EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020D0327(01)

Kommissionens gennemførelsesafgørelse af 19. marts 2020 om berigtigelse af Kommissionens gennemførelsesafgørelse af 25. juni 2019 om offentliggørelse i Den Europæiske Unions Tidende af en ansøgning om ændring af produktspecifikationen for en betegnelse i vinsektoren i henhold til artikel 105 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 (Dealurile Sătmarului (BGB)) 2020/C 100/06

C/2020/1859

EUT C 100 af 27.3.2020, p. 6–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

27.3.2020   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 100/6


KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

af 19. marts 2020

om berigtigelse af Kommissionens gennemførelsesafgørelse af 25. juni 2019 om offentliggørelse i Den Europæiske Unions Tidende af en ansøgning om ændring af produktspecifikationen for en betegnelse i vinsektoren i henhold til artikel 105 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013

(Dealurile Sătmarului (BGB))

(2020/C 100/06)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 922/72, (EØF) nr. 234/79, (EF) nr. 1037/2001 og (EF) nr. 1234/2007 (1), særlig artikel 97, stk. 3, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Rumænien har i henhold til artikel 105 i forordning (EU) nr. 1308/2013 indgivet en ansøgning om ændring af produktspecifikationen for betegnelsen »Dealurile Sătmarului« med referencenummeret PGI-RO-A0107-AM01.

(2)

Kommissionen har gennemgået ansøgningen og konkluderet, at betingelserne i artikel 93-96, artikel 97, stk. 1, og artikel 100, 101 og 102 i forordning (EU) nr. 1308/2013 er opfyldt.

(3)

For at give mulighed for at gøre indsigelse i henhold til artikel 98 i forordning (EU) nr. 1308/2013 blev ansøgningen om ændring af produktspecifikationen for betegnelsen »Dealurile Sătmarului« offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende (2) den 2. juli 2019.

(4)

Efter denne offentliggørelse blev det fastslået, at det dokument, der blev offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende, ikke var den seneste version af den ansøgning om ændring af produktspecifikationen for betegnelsen »Dealurile Sătmarului«, som Rumænien havde indgivet.

(5)

Den seneste version af ansøgningen om ændring af produktspecifikationen for betegnelsen »Dealurile Sătmarului« med referencehummeret PGI-RO-A0107-AM01 bør derfor offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende, og alle interesserede parter bør have mulighed for at gøre indsigelse i henhold til artikel 98 i forordning (EU) nr. 1308/2013 på grundlag af den seneste offentliggjorte ansøgning —

BESTEMT FØLGENDE:

Eneste artikel

Ansøgningen om ændring af produktspecifikationen for betegnelsen »Dealurile Sătmarului« (BGB) i henhold til artikel 105 i forordning (EU) nr. 1308/2013 er indeholdt i bilaget til denne afgørelse.

I henhold til artikel 98 i forordning (EU) nr. 1308/2013 giver offentliggørelsen af denne afgørelse ret til at gøre indsigelse mod den ændring af produktspecifikationen, der er nævnt i stk. 1, inden for to måneder fra datoen for offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 19. marts 2020.

På Kommissionens vegne

Janusz WOJCIECHOWSKI

Medlem af Kommissionen


(1)  EUT L 347 af 20.12.2013, s. 671.

(2)  EUT C 221 af 2.7.2019, s. 3.


BILAG

»DEALURILE SĂTMARULUI«

PGI-RO-A0107-AM01

Ansøgningsdato: 10. juni 2015

ANSØGNING OM ÆNDRING AF PRODUKTSPECIFIKATIONEN

1.   Regler, der finder anvendelse på ændringen

Artikel 105 i forordning (EU) nr. 1308/2013 – væsentlig ændring

2.   Beskrivelse og begrundelse for ændringen

2.1.   Ny afgrænsning af det definerede geografiske område

Sammenslutningen af vinproducenter på de traditionelle vingårde i distriktet Satu Mare har indgivet en ansøgning om ændring af produktspecifikationen for den geografiske betegnelse »Dealurile Sătmarului«, hvorved det afgrænsede produktionsområde udvides til også at omfatte områder, der har samme jordbunds- og klimaforhold som det afgrænsede område.

Ovennævnte understøttes af oplysninger vedrørende vinene fra vindyrkningsområdet Dealurile Sătmarului, mere specifikt Rătești, der i lang tid er blevet produceret og er kendt under betegnelsen »Dealurile Răteștilor« eller »Vinul de Halmeu«.

Det er faktorer som områdets højdeforskelle og klima, der er specifikke for bakkelandskabet i Satu Mare, såsom Ardud, Beltiug, Hurez, Hodod, Tășnad, osv., der er kendetegnet ved på den ene side stejle skråninger med røde lerjorde fra pleistocæn, som dyrkes i terrasser for at afbøde deres hældning, og nordvendte skråninger med knap så stejle skråninger dækket af podsoleret jord, der er under indvirkning af Middelhavet, der er bestemmende for udviklingen og produktionen af vine med egenskaber svarende til dem, der fremstilles i andre dele af det område, der indgår i dyrkningsområdet for den geografiske betegnelse »Dealurile Sătmarului«.

Vinene har blomster- eller frugtagtige aromaer (skovbær fra Pinot Noir, Merlot, Burgund Mare) og peber- eller græsagtige aromaer med behagelige primære noter (Fetească Albă, Furmint). Aromaerne er sortstypiske: der er tale om afrundede, fyldige, tanninrige, fløjlsbløde vine med moderat skarphed. Hvidvinene har en særlig friskhed, som kan henføres til jordens surhedsgrad.

Det afgrænsede område for den geografiske betegnelse »Dealurile Sătmarului« ændres, hvorved det udvides til følgende områder i distriktet Satu Mare:

Beltiug (landsbyerne Beltiug, Rătești og Șandra)

Ardud (landsbyerne Ardud, Ardud Vii og Gerăușa)

Viile Satu Mare (landsbyerne Viile Satu Mare og Tătărăști)

Socond (landsbyerne Socond og Hodișa)

Supur (landsbyerne Dobra, Hurezu Mare og Racova)

Acâș (landsbyen Unimăt)

Bogdand (landsbyerne Bogdand, Babța, Ser og Corund)

Hodod (landsbyerne Hodod, Nadișu Hododului, Lelei og Giurtelecu Hododului)

byen Carei med området Carei

Pir (landsbyen Pir)

Săuca (landsbyen Săuca)

Cehal (landsbyerne Cehal, Cehăluț og Orbău)

byen Tășnad med området Tășnad

Sanislău (landsbyen Sanislău)

Under det kommunistiske styre i Rumænien blev områderne opdelt i vingårde og vindyrkningscentre. Der lå et kendt vindyrkningscenter med navnet Valea lui Mihai, som strakte sig ind over de to distrikter Satu Mare og Bihor. Da området er præcist og nøjagtigt afgrænset, er medtagelsen af vindyrkningscentre og vingårde i områderne ikke relevant, da afgrænsningen sker på grundlag af områder (større og mindre byer, landsbyer).

Med den nye afgrænsning af det geografiske område for den geografiske betegnelse »Dealurile Sătmarului« således at det udvides til ovennævnte områder i distriktet Satu Mare, omfatter det afgrænsede dyrknings- og produktionsområde, hvor vinene med den geografiske betegnelse vil blive fremstillet, følgende:

1.

Distriktet Satu Mare, som omfatter følgende områder:

Halmeu (landsbyerne Halmeu og Halmeu-Vii)

Orașu Nou (landsbyerne Orașu Nou-Vii, Remetea Oașului og Orașu Nou)

Târna Mare (landsbyen Târna Mare)

Bătarci (landsbyen Tămășeni)

Turulung (landsbyen Turulung-Vii)

Beltiug (landsbyerne Beltiug, Rătești og Șandra)

Ardud (landsbyerne Ardud, Ardud Vii og Gerăușa)

Viile Satu Mare (landsbyerne Viile Satu Mare og Tătărăști)

Socond (landsbyerne Socond og Hodișa)

Supur (landsbyerne Dobra, Hurezu Mare og Racova)

Acâș (landsbyen Unimăt)

Bogdand (landsbyerne Bogdand, Babța, Ser og Corund)

Hodod (landsbyerne Hodod, Nadișu Hododului, Lelei og Giurtelecu Hododului)

Pir (landsbyen Pir)

Săuca (landsbyen Săuca)

Cehal (landsbyerne Cehal, Cehăluț og Orbău)

byen Tășnad med området Tășnad

byen Carei med området Carei

kommunen Sanislău – landsbyen Sanislău.

2.

Distriktet Maramureș, som omfatter følgende områder:

byen Seini (området Seini, landsbyerne Săbișa og Viile Apei)

Cicârlău (landsbyerne Cicârlău og Ilba)

Tăuții – Măgheruș (området Tăuții – Măgheruș, landsbyen Băița)

byen Baia Mare (landsbyen Săsar)

Remetea Chioarului (landsbyen Remetea Chioarului)

Bicaz (landsbyerne Bicaz, Corni og Ciuta)

Băsești (landsbyerne Băsești og Odești)

Oarța de Jos (landsbyerne Ortița og Oarța de Sus)

landsbyerne Mânau, Arduzel, Someșu Uileac, Vilcea og Tohat

Asuaju de Sus (landsbyen Asuaju de Sus)

Șomcuta Mare (landsbyerne Vălenii Șomcutei og Finteușu Mare).

ENHEDSDOKUMENT

1.   Betegnelse, der skal registreres

Dealurile Sătmarului

2.   Type geografisk betegnelse

BGB – beskyttet geografisk betegnelse

3.   Kategorier af vinavlsprodukter

1.

Vin

4.   Beskrivelse af vinen/vinene

Analytiske og organoleptiske kendetegn – hvidvine

Muscat Ottonel: strågul eller dyb gul farve, blomsteragtige noter, typisk muskataroma, fin, delikat, afrundet og fløjlsblød.

Sauvignon: grøngul farve, fin hyldeblomstaroma, frugtagtig.

Traminer Roz: gulgrøn farve, aroma af rosenblade, harmonisk, med kvaliteter, der er resultatet af lagringen på flaske.

Pinot Gris: grønhvid, gullig farve, behagelig primæraroma af friskskåret æble, aroma af rugbrødskrumme og akacieblomst.

Fetească Regală: grøngul eller gylden farve, aroma af syrligt sommeræble med anstrøg af friskslået hø og honning efter en kort modning, fyldig krop og let æteragtig efterhånden som den modnes.

Fetească Albă: grønhvid, behagelig aroma af sommeræble.

Riesling-sorter (Riesling de Rhin, Riesling Italian): grønhvid, mineralsk, når den er moden, frugtagtig, frisk, behagelig syrlighed.

Chardonnay: gyldengul, akaciearoma, blød, cremet, afrundet, fløjlsagtig.

Mustoasă de Măderat: grøngul (umoden citron), bliver lysegul ved lagring på flaske, duft af frisk grønt æble, noter af blomster fra vinstokken, frisk, levende, et højt syreindhold, kræver ikke nødvendigvis lagring.

Furmint: grønlighvid, gullig, behagelig primæraroma af eksotiske frugter.

Iordană: grønliggul, aroma af frisk grønt æble, frisk, levende.

Druesorterne kan anvendes som hovedsorter til vinproduktion og i blandinger med andre sorter; hvis det er en hovedsort, skal den udgøre mindst 50 % af det endelige produkt. Vinene er friske, med en frugtig primæraroma, blomsteragtig.

Generelle analytiske kendetegn

Totalt alkoholindhold, maksimum (i % vol.)

15,00

Virkeligt alkoholindhold, minimum (i % vol.)

10,00

Totalt syreindhold, minimum

4,5 gram pr. liter udtrykt i vinsyre

Indhold af flygtig syre, maksimum (i milliækvivalenter pr. liter)

1,2

Totalt indhold af svovldioxid, maksimum (i mg/l)

300

Analytiske og organoleptiske kendetegn – rødvine

Cabernet Sauvignon: rubinrød farve, udpræget aroma af vegetation og græs, stram, tanninrig, hård, bliver behageligt fløjlsagtig, afrundet og blød, efterhånden som den modnes.

Merlot: rubinrød, lysere farve, behagelig aroma af skovbær, friske hindbær, adstringensen er mere moderat end ved Cabernet Sauvignon, og den fløjlsbløde tekstur er specifik for denne sort.

Pinot Noir: mørk kirsebærrød, aromaen ændrer sig med tiltagende alder fra sødkirsebær til modne surkirsebær, fin, fløjlsblød, delikat.

Fetească Neagră: dyb granatrød farve, kompleks aroma, veludviklet, behagelig og tilstrækkeligt fyldig, velsmagende.

Burgund Mare: granatrød farve med strejf af violet, dyb farve, aroma af modne skovbær: røde ribs, tyttebær, brombær og blåbær, afbalanceret, stringent, med en lang eftersmag.

Cadarcă: lys rød, klar farve, karakteristisk aroma af frisk frugt, kraftig, stringent, tung, fyldig, fløjlsblød, undertiden syrerig.

Syrah: lys rød farve, blomsteragtig bouquet med meget kraftige aromaer af peber, tanninrig, fyldig.

Ved blandinger, der kan fremstilles af de røde druesorter, der er anført i produktspecifikationen, skal andelen af hovedsorten udgøre mindst 50 %. Vinene har en dyb farve, bliver fløjlsbløde med alderen, er fyldige og har aromaer af skovbær.

Generelle analytiske kendetegn

Totalt alkoholindhold, maksimum (i % vol.)

15,00

Virkeligt alkoholindhold, minimum (i % vol.)

10,00

Totalt syreindhold, minimum

4,5 gram pr. liter udtrykt i vinsyre

Indhold af flygtig syre, maksimum (i milliækvivalenter pr. liter)

1,2

Totalt indhold af svovldioxid, maksimum (i mg/l)

300

5.   Vinfremstillingsmetoder

a.   Væsentlige ønologiske fremgangsmåder

Restriktioner ved fremstillingen af vinene

Tilsætning af saccharose er ikke tilladt i fremstillingen af vine med den geografiske betegnelse »Dealurile Sătmarului«.

b.   Maksimale udbytter

Drueproduktion – for sorterne Fetească Regală, Iordană, Mustoasă de Măderat

15 000 kilogram druer pr. hektar

Drueproduktion – for sorterne Fetească Albă, Furmint, Riesling de Rhin, Riesling Italian

12 500 kilogram druer pr. hektar

Drueproduktion – for sorterne Merlot, Fetească Neagră, Cadarcă, Burgund Mare

12 500 kilogram druer pr. hektar

Drueproduktion – for sorterne Muscat Ottonel, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon, Traminer Roz

10 000 kilogram druer pr. hektar

Drueproduktion – for sorterne Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah

10 000 kilogram druer pr. hektar

Vinproduktion – hvidvine

95 hl pr. hektar

Vinproduktion – rødvine, rosévine

85 hl pr. hektar

6.   Afgrænsning af det geografiske område

1.

Distriktet Satu Mare, som omfatter følgende områder:

Halmeu (landsbyerne Halmeu og Halmeu-Vii)

Orașu Nou (landsbyerne Orașu Nou-Vii, Remetea Oașului og Orașu Nou)

Târna Mare (landsbyen Târna Mare)

Bătarci (landsbyen Tămășeni)

Turulung (landsbyen Turulung-Vii)

Beltiug (landsbyerne Beltiug, Rătești og Șandra)

Ardud (landsbyerne Ardud, Ardud Vii og Gerăușa)

Viile Satu Mare (landsbyerne Viile Satu Mare og Tătărăști)

Socond (landsbyerne Socond og Hodișa)

Supur (landsbyerne Dobra, Hurezu Mare og Racova)

Acâș (landsbyen Unimăt)

Bogdand (landsbyerne Bogdand, Babța, Ser og Corund)

Hodod (landsbyerne Hodod, Nadișu Hododului, Lelei og Giurtelecu Hododului)

Pir (landsbyen Pir)

Săuca (landsbyen Săuca)

Cehal (landsbyerne Cehal, Cehăluț og Orbău)

byen Tășnad med området Tășnad

byen Carei med området Carei

kommunen Sanislău – landsbyen Sanislău.

2.

Distriktet Maramureș, som omfatter følgende områder:

byen Seini (området Seini, landsbyerne Săbișa og Viile Apei)

Cicârlău (landsbyerne Cicârlău og Ilba)

Tăuții – Măgheruș (området Tăuții – Măgheruș, landsbyen Băița)

byen Baia Mare (landsbyen Săsar)

Remetea Chioarului (landsbyen Remetea Chioarului)

Bicaz (landsbyerne Bicaz, Corni og Ciuta)

Băsești (landsbyerne Băsești og Odești)

Oarța de Jos (landsbyerne Ortița og Oarța de Sus)

landsbyerne Mânau, Arduzel, Someșu Uileac, Vilcea og Tohat

Asuaju de Sus (landsbyen Asuaju de Sus)

Șomcuta Mare (landsbyerne Vălenii Șomcutei og Finteușu Mare).

7.   Primære druesorter

Burgund Mare N – Grosser Burgunder, Grossburgunder, Blaufrankisch, Kekfrankos, Frankovka, Limberger

Cabernet Sauvignon N – Petit Vidure, Bourdeos Tinto

Cadarcă N – Schwarzer Kadarka, Rubinroter Kadarka, Lugojană, Gâmză, Fekete Budai

Merlot N – Bigney Rouge

Syrah N – Shiraz, Petit Syrah

Pinot Noir N – Blauer Spätburgunder, Burgund Mic, Burgunder Roter, Klävner Morillon Noir

Pinot Noir N – Spätburgunder, Pinot Nero

Fetească Neagră N – Schwarze Mädchentraube, Poama Fetei Neagră, Păsărească Neagră, Coada Rândunicii

Muscat Ottonel B – Muscat Ottonel Blanc

Sauvignon B – Sauvignon Verde

Traminer Roz Rs – Rosetraminer, Savagnin Roz, Gewürztraminer

Pinot Gris G – Affumé, Grau Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot Cendré, Pinot Grigio, Ruländer

Fetească regală B – Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dănășană, Galbenă de Ardeal

Fetească Albă B – Păsărească Albă, Poama Fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka

Riesling Italian B – Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling

Riesling de Rhin B – Weisser Riesling, White Riesling

Chardonnay B – Gentil Blanc, Pinot Blanc Chardonnay

Mustoasă de Măderat B – Lampau, Lampor, Mustafer, Mustos Feher, Straftraube

Furmint B – Furmin, Şom Szalai, Szegszolo

Iordană B – Iordovană, Iordan

8.   Beskrivelse af tilknytningen

Tilknytning til det geografiske område – nærmere oplysninger om det geografiske område

Det særlige træk ved det geografiske område er det bakkede landskab i Maramureș, som bevirker noget lavere temperaturer og større nedbørsudsving. Vintrene i dette område er mildere, og vindyrkningsområderne begunstiges af et højt antal solskinstimer, samtidig med at området er beskyttet mod vind og kolde luftstrømme.

Dette forhold bemærkes på de mere solbeskinnede skråninger, hvor gennemsnitstemperaturen er 10,0 °C (muligvis endnu højere i Rătești) og når op på 20,0 °C i juli måned. Vinmarkernes placering alt efter skråningens beliggenhed betyder, at de begunstiges af højere temperaturer.

Den gennemsnitlige årlige nedbørsmængde i området er 650-700 mm.

Druernes modning er under indflydelse af antallet af solskinsdage (i alt 2 000 timer/år), men også vindene, hvor de nordvestlige vinde er fremherskende om foråret og de østlige og nordøstlige vinde om efteråret og vinteren.

Det hydrografiske net i det afgrænsede område leverer vand til vinmarkerne i afvandingsområderne for Crasna, Someș, Tur og Ier gennem større bifloder, der grænser op til de skråninger, hvor vinstokkene vokser.

Jordene i bakkeområdet Ardud-Beltiug-Hurez (landsbyerne Beltiug, Rătești og Șandra, Ardud, Ardud Vii og Gherăușa, Hurez) består af lerholdige aflejringer, og derudover er der i de mere eroderede områder også gullige eller rødbrune jorde med grus og sand.

Tilknytning til det geografiske område – årsagssammenhæng

Varmeforholdene sikrer en god udvikling af sukker- og syreindholdet i druerne og forbedrer kvaliteten af aromaerne, hvorved der sikres høje værdier ved modningsperiodens afslutning.

Kvalitetsvinene har blomster- eller frugtagtige aromaer (skovbær) og behagelige primære peberagtige, græsagtige aromaer, der er typiske for sorten, med afrundede og afbalancerede aromaer, der er betinget af vækstsæsonen, som er kendetegnet ved gennemsnitlige dagstemperaturer over 10,0 °C, hvilket er højt nok til, at druerne kan modnes.

De frugtagtige, fyldige aromaer (skovbær, røde ribs, brombær, blåbær) optræder tydeligt i rødvinene, navnlig dem, der dyrkes på vinmarkerne i Hodod-bakkerne (landsbyerne Hodod, Nadișu Hododului, osv.), der består af lerholdige, ofte carbonatholdige sedimenter med et højt næringsstofindhold, hvor der dannes store mængder anthocyaniner, der kommer disse vine til gode.

De sure jorde og den sydvendte beliggenhed (i Rătești) bidrager sammen med milde vintre til at opnå friske hvidvine (med levende syrlighed, specifikke aromaer af hyldebær, grønne æbler, honning og akacie) og afbalancerede røde vine (frugtaromaer, der er typiske for sorten, når den modnes på fad) og som har potentiale til ældning (fine noter af vanilje og krydderier ved modning på egefade i 12 måneder).

9.   Yderligere væsentlige betingelser

Betingelser vedrørende afsætning

Retlig ramme:

national lovgivning

Type yderligere betingelse:

supplerende bestemmelser vedrørende mærkningen

Beskrivelse af betingelsen:

Ved pakning og mærkning af vine med den geografiske betegnelse »Dealurile Sătmarului« skal der være anbragt en hovedetiket. Anvendelse af bagsideetiket er frivillig.

Link til produktspecifikationen

http://onvpv.ro/sites/default/files/caiet_de_sarcini_ig_dealurile_satmarului_cf_notific_din_24.07.2018_no_track_changes.pdf


Top