen til den pågældende skadegørers og de pågældende værtsplanters biologi, og om at tidsplanen for undersøgelsen er passende til påvisning af skadegøreren. Disse elementer er vigtige for, at forberedelsen af undersøgelsen er fuldstændig og velegnet til den pågældende undersøgelse.

    (5)

    Undersøgelsens indhold bør omfatte angivelser på kort, en beskrivelse af undersøgelsesområdet, undersøgelserne, prøveudtagningen og testningen, målpopulationerne, påvisningsmetoderne og risikofaktorerne for at sikre, at de er fuldstændige, effektive og virkningsfulde.

    (6)

    Undersøgelserne bør også gennemføres i en stødpudezone omkring den beskyttede zone og være mere intensive end undersøgelserne i den beskyttede zone, fordi skadegøreren ikke er forbudt i stødpudezonen, og der ikke er truffet foranstaltninger mod den dér. Dette er nødvendigt for at bekræfte, at skadegøreren ikke forekommer i stødpudezonen, og for bedre at bevare den beskyttede zones status som skadegørerfri. Dette er også i overensstemmelse med de gældende internationale standarder for plantesundhedsforanstaltninger til oprettelse af skadegørerfrie områder (2), som tilsvarende anvendes til oprettelsen af beskyttede zoner i henhold til EU-retten. Ifølge disse internationale standarder skal der oprettes stødpudezoner med henblik på oprettelse og opretholdelse af skadegørerfrie områder, hvis geografisk isolation ikke anses for at være tilstrækkelig til at forhindre indslæbning til eller gentaget angreb af sådanne områder, eller hvis der ikke findes andre midler til at forhindre flytning af skadegørere til sådanne områder.

    (7)

    Af samme årsager bør undersøgelserne i den indre rand af den beskyttede zone langs grænsen til den beskyttede zone intensiveres sammenlignet med undersøgelserne i resten af den beskyttede zone.

    (8)

    For at sikre konsekvens i undersøgelsernes indhold bør der fastlægges en indberetningsskabelon. Ved Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2020/1231 (3) blev formatet og instrukserne for de årlige rapporter om undersøgelsesresultaterne fra områder, hvor skadegørerne ikke vides at forekomme, fastsat. For at opnå en harmoniseret tilgang til indberetning af undersøgelsesresultater i Unionen bør der anvendes et lignende format til rapportering af undersøgelsesresultater i beskyttede zoner, idet der tages hensyn til de specifikke elementer i disse undersøgelser.

    (9)

    Ved Kommissionens direktiv 92/70/EØF (4) blev der også fastsat regler for de undersøgelser, som skal gennemføres i forbindelse med anerkendelsen af beskyttede zoner. Da direktivet blev vedtaget i henhold til de tidligere EU-retsakter om plantesundhed, er det nu forældet og bør ophæves —

    VEDTAGET DENNE FORORDNING:

    Artikel 1

    Genstand

    Ved denne forordning fastsættes der nærmere bestemmelser for:

    a)

    undersøgelser med henblik på oprettelse af en ny beskyttet zone i henhold til artikel 32, stk. 3 eller 6, i forordning (EU) 2016/2031 samt

    b)

    udarbejdelsen og indholdet af årlige undersøgelser i henhold til artikel 34, stk. 1, i (EU) 2016/2031.

    Artikel 2

    Definitioner

    I denne forordning forstås ved:

    a)

    »stødpudezone«: et område omkring en beskyttet zone med henblik på at minimere sandsynligheden for indslæbning og spredning af skadegøreren i den beskyttede zone

    b)

    »indre rand«: et område inden for en beskyttet zone, hvis bredde svarer til stødpudezonens bredde, og som omgiver den beskyttede zone på indersiden langs dens ydre grænse

    c)

    »undersøgelse«: en påvisningsundersøgelse rettet mod skadegøreren i en beskyttet zone og, hvis det er relevant, i en stødpudezone

    d)

    »afgrænset område«: et afgrænset område, efter at skadegøreren er fundet i en beskyttet zone, jf. artikel 18 i forordning (EU) 2016/2031

    e)

    »statistisk baseret undersøgelse«: en undersøgelse foretaget på grundlag af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets generelle retningslinjer for statistisk velfunderede og risikobaserede undersøgelser af planteskadegørere (5).

    Artikel 3

    Forberedelse af undersøgelser

    1.   Den kompetente myndighed i den berørte medlemsstat eller andre personer under den kompetente myndigheds officielle tilsyn udarbejder de i artikel 1 omhandlede undersøgelser (»undersøgelserne«) i overensstemmelse med stk. 2-6.

    2.   Undersøgelserne skal være:

    a)

    risikobaserede

    b)

    baseret på velfunderede videnskabelige og tekniske principper

    c)

    gennemført under hensyntagen til skadegørerens biologi og tilstedeværelsen af værtsarter i den beskyttede zone samt

    d)

    foretaget på de mest hensigtsmæssige tidspunkter for påvisning af skadegøreren.

    3.   Undersøgelserne udvides til også at omfatte en stødpudezone omkring den beskyttede zone.

    Undersøgelserne i stødpudezonerne skal være mere intensive end i den beskyttede zone med et større antal undersøgelsesaktiviteter (visuelle undersøgelser, prøver, fælder og test, hvis det er relevant).

    Stødpudezonens bredde bestemmes på grundlag af skadegørerens biologi og dens potentielle spredningskapacitet.

    Der kræves ingen undersøgelser i stødpudezonen, hvis der på grund af skadegørerens biologi, fraværet af værtsplanter, den beskyttede zones geografiske beliggenhed eller karakteren af dens geografiske isolation ikke er nogen risiko for indslæbning af skadegøreren i den beskyttede zone gennem den naturlige spredning fra de tilgrænsende områder.

    4.   Hvis der ikke er mulighed for at oprette en stødpudezone i det område, der støder op til den beskyttede zone, skal der oprettes en indre rand inden for den beskyttede zone.

    Der oprettes ingen indre rand, hvis der på grund af skadegørerens biologi, fraværet af værtsplanter, den beskyttede zones geografiske beliggenhed eller karakteren af dens geografiske isolation ikke er nogen risiko for indslæbning af skadegøreren i den beskyttede zone gennem den naturlige spredning fra de tilgrænsende områder.

    Undersøgelserne i den indre rand skal være mere intensive end i resten af den beskyttede zone med et større antal undersøgelsesaktiviteter (visuelle undersøgelser, prøver, fælder og test, hvis det er relevant).

    5.   Hvis den kompetente myndighed beslutter at foretage en statistisk baseret undersøgelse, skal undersøgelsens udformning og den anvendte prøveudtagningsordning være egnet til med et tilstrækkelig konfidensniveau at påvise en lav forekomst af planter angrebet af skadegøreren inden for den pågældende beskyttede zone.

    6.   Hvis den kompetente myndighed beslutter at foretage en statistisk baseret undersøgelse i stødpudezonen eller den indre rand, skal undersøgelsens udformning og den anvendte prøveudtagningsordning være egnet til med et højere konfidensniveau end i selve den beskyttede zone at påvise en lav forekomst af skadegøreren.

    Artikel 4

    Baggrund for forslaget

    Undersøgelserne skal indeholde følgende elementer:

    a)

    et kort med den geografiske afgrænsning af den beskyttede zone og, hvis det er relevant, stødpudezonen eller den indre rand med angivelse af placeringen af de gennemførte undersøgelsesaktiviteter og med angivelse af undersøgelsespunkterne, resultaterne eller udbruddene og eventuelle afgrænsede områder

    b)

    en beskrivelse af:

    i)

    undersøgelsesområdet, herunder undersøgelsesstederne

    ii)

    plantematerialet eller varen og

    iii)

    hvis det er relevant, stødpudezonen eller den indre rand

    c)

    listen over værtsplanter

    d)

    identifikation af de risikoområder, hvor skadegøreren kan forekomme

    e)

    oplysninger om de måneder i året, hvor undersøgelsen blev gennemført

    f)

    hvis relevant:

    i)

    antallet af visuelle undersøgelser til påvisning af symptomer eller tegn på forekomst af skadegøreren

    ii)

    antallet af prøver, type og antal test og fælder, der tiltrækker skadegøreren

    iii)

    enhver anden foranstaltning, der er egnet til at sikre påvisning af skadegøreren

    g)

    hvis der er tale om statistisk baserede undersøgelser, de underliggende antagelser for undersøgelsens udformning pr. skadegører, herunder en beskrivelse af:

    i)

    målpopulationen, den epidemiologiske enhed og inspektionsenhederne

    ii)

    påvisningsmetoden og metodefølsomheden

    iii)

    risikofaktorerne med angivelse af risikoniveauer og tilsvarende relative risici og andele af værtsplantepopulationen samt

    iv)

    i tilfælde af fund af skadegøreren, trufne foranstaltninger eller henvisning til EUROPHYT-Outbreaks.

    Artikel 5

    Indgivelse af undersøgelsesresultaterne

    Medlemsstaterne indgiver for hver beskyttet zone ved hjælp af skabelonen i bilag I generelle oplysninger og resultaterne af undersøgelserne.

    Medlemsstaterne anvender en af skabelonerne i bilag II til denne forordning til at rapportere om resultaterne af undersøgelserne i henhold til:

    a)

    artikel 32, stk. 4, litra b), i forordning (EU) 2016/2031 eller

    b)

    artikel 34, stk. 2, i forordning (EU) 2016/2031.

    Artikel 6

    Ophævelse af direktiv 92/70/EØF

    Direktiv 92/70/EØF ophæves.

    Artikel 7

    Ikrafttræden

    Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Den anvendes fra den 1. januar 2023.

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 14. september 2022.

    På Kommissionens vegne

    Ursula VON DER LEYEN

    Formand


    (1)  EUT L 317 af 23.11.2016, s. 4.

    (2)  ISPM 4 Requirements for the establishment of pest free areas og ISPM 26 Establishment of pest free areas for fruit flies (Tephritidae).

    (3)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2020/1231 af 27. august 2020 om formatet for og vejledningen vedrørende de årlige rapporter om undersøgelsesresultaterne og om formatet for de flerårige undersøgelsesprogrammer og de praktiske ordninger, der er omhandlet i henholdsvis artikel 22 og 23 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/2031 (EUT L 280 af 28.8.2020, s. 1).

    (4)  Kommissionens direktiv 92/70/EØF af 30. juli 1992 om regler for de undersøgelser, som skal gennemføres i forbindelse med anerkendelsen af beskyttede zoner i Fællesskabet (EFT L 250 af 29.8.1992, s. 37).

    (5)  EFSA, General guidelines for statistically sound and risk-based surveys of plant pests, 8. september 2020, doi:10.2903/sp.efsa.2020.EN-1919.


    BILAG I

    Skabelon til generelle oplysninger om undersøgelsesresultater

    Medlemsstat

     

    Kompetent myndighed

     

    Kontaktperson (fulde navn, stilling i den kompetente myndighed, organisationens navn, telefonnummer og funktionel e-mailkonto)

     

    Organisationer, der deltager i undersøgelsen

     

    Laboratorier, der deltager i undersøgelsen

     

    Beskyttet zone-karantæneskadegører

     

    Navn på/Beskrivelse af den beskyttede zone i bilag III til Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072

     

    År for oprettelse af den beskyttede zone

     

    Undersøgelsesår.

    Hvis der er tale om en anmodning om en ny beskyttet zone, angives de år, som undersøgelsen omfatter.

     

    Den beskyttede zones størrelse (ha)

     

    Oprettelse af en stødpudezone eller en indre rand (ja/nej). Hvis denne zone ikke er oprettet, bedes du begrunde dette.

     

    Stødpudezonens eller den indre rands bredde (m), hvis det er relevant

     

    Kort over den beskyttede zones grænser, herunder stødpudezonen eller den indre rand, hvis det er relevant.

    Angiv undersøgelsespunkterne, resultaterne/udbruddene og, hvor det er relevant, de afgrænsede områder.

     

    Statistisk baseret undersøgelse (ja/nej)

     

    Resultater/udbrud i den seneste undersøgelse (ja/nej)

     

    Beskrivelse af resultaterne/udbruddene (1) og de trufne foranstaltninger eller henvisning til EUROPHYT-Outbreak

     


    (1)  Herunder en henvisning til meddelelsen eller meddelelserne om foranstaltninger truffet i overensstemmelse med artikel 33, stk. 3, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/2031 af 26. oktober 2016 om beskyttelsesforanstaltninger mod planteskadegørere og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 228/2013, (EU) nr. 652/2014 og (EU) nr. 1143/2014 og om ophævelse af Rådets direktiv 69/464/EØF, 74/647/EØF, 93/85/EØF, 98/57/EF, 2000/29/EF, 2006/91/EF og 2007/33/EF (EUT L 317 af 23.11.2016, s. 4).


    BILAG II

    Skabeloner til indberetning af resultaterne af de årlige undersøgelser eller af undersøgelser med henblik på at anmode om en ny beskyttet zone-karantæneskadegører

    Del A

    1.   Skabelon til indberetning af resultaterne af årlige undersøgelser

    Image 1

    2.   Vejledning i udfyldelse af skabelonen

    Hvis denne skabelon er udfyldt for en beskyttet zone-karantæneskadegører, skal skabelonen i del B i dette bilag ikke udfyldes for den samme skadegører.

    I kolonne 1:

    Angiv året for gennemførelsen af undersøgelsen. Hvis der er tale om en undersøgelsesrapport med henblik på at anmode om en beskyttet zone, medtages data for mindst de tre foregående år i en særskilt række for hvert år.

    I kolonne 2:

    Angiv beskyttet zone-karantæneskadegørerens videnskabelige navn (som anført i bilag III til gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072 eller det mest accepterede videnskabelige navn, hvis skadegøreren endnu ikke er anført) ved brug af én række pr. skadegører.

    I kolonne 3:

    Angiv navnet på den beskyttede zone ved brug af særskilte rækker, hvis der er mere end én beskyttet zone for samme skadegører på medlemsstatens område, jf. bilag III til Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072.

    I kolonne 4:

    Angiv zonen: Beskyttet zone, stødpudezone eller indre rand ved brug af forskellige rækker.

    I kolonne 5:

    Angiv antallet og beskrivelsen af undersøgelsesstederne ved at vælge en (eller flere) af følgende rubrikker til beskrivelsen samt antallet af gennemførte undersøgelser:

    1.

    Friland (produktionsområde): 1.1. mark (agerjord, græsarealer), 1.2. frugtplantage/vinmark, 1.3. planteskole, 1.4. skov.

    2.

    Friland (andet): 2.1. private haver, 2.2. offentlige steder, 2.3. beskyttet område, 2.4. vilde planter i andre områder end beskyttede områder, 2.5. andet, med specifikation i hvert enkelt tilfælde (f.eks. havecenter, handelsområder, der anvender emballagemateriale af træ, træindustrien, vådområder, kunstvandings- og dræningsanlæg osv.).

    3.

    Fysisk lukkede betingelser: 3.1. drivhus, 3.2. privat sted bortset fra drivhus, 3.3. offentligt sted bortset fra drivhus, 3.4. andet, med specifikation i hvert enkelt tilfælde (f.eks. havecenter, handelsområder, der anvender emballagemateriale af træ, træindustrien).

    I kolonne 6, 7 og 8:

    Valgfrit.

    I kolonne 6:

    Angiv, hvilke risikoområder der er identificeret baseret på skadegørerens/skadegørernes biologi, forekomsten af værtsplanter, økoklimatiske forhold og risikosteder.

    I kolonne 7:

    Angiv det samlede område, der er dækket af målpopulationen (ha) i den beskyttede zone.

    I kolonne 8:

    Angiv andelen af det undersøgte område for målpopulationen (undersøgt område/område for målpopulation) i procent.

    I kolonne 9:

    Angiv planter, frugter, frø, jord, emballagemateriale, træ, maskiner, køretøjer, vektor, vand eller andet og beskriv den specifikke situation ved brug af så mange rækker som nødvendigt.

    I kolonne 10:

    Angiv listen over undersøgte plantearter/slægter ved hjælp af en række pr. planteart/slægt.

    I kolonne 11:

    Angiv de måneder i året, hvor undersøgelserne blev gennemført.

    I kolonne 12:

    Angiv nærmere oplysninger om undersøgelsen under hensyntagen til skadegørerens biologi. Angiv N/A, hvis oplysningerne i en given kolonne ikke er relevante for den pågældende skadegører. Anvend forskellige rækker (f.eks. til at indberette forskellige typer test og deres antal).

    I kolonne 13:

    Angiv antal positive resultater. Dette antal kan afvige fra antallet af udbrud, når der indgår flere positive resultater i en anmeldelse af udbrud.

    I kolonne 14:

    Angiv anmeldelserne af udbrud det år, undersøgelsen fandt sted. Det er ikke nødvendigt at angive anmeldelsesnummeret for udbruddet, hvis den kompetente myndighed har vurderet, at forekomsten er omhandlet af artikel 14, stk. 2, artikel 15, stk. 2, eller artikel 16 i forordning (EU) 2016/2031. I så fald angives årsagen til, at oplysningerne ikke er angivet i kolonne 15 (»Bemærkninger«).

    I kolonne 15:

    Angiv andre relevante oplysninger og, hvor det er relevant, oplysninger om resultater af undersøgelser af symptomfrie planter med positive resultater.

    Del B

    1.   Skabelon til indberetning af resultaterne af statistisk baserede undersøgelser

    Image 2

    2.   Vejledning i udfyldelse af skabelonen

    Hvis denne skabelon er udfyldt for en beskyttet zone-karantæneskadegører, skal skabelonen i del B i dette bilag ikke udfyldes for den samme skadegører.

    Forklar de underliggende antagelser for undersøgelsens udformning pr. skadegører. Sammenfat og begrund:

    målpopulationen, den epidemiologiske enhed og inspektionsenhederne

    påvisningsmetoden og metodefølsomheden

    risikofaktorerne med angivelse af risikoniveauer og tilsvarende relative risici og andele af værtsplantepopulationen.

    I kolonne 1:

    Angiv året for gennemførelsen af undersøgelsen. Hvis der er tale om en undersøgelsesrapport med henblik på at anmode om en beskyttet zone, medtages data for mindst de tre foregående år i en særskilt række for hvert år.

    I kolonne 2:

    Angiv beskyttet zone-karantæneskadegørerens videnskabelige navn (som anført i bilag III til gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072 eller det mest accepterede videnskabelige navn, hvis skadegøreren endnu ikke er anført) ved brug af én række pr. skadegører.

    I kolonne 3:

    Angiv navnet på den beskyttede zone ved brug af særskilte rækker, hvis der er mere end én beskyttet zone for samme skadegører på medlemsstatens område, jf. bilag III til Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072.

    I kolonne 4:

    Angiv zonen: Beskyttet zone, stødpudezone eller indre rand ved brug af forskellige rækker.

    I kolonne 5:

    Angiv antallet og beskrivelsen af undersøgelsesstederne ved at vælge en (eller flere) af følgende rubrikker til beskrivelsen samt antallet af gennemførte undersøgelser:

    1.

    Friland (produktionsområde): 1.1. mark (agerjord, græsarealer), 1.2. frugtplantage/vinmark, 1.3. planteskole, 1.4. skov.

    2.

    Friland (andet): 2.1. private haver, 2.2. offentlige steder, 2.3. beskyttet område, 2.4. vilde planter i andre områder end beskyttede områder, 2.5. andet, med specifikation i hvert enkelt tilfælde (f.eks. havecenter, handelsområder, der anvender emballagemateriale af træ, træindustrien, vådområder, kunstvandings- og dræningsanlæg osv.).

    3.

    Fysisk lukkede betingelser: 3.1. drivhus, 3.2. privat sted bortset fra drivhus, 3.3. offentligt sted bortset fra drivhus, 3.4. andet, med specifikation i hvert enkelt tilfælde (f.eks. havecenter, handelsområder, der anvender emballagemateriale af træ, træindustrien).

    I kolonne 6:

    Angiv de måneder i året, hvor undersøgelserne blev gennemført.

    I kolonne 7:

    Angiv den valgte målpopulation og listen over værtsarter og område, der er omfattet af undersøgelsen. Målpopulationen defineres som en række inspektionsenheder. Dens størrelse udtrykkes typisk i hektar for landbrugsarealer, men kan også udtrykkes i partier, marker, væksthuse osv. Begrund valget i de underliggende antagelser. Angiv de undersøgte inspektionsenheder. »Inspektionsenhed«: planter, plantedele, varer, materialer, skadegørervektorer, som er blevet undersøgt for at identificere og påvise forekomst af skadegørere. Hvis oplysninger om området for målpopulationen ikke er tilgængelige, angiv N/A og antal inspektionsenheder i målpopulationen.

    I kolonne 8:

    Angiv de undersøgte epidemiologiske enheder med beskrivelse og måleenhed. »Epidemiologisk enhed«: et homogent område, hvor interaktionerne mellem skadegøreren, værtsplanterne og de abiotiske og biotiske faktorer og forhold vil føre til samme epidemiologi, hvis skadegøreren forekommer. De epidemiologiske enheder er en underopdeling af målpopulationen, og de er epidemiologisk homogene med mindst én værtsplante. I nogle tilfælde kan hele værtsplantepopulationen i en region/et område/et land defineres som en epidemiologisk enhed. Det kan være NUTS-regioner, byområder, skove, rosenhaver eller bedrifter eller hektarer. Valget af epidemiologiske enheder skal begrundes i de underliggende antagelser.

    I kolonne 9:

    Angiv de anvendte metoder i forbindelse med undersøgelsen, herunder antallet af aktiviteter i hvert enkelt tilfælde, afhængigt af de specifikke lovkrav vedrørende undersøgelsen af de enkelte skadegørere. Angiv N/A, hvis oplysningerne for en given kolonne ikke er tilgængelige.

    I kolonne 10:

    Angiv et skøn over prøveudtagningseffektiviteten. Ved prøveudtagningseffektivitet forstås sandsynligheden for at udvælge inficerede plantedele fra en inficeret plante. For vektorer er det metodens effektivitet med hensyn til at indfange en positiv vektor, når den forekommer i undersøgelsesområdet. For jord er det effektiviteten af udtagningen af en jordprøve, hvori skadegøreren forekommer, når skadegøreren forekommer i undersøgelsesområdet.

    I kolonne 11:

    »Metodefølsomhed«: sandsynligheden for, at en metode kan påvise forekomst af skadegørere. Metodefølsomheden defineres som sandsynligheden for, at en virkelig positiv vært påvises og bekræftes som positiv, og den ikke er fejlidentificeret. Det er forholdet mellem prøveudtagningseffektiviteten (dvs. sandsynligheden for at udvælge inficerede plantedele fra en inficeret plante) og den diagnostiske følsomhed (karakteriseret ved de visuelle undersøgelser og/eller laboratorietest, der anvendes i identifikationsprocessen).

    I kolonne 12:

    Angiv risikofaktorerne i forskellige rækker ved brug af så mange rækker som nødvendigt. Angiv for hver risikofaktor risikoniveauet og den tilsvarende relative risiko og andelen af værtsplantepopulationen.

    I kolonne B:

    Angiv nærmere oplysninger om undersøgelsen under hensyntagen til de specifikke lovkrav vedrørende undersøgelsen af skadegørere for de enkelte skadegørere. Angiv N/A, hvis oplysningerne i en given kolonne ikke er relevante. De oplysninger, der skal anføres i disse kolonner, vedrører oplysningerne i kolonne 9 »Påvisningsmetoder«.

    I kolonne 18:

    Angiv antal indfangningssteder, hvis dette antal afviger fra det antal, der er anført i kolonne 16 »Antal fælder« (f.eks. hvis den samme fælde anvendes forskellige steder).

    I kolonne 20:

    Angiv antal prøver, der er fundet positive eller negative, og ubestemte prøver. »Ubestemte prøver« er de analyserede prøver, for hvilke der ikke er fremkommet resultater på grund af forskellige faktorer (f.eks. under påvisningsniveau, ikke behandlet prøve, ikke identificeret, gammel).

    I kolonne 21:

    Angiv anmeldelserne af udbrud det år, undersøgelsen fandt sted. Det er ikke nødvendigt at angive anmeldelsesnummeret for udbruddet, hvis den kompetente myndighed har vurderet, at forekomsten er omhandlet af artikel 14, stk. 2, artikel 15, stk. 2, eller artikel 16 i forordning (EU) 2016/2031. I så fald angives årsagen til, at oplysningerne ikke er angivet i kolonne 24 (»Bemærkninger«).

    I kolonne 22:

    Angiv undersøgelsens følsomhed som defineret i den internationale standard for plantesundhedsforanstaltninger (ISPM) nr. 31 (»Methodologies for sampling of consignments«). Det opnåede konfidensniveau med hensyn til status som fri for skadegørere beregnes på grundlag af udførte undersøgelser (og/eller prøveudtagninger) i forhold til metodefølsomheden og udgangsprævalensen.

    I kolonne 23:

    Angiv udgangsprævalensen på grundlag af et skøn foretaget forud for undersøgelsen af den sandsynlige faktiske forekomst af skadegøreren på marken. Udgangsprævalensen er fastsat som et mål for undersøgelsen og svarer til den afvejning, som de ansvarlige for risikostyringen foretager, mellem risikoen for at have skadegøreren og de ressourcer, der er til rådighed for undersøgelsen. For en sporingsundersøgelse fastsættes typisk en værdi på 1 %.

    I kolonne 24:

    Angiv andre relevante oplysninger og, hvor det er relevant, oplysninger om resultater af undersøgelser af symptomfrie planter med positive resultater.


    Top