Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D0925

    Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2017/925 af 29. maj 2017 om midlertidig tilladelse til visse medlemsstater til at certificere kerneplanter af visse arter af frugtplanter produceret på mark under ikke-insektsikre betingelser og om ophævelse af gennemførelsesafgørelse (EU) 2017/167 (meddelt under nummer C(2017) 2800)

    C/2017/2800

    EUT L 140 af 31.5.2017, p. 7–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/925/oj

    31.5.2017   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 140/7


    KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2017/925

    af 29. maj 2017

    om midlertidig tilladelse til visse medlemsstater til at certificere kerneplanter af visse arter af frugtplanter produceret på mark under ikke-insektsikre betingelser og om ophævelse af gennemførelsesafgørelse (EU) 2017/167

    (meddelt under nummer C(2017) 2800)

    EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Rådets direktiv 2008/90/EF af 29. september 2008 om afsætning af frugtplanteformeringsmateriale og frugtplanter bestemt til frugtproduktion (1), særlig artikel 4, artikel 6, stk. 4, artikel 9, stk. 1, og artikel 13, stk. 3,

    under henvisning til Kommissionens gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU af 15. oktober 2014 om gennemførelse af Rådets direktiv 2008/90/EF for så vidt angår specifikke krav til de i bilag I til samme direktiv nævnte slægter og arter af frugtplanter, specifikke krav til leverandører og nærmere regler vedrørende officielle inspektioner (2), særlig artikel 8, stk. 4, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Ved gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU er der fastsat regler for produktion, certificering og afsætning af kerneplanter, basismateriale, certificeret materiale og frugtplanter.

    (2)

    I henhold til artikel 8, stk. 1, i gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU skal kernemoderplanter og kerneplanter være produceret under insektsikre betingelser. Dog kan der i henhold til direktivets artikel 8, stk. 4, for visse slægter eller arter og på visse betingelser gives tilladelse til, at en medlemsstat certificerer kerneplanter produceret på mark under ikke-insektsikre betingelser eller opformeret fra kernemoderplanter produceret på mark under ikke-insektsikre betingelser.

    (3)

    Belgien, Tjekkiet, Frankrig og Spanien anmodede om midlertidig tilladelse til at certificere kerneplanter af visse arter produceret på mark under ikke-insektsikre betingelser.

    (4)

    Kommissionen vurderede, at leverandørerne i de pågældende medlemsstater bør have tilstrækkelig tid til at tilpasse deres produktionssystemer, samtidig med at de fortsætter deres produktion på mark under ikke-insektsikre betingelser, i betragtning af at opførelsen af faciliteter, der er sikret mod insekter, kræver investering af betydelige menneskelige og økonomiske ressourcer.

    (5)

    De pågældende medlemsstater fik således for visse slægter eller arter tilladelse til at certificere kerneplanter produceret på mark under ikke-insektsikre betingelser ved Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2017/167 (3).

    (6)

    Tilladelserne til Belgien og Frankrig blev givet for en kort periode på to år, da producenterne i Belgien og Frankrig var begyndt at investere i opførelsen af insektsikre faciliteter på et tidligt stadium. I modsætning hertil blev de midlertidige tilladelser til Tjekkiet og Spanien givet for en periode på fem år, da producenterne i disse medlemsstater har behov for mere tid til at opfylde kravet om produktion i insektsikre faciliteter.

    (7)

    De midlertidige tilladelser til Belgien, Tjekkiet, Frankrig og Spanien bør opretholdes, da de betingelser, der berettigede, at de blev givet, fortsat er opfyldt.

    (8)

    Sverige har indgivet en anmodning om midlertidig tilladelse i henhold til artikel 8, stk. 4, i gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU på en senere dato end Belgien, Tjekkiet, Frankrig og Spanien.

    (9)

    Leverandørerne i Sverige bør have tilstrækkelig tid til at tilpasse deres produktionssystemer, samtidig med at de fortsætter deres produktion på mark under ikke-insektsikre betingelser, i betragtning af at opførelsen af sådanne faciliteter, der er sikret mod insekter, kræver investering af betydelige menneskelige og økonomiske ressourcer.

    (10)

    Sverige bør derfor også for visse slægter eller arter have midlertidig tilladelse til at certificere kerneplanter produceret på mark under ikke-insektsikre betingelser. Tilladelsen bør gælde for en periode på fem år, da producenterne i Sverige har behov for forholdsvis lang tid til at opfylde kravet om produktion i insektsikre faciliteter.

    (11)

    Der blev ved gennemførelsesafgørelse (EU) 2017/167 truffet passende foranstaltninger for Belgien, Tjekkiet, Frankrig og Spanien for at sikre, at kernemoderplanter og kerneplanter produceret på åbne marker har samme sundhedsstatus som kernemoderplanter og kerneplanter produceret i faciliteter, der er sikret mod insekter. Foranstaltningerne tog på baggrund af ekspertviden vedrørende de relevante skadegøreres prævalens og biologi hensyn til behovet for at begrænse risikoen for infektion i overensstemmelse med de klimatiske forhold, vækstbetingelserne for de pågældende kernemoderplanter og kerneplanter samt afstanden mellem disse og dyrkede og vilde arter af betydning for de pågældende kernemoderplanter og kerneplanter.

    (12)

    De foranstaltninger vedrørende kernemoderplanters og kerneplanters sundhedsstatus, der blev truffet for Belgien, Tjekkiet, Frankrig og Spanien ved gennemførelsesafgørelse (EU) 2017/167, bør opretholdes, og der bør træffes lignende foranstaltninger for Sverige.

    (13)

    Af klarheds- og retssikkerhedshensyn bør gennemførelsesafgørelse (EU) 2017/167 ophæves og erstattes af en ny afgørelse.

    (14)

    Foranstaltningerne i denne afgørelse er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder —

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    Tilladelse

    1.   Belgien og Frankrig kan indtil den 31. december 2018 certificere kerneplanter af de relevante arter i bilaget produceret på åbne marker under ikke-insektsikre betingelser, forudsat at kravene i artikel 2, 3 og 4 er opfyldt.

    Belgien og Frankrig kan indtil den 31. december 2018 også certificere kerneplanter opformeret fra kernemoderplanter af de relevante arter i bilaget, der er produceret på åbne marker under ikke-insektsikre betingelser, forudsat at kravene i artikel 2, 3 og 4 er opfyldt.

    2.   Tjekket og Spanien kan indtil den 31. december 2022 certificere kerneplanter af de relevante arter i bilaget produceret på åbne marker under ikke-insektsikre betingelser, forudsat at kravene i artikel 2, 3 og 4 er opfyldt.

    Tjekkiet og Spanien kan indtil den 31. december 2022 også certificere kerneplanter opformeret fra kernemoderplanter af de relevante arter i bilaget, der er produceret på åbne marker under ikke-insektsikre betingelser, forudsat at kravene i artikel 2, 3 og 4 er opfyldt.

    3.   Sverige kan indtil den 31. maj 2023 certificere kerneplanter af de relevante arter i bilaget produceret på åbne marker under ikke-insektsikre betingelser, forudsat at kravene i artikel 2, 3 og 4 er opfyldt.

    Sverige kan indtil den 31. maj 2023 også certificere kerneplanter opformeret fra kernemoderplanter af de relevante arter i bilaget, der er produceret på åbne marker under ikke-insektsikre betingelser, forudsat at kravene i artikel 2, 3 og 4 er opfyldt.

    Artikel 2

    Vedligeholdelse

    1.   Kernemoderplanter og kerneplanter produceret på mark skal vedligeholdes i overensstemmelse med kravene i afsnit A i bilaget for de pågældende medlemsstater og arter.

    2.   Pode- og beskæringsredskaber og maskiner skal kontrolleres, rengøres og desinficeres før og efter hver anvendelse i forbindelse med de pågældende kernemoderplanter og kerneplanter.

    3.   Der skal være en passende afstand mellem kernemoderplanterne for at mindske rodkontakten mellem de pågældende planter. Der skal også være en passende afstand mellem formeringsmaterialer i form af kerneplanter for at mindske rodkontakten mellem de pågældende formeringsmaterialer.

    Artikel 3

    Visuel inspektion, prøveudtagning og testning

    Ud over kravene om visuel inspektion, prøveudtagning og testning i artikel 10 og 11 i gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU sikrer de pågældende medlemsstater, at kravene i afsnit B i bilaget til denne afgørelse for de pågældende arter er opfyldt.

    Artikel 4

    Mærkning af kernemoderplanter og kerneplanter

    1.   Ud over de oplysninger, der kræves ved artikel 2, stk. 2, i Kommissionens gennemførelsesdirektiv 2014/96/EU (4), skal etiketten til kernemoderplanter og kerneplanter, der er produceret i Belgien og Frankrig i overensstemmelse med denne afgørelse, indeholde følgende angivelse: »Produceret på mark i overensstemmelse med Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2017/925 — certificering tilladt indtil den 31. december 2018.«

    Ud over de oplysninger, der kræves ved artikel 2, stk. 2, i gennemførelsesdirektiv 2014/96/EU, skal etiketten til kernemoderplanter og kerneplanter, der er produceret i Tjekkiet og Spanien i overensstemmelse med denne afgørelse, indeholde følgende angivelse: »Produceret på mark i overensstemmelse med Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2017/925 — certificering tilladt indtil den 31. december 2022.«

    Ud over de oplysninger, der kræves ved artikel 2, stk. 2, i gennemførelsesdirektiv 2014/96/EU, skal etiketten til kernemoderplanter og kerneplanter, der er produceret i Sverige i overensstemmelse med denne afgørelse, indeholde følgende angivelse: »Produceret på mark i overensstemmelse med Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2017/925 — certificering tilladt indtil den 31. maj 2023.«

    2.   Hvis der er udfærdiget et ledsagedokument i henhold til artikel 3, stk. 1, i gennemførelsesdirektiv 2014/96/EU, kan angivelsen på den i nærværende artikels stk. 1 omhandlede officielle etiket begrænses til »Produceret på mark«. I et sådant tilfælde skal ledsagedokumentet til de pågældende kernemoderplanter og kerneplanter ud over de oplysninger, der kræves ved artikel 3, stk. 2, i gennemførelsesdirektiv 2014/96/EU, indeholde angivelsen i nærværende artikels stk. 1.

    Artikel 5

    Mærkning af basismateriale og certificeret materiale

    1.   Ud over de oplysninger, der kræves ved artikel 2, stk. 2, i gennemførelsesdirektiv 2014/96/EU, skal etiketten til basismateriale og certificeret materiale opformeret fra kerneplanter, der er produceret i overensstemmelse med denne afgørelse, indeholde følgende angivelse: »Afledt af materiale produceret på mark i overensstemmelse med Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2017/925«.

    2.   Hvis der er udfærdiget et ledsagedokument i henhold til artikel 3, stk. 1, i gennemførelsesdirektiv 2014/96/EU, kan angivelsen på den i nærværende artikels stk. 1 omhandlede officielle etiket begrænses til »Afledt af materiale produceret på mark«. I et sådant tilfælde skal ledsagedokumentet ud over de oplysninger, der kræves ved artikel 3, stk. 2, i gennemførelsesdirektiv 2014/96/EU, indeholde angivelsen i nærværende artikels stk. 1.

    Artikel 6

    Underretning

    Hver medlemsstat, der har tilladelse til at certificere kerneplanter i henhold til artikel 1, underretter straks Kommissionen og alle de øvrige medlemsstater om enhver certificering i henhold til nævnte artikel. Underretningen skal oplyse om antallet af kernemoderplanter og kerneplanter og om de arter, som de pågældende kernemoderplanter og kerneplanter tilhører.

    Artikel 7

    Ophævelse

    Gennemførelsesafgørelse (EU) 2017/167 ophæves.

    Artikel 8

    Adressater

    Denne afgørelse er rettet til medlemsstaterne.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 29. maj 2017.

    På Kommissionens vegne

    Vytenis ANDRIUKAITIS

    Medlem af Kommissionen


    (1)  EUT L 267 af 8.10.2008, s. 8.

    (2)  EUT L 298 af 16.10.2014, s. 22.

    (3)  Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2017/167 af 30. januar 2017 om midlertidig tilladelse til Belgien, Tjekkiet, Spanien og Frankrig til at certificere kernemoderplanter og kerneplanter af specifikke arter af frugtplanter omhandlet i bilag I til Rådets direktiv 2008/90/EF og produceret på mark under ikke-insektsikre betingelser (EUT L 27 af 1.2.2017, s. 143).

    (4)  Kommissionens gennemførelsesdirektiv 2014/96/EU af 15. oktober 2014 om krav vedrørende mærkning, lukning og emballering af frugtplanteformeringsmateriale og frugtplanter bestemt til frugtproduktion, som er omfattet af Rådets direktiv 2008/90/EF (EUT L 298 af 16.10.2014, s. 12).


    BILAG

    AFSNIT A

    Lister over arter omhandlet i artikel 1 og krav vedrørende deres vedligeholdelse omhandlet i artikel 2

    1.   Belgien

    1.1.   Liste over arter:

    Malus domestica Mill., Prunus avium, P. cerasus, P. domestica, P. persica, Pyrus communis L. og grundstammer af disse arter.

    1.2.   Krav for alle ovenstående arter

    1.2.1.   Foranstaltninger

    Hvis der ved visuelle inspektioner for tilstedeværelse af insektvektorer, der er relevante for de skadegørere, der er opført i bilag I, del A, og i bilag II til gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU, konstateres tilstedeværelse af de pågældende vektorer, skal der behandles med insekticider.

    1.3.   Specifikke krav for visse arter

    1.3.1.   Prunus avium, P. cerasus, P. domestica og P. persica

    1.3.1.1.   Vækstbetingelser

    Kernemoderplanter og kerneplanter skal forhindres i at blomstre.

    2.   Tjekkiet

    2.1.   Liste over arter:

    Castanea sativa Mill. og Juglans regia L.

    2.2.   Krav for begge ovenstående arter

    2.2.1.   Foranstaltninger

    I tilfælde af tvivl for så vidt angår tilstedeværelsen af de relevante skadegørere, der er opført i bilag I, del A, og i bilag II til gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU, på kernemoderplanter og kerneplanter skal de pågældende kernemoderplanter og kerneplanter straks fjernes.

    2.2.2.   Vækstbetingelser

    Kernemoderplanter skal forhindres i at blomstre ved årlig beskæring ved begyndelsen af hver vegetativ periode.

    2.3.   Specifikke krav for visse arter

    2.3.1.   Juglans regia L.

    2.3.1.1.   Vækstbetingelser

    Kernemoderplanter skal plantes i områder, hvor der ved visuelle inspektioner er bekræftet fravær af vektorer for kirsebærbladrullesygevirus.

    3.   Frankrig

    3.1.   Liste over arter:

    Castanea sativa Mill., Corylus avellana L., Cydonia oblonga Mill., Juglans regia L., Malus domestica Mill., Prunus amygdalus, P. armeniaca, P. avium, P. cerasus, P. domestica, P. persica, P. salicina og Pyrus communis L.

    3.2.   Krav for alle ovenstående arter

    3.2.1.   Foranstaltninger

    Hvis der ved visuelle inspektioner for tilstedeværelse af insektvektorer, der er relevante for de skadegørere, der er opført i bilag I, del A, og i bilag II til gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU, konstateres tilstedeværelse af de pågældende vektorer, skal der behandles med insekticider.

    3.2.2.   Vækstbetingelser

    Kernemoderplanter skal podes på grundstammer produceret ved in vitro-dyrkning, hvor dette er muligt.

    3.3.   Specifikke krav for visse arter

    3.3.1.   Prunus amygdalus, P. armeniaca, P. avium, P. cerasus, P. domestica, P. persica og P. salicina

    Kernemoderplanter og kerneplanter skal forhindres i at blomstre.

    4.   Spanien

    4.1.   Liste over arter:

    Olea europaea L., Prunus amygdalus x P. persica, P. armeniaca, P. domestica, P. domestica x P. salicina, P. dulcis, P. persica og Pyrus communis L.

    4.2.   Krav for alle ovenstående arter

    4.2.1.   Foranstaltninger

    Hvis der ved visuelle inspektioner for tilstedeværelse af insektvektorer, der er relevante for de skadegørere, der er opført i bilag I, del A, og i bilag II til gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU, konstateres tilstedeværelse af de pågældende vektorer, skal der behandles med insekticider.

    4.3.   Specifikke krav for visse arter

    4.3.1.   Olea europaea L.

    4.3.1.1.   Isolationsafstand

    Der skal være en isolationsafstand på mindst 100 m til dyrket eller vild Olea europaea L., der ikke er underlagt en certificeringsordning.

    4.3.2.   Prunus amygdalus x P. persica, P. armeniaca, P. domestica, P. domestica x P. salicina, P. dulcis, og P. persica

    4.3.2.1.   Isolationsafstand

    Der skal være en isolationsafstand på mindst 500 m til dyrket eller vild Prunus amygdalus, P. cerasus og P. prunophora, der ikke er underlagt en certificeringsordning.

    4.3.2.2.   Vækstbetingelser

    Kernemoderplanter og kerneplanter skal forhindres i at blomstre.

    4.3.3.   Pyrus communis L.

    4.3.3.1.   Isolationsafstand

    Der skal være en isolationsafstand på mindst 500 m til dyrket eller vild P. communis L., der ikke er underlagt en certificeringsordning.

    4.3.3.2.   Vækstbetingelser

    Kernemoderplanter og kerneplanter skal forhindres i at blomstre.

    5.   Sverige

    5.1.   Liste over arter:

    Malus domestica Mill. og Pyrus communis L.

    5.2.   Krav for alle ovenstående arter

    5.2.1.   Foranstaltninger

    Der skal på et hvilket som helst tidspunkt, hvor der konstateres tilstedeværelse af de insekter, der er opført i del A i bilag I til gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU, behandles med insekticider.

    5.2.2.   Isolationsafstand

    Der skal være en isolationsafstand på mindst 500 m til dyrkede eller vilde planter af Malus domestica Mill. og Pyrus communis L., der ikke er underlagt en certificeringsordning.

    Uanset dette skal der være en isolationsafstand på mindst 40 m fra en genbank med planter af Malus domestica Mill., der ikke er underlagt en certificeringsordning, hvis

    a)

    prøveudtagning og testning af planterne i genbanken foretages i overensstemmelse med kravene i gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU for den pågældende art, og

    b)

    der foretages visuelle inspektioner i genbanken mindst to gange pr. vækstsæson.

    AFSNIT B

    Krav for visuel inspektion, prøveudtagning og testning omhandlet i artikel 3

    1.   Belgien

    1.1.   Krav for alle arter opført i afsnit A, punkt 1.1

    1.1.1.   Visuel inspektion

    Der skal mindst én gang om året foretages visuelle inspektioner for tilstedeværelse af de insektvektorer, der er relevante for de skadegørere, der er opført i bilag I, del A, og i bilag II til gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU.

    1.2.   Specifikke krav for visse arter

    1.2.1.   Malus domestica Mill. og Pyrus communis L.

    1.2.1.1.   Prøveudtagning og testning

    Hver kernemoderplante skal hvert år underkastes prøveudtagning og testning for de insektoverførte og pollenoverførte virus, der er opført i bilag I, del A, og i bilag II til gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU.

    1.2.2.   Prunus avium, P. cerasus, P. domestica og P. persica

    1.2.2.1.   Prøveudtagning og testning

    Hver kernemoderplante skal hvert år og ved hver masseopformeringscyklus underkastes prøveudtagning og testning for insektoverførte og pollenoverførte virus opført i bilag II til gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU.

    2.   Tjekkiet

    2.1.   Specifikke krav for visse arter

    2.1.1.   Castanea sativa Mill.

    2.1.1.1.   Visuel inspektion

    Der skal foretages visuelle inspektioner, jf. artikel 10, stk. 1, i gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU, fra april til maj.

    2.1.2.   Juglans regia L.

    2.1.2.1.   Visuel inspektion

    Der skal foretages visuelle inspektioner, jf. artikel 10, stk. 1, i gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU, sensommer eller efterår.

    3.   Frankrig

    3.1.   Specifikke krav for visse arter

    3.1.1.   Corylus avellana L.

    3.1.1.1.   Prøveudtagning og testning

    Hver kernemoderplante skal hvert år underkastes prøveudtagning og testning for æblemosaikvirus (ApMV).

    3.1.2.   Cydonia oblonga Mill., Malus domestica Mill. og Pyrus communis L.

    3.1.2.1.   Prøveudtagning og testning

    Hver kernemoderplante skal hvert år underkastes prøveudtagning og testning for klorotisk æblebladpletvirus (ACLSV), æblerillevedvirus (ASGV), apple stem pitting virus (ASPV) og gummived.

    3.1.3.   Prunus amygdalus, P. armeniaca, P. avium, P. cerasus, P. domestica, P. persica og P. salicina

    3.1.3.1.   Prøveudtagning og testning

    Hver kernemoderplante skal hvert år og ved hver masseopformeringscyklus underkastes prøveudtagning og testning for virus, der forårsager Prunus-dværgsyge (PDV), og prunus necrotic ringspot virus (PNRSV). For så vidt angår P. persica skal hver kernemoderplante hvert år og ved hver masseopformeringscyklus underkastes prøveudtagning og testning for peach latent mosaic viroid (PLMVd).

    4.   Spanien

    4.1.   Specifikke krav for visse arter

    4.1.1.   Olea europaea L. og Pyrus communis L.

    4.1.1.1.   Prøveudtagning og testning

    Hver kernemoderplante skal hvert år underkastes prøveudtagning og testning for virus og viruslignende sygdomme opført i bilag II til gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU.

    4.1.2.   Prunus amygdalus x P. persica, P. armeniaca, P. domestica, P. domestica x P. salicina, P. dulcis, og P. persica

    4.1.2.1.   Prøveudtagning og testning

    Der skal hvert år foretages prøveudtagning og testning for de virus og viruslignende sygdomme, der er opført i bilag II til gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU.

    5.   Sverige

    5.1.   Krav for alle arter opført i afsnit A, punkt 5.1

    5.1.1.   Visuel inspektion

    Der skal foretages visuelle inspektioner, jf. artikel 10, stk. 1, i gennemførelsesdirektiv 2014/98/EU, mindst to gange pr. vækstsæson.


    Top