EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020H0618(01)

Rådets henstilling af 15. juni 2020 om vurdering af de deltagende medlemsstaters fremskridt med at opfylde deres forpligtelser inden for rammerne af det permanente strukturerede samarbejde (PESCO) 2020/C …/…

ST/7745/2020/INIT

EUT C 204 af 18.6.2020, p. 1–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

18.6.2020   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 204/1


RÅDETS HENSTILLING

af 15. juni 2020

om vurdering af de deltagende medlemsstaters fremskridt med at opfylde deres forpligtelser inden for rammerne af det permanente strukturerede samarbejde (PESCO)

(2020/C …/…)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 46, stk. 6,

under henvisning til protokol nr. 10 om permanent struktureret samarbejde etableret ved artikel 42 i traktaten om Den Europæiske Union, der er knyttet som bilag til traktaten om Den Europæiske Union og til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Rådets afgørelse (FUSP) 2017/2315 af 11. december 2017 om etablering af et permanent struktureret samarbejde (PESCO) og fastlæggelse af listen over deltagende medlemsstater (1),

under henvisning til forslag fra Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Artikel 4, stk. 2, litra d), i afgørelse (FUSP) 2017/2315 fastsætter, at Rådet skal vedtage afgørelser og henstillinger, der evaluerer de deltagende medlemsstaters bidrag til at opfylde de aftalte forpligtelser i henhold til den i nævnte afgørelses artikel 6 beskrevne mekanisme.

(2)

Artikel 6, stk. 3, i afgørelse (FUSP) 2017/2315 fastsætter, at Rådet på grundlag af den årlige rapport om PESCO, som forelægges af Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (»den højtstående repræsentant«), én gang om året skal undersøge, om de deltagende medlemsstater fortsat opfylder de mere bindende forpligtelser, der er omhandlet i nævnte afgørelses artikel 3.

(3)

I punkt 15 i Rådets henstilling af 6. marts 2018 om en køreplan for gennemførelsen af PESCO (2) fastsættes det, at den højtstående repræsentant fra og med 2020 bør fremlægge sin årlige rapport i marts eller april hvert år under hensyntagen til de reviderede og ajourførte nationale gennemførelsesplaner, der er fremlagt af de deltagende medlemsstater i januar samme år. I punkt 16 i nævnte henstilling fastsættes det, at Den Europæiske Unions Militærkomité bør sørge for militær rådgivning og henstillinger til Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité, således at den kan forberede Rådets undersøgelse af, om de deltagende medlemsstater fortsat opfylder de mere bindende forpligtelser, senest i maj hvert år.

(4)

Punkt 26 i Rådets henstilling af 15. oktober 2018 om opstilling af rækkefølgen for opfyldelsen af de mere bindende forpligtelser inden for rammerne af det permanente strukturerede samarbejde (PESCO) og specificering af mere præcise mål (3) fastsætter, at den højtstående repræsentant bør tage hensyn til nævnte henstilling i den årlige rapport om PESCO, som vil underbygge evalueringen af opfyldelsen af de mere bindende forpligtelser for de enkelte deltagende medlemsstater.

(5)

Artikel 4, stk. 2, litra c), i afgørelse (FUSP) 2017/2315 fastsætter, at Rådet skal vedtage afgørelser og henstillinger, der ajourfører og om nødvendigt udvider de mere bindende forpligtelser, der er fastsat i bilaget til nævnte afgørelse, på baggrund af de resultater, der opnås via PESCO'et, for at afspejle Unionens sikkerhedsmiljø, der er i forandring. Disse afgørelser træffes navnlig i slutningen af de faser, der er omhandlet i artikel 4, stk. 2, litra b), i afgørelse (FUSP) 2017/2315 på baggrund af en strategisk gennemgang, der evaluerer opfyldelsen af PESCO-forpligtelserne.

(6)

I punkt 14 i Rådets henstilling af 14. maj 2019 om vurdering af de deltagende medlemsstaters fremskridt med at opfylde deres forpligtelser inden for rammerne af det permanente strukturerede samarbejde (PESCO) (4) fastsættes det, at ud over at beskrive status for gennemførelsen af PESCO, herunder de enkelte deltagende medlemsstaters opfyldelse af deres forpligtelser i henhold til deres nationale gennemførelsesplan, opfordres den højtstående repræsentant også til i den årlige rapport for 2020 at fremsætte indledende forslag med henblik på den strategiske gennemgang ved udgangen af første PESCO-fase (2018-2020) under hensyntagen til andre relevante EU-initiativer, der bidrager til opfyldelse af Unionens ambitionsniveau på området for sikkerhed og forsvar.

(7)

Den 15. april 2020 forelagde den højtstående repræsentant Rådet sin årlige rapport om status for gennemførelsen af PESCO, herunder de enkelte deltagende medlemsstaters opfyldelse af deres forpligtelser i overensstemmelse med deres reviderede og ajourførte nationale gennemførelsesplaner.

(8)

På dette grundlag bør Rådet derfor vedtage en henstilling om vurdering af de deltagende medlemsstaters fremskridt med at opfylde deres forpligtelser inden for rammerne af PESCO —

VEDTAGET DENNE HENSTILLING:

I.   Formål og anvendelsesområde

1.

Formålet med denne henstilling er at vurdere de deltagende medlemsstaters bidrag til opfyldelsen af de mere bindende forpligtelser inden for rammerne af PESCO på grundlag af den årlige rapport om status for gennemførelsen af PESCO, som den højtstående repræsentant forelagde den 15. april 2020 (årlig rapport), og i overensstemmelse med de nationale gennemførelsesplaner, som de deltagende medlemsstater har fremlagt.

2.

Efter den henstilling, som Rådet vedtog den 14. maj 2019, indeholder den årlige rapport også et særligt kapitel om den strategiske gennemgang af PESCO ved udgangen af første PESCO-fase (2018-2020) og fremsætter henstillinger og forslag vedrørende forpligtelser, projekter og processer samt arbejdsmetoder, som er behandlet i denne henstilling.

II.   Resultater og vurdering

3.

Den årlige rapport udgør et solidt grundlag for vurdering af status for gennemførelsen af PESCO, herunder de enkelte deltagende medlemsstaters opfyldelse af deres forpligtelser i overensstemmelse med deres nationale gennemførelsesplaner.

4.

Ved at adressere Europas nuværende og fremtidige sikkerheds- og forsvarsbehov, navnlig med deres nuværende og fremtidige bestræbelser på at opfylde deres mere bindende forpligtelser, bidrager de deltagende medlemsstater til at øge Unionens kapacitet til at agere som garant for sikkerhed og dens strategiske uafhængighed og til at styrke EU's evne til at samarbejde med partnere og beskytte sine borgere.

5.

Samlet set understreger Rådet, at de deltagende medlemsstater:

a)

bekræftede det positive forløb med hensyn til forpligtelserne vedrørende forsvarsbudgetter og udgifter til forsvarsinvesteringer. De samlede fremskridt er dog beskedne på nuværende tidspunkt, og selv om de deltagende medlemsstater står over for finansielle udfordringer som følge af covid-19-krisen, tilskyndes de til at afsætte de fornødne ressourcer til at bidrage yderligere til denne positive tendens i de kommende år. De deltagende medlemsstater tilskyndes også til at bidrage yderligere til en europæisk samarbejdsbaseret tilgang (f.eks. gennem indkøb af udstyr og forskning og teknologi på forsvarsområdet)

b)

i deres nationale forsvarsplanlægningsprocesser kraftigt opfordres til at tage større hensyn til og gøre bedre brug af EU's forsvarsplanlægningsværktøjer som et element i orienteringen og beslutningstagningen såsom kapacitetsudviklingsplanen (CDP), som også indeholder resultaterne af processen vedrørende det overordnede mål, casene i strategisk kontekst (SCC), den samordnede årlige gennemgang vedrørende forsvar (CARD) samt andre initiativer såsom programmet for udvikling af den europæiske forsvarsindustri eller andre relevante EU-instrumenter. I denne forbindelse understreger Rådet betydningen af, at EU-institutioner, -agenturer, og -organer og -medlemsstater yderligere øger sammenhængen mellem disse værktøjer og initiativer, idet det anerkendes, at de er særskilte og har forskellige retsgrundlag

c)

opfordres til at gøre yderligere fremskridt med opfyldelsen af de forpligtelser, der er forbundet med at tilnærme deres forsvarsinstrumenter til hinanden, og til regelmæssigt at gennemgå planer og mål, der skal fremmes, navnlig for at spille en væsentlig rolle i forbindelse med kapacitetsudvikling i Unionen, herunder inden for rammerne af CARD, idet det anerkendes, at dette kræver en vedholdende og mere langsigtet indsats. Rådet minder om, at det i sin henstilling af 14. maj 2019 anførte, at sammenhæng i resultaterne mellem CARD og CDP på den ene side og respektive NATO-processer såsom NATO's forsvarsplanlægningsproces på den anden side har været og fortsat vil blive sikret, hvis kravene overlapper hinanden, i erkendelse af de to organisationers forskellige karakter og respektive ansvarsområder og medlemskaber. Rådet opfordrer til yderligere drøftelser mellem medlemsstaterne om en sådan sammenhæng mellem disse processer, hvor det er relevant

d)

med henblik på at øge det operationelle bidrag hurtigst muligt bør intensivere deres indsats for så vidt angår de forpligtelser, der er forbundet med at styrke styrkernes disponibilitet, deployeringsevne og interoperabilitet, herunder ved fuldt ud at fylde listen over EU-kampgrupper, databasen vedrørende hurtig reaktion og opgørelserne over behov til missioner og operationer inden for den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik (FSFP). Det er navnlig vigtigt, at deres bidrag til støtte for FSFP-missioner og -operationer forbedres kvalitativt og kvantitativt, også med henblik på de mest krævende missioner. Med hensyn til den mere bindende forpligtelse vedrørende de deltagende medlemsstaters ambitiøse tilgang til den fælles finansiering af militære FSFP-missioner og -operationer er gennemførelsen knyttet til revisionen af Athenamekanismen og til Rådets oprettelse af den foreslåede europæiske fredsfacilitet, som i øjeblikket drøftes af medlemsstaterne

e)

har gjort begrænsede fremskridt i forhold til de ajourførte nationale gennemførelsesplaner, som blev fremlagt i 2019, med hensyn til at afhjælpe kapacitetsmangler, der er afdækket i CDP og CARD, herunder en vurdering af gennemførelsen af kapacitetsmålene med stor virkning, og derfor bør overveje at gøre mere for at øge anvendelsen af en europæisk samarbejdsbaseret tilgang som en prioritet i den nationale planlægning. De deltagende medlemsstater bør også anføre, hvordan deres kapacitetsudviklingsprojekter styrker det europæiske forsvars teknologiske og industrielle basis

f)

stadig skal øge deres indsats for at opfylde de forpligtelser, der er forbundet med deltagelse, hvor det er relevant, i større fælles eller europæiske materielprogrammer inden for rammerne af Det Europæiske Forsvarsagentur.

6.

I lyset af resultaterne og henstillingerne i den årlige rapport for så vidt angår de enkelte nationale gennemførelsesplaner opfordres hver deltagende medlemsstat til at fortsætte sine bestræbelser og gennemgå sit bidrag til opfyldelsen af de mere bindende forpligtelser i overensstemmelse hermed.

7.

Idet der tages højde for det faktum, at PESCO's mål er at bidrage til at nå Unionens ambitionsniveau på området for sikkerhed og forsvar, herunder med henblik på de mest krævende missioner, skal der arbejdes videre på at definere en »sammenhængende fuldspektret styrkepakke« i overensstemmelse med de parametre, der er omhandlet i den fælles PESCO-underretning.

8.

Eftersom medlemsstaterne kun har »ét sæt styrker«, som de kan bruge inden for forskellige rammer, vil udvikling af medlemsstaternes kapaciteter inden for EU's rammer også bidrage til at styrke de forsvarskapaciteter, der potentielt er disponible for andre rammer, herunder FN og NATO.

III.   Nationale gennemførelsesplaner

9.

Selv om kvaliteten af de oplysninger, der gives i de nationale gennemførelsesplaner, generelt er blevet bedre, opfordres de deltagende medlemsstater til yderligere at øge kvaliteten og sikre en passende detaljeringsgrad af de oplysninger, der gives, med særlig vægt på udarbejdelse af specifikke fremadrettede planer for, hvordan de påtænker at bidrage til opfyldelsen af mere bindende forpligtelser og mere præcise mål for PESCO. Eftersom de nationale gennemførelsesplaner bør udgøre et vigtigt grundlag for politisk tilsyn, fastholdelse af momentum og sikring af gennemsigtighed mellem de deltagende medlemsstater, understreger Rådet behovet for at forbedre deres politiske dimension for at lette drøftelserne på politisk plan om de fremskridt, der er gjort med de mere bindende forpligtelser.

10.

De deltagende medlemsstater opfordres til fortsat at indgå i bilaterale dialoger med PESCO-sekretariatet om revision og ajourføring af deres fremtidige nationale gennemførelsesplaner og med henblik på at sikre indbyrdes gennemsigtighed og videreudvikle sammenhæng og konsekvens i forbindelse med de oplysninger, der kræves og gives inden for rammerne af PESCO.

IV.   PESCO-projekter

11.

De fleste af de 47 projekter, der udvikles inden for rammerne af PESCO, anses for at bidrage til gennemførelsen af EU's kapacitetsudviklingsprioriteter; 24 af projekterne vedrører direkte og 12 vedrører indirekte kapacitetsmålene med stor virkning. Tre projekter har allerede opnået indledende operativ kapacitet (IOC), og 23 projekter planlægges at opnå IOC i perioden 2020-2023. Mere end to tredjedele af projekterne (30) befinder sig imidlertid stadig i idéfasen, herunder nogle, som allerede blev iværksat i marts og november 2018.

12.

I lyset af rapporten om fremskridtene med PESCO-projekterne til Rådet af 28. februar 2020 opfordres de deltagende medlemsstater til at fokusere på hurtig og effektiv gennemførelse af deres projekter for derved at levere de forventede resultater og produkter med henblik på at opfylde de mere bindende forpligtelser. De deltagende medlemsstater opfordres også til at styrke og fremskynde de processer, der fører til vedtagelse af projektordninger, for at opnå større klarhed og sikkerhed vedrørende nye projekter i et hurtigere tempo. Rådet minder desuden om, at det er nødvendigt at styrke gennemgangen af fremskridtene med PESCO-projekter ved anvendelse af klare, målrettede og gennemsigtige kriterier, der er udarbejdet i tæt samordning med de deltagende medlemsstater. Det understreger endvidere, at når projektmedlemmer konstaterer, at projekter har svært ved at opnå resultater, bør de pågældende projekter enten genoplives eller afsluttes for at sikre, at alle PESCO-projekter er relevante og troværdige.

13.

Rådet mener, at der for bedre at kunne vurdere projekternes fremskridt og indkredse synergier bør tilrettelægges særlige workshopper om PESCO-projektforvaltning og arrangementer vedrørende projekternes fremskridt for at lette yderligere drøftelser mellem de deltagende medlemsstater. Rådet anerkender også, at der er behov for en bedre fælles forståelse af termer og definitioner vedrørende projektudvikling og -forvaltning. Desuden bør PESCO-sekretariatet fortsat yde ekspertise efter anmodning og fremme samarbejde med andre EU-aktører om mulige synergier med andre EU-instrumenter og -initiativer, der er udviklet i andre relevante institutionelle EU-rammer, for at sikre gennemsigtighed og inklusion og undgå unødvendig overlapning.

14.

Rådet fremhæver, at samling af projekter i klynger eller grupper eller sammenlægning af projekter for at øge synergier og deres indvirkning og effektivitet samt spare ressourcer og undgå overlapning bør overvejes, hvor det er relevant, og når projektmedlemmer, der overvejer en støttende rolle for PESCO-sekretariatet, er enige.

15.

Med henblik på at indkredse fremtidige PESCO-projektforslag anbefaler Rådet som udgangspunkt fortsat at anvende de aftalte EU-kapacitetsudviklingsprioriteter, der stammer fra CDP, og som omfatter kapacitetsmålene med stor virkning, og anvende den relaterede SCC som gennemførelsesvejledning. Desuden bør resultaterne af den aggregerede CARD-analyse og CARD-rapporten anvendes som guide til at hjælpe de deltagende medlemsstater med at indkredse muligheder for samarbejdsprojekter, herunder på det operationelle område. Rådet påpeger, at egnede PESCO-projekter kan nyde godt af fremtidig finansiering fra Den Europæiske Forsvarsfond, hvis de er støtteberettigede.

16.

Mens de deltagende medlemsstater tilskyndes til at fortsætte med at indgive projektforslag, der dækker en bred vifte af emner, opfordrer Rådet også til indgivelse af projektforslag med et mere operationelt fokus og en mere kortsigtet indvirkning på grundlag af allerede eksisterende kapaciteter. Med henblik herpå kan mere detaljerede eller supplerende kriterier for udvælgelse af mere modne forslag til projekter, som direkte bidrager til at afhjælpe de mangler, der er afdækket i CDP, herunder kapacitetsmålene med stor virkning, udarbejdes sammen med de deltagende medlemsstater.

17.

I overensstemmelse med Rådets konklusioner om sikkerhed og forsvar inden for rammerne af EU's globale strategi fra juni 2019 ser Rådet frem til vedtagelse hurtigst muligt af en rådsafgørelse om de generelle betingelser, hvorpå tredjelande undtagelsesvis kan indbydes til at deltage i individuelle PESCO-projekter, i henhold til artikel 4, stk. 2, litra g), og artikel 9 i afgørelse (FUSP) 2017/2315, retningslinjerne i PESCO-underretningen samt Rådets afgørelse (FUSP) 2018/909 (5) om et fælles sæt forvaltningsregler for PESCO-projekter.

V.   Strategisk gennemgang af PESCO

18.

En strategisk gennemgang af PESCO drevet af de deltagende medlemsstater blev iværksat i december 2019 med en vurdering af opfyldelsen af de mere bindende PESCO-forpligtelser som fastsat i afgørelse (FUSP) 2017/2315. Nedenstående forslag og henstillinger i del V trækker på de forskellige drøftelser og bidrag fra de deltagende medlemsstater, herunder henstillingerne i den årlige rapport.

Forpligtelser

19.

Rådet understreger, at de nuværende mere bindende forpligtelser har vist sig at være solide retningslinjer med henblik på at sikre en konsekvent gennemførelse af PESCO og derfor ikke bør ændres på nuværende tidspunkt. Rådet fremhæver dog også, at der er behov for at intensivere indsatsen for at opfylde disse mere bindende forpligtelser.

20.

Endvidere påpeger Rådet, at det er nødvendigt, at de deltagende medlemsstater når til enighed om målene og de konkrete resultater for den næste PESCO-fase (2021-2025) som led i den strategiske gennemgang af PESCO i år, også under hensyntagen til nye samarbejdsområder i lyset af sikkerhedssituationen, som udvikler sig, navnlig, men ikke begrænset til, klimaændringer, imødegåelse af hybride trusler, cyberspørgsmål, kunstig intelligens, rumrelaterede aspekter, energisikkerhed og maritim sikkerhed, samt om konkrete resultater, der skal opnås set ud fra både et kapacitetsperspektiv og en operationel synsvinkel. Desuden bør tages hensyn til konstaterede mellem- og langsigtede konsekvenser og udfordringer i forbindelse med reaktionen på komplekse nødsituationer såsom pandemier, som kunne håndteres inden for rammerne af PESCO. En revision og ajourføring af Rådets henstilling af 15. oktober 2018 om de mere præcise mål bør tage højde for ovenstående. Som led i denne proces understreger Rådet, at det er nødvendigt at anvende den strategiske gennemgang af PESCO til at indkredse, hvilke projekter der vil begynde at levere konkrete resultater inden udgangen af 2025.

21.

Rådet fremhæver, at mulighederne for at forbedre opfølgningen af opfyldelsen af alle mere bindende forpligtelser, herunder på politisk plan og via Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité (PSC), bør undersøges nærmere, navnlig når fremskridtene er blevet vurderet af den højtstående repræsentant og fremhævet af Rådet som ikke tilstrækkelige, navnlig vedrørende operationelle forpligtelser og forpligtelserne i forbindelse med den europæiske samarbejdsbaserede tilgang. Der tilskyndes også til yderligere drøftelser om indikatorer for fremskridt, som kan bistå de deltagende medlemsstater med at planlægge opfyldelsen af de mere bindende forpligtelser og lette evalueringen af fremskridt, jf. punkt 2 i Rådets henstilling af 15. oktober 2018.

22.

Rådet fremhæver, at mulighederne for innovative incitamenter til at fremme opfyldelsen af PESCO's operationelle forpligtelser kan overvejes og undersøges nærmere med særlig fokus på at forbedre styrkernes disponibilitet, deployeringsevne og interoperabilitet i forbindelse med FSFP-missioner og -operationer. Det understreger, at dette også bør tage hensyn til det igangværende arbejde og danne grundlag for den fremtidige indsats i forbindelse med den fælles finansiering af militære FSFP-missioner og -operationer.

23.

Rådet understreger, at drøftelserne om det strategiske kompas og dets trusselsanalyse på EU-plan, som skal fremlægges inden udgangen af 2020, bør føre til en klarere kurs for EU-initiativer såsom PESCO. Denne nødvendige proces kan yderligere bidrage til at udvikle den fælles europæiske sikkerheds- og forsvarskultur, der er præget af vores fælles værdier og mål, og som respekterer den særlige karakter af medlemsstaternes sikkerheds- og forsvarspolitikker.

24.

Rådet anerkender, at der er behov for fortsatte bestræbelser, også via den strategiske gennemgang af PESCO, for at sikre sammenhæng og koordinering mellem forskellige EU-forsvarsinitiativer (CARD, PESCO og den fremtidige Europæiske Forsvarsfond) gennem tættere politisk overvågning og vejledning fra medlemsstaterne, herunder på ministerplan, samtidig med at det anerkendes, at disse initiativer er særskilte og har forskellige retsgrundlag.

Projekter

25.

Rådet understreger, at PESCO-projektcyklussen bør tilpasses til CARD-cyklussen med henblik på at anvende dens resultater og henstillinger som guide til at finde muligheder for samarbejdsprojekter og stille en forbedret ramme til rådighed for de deltagende medlemsstater, hvor de kan fremsætte mere ambitiøse projektforslag, herunder på det operationelle område. Desuden er resultaterne af processen vedrørende det overordnede mål af særlig betydning for FSFP-missioner og -operationer, hvilket bør tages i betragtning, når nye PESCO-projekter foreslås, med henblik på at styrke opfyldelsen af de operationelle forpligtelser. Disse overvejelser bør være retningsgivende for definitionen af cyklussen for projektindgivelse, samtidig med at der tages hensyn til balancen mellem den administrative byrde og resultaterne og kvaliteten af PESCO-projekter.

Processer

26.

For så vidt angår cyklussen med nationale gennemførelsesplaner opfordrer Rådet PESCO-sekretariatet til at opstille detaljerede muligheder med hensyn til, hvordan sammenhængen mellem cyklusserne vedrørende nationale PESCO-gennemførelsesplaner og CARD samt processen vedrørende det overordnede mål kan forbedres. Dette bør også tage sigte på at mindske den administrative byrde og forbedre kvaliteten af de nationale gennemførelsesplaner og samtidig sikre en passende detaljeringsgrad. Det understreger, at det samtidig er nødvendigt at sikre det nødvendige politiske momentum samt Rådets rolle med hensyn til årligt at udstikke strategisk retning for og retningslinjer til PESCO. Rådet bør også overveje muligheden for at justere fristerne for de deltagende medlemsstaters indlevering af PESCO-dokumenter, også med hensyn til indgivelse af nationale gennemførelsesplaner og projektforslag.

VI.   Vejen frem

27.

Rådet opfordrer:

PESCO-sekretariatet til at forberede og tilrettelægge særlige workshopper med de deltagende medlemsstater i 2020 med henblik på yderligere at forbedre de dermed forbundne PESCO-processer (bl.a. de fremtidige nationale PESCO-gennemførelsesplaner, projektcyklusser og -processer og sammenhæng mellem de nationale gennemførelsesplaner og CARD samt processen vedrørende det overordnede mål) og fastlægge de vigtigste politiske mål og målsætninger for PESCO i perioden 2021-2025 som forberedelse af tilpasningen af rækkefølgen/de mere præcise mål

PESCO-sekretariatet til at fremlægge muligheder for at forbedre opfølgningen på og undersøge muligheden for incitamenter til opfyldelse af visse forpligtelser, som ikke i tilstrækkelig grad er blevet opfyldt af de deltagende medlemsstater

PESCO-sekretariatet til inden udgangen af 2020 at fremlægge et dokument til godkendelse med henblik på at afslutte den strategiske gennemgang af PESCO og

de deltagende medlemsstater til at gennemgå deres nationale gennemførelsesplaner med henblik på at ajourføre dem, hvis det er relevant.

Udfærdiget i Bruxelles, den 15. juni 2020.

På Rådets vegne

A. METELKO-ZGOMBIĆ

Formand


(1)  EUT L 331 af 14.12.2017, s. 57.

(2)  EUT C 88 af 8.3.2018, s. 1.

(3)  EUT C 374 af 16.10.2018, s. 1.

(4)  EUT C 166 af 15.5.2019, s. 1.

(5)  Rådets afgørelse (FUSP) 2018/909 af 25. juni 2018 om et fælles sæt forvaltningsregler for PESCO-projekter (EUT L 161 af 26.6.2018, s. 37).


Top