Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0544

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 544/2014 af 15. maj 2014 om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 302/2009 om en flerårig genopretningsplan for almindelig tun i det østlige Atlanterhav og Middelhavet

EUT L 163 af 29.5.2014, p. 7–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 05/10/2016; stiltiende ophævelse ved 32016R1627

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2014/544/oj

29.5.2014   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 163/7


EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. 544/2014

af 15. maj 2014

om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 302/2009 om en flerårig genopretningsplan for almindelig tun i det østlige Atlanterhav og Middelhavet

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 43, stk. 2,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (1),

efter den almindelige lovgivningsprocedure (2), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Unionen er part i den internationale konvention om bevarelse af tunfiskebestanden i Atlanterhavet (3) (»konventionen«).

(2)

Den Internationale Kommission for Bevarelse af Tunfiskebestanden i Atlanterhavet »ICCAT«), der er nedsat ved konventionen, vedtog på sit 16. ekstraordinære møde i 2008 henstilling 08-05 om fastsættelse af en ny genopretningsplan for almindelig tun i det østlige Atlanterhav og Middelhavet, som erstatter den tidligere genopretningsplan, der blev vedtaget i 2006. Rådets forordning (EF) nr. 302/2009 (4) blev vedtaget for at gennemføre disse internationale bevarelsesforanstaltninger på EU-plan.

(3)

ICCAT vedtog på sit 17. ekstraordinære møde i 2010 henstilling 10-04 om ændring af den flerårige genopretningsplan for almindelig tun. Forordning (EF) nr. 302/2009 blev derefter ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 500/2012 (5) for at gennemføre disse reviderede internationale bevarelsesforanstaltninger på EU-plan.

(4)

ICCAT vedtog på sit 18. ekstraordinære møde i 2012 henstilling 12-03, som yderligere ændrede den flerårige genopretningsplan for almindelig tun. For bedre at tilpasse fangstperioden til fiskerflådens aktivitet fastsættes der i henstilling 12-03 en ændring af fangstperioderne, der nu defineres som åbne fangstperioder i modsætning til de forbudsperioder, der er angivet i ICCAT's tidligere henstillinger. Desuden er de faktiske datoer for, hvornår notfiskeri samt fiskeri med stangfartøjer og dørgefartøjer er tilladt, ændret. Endelig var det nødvendig at indsætte en bestemmelse, der udtrykkeligt tillader fiskeri med alle andre redskaber, med undtagelse af alle former for drivgarn, hele året rundt for at undgå enhver form for uklarhed for så vidt angår de redskaber, der ikke er omfattet af specifikke regler vedrørende fangstperioder. Perioderne og datoerne for fangstperioderne i Atlanterhavet kan revideres af ICCAT i 2015 efter rådgivning fra ICCAT's Stående Komité for Forskning og Statistik (SCRS).

(5)

På sit 23. ordinære møde i november 2013 vedtog ICCAT henstilling 13-08, der supplerer henstilling 12-03, med henblik på at muliggøre ændringer af fangstperioderne for stangfartøjer og dørgefartøjer i det østlige Atlanterhav, som ikke påvirker beskyttelsen af almindelig tuns gydeområder i Middelhavet. I denne ICCAT-henstilling påpeges det, at de kontraherende parter og samarbejdende ikkekontraherende parter, organisationer eller fiskeriorganisationer kan fastsætte en anden startdato for fangstperioderne for deres stangfartøjer og dørgefartøjer i det østlige Atlanterhav og samtidig bibeholde den samlede varighed af den åbne fangstperiode for disse fiskerier. ICCAT-henstillingen fastsætter også regler for anvendelse af stereoskopiske kameraer i forbindelse med anbringelse i bur. Det er hensigten, at alle tekniske specifikationer, herunder prøveudtagningsdensiteten, prøveudtagningsmåden, afstanden fra kameraet, overførselsslusens dimensioner, algoritmer (forholdet mellem længde og vægt), gennemgås af SCRS på dens møde i 2014 og om nødvendigt ændres af ICCAT på dens møde i 2014 på grundlag af henstillingerne fra SCRS.

(6)

For at gennemføre ICCAT's henstilling 12-03 i EU-retten med henblik på at sikre effektiv bevarelse af bestanden af almindelig tun, skabe retssikkerhed, hvad angår de pågældende fangstperioder, og endelig for at give medlemsstaterne mulighed for at fastlægge deres fiskeri-, kapacitets- og inspektionsplaner samt andre indberetningskrav korrekt og for at gennemføre ICCAT's henstilling 13-08 i EU-retten med hensyn til anvendelse af stereoskopiske kamerasystemer i forbindelse med anbringelse i bur og eventuel fastsættelse af en anden startdato for fangstperioderne for stangfartøjer og dørgefartøjer i det østlige Atlanterhav, er det nødvendigt at ændre de relevante bestemmelser i forordning (EF) nr. 302/2009 så hurtigt som muligt —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Forordning (EF) nr. 302/2009 ændres som følger:

1)

Artikel 7 affattes således:

»Artikel 7

Fangstperioder:

1.   Fiskeri efter almindelig tun med store pelagiske langlinefartøjer på over 24 m i det østlige Atlanterhav og Middelhavet er tilladt i perioden 1. januar-31. maj, undtagen i området vest for 10° V og nord for 42° N, hvor sådant fiskeri er tilladt i perioden 1. august-31. januar.

2.   Notfiskeri efter almindelig tun er tilladt i det østlige Atlanterhav og Middelhavet i perioden 26. maj-24. juni.

3.   Fiskeri efter almindelig tun med stangfartøjer og dørgefartøjer er tilladt i det østlige Atlanterhav og Middelhavet i perioden 1. juli-31. oktober.

Uanset første afsnit, og eftersom beskyttelsen af gydeområder ikke påvirkes, kan medlemsstaterne i deres årlige nationale fiskeriplaner for årene 2014 og 2015 fastsætte en anden startdato for stangfartøjer og dørgefartøjer, der sejler under deres flag og opererer i det østlige Atlanterhav, forudsat at den samlede varighed af den åbne fangstperiode for disse fiskerier fortsat er i overensstemmelse med første afsnit.

Unionens fiskeriplan, der skal indsendes til ICCAT senest den 15. februar hvert år, skal angive, hvorvidt startdatoerne for disse fiskerier er blevet ændret, samt koordinaterne for de berørte områder.

4.   Fiskeri efter almindelig tun med pelagiske trawlere er tilladt i det østlige Atlanterhav i perioden 16. juni-14. oktober.

5.   Fritids- og sportsfiskeri efter almindelig tun er tilladt i det østlige Atlanterhav og Middelhavet i perioden 16. juni-14. oktober.

6.   Fiskeri efter almindelig tun med andre redskaber end dem, som er omhandlet i stk. 1-5, er tilladt året rundt. Uanset dette er fiskeri efter almindelig tun med alle former for drivgarn forbudt.«

2)

Følgende artikel indsættes:

»Artikel 24a

Anvendelse af stereoskopisk kamera ved anbringelse af fisk i bur

Anvendelsen af stereoskopiske kamerasystemer i forbindelse med anbringelse af fisk i bur skal være i overensstemmelse med følgende betingelser:

a)

prøveudtagningsdensiteten for levende fisk må ikke udgøre mindre end 20 % af mængden af fisk, der anbringes i bur; såfremt det er teknisk muligt, skal prøveudtagningen af levende fisk foregå sekventielt ved at størrelsesbestemme ét ud af fem individer; en sådan prøveudtagning skal bestå af fisk, der måles inden for en afstand på mellem 2 og 8 m fra kameraet

b)

den overførselssluse, som forbinder donorburet og modtagerburet, må højst være 10 m bred og 10 m høj

c)

såfremt målingerne af fiskenes længde viser en flertoppet fordeling (to eller flere kohorter af forskellige størrelser), skal det være muligt at anvende mere end én omregningsalgoritme ved samme anbringelse af fisk i bur; de mest aktuelle algoritmer, der er udarbejdet af ICCAT's Stående Komité for Forskning og Statistik, skal anvendes til at omregne længden fra underkæbe til haledeling til den samlede vægt i henhold til størrelsesklassen for den fisk, der måles ved anbringelsen af fisk i bur

d)

valideringen af de stereoskopiske længdemål skal foretages forud for hver anbringelse af fisk i bur ved at anvende en målestoksskala i en afstand på mellem 2 og 8 meter

e)

når resultaterne fra det stereoskopiske program meddeles, skal oplysningerne angive den fejlmargen, der skyldes det stereoskopiske kamerasystems tekniske specifikationer, og som ikke må overstige +/- 5 %.«.

Artikel 2

Denne forordning træder i kraft på tredjedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, 15. maj 2014.

På Europa-Parlamentets vegne

M. SCHULZ

Formand

På Rådets vegne

D. KOURKOULAS

Formand


(1)  EUT C 67 af 6.3.2014, s. 157.

(2)  Europa-Parlamentets holdning af 16.4.2014 (endnu ikke offentliggjort i EUT) og Rådets afgørelse af 8.5.2014.

(3)  Rådets afgørelse 86/238/EØF af 9. juni 1986 om Fællesskabets tiltrædelse af den internationale konvention om bevarelse af tunfiskebestanden i Atlanterhavet som ændret ved den protokol, der er knyttet som bilag til slutakten fra konferencen af befuldmægtigede for stater, der er parter i konventionen, undertegnet den 10. juli 1984 i Paris (EFT L 162 af 18.6.1986, s. 33).

(4)  Rådets forordning (EF) nr. 302/2009 af 6. april 2009 om en flerårig genopretningsplan for almindelig tun i det østlige Atlanterhav og Middelhavet, om ændring af forordning (EF) nr. 43/2009 og om ophævelse af forordning (EF) nr. 1559/2007 (EUT L 96 af 15.4.2009, s. 1).

(5)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 500/2012 af 13. juni 2012 om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 302/2009 om en flerårig genopretningsplan for almindelig tun i det østlige Atlanterhav og Middelhavet (EUT L 157 af 16.6.2012, s. 1).


Top