EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D0529(04)

Kommissionens gennemførelsesafgørelse af 22. maj 2019 om offentliggørelse i Den Europæiske Unions Tidende af en ansøgning om registrering af en betegnelse som omhandlet i artikel 49 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1151/2012 — »Cârnaţi de Pleşcoi« (BGB)

C/2019/3985

EUT C 185 af 29.5.2019, p. 14–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

29.5.2019   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 185/14


KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

af 22. maj 2019

om offentliggørelse i Den Europæiske Unions Tidende af en ansøgning om registrering af en betegnelse som omhandlet i artikel 49 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1151/2012

»Cârnaţi de Pleşcoi« (BGB)

(2019/C 185/09)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1151/2012 af 21. november 2012 om kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer (1), særlig artikel 50, stk. 2, litra a), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Rumænien har sendt en ansøgning til Kommissionen om beskyttelse af betegnelsen »Cârnaţi de Pleşcoi« i overensstemmelse med artikel 49, stk. 4, i forordning (EU) nr. 1151/2012.

(2)

Kommissionen har i henhold til artikel 50 i forordning (EU) nr. 1151/2012 behandlet ansøgningen og konkluderet, at den opfylder betingelserne i forordningen.

(3)

Med henblik på at give mulighed for indgivelse af meddelelser om indsigelse i overensstemmelse med artikel 51 i forordning (EU) nr. 1151/2012, bør det enhedsdokument og den henvisning til offentliggørelsen af varespecifikationen, der er omhandlet i nævnte forordnings artikel 50, stk. 2, litra a), for betegnelsen »Cârnaţi de Pleşcoi« offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende

BESTEMT FØLGENDE:

Eneste artikel

Det enhedsdokument og den henvisning til offentliggørelsen af varespecifikationen, der er omhandlet i artikel 50, stk. 2, litra a), i forordning (EU) nr. 1151/2012 for betegnelsen »Cârnaţi de Pleşcoi« (BGB), findes i bilaget til denne afgørelse.

I henhold til artikel 51 i forordning (EU) nr. 1151/2012 giver offentliggørelsen af denne afgørelse ret til at gøre indsigelse mod registreringen af den betegnelse, der er anført i stk. 1, inden for tre måneder fra datoen for offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 22. maj 2019.

På Kommissionens vegne

Phil HOGAN

Medlem af Kommissionen


(1)  EUT L 343 af 14.12.2012, s. 1.


BILAG

ENHEDSDOKUMENT

»CÂRNAŢI DE PLEŞCOI«

EU-nr.: PGI-RO-02174 — 4.7.2016

BOB ( ) BGB ( X )

1.   Betegnelse

»Cârnaţi de Pleşcoi«

2.   Medlemsstat eller tredjeland

Rumænien

3.   Beskrivelse af landbrugsproduktet eller fødevaren

3.1.   Produkttype

Kategori 1.2. Kødprodukter (opvarmet, saltet, røget m.m.)

3.2.   Beskrivelse af produktet med betegnelsen i punkt 1

»Cârnaţi de Pleşcoi« er røgede pølser fremstillet af lamme- og oksekød. Produktet skal indeholde mindst 55 % lammekød og maksimalt 45 % oksekød. Alt efter sæson — navnlig efterår og vinter — kan lammekødet erstattes af op mod 10 % gedekød, uden at det mærkbart forandrer de organoleptiske egenskaber.

»Cârnaţi de Pleşcoi« fremstilles og sælges i to former: røget eller tørret og koldrøget.

De to typer »Cârnaţi de Pleşcoi« indeholder stærk rød chili, som giver pølserne en pikant smag. Pølserne har en ren og glat overflade, der ikke er klæbrig, og når de skæres over, er konsistensen jævn, tæt og ensartet, både i midten og i periferien.

Fysiske og kemiske egenskaber

De røgede »Cârnaţi de Pleşcoi« har følgende egenskaber:

cylindrisk tværsnit

aflang form (individuel længde på 15-18 cm)

vægt: 40-50 gram

maksimalt fugtindhold: 60 %

maksimalt fedtindhold: 35 %

minimumsproteinindhold: 14 %

maksimalt saltindhold: 4,5 %.

De tørrede og koldrøgede »Cârnaţi de Pleşcoi« har følgende egenskaber:

fladt tværsnit

aflang form (individuel længde på 15-18 cm)

vægt: 25-40 gram

maksimalt fugtindhold: 40 %

maksimalt fedtindhold: 38 %

minimumsproteinindhold: 14 %

maksimalt saltindhold: 4,5 %.

Organoleptiske egenskaber

Smag og duft: behagelig smag, som er lidt stærk, moderat saltet og karakteristisk for lammekødet og de anvendte krydderier (hvidløg, stærk chili og timian). Farve: lys rødbrun for den røgede variant og mørkebrun for den tørrede og koldrøgede variant.

Udseende efter udskæring: marmoreret struktur uden fedtklumper eller huller. Der er synlige stykker af rød chili.

3.3.   Foder (kun for produkter af animalsk oprindelse) og råvarer (kun for forarbejdede produkter)

De råvarer og ingredienser, der bruges til fremstilling af »Cârnaţi de Pleşcoi«, er: lamme-/gede- og oksekød, suppe kogt på ben fra lam/ged/okse, lammetarme og krydderier (hvidløg, stærk chili, timian).

3.4.   Specifikke etaper af produktionen, som skal finde sted i det afgrænsede geografiske område

Alle faser af produktionen af »Cârnaţi de Pleşcoi« finder sted i det afgrænsede geografiske område. Produktionen består af følgende faser: forberedelse af råvarerne/ingredienserne, udskæring og udbening af det valgte kød, hakning af kødet, blanding, stopning i lammetarme, tørring og rygning.

3.5.   Særlige regler for udskæring, rivning eller emballering osv. af det produkt, som betegnelsen henviser til

3.6.   Særlige regler for mærkning af det produkt, som betegnelsen henviser til

Etiketten på »Cârnaţi de Pleşcoi« (BGB) skal være forsynet med følgende obligatoriske oplysninger:

betegnelsen »CÂRNAȚI DE PLEȘCOI« efterfulgt af benævnelsen »Indicație Geografică Protejată« (beskyttet geografisk betegnelse) eller akronymet »IGP« (BGB)

produkttype (røget eller tørret og koldrøget)

kontrol- og certificeringsorganets logo.

4.   Kort angivelse af det geografiske områdes afgrænsning

Det geografiske område består af kommunerne Berca, Săpoca, Cernătești og Mărăcineni samt byen Buzău.

5.   Tilknytning til det geografiske område

»Cârnaţi de Pleşcoi«'s ry beror på, at det drejer sig om et traditionelt produkt, der fremstilles i regionen. Da fremstilling og salg af pølser udgjorde den vigtigste indtægtskilde for lokalbefolkningen i Pleșcoi, blev opskriften og håndelaget nedarvet fra far til søn.

Traditionen for opdræt af får, geder og køer i regionen Buzău kan føres tilbage til, at man i dette område finder tre landskabstyper (bjerge, bakker og åbent land), og at regionen ligger i Karpaternes bue, hvilket har en særlig indflydelse på klimaet i området, hvor bjerge, bakker, åbent land og græsarealer er egnet til alle former for planteædere.

»Cârnaţi de Pleşcoi« adskiller sig fra andre pølser af samme type ved sin enestående smag, som kan tilskrives kombinationen af ingredienser, dvs. især lamme-/gedekødet og oksekødet, den stærke chili, saltet (saltblandingen), hvidløget og timianen. Produktets stærke smag skyldes kombinationen af hvidløg, stærk rød chili og timian. Der kan således ikke herske tvivl om smagen og dens særlige kendetegn eller opstå forveksling med andre pølser.

Kødblandingen, der består af kød, krydderier og salt (saltblanding), tilsættes suppe kogt på ben. Ved modningens afslutning ryges pølserne over ild af hårde træsorter.

For at adskille »Cârnaţi de Pleşcoi« fra andre pølser, præciseres det, at nedenstående praksis helt og holdent er kendetegnende for deres opskrift og bidrager direkte til produktets organoleptiske og fysisk-kemiske egenskaber.

For at opnå produktet »Cârnați de Pleșcoi« ryges pølserne i 2-3 timer ved en temperatur på 50-80 °C (varmrøgning), indtil de opnår den ønskede rødbrune farve.

Rygningen af »Cârnați de Pleșcoi« betragtes som afsluttet, når pølseskindet laver en typisk tør lyd ved berøring.

For at opnå de tørrede og koldrøgede »Cârnați de Pleșcoi« ryges pølserne ved en temperatur på 25-40 °C (koldrøgning), og efter to dage lægges de for første gang i pres på langs. Herefter ryges de atter to-tre dage i træk og lægges i pres igen. Alt efter indbyggernes nedarvede viden om forarbejdningen af disse kødprodukter tager rygningen mellem en og to dage, indtil pølserne opnår en mørk rødbrun farve. Den manuelle presning i træcylindre (făcăleț), der foretages flere gange på langs skiftevis med rygningen med det formål at fjerne det overskydende vand, er kendetegnende for kødprodukter, der er tørrede og koldrøget, og giver produktet en flad form og en karakteristisk konsistens.

Opskriften opbevares af lokalbefolkningen i regionen Pleșcoi-Berca på selvsamme sted, hvor legenden om røverne opstod. Det fortælles, at de fredløse for at hjælpe de fattige tog for sig af de rige hyrders dyr, når hyrderne kom ned fra bjergene for at deltage i markedet i Buzău. Når de faldende temperaturer gjorde det lettere at køle kødprodukterne, fremstillede de pølser og tørret kød efter mørkets frembrud. Fremstillingen af »Cârnați de Pleșcoi« blev overleveret fra røverne til landsbyboerne.

I alle hjem blev der fremstillet pølser, som udgjorde et lager af tørre, ikke-fordærvelige fødevarer. Eftersom det var meningen, at en vis mængde pølser skulle fortæres inden for få dage, blev disse kun røget, mens de øvrige blev hængt til tørring, så de kunne opbevares til senere fortæring. Således opstod de koldrøgede pølser.

Takket være overleveringen af opskriften fra generation til generation og indbyggernes (i det afgrænsede område) viden om fremstilling af produktet har »Cârnaţi de Pleşcoi« styrket sit omdømme blandt de rumænske forbrugere såvel som udlændinge.

Pølserne var allerede kendt i det 13. og det 14. århundrede og navnlig efter, at fyrstendømmet Valakiet blev grundlagt af Basaraba I (1324-1352). På det tidspunkt blev pølserne solgt på Drăgaica-markedet på det sted, hvor byen Buzău ligger i dag.

Grundet byen Buzăus geografiske placering og det faktum, at den i 1431 blev en købstad, blev markedet en kulturel institution og var stedet, hvor varer, traditioner og vaner blev udvekslet mellem indbyggerne i de forskellige regioner.

I sit værk, der bærer titlen »Istoria jurnalismului din județul Buzău« (journalismens historie i distriktet Buzău), der også omhandler Drăgaica-markedet, fortæller historiker Viorel Frâncu:

»Der, hvor handelsvejene mellem Dobroudja, Brașov og Transylvanien krydsedes, fandtes alle slags varer. I begyndelsen udvekslede indbyggerne i Muntenia og Ardeal korn og dyr. Festen var også omgærdet af mystik, fordi den oprindeligt var knyttet til starten på høsten, og var kendetegnet ved alle mulige former for ritualer og ceremonier. Markedet opstod der, hvor der var husdyrbrug med vandrende hjorde. Fra første gang, Drăgaica-markedet fandt sted, spiste folk bl.a. honningkage, »Cârnaţi de Pleşcoi« og »Tămâioasă de Pietroasele« …«

Denne tradition varede ved, og begivenheden finder fortsat sted den dag i dag. Drăgaica-markedet finder sted to uger før fejringen af Johannes Døberens fødselsdag den 24. juni.

I 1890 var Buzău kendt for at have flere caféer end gader. Her fortærede gæsterne »Cârnaţi de Pleşcoi«, hvilket Constantin Trentea beretter om i sit manuskript »Tradiția științei de carte în satul Pleșcoi- Buzău 1600-1900« (bogvidenskab i landsbyen Pleșcoi — Buzău mellem 1600 og 1900), som blev redigeret i Bukarest i 1975. Manuskriptet beskriver i detaljer den festmiddag, som blev holdt den 28. august 1924 af kulturforeningen »Idealul« i kommunen Pleșcoi (județ de Buzău), og præciserer, at man ved »den overdådige festmiddag […] stegte de berømte pølser fra Pleșcoi«.

Opskriften på »Cârnaţi de Pleşcoi« indtager en fremtrædende plads i Radu Anton Romans værk »Bucate, vinuri și obiceiuri românești« (rumænsk mad, vin og sædvane), der blev udgivet på forlaget Paideia i 2001. Radu Anton Roman er journalist, skribent og tv-instruktør. Han er navnlig kendt for sine kulinariske udsendelser.

I »Dicționar de Vorbe Esențiale« (ordbog over vigtige vendinger), som er redigeret af Ioan Boldea og samler de vigtigste citater fra personligheder inden for kultur, videnskab og kunst, erklærer Andrei Pleșu (side 219, punkt 4803): »Jeg finder glæde ved at læse, jeg elsker at debattere idéer, og jeg leder efter Gud, men jeg elsker også »Cârnați de Pleşcoi«, drengestreger, lagret ost, fest, prostituerede, romantik«. Andrei Pleșu er skribent og essayforfatter, æstetiker, kunsthistoriker og stilist inden for det rumænske sprog.

Mellem 2000 og 2014 producerede både de lokale og nationale medier flere udsendelser med forskellige temaer for at promovere »Cârnaţi de Pleşcoi«. Produktet indgår som den vigtigste ingrediens i flere opskrifter i rumænsk gastronomi, ligesom det er omtalt på adskillige sider i 2006-udgaven af almanakken »Renașterea Buzoiană« (Buzăus genfødsel).

I løbet af årene er »Cârnaţi de Pleşcoi« blevet en værdsat spise på rumænernes festbord, endog i en sådan grad at der hvert år siden 2008 holdes en »Cârnaţi de Pleşcoi«-festival. Under festivallen løber flere konkurrencer af stabelen: skønhedskonkurrencen Miss Oița, konkurrencen om fremstilling af den længste pølse, konkurrencen »Fomilă de Pleșcoi« om hvem der kan spise flest pølser m.m.

Henvisning til offentliggørelsen af varespecifikationen

(artikel 6, stk. 1, andet afsnit, i nærværende forordning)

http://www.madr.ro/docs/ind-alimentara/documentatie-2016/caiet-de-sarcini-carnati-plescoi-2016.pdf


Top