Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1265

    Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2022/1265 af 20. juli 2022 om foranstaltninger mod indførsel til og spredning i Unionen af »Rose Rosette Virus«

    C/2022/5045

    EUT L 192 af 21.7.2022, p. 14–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/07/2024

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/1265/oj

    21.7.2022   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 192/14


    KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2022/1265

    af 20. juli 2022

    om foranstaltninger mod indførsel til og spredning i Unionen af »Rose Rosette Virus«

    EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/2031 af 26. oktober 2016 om beskyttelsesforanstaltninger mod planteskadegørere og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 228/2013, (EU) nr. 652/2014 og (EU) nr. 1143/2014 og om ophævelse af Rådets direktiv 69/464/EØF, 74/647/EØF, 93/85/EØF, 98/57/EF, 2000/29/EF, 2006/91/EF og 2007/33/EF (1), særlig artikel 30, stk. 1, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Rose Rosette virus (»den pågældende skadegører«) og dens vektor Phyllocoptes fructiphilus er i øjeblikket ikke opført som EU-karantæneskadegørere i bilag II og heller ikke som EU-reguleret ikkekarantæneskadegørere i bilag IV til Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072 (2). Den pågældende skadegører og dens vektor vides ikke at forekomme på Unionens område.

    (2)

    Det fremgår af en skadegørerrisikoanalyse, foretaget af Plantebeskyttelsesorganisationen for Europa og Middelhavsområderne (EPPO) (3) i 2018, at den pågældende skadegører og dens skadelige virkninger kan blive et betydeligt plantesundhedsproblem i Unionen, navnlig med hensyn til produktion af roser.

    (3)

    På baggrund af den pågældende skadegørers væsentlige betydning for plantesundheden på Unionens område vedtog Kommissionen gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/1739 (4), hvormed der blev fastsat krav til indførsel til Unionen af planter, bortset fra frø, af Rosa spp. (»de pågældende planter«) med oprindelse i tredjelande, hvor den pågældende skadegører vides at forekomme (Canada, Indien og USA), samt bestemmelser om offentlig kontrol, der skal foretages ved indførsel af dem til Unionen. Nævnte gennemførelsesafgørelse indeholder et forbud mod indførsel til Unionens område af den pågældende skadegører samt bestemmelser om omgående underretning om mistanke om forekomst af den pågældende skadegører og dens pågældende vektor i Unionen og om regler for undersøgelser af dens forekomst på Unionens område.

    (4)

    Siden gennemførelsesafgørelsens vedtagelse er der ikke rapporteret om tilbageholdelse af inficerede pågældende planter under deres indførsel til eller flytning inden for Unionens område. Den pågældende skadegører spredes dog fortsat i Canada, Indien og USA.

    (5)

    Konklusionerne af analysen foretaget af Plantebeskyttelsesorganisationen for Europa og Middelhavsområderne (EPPO) er stadig relevante i dag. Analysen viste, at sandsynligheden for indførsel og etablering af den pågældende skadegører, for omfanget af dens spredning og indvirkning på Unionen og for den plantesundhedsmæssige risiko for Unionens område anses for høj.

    (6)

    Endvidere er de plantesundhedsmæssige betænkeligheder, som fremgår af EPPO's analyse, blevet forstærket siden vedtagelsen af gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/1739, fordi de pågældende planter importeres til Unionen i stadig større mængder fra tredjelande, hvor forekomsten af den pågældende skadegører er stigende.

    (7)

    Kommissionen konkluderer, at den pågældende skadegører opfylder de kriterier, der er fastsat i afsnit 3, underafsnit 2, i bilag I til forordning (EU) 2016/2031.

    (8)

    På baggrund af disse faktorer skønnes det, at der er en overhængende fare for, at den pågældende skadegører indføres til og spredes på Unionens område, medmindre de foranstaltninger, som er fastsat i gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/1739, der finder anvendelse til den 31. juli 2022, og som har vist sig effektive med henblik på at forhindre, at den pågældende skadegører indføres til Unionens område, opretholdes.

    (9)

    Derfor bør foranstaltningerne i denne forordning finde anvendelse fra den 1. august 2022 for at sikre fortsat beskyttelse af Unionens område mod den pågældende skadegører.

    (10)

    Denne forordning bør finde anvendelse indtil den 31. juli 2024. En sådan anvendelsesperiode er nødvendig for at kunne foretage en fuld risikovurdering med henblik på at fastslå status for den pågældende skadegører.

    (11)

    Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder —

    VEDTAGET DENNE FORORDNING:

    Artikel 1

    Definitioner

    I denne forordning forstås ved:

    a)

    »pågældende skadegører«: »Rose Rosette Virus«

    b)

    »pågældende planter«: planter, bortset fra frø, af Rosa spp. med oprindelse i Canada, Indien eller USA

    c)

    »pågældende vektor«: Phyllocoptes fructiphilus.

    Artikel 2

    Forbud mod den pågældende skadegører

    Den pågældende skadegører må ikke indslæbes, flyttes til, opbevares, opformeres eller frigives på Unionens område.

    Artikel 3

    Underretning om mistanke om forekomst af den pågældende skadegører eller dens pågældende vektor

    Medlemsstaterne sikrer, at enhver på Unionens område, der er i besiddelse af planter, som kan være inficeret med den pågældende skadegører eller dens pågældende vektor, omgående underrettes om forekomsten eller mistanken om forekomst af den pågældende skadegører eller dens pågældende vektor, de mulige konsekvenser og risici samt de foranstaltninger, der skal træffes.

    Artikel 4

    Undersøgelser

    De kompetente myndigheder foretager årlige undersøgelser af forekomsten af den pågældende skadegører og den pågældende vektor på værtsplanterne på deres område.

    Undersøgelserne skal omfatte prøveudtagning og testning og være baseret på solide videnskabelige og tekniske principper med hensyn til muligheden for at påvise den pågældende skadegører og den pågældende vektor.

    Senest den 30. april hvert år giver medlemsstaterne Kommissionen og de andre medlemsstater meddelelse om resultaterne af de undersøgelser, der er foretaget i det foregående kalenderår.

    Artikel 5

    Krav til indførsel af de pågældende planter til Unionens område

    1.   De pågældende planter må kun indføres på Unionens område, hvis de ledsages af et plantesundhedscertifikat, som under »Supplerende erklæring« omfatter en officiel udtalelse, der indeholder én af følgende erklæringer:

    a)

    at de pågældende planter er produceret i et område, som er frit for den pågældende skadegører, og som er registreret hos og overvåget af oprindelsestredjelandets nationale plantebeskyttelsesmyndighed, med angivelse af navnet på området under »Oprindelsessted«,

    b)

    for de pågældende planter til udplantning:

    i)

    at de i hele deres levetid har været dyrket på et produktionssted, hvor der ved offentlige kontrolbesøg hverken er konstateret symptomer på den pågældende skadegører eller den pågældende vektor siden begyndelsen af den sidste vækstperiode, og

    ii)

    at de er blevet underkastet prøveudtagning og testning for den pågældende skadegører inden indførsel til Unionens område og på baggrund af denne testning er fundet fri for den

    c)

    for de pågældende planter, bortset fra planter til udplantning:

    i)

    at planterne i hele deres levetid har været dyrket på et produktionssted, hvor der ved offentlige kontrolbesøg hverken er konstateret symptomer på den pågældende skadegører eller den pågældende vektor siden begyndelsen af den sidste vækstperiode, og

    ii)

    at planterne er blevet kontrolleret og, ved forekomst af den pågældende vektor eller symptomer på den pågældende skadegører, er blevet underkastet prøveudtagning og testning inden indførsel til Unionens område, og på baggrund af denne testning er fundet fri for den pågældende skadegører

    d)

    for planter i vævskultur, som ikke har oprindelse i et område, der er frit for den pågældende skadegører, at de er fremstillet af moderplanter, der er testet og fundet frie for den pågældende skadegører.

    2.   De pågældende planter må kun indføres til Unionens område, hvis de håndteres, emballeres og transporteres på en sådan måde, der forhindrer angreb af den pågældende vektor.

    Artikel 6

    Ikrafttrædelse og anvendelse

    Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Den anvendes fra den 1. august 2022 til den 31. juli 2024.

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 20. juli 2022.

    På Kommissionens vegne

    Ursula VON DER LEYEN

    Formand


    (1)   EUT L 317 af 23.11.2016, s. 4.

    (2)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072 af 28. november 2019 om ensartede betingelser for gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/2031 for så vidt angår beskyttelsesforanstaltninger mod planteskadegørere og om ophævelse af Kommissionens forordning (EF) nr. 690/2008 og om ændring af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2018/2019 (EUT L 319 af 10.12.2019, s. 1).

    (3)  EPPO (2018) Pest risk analysis for Rose rosette virus and its vector Phyllocoptes fructiphilus. EPPO, Paris. Findes på://gd.eppo.int/taxon/RRV000/documents.

    (4)  Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/1739 af 16. oktober 2019 om iværksættelse af hasteforanstaltninger mod indslæbning og spredning i Unionen af Rose Rosette Virus (EUT L 265 af 18.10.2019, s. 12).


    Top