This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 32014R0503
Commission Implementing Regulation (EU) No 503/2014 of 8 May 2014 approving minor amendments to the specification for a name entered in the register of protected designations of origin and protected geographical indications (Muscat du Ventoux (PDO))
Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 503/2014 af 8. maj 2014 om godkendelse af en mindre ændring af varespecifikationen for en betegnelse, der er opført i registret over beskyttede oprindelsesbetegnelser og beskyttede geografiske betegnelser (Muscat du Ventoux (BOB))
Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 503/2014 af 8. maj 2014 om godkendelse af en mindre ændring af varespecifikationen for en betegnelse, der er opført i registret over beskyttede oprindelsesbetegnelser og beskyttede geografiske betegnelser (Muscat du Ventoux (BOB))
EUT L 145 af 16.5.2014, p. 22–27
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
In force
16.5.2014 |
DA |
Den Europæiske Unions Tidende |
L 145/22 |
KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 503/2014
af 8. maj 2014
om godkendelse af en mindre ændring af varespecifikationen for en betegnelse, der er opført i registret over beskyttede oprindelsesbetegnelser og beskyttede geografiske betegnelser (Muscat du Ventoux (BOB))
EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —
under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,
under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1151/2012 af 21. november 2012 om kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer (1), særlig artikel 53, stk. 2, andet afsnit, og
ud fra følgende betragtninger:
(1) |
Kommissionen har i henhold til artikel 53, stk. 1, første afsnit, i forordning (EU) nr. 1151/2012 behandlet Frankrigs ansøgning om godkendelse af en ændring af varespecifikationen for den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Muscat du Ventoux«, der er registreret i henhold til Kommissionens forordning (EF) nr. 378/1999 (2). |
(2) |
Formålet med ansøgningen er at ændre varespecifikationen, så den bliver mere præcis for så vidt angår produktbeskrivelsen, det geografiske område, bevis for oprindelse, fremstillingsmetode, mærkning, nationale krav, referencer til kontrolorganer og sammenslutninger og fjernelse af kravet om, at pakning skal foregå i det geografiske produktionsområde. |
(3) |
Kommissionen har gennemgået den pågældende ændring og konkluderet, at den er berettiget. Eftersom der er tale om en mindre ændring, jf. artikel 53, stk. 2, tredje afsnit, i forordning (EU) nr. 1151/2012, kan Kommissionen godkende den uden at følge den procedure, der er fastsat i samme forordnings artikel 50 til 52 — |
VEDTAGET DENNE FORORDNING:
Artikel 1
Varespecifikation for den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Muscat du Ventoux« ændres i overensstemmelse med bilag I til denne forordning.
Artikel 2
Det konsoliderede enhedsdokument med de vigtigste elementer af varespecifikationen findes i bilag II.
Artikel 3
Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.
Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.
Udfærdiget i Bruxelles, den 8. maj 2014.
På Kommissionens vegne
For formanden
Dacian CIOLOȘ
Medlem af Kommissionen
(1) EUT L 343 af 14.12.2012, s. 1.
(2) EFT L 46 af 20.2.1999, s. 13.
BILAG I
I varespecifikationen for den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Muscat du Ventoux« foretages følgende ændringer:
1. Afsnittet »Produktbeskrivelse«
Produktbeskrivelsen er suppleret med bestemmelser fra de nationale retsforskrifter, hvor den kontrollerede oprindelsesbetegnelse »Muscat du Ventoux« er defineret, navnlig med henblik på de analytiske egenskaber for betegnelsen (refraktionsindeks, sukker/syre-forhold) og for drueklasens karakteristiske egenskaber (form, minimumsvægt). Disse elementer fandtes allerede i den varespecifikation, der blev indregistreret på EU-plan under afsnittet »fremstillingsmetode«.
2. Afsnittet »Afgrænsning af det geografiske område«
Der henvises til listen over obligatoriske produktionsfaser, der foregår i det geografiske område, hvilket følger af de bestemmelser, som angives i fremstillingsmetoden.
Listen over de kommuner, som indgår i det geografiske område, er indarbejdet i varespecifikationen på baggrund af listen i dekret af 22. august 1997 om definition af AOC (appellation d'origine contrôlée, kontrolleret oprindelsesbetegnelse). Der var en fejl i opgørelsen over antallet af kommuner, og antallet af kommuner i det geografiske område er derfor korrigeret.
I varespecifikationen er præciseret de parceller, som er egnet til produktion af betegnelsen.
3. Afsnittet »Faktorer, som beviser, at produktet har oprindelse i det geografiske område«
Med hensyn til ændringerne i den nationale lovgivning er dette afsnit blevet konsolideret og omfatter nu blandt andet forpligtelser med hensyn til indberetning og registrering for at sikre produktets sporbarhed og føre tilsyn med produktionsforholdene.
Ændringerne er en følge af den reform af systemet for kontrol med oprindelsesbetegnelser, som blev indført ved lovbekendtgørelse nr. 2006-1547 af 7. december 2006 om udnyttelse af landbrugs-, skovbrugs- og levnedsmiddelprodukter samt havprodukter.
Endvidere er de oplysninger, som vedrører produktets historie, flyttet til afsnittet »tilknytning til det geografiske område«
4. Afsnittet »Produktionsmetode«
Dette afsnit er suppleret med bestemmelser, som var indeholdt i den oprindelige beslutning om anerkendelse af den kontrollerede oprindelsesbetegnelse »Muscat du Ventoux«, som var vedlagt den oprindelige ansøgning om beskyttelse af oprindelsesbetegnelsen, og som blandt andet vedrører:
— |
vinrankernes minimumsalder ved produktionsstart |
— |
beplantningstætheder |
— |
beskæringsmåde |
— |
tilladt belastning pr. druestok og væksthøjde |
— |
vilkår for høststart og krav med hensyn til udbytte |
— |
specifikke bestemmelser for druernes langtidslagring i kølerum. |
Endelig udgår bestemmelserne om undtagelse fra reglerne om brydningsindeks, dato for høststart og udbytte fra varespecifikationen, eftersom disse bestemmelser ikke længere er fyldestgørende.
5. Afsnittet »Særlige oplysninger ved mærkning«
Bestemmelserne om mærkning ændres for at:
— |
indføre en forpligtelse til at mærke produktet med Den Europæiske Unions logo for beskyttet oprindelsesbetegnelse (BOB) |
— |
sikre, at bestemmelserne er forenelige med afskaffelsen af kravet om, at druerne skal pakkes i det geografiske område og ændringen vedrørende produkternes identifikation. I øjeblikket sikres produktidentifikationen gennem et bånd/mærke, som støtte for sporbarheden, som skal påføres emballagen. Med hensyn til afskaffelsen af kravet om, at druerne skal pakkes i det geografiske område, skal båndet/mærket påsættes den beholder, som druerne lægges i, når de høstes, eller i spørgsmålet om druer, som anbringes i langtidsoplagring, når produktet forlader kølerummet. Hvis produktet håndteres yderligere inden den endelige pakning, skal kun nummeret på båndet/mærket beholdes på produktmærkningen, for at garantere produktets sporbarhed. |
6. Afsnittet »Krav i nationale bestemmelser«
I overensstemmelse med den nationale reform af kontrolsystemet, suppleres varespecifikationen med en tabel over de vigtigste punkter, som skal kontrolleres, og metode til evaluering.
7. Andet
— |
Kravet om, at pakningen skal foregå i det geografiske produktionsområde udgår, eftersom denne bestemmelse har vist sig ikke længere at være nødvendig. |
— |
Afsnittet »Referencer til kontrolorgan« og »ansøgende sammenslutning«: navnet og kontaktoplysninger for de officielle kontrolorganer og for sammenslutninger er blevet ajourført, blandt andet for at tage hensyn til de ændringer, der er indført i kontrolmetoderne. |
BILAG II
KONSOLIDERET ENHEDSDOKUMENT
RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 510/2006 om beskyttelse af geografiske betegnelser og oprindelsesbetegnelser for landbrugsprodukter og fødevarer (1)
»MUSCAT DU VENTOUX«
EF-nr.: FR-PDO-0105-0996-24.04.2012
BGB () BOB (X)
1. Betegnelse
»Muscat du Ventoux«
2. Medlemsstat eller tredjeland
Frankrig
3. Beskrivelse af landbrugsproduktet eller fødevaren
3.1. Produkttype
Kategori 1.6 — Frugt, grøntsager og korn, også forarbejdet
3.2. Beskrivelse af produktet med betegnelsen i punkt 1
»Muscat du Ventoux« er en blå spisedrue af vinstoksorten Muscat de Hamburg. Den er kendetegnet ved ret store druer, uden røde kerner, generelt meget farvet, sprød og med en både intens og elegant duft af muskat. Drueklaserne er ensartede, med en minimumsvægt på 250 gram, med de enkelte druer jævnt fordelt på klasen. Druens stærke blå farve er typisk for »Muscat du Ventoux«. Druens dug må ikke ændres, og druestilken skal være saftspændt.
Druerne har et brydningsindeks på over 18 (svarende til et sukkerindhold på 169,3 gram pr. liter) og forholdet samlet sukkerindhold/syreindhold er over 25 (sukkerindholdet udtrykkes i gram samlet sukker pr. liter, og syreindholdet udtrykkes i gram vinsyre pr. liter).
3.3. Råvarer (kun for forarbejdede produkter)
—
3.4. Foder (kun for produkter af animalsk oprindelse)
—
3.5. Specifikke etaper af produktionen, som skal finde sted i det afgrænsede geografiske område
Alle trin i drueproduktionen skal foregå i det afgrænsede geografiske område.
3.6. Særlige regler vedrørende udskæring, rivning eller emballering osv.
Langtidslagringen af druerne foregår i det geografiske område for at sikre hurtig anbringelse i kølerum for således at beskytte produktet og undgå enhver kvalitetsforringelse heraf. Den hurtige sænkning af temperaturen i druens kerne er en nødvendig forudsætning for, at den kan lagres i flere måneder. Analytiske og organoleptiske undersøgelser af druerne gennemføres systematisk, når de forlader kølerummet, for at sikre, at produktets egenskaber bevares.
3.7. Specifikke mærkningsregler
Mærkningen af druer med oprindelsesbetegnelsen »Muscat du Ventoux« omfatter navnet på oprindelsesbetegnelsen, Den Europæiske Unions logo for beskyttet oprindelsesbetegnelse (BOB) og banderolenummer.
4. Præcis afgrænsning af det geografiske område
Det geografiske område for »Muscat du Ventoux« ligger mellem tre bjergområder: Mont Ventoux mod nord, Monts du Vaucluse mod øst og Massif Lubéron mod syd. Det dækker departementet Vaucluse og ligger inden for følgende kommuner:
Apt, Aubignan, Le Barroux, Le Beaucet, Beaumettes, Beaumont-du-Ventoux, Bédoin, Blauvac, Bonnieux, Cabrières-d'Avignon, Caromb, Carpentras, Caseneuve, Castellet, Crestet, Crillon-le-Brave, Entrechaux, Flassan, Fontaine-de-Vaucluse, Gargas, Gignac, Gordes, Goult, Joucas, Lacoste, Lagnes, Lioux, Loriol-du-Comtat, Malaucène, Malemort-du-Comtat, Maubec, Mazan, Ménerbes, Méthamis, Modène, Mormoiron, Murs, Oppède, Pernes-les-Fontaines, Robion, La Roque-sur-Pernes, Roussillon, Rustrel, Saignon, Saint-Didier, Saint-Hippolyte-le-Graveyron, Saint-Martin-de-Castillon, Saint-Pantaléon, Saint-Pierre-de-Vassols, Saint-Saturnin-lès-Apt, Saumane-de-Vaucluse, Vaison-la-Romaine, Venasque, Viens, Villars og Villes-sur-Auzon.
5. Tilknytning til det geografiske område
5.1. Det geografiske områdes egenart
5.1.1 Naturlige produktionsfaktorer
Ventoux-regionen er kendetegnet ved særlige geologiske og klimatiske forhold.
Den sandede-lerede-muldholdige jord er velegnet til dyrkning af vin og spisedruer af høj kvalitet.
Området har middelhavsklima. Det kendetegnes navnlig ved mange soltimer om sommeren og en ringe nedbørsmængde. Indvirkningen fra Mont Ventoux, som når mere end 1 900 m i højden, giver køligere nattemperaturer. Denne højdeforskel beskytter ligeledes imod mistralen, den fremherskende nordvestlige vind, som undertiden blæser med stor styrke i Rhône-dalen.
Den lave luftfugtighed, som skyldes den ringe nedbørsmængde, har en forebyggende virkning, som er særlig gunstig for dyrkningen af vin.
5.1.2. Menneskelige produktionsfaktorer
Dyrkningen af »Muscat du Ventoux« har foregået siden begyndelsen af det 20. århundrede i Vauclaise-regionen. Siden 1914 har der i departementet Vauclause været registreret plantager med druesorten »Muscat de Hambourg«, som er den druesort, der anvendes til fremstillingen af »Muscat du Ventoux«.
Producenterne har i produktionsområdet udviklet en solid faglig kunnen med hensyn til pasningen af vinplanterne og opnå sunde og farveintense druer. Hele året rundt optimerer producenten gennem beskæring af vinrankernes størrelse om vinteren og af bladene i vækstsæsonen væksten af sine planter og druernes modning. Høsten, der foregår ved håndkraft, og består i beskæring og sortering, er hvert år afslutningen på en faglig kunnen, som er forankret i en lang tradition, som er givet videre fra generation til generation.
5.2. Produktets egenart
»Muscat du Ventoux« er en blå spisedrue af vinstoksorten Muscat de Hambourg. Den er kendetegnet ved ret store druer, uden røde kerner, generelt med en kraftig farve, sprød og med en både intens og elegant duft af muskat, som er kendetegnet for vinstoksorten Muscat de Hambourg. At druens intense blå farve bliver kraftigere efter modningen, er typisk for »Muscat du Ventoux«. Druens dug må ikke ændres. Drueklaserne er ensartede med et højt sukkerindhold.
5.3. Årsagssammenhængen mellem det geografiske område og produktets kvalitet eller egenskaber (for BOB) eller produktets særlige egenskaber, omdømme eller andre kendetegn (for BGB)
Områdets solrige middelhavsklima giver optimale modningsforhold for druerne. Muskatdruerne har i dette område ideelle betingelser for at opnå den blålige pigmentering og den koncentrerede aromadannelse i druerne takket være Mont Ventoux, hvis tilstedeværelse giver store temperaturforskelle mellem dag og nat i modningsperioden. Den kolde nattemperatur bidrager især til at aromaerne bevares.
Vinrankernes størrelse, som begrænser udbyttet, giver optimal modning af druerne. Derudover udvises særlig omhu ved løvværkets håndtering. Gennem dette arbejde sørges der for, at der opnås en optimal bladflade, som er en nødvendig forudsætning for en rigelig fotosyntese, druens organoleptiske sammensætning og antocyaninstoffer, der giver druerne farve.
Henvisning til offentliggørelsen af varespecifikationen
(Artikel 5, stk. 7, i forordning (EF) nr. 510/2006)
https://www.inao.gouv.fr/fichier/CDCMuscatDuVentoux.pdf
(1) Erstattet af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1151/2012 af 21. november 2012 om kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer (EUT L 343 af 14.12.2012, s. 1).