EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008E0112

Rådets fælles aktion 2008/112/FUSP af 12. februar 2008 om Den Europæiske Unions mission til støtte for en reform af sikkerhedssektoren i Republikken Guinea-Bissau (EU SSR GUINEA-BISSAU)

EUT L 40 af 14.2.2008, p. 11–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/09/2010: This act has been changed. Current consolidated version: 25/05/2010

ELI: http://data.europa.eu/eli/joint_action/2008/112/oj

14.2.2008   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 40/11


RÅDETS FÆLLES AKTION 2008/112/FUSP

af 12. februar 2008

om Den Europæiske Unions mission til støtte for en reform af sikkerhedssektoren i Republikken Guinea-Bissau (EU SSR GUINEA-BISSAU)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 14 og artikel 25, stk. 3, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Fremme af fred, sikkerhed og stabilitet i Afrika og Europa er en høj strategisk prioritet inden for den fælles EU-Afrika-strategi, der blev vedtaget på EU-Afrika-topmødet den 9. december 2007.

(2)

Reform af sikkerhedssektoren i Guinea-Bissau er afgørende for stabiliteten og en bæredygtig udvikling i landet.

(3)

Guinea-Bissaus regering forelagde i november 2006 en national sikkerhedsstrategi, der understreger dens tilsagn om at gennemføre en reform af sikkerhedssektoren.

(4)

I denne forbindelse gennemførte Generalsekretariatet for Rådet og Europa-Kommissionen i maj 2007 en indledende fælles informationsindsamlingsmission i Guinea-Bissau i samarbejde med landets myndigheder for at udvikle en samlet EU-tilgang med henblik på støtte til den nationale reform af sikkerhedssektoren.

(5)

For at sikre en effektiv gennemførelse af den nationale sikkerhedsstrategi forelagde Guinea-Bissaus regering i september 2007 en handlingsplan for omstrukturering og modernisering af sikkerhedssektoren og forsvarssektoren, og den institutionelle ramme for gennemførelsen af denne handlingsplan blev fastlagt.

(6)

For at imødegå den stigende trussel, som den organiserede kriminalitets netværker i landet udgør, bebudede Guinea-Bissaus regering med bistand fra FN's Kontor for Bekæmpelse af Narkotika og Kriminalitet (UNODC), at den vil forelægge en beredskabsplan for bekæmpelse af narkotikahandel i september 2007.

(7)

En rapport fra FN's generalsekretær af 28. september 2007, der anerkender de positive foranstaltninger, som Guinea-Bissau hidtil har truffet til gennemførelse af programmet for reform af sikkerhedssektoren, understregede endvidere, at landet ikke er i stand til at bekæmpe narkotikahandelen alene, og pegede på behovet for teknisk og finansiel støtte fra regionale og internationale partnere.

(8)

Rådet fandt den 19. november 2007, at en aktion under den europæiske sikkerheds- og forsvarspolitik (ESFP) vedrørende reform af sikkerhedssektoren i Guinea-Bissau vil være hensigtsmæssig i sammenhæng med og som supplement til Den Europæiske Udviklingsfond og andre fællesskabsaktiviteter.

(9)

Efter en anden EU-undersøgelsesmission i oktober 2007 godkendte Rådet den 10. december 2007 det generelle koncept for en potentiel ESFP-aktion til støtte for en reform af Guinea-Bissaus sikkerhedssektor.

(10)

I en skrivelse af 10. januar 2008 opfordrede Guinea-Bissaus regering EU til at udsende en EU-mission til støtte for en reform af sikkerhedssektoren i Guinea Bissau.

(11)

Den 12. februar 2008 godkendte Rådet et operationskoncept for en mission inden for rammerne af ESFP til støtte for reformen af sikkerhedssektoren i Guinea-Bissau, kaldet »EU SSR GUINEA BISSAU«.

(12)

I sine konklusioner af 21. november 2006 konkluderede Rådet, at SSR i partnerlande er et centralt område for EU's aktion som fastlagt i den europæiske sikkerhedsstrategi.

(13)

Tredjelandes eventuelle deltagelse i missionen bør ske i overensstemmelse med de overordnede retningslinjer, som er fastlagt af Det Europæiske Råd.

(14)

Missionens kommando- og kontrolstruktur berører ikke missionschefens kontraktmæssige ansvar over for Kommissionen for så vidt angår gennemførelsen af missionens budget.

(15)

Den vagtkapacitet, der er etableret i Rådets sekretariat, bør aktiveres med henblik på denne mission.

(16)

ESFP-missionen gennemføres i en situation, der kan blive forværret og vil kunne skade målene for den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, jf. traktatens artikel 11 —

VEDTAGET FØLGENDE FÆLLES AKTION:

Artikel 1

Mission

1.   Den Europæiske Union (EU) opretter herved en EU-mission til støtte for en reform af sikkerhedssektoren i Republikken Guinea-Bissau (i det følgende benævnt »EU SSR GUINEA BISSAU« eller »missionen«), der omfatter en forberedende fase, som begynder den 26. februar 2008, og en gennemførelsesfase, som begynder senest den 1. maj 2008. Missionens varighed vil være op til 12 måneder fra tidspunktet for erklæringen om den første operative kapacitet.

2.   EU SSR GUINEA BISSAU skal operere i overensstemmelse med mandatet som omhandlet i artikel 2.

Artikel 2

Mandat

1.   EU SSR GUINEA BISSAU skal yde råd og bistand til de lokale myndigheder vedrørende reform af sikkerhedssektoren i Republikken Guinea-Bissau for at bidrage til at skabe betingelserne for gennemførelsen af den nationale strategi for en reform af sikkerhedssektoren i snævert samarbejde med andre af EU’s og internationale og bilaterale aktører og med henblik på at lette efterfølgende donorengagement.

2.   Missionens særlige mål er:

At gøre den nationale strategi for reform af sikkerhedssektoren operationel ved at bistå udarbejdelsen af detaljerede gennemførelsesplaner for reduktion/omstrukturering af de væbnede styrker og sikkerhedsstyrkerne.

At bistå med udvikling og formulering af behovene med hensyn til kapacitetsopbygning, herunder uddannelse og udstyr, og dermed lette efterfølgende donormobilisering og donorengagement.

At vurdere potentialet for og risici ved et fortsat ESFP-engagement på mellemlang sigt til støtte for gennemførelsen af SSR.

Artikel 3

Missionens struktur

Missionen placeres i hovedstaden Bissau og omfatter:

a)

missionschefen og den stedfortrædende missionschef, der støttes af en missionsstøtteenhed og en politisk rådgiver/PR- og pressemedarbejder (POLAD/PPIO),

b)

rådgivere, der skal arbejde sammen med:

hæren

flåden

luftvåbnet

og ved de væbnede styrkers hovedkvarter,

c)

rådgivere, der skal arbejde sammen med:

kriminalpolitiet

Interpols nationale kontor

anklagemyndigheden og

ordenspolitiet

herunder om oprettelsen af en nationalgarde

og

d)

en rådgiver for sekretariatet for Komitéen for Teknisk Koordination (CTC).

Artikel 4

Den øverstbefalende for den civile operation

1.   Direktøren for den civile kapacitet til planlægning og gennemførelse (CPCC) er den øverstbefalende for den civile operation for EU SSR GUINEA BISSAU.

2.   Den øverstbefalende for den civile operation skal under politisk kontrol og strategisk ledelse af Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité (PSC) og under generalsekretæren/den højtstående repræsentants overordnede myndighed udøve kommandoen og kontrollen på strategisk niveau i forbindelse med EU SSR GUINEA BISSAU.

3.   Den øverstbefalende for den civile operation sikrer korrekt og effektiv gennemførelse af Rådets afgørelser samt PSC's afgørelser, herunder ved om nødvendigt at give missionschefen instrukser på strategisk niveau.

4.   Alt udstationeret personale forbliver fuldt ud underlagt den udsendende stats nationale myndigheders eller den udsendende EU-institutions kommando. De nationale myndigheder overfører den operative kontrol (OPCON) med deres personale, hold og enheder til den øverstbefalende for den civile operation.

5.   Den øverstbefalende for den civile operation bærer det samlede ansvar for at sikre, at EU opfylder sin pligt til at udvise rettidig omhu.

Artikel 5

Missionschef

1.   Missionschefen påtager sig ansvaret for og har kommando over og kontrol med missionen i indsatsområdet.

2.   Missionschefen har den operative kontrol med personale, hold og enheder fra de bidragende stater som udpeget af den øverstbefalende for den civile operation, tillige med det administrative og logistiske ansvar, herunder for aktiver, ressourcer og oplysninger, som missionen har til rådighed.

3.   Missionschefen giver instrukser til hele missionens personale med henblik på en effektiv gennemførelse af EU SSR GUINEA BISSAU i indsatsområdet, idet vedkommende varetager koordinationen og den daglige ledelse i overensstemmelse med instrukserne på strategisk niveau fra den øverstbefalende for den civile operation.

4.   Missionschefen har ansvaret for gennemførelsen af missionens budget. Missionschefen undertegner med henblik herpå en kontrakt med Kommissionen.

5.   Missionschefen har ansvaret for den disciplinære kontrol med personalet. For udstationeret personale skal disciplinære sanktioner træffes af den berørte nationale myndighed eller EU-myndighed.

6.   Missionschefen repræsenterer EU SSR GUINEA BISSAU i indsatsområdet og sikrer, at missionen er tilstrækkelig synlig.

7.   Missionschefen udarbejder med bistand fra Generalsekretariatet for Rådet missionens operationsplan (OPLAN), som godkendes af Rådet.

Artikel 6

Personale

1.   EU SSR GUINEA BISSAU skal primært bestå af personale udsendt af medlemsstaterne eller EU-institutionerne. Den enkelte medlemsstat eller EU-institution afholder omkostningerne i forbindelse med det personale, den har udsendt, herunder rejseudgifter til og fra deployeringsstedet, løn, sygesikring og tillæg, bortset fra dagpenge samt afsavns- og faretillæg.

2.   Internationalt civilt personale og lokalt personale kontraktansættes af missionen, for så vidt de funktioner, der er behov for, ikke stilles til rådighed af medlemsstaterne.

3.   Personalet skal overholde de missionsspecifikke minimumsoperationsstandarder i relation til sikkerhed samt missionssikkerhedsplanen, der støtter EU’s feltsikkerhedspolitik. For så vidt angår beskyttelse af EU-klassificerede oplysninger, som medarbejderne får kendskab til i forbindelse med udøvelsen af deres hverv, skal de overholde de sikkerhedsprincipper og minimumsstandarder, der er fastsat i Rådets afgørelse 2001/264/EF af 19. marts 2001 om vedtagelse af Rådets sikkerhedsforskrifter (1) (i det følgende benævnt »Rådets sikkerhedsforskrifter«).

Artikel 7

Kommandovej

1.   EU SSR GUINEA BISSAU skal som krisestyringsoperation have én fælles kommandovej.

2.   PSC udøver med referat til Rådet den politiske kontrol med og den strategiske styring af EU SSR GUINEA BISSAU.

3.   Den øverstbefalende for den civile operation er under politisk kontrol og strategisk ledelse af PSC og under generalsekretæren/den højtstående repræsentants overordnede myndighed den øverstbefalende for EU SSR GUINEA BISSAU på strategisk niveau og giver som sådan instrukser til missionschefen og yder vedkommende rådgivning og teknisk støtte. EU's Militærstab, Den Civil-militære Celle, skal inddrages i alle aspekter i henhold til sit mandat.

4.   Den øverstbefalende for den civile operation aflægger rapport til Rådet via generalsekretæren/den højtstående repræsentant.

5.   Missionschefen har kommando over og kontrol med EU SSR GUINEA BISSAU i indsatsområdet og er direkte ansvarlig over for den øverstbefalende for den civile operation.

Artikel 8

Politisk kontrol og strategisk ledelse

1.   Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité udøver med referat til Rådet den politiske kontrol med og den strategiske ledelse af missionen. Rådet bemyndiger herved Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité til at træffe de nødvendige bestemmelser i overensstemmelse med artikel 25 i traktaten.

Denne bemyndigelse omfatter kompetencen til, efter forslag fra generalsekretæren/den højtstående repræsentant, at udnævne en missionschef og at ændre operationskonceptet (CONOPS) og OPLAN. Beslutningskompetencen med hensyn til missionens mål og afslutning forbliver hos Rådet.

2.   PSC aflægger med regelmæssige mellemrum rapport til Rådet.

3.   PSC får regelmæssigt og i det omfang, det er nødvendigt, rapporter fra den øverstbefalende for den civile operation og missionschefen om spørgsmål inden for deres ansvarsområder.

Artikel 9

Finansielle ordninger

1.   Det finansielle referencebeløb til dækning af udgifterne i forbindelse med missionen udgør 5 650 000 EUR.

2.   Alle udgifter forvaltes efter de fællesskabsprocedurer og -regler, der gælder for budgettet, bortset fra at eventuelle forfinansieringer ikke forbliver Fællesskabets ejendom. Det skal være tilladt tredjelandsstatsborgere at byde på kontrakter.

3.   Missionschefen refererer fuldt og helt til Kommissionen og er under dennes tilsyn for så vidt angår det arbejde, der udføres inden for rammerne af vedkommendes kontrakt.

4.   De finansielle ordninger skal tage hensyn til missionens operative behov, herunder udstyrets kompatibilitet.

5.   Udgifterne i forbindelse med missionen er støtteberettigede fra den dato, hvor denne fælles aktion træder i kraft.

Artikel 10

Tredjelandes deltagelse

1.   Uden at dette anfægter EU's selvstændige beslutningstagning og fælles institutionelle ramme, kan tredjelande opfordres til at bidrage til missionen på den betingelse, at de selv afholder udgifterne til det personale, de udstationerer, inkl. lønninger, all-risk-forsikringer, dagpenge og rejseudgifter til og fra Republikken Guinea-Bissau, og bidrager til missionens løbende udgifter i passende omfang.

2.   Tredjelande, der yder bidrag til missionen, skal have samme rettigheder og forpligtelser i forbindelse med missionens daglige ledelse som de deltagende medlemsstater.

3.   Rådet bemyndiger PSC til at træffe de relevante afgørelser om accept af de foreslåede bidrag og til at nedsætte en bidragyderkomité.

4.   De detaljerede ordninger vedrørende tredjelandes deltagelse fastlægges i en aftale, som indgås efter proceduren i traktatens artikel 24. Generalsekretæren/den højtstående repræsentant, der bistår formandskabet, kan forhandle sådanne ordninger på dettes vegne. Har EU og et tredjeland indgået en aftale om rammerne for det pågældende tredjelands deltagelse i EU's krisestyringsoperationer, finder bestemmelserne i en sådan aftale anvendelse i forbindelse med missionen.

Artikel 11

Koordination

1.   Rådet og Kommissionen påser inden for deres respektive kompetenceområder, at der er sammenhæng mellem denne fælles aktion og Fællesskabets aktiviteter udadtil i overensstemmelse med traktatens artikel 3, stk. 2. Rådet og Kommissionen samarbejder med henblik herpå. Der indføres ordninger til koordination af EU's aktiviteter i Republikken Guinea-Bissau, både i Bissau og i Bruxelles.

2.   Med forbehold af kommandovejen handler missionschefen i tæt koordination med Kommissionens delegation for at sikre sammenhæng i EU's indsats til støtte for SSR i Guinea-Bissau.

3.   Missionschefen koordinerer tæt med det lokale EU-formandskab og andre EU-missionschefer, især med hensyn til EU's deltagelse i Styringskomitéen for gennemførelsen af den nationale sikkerhedsstrategi.

4.   Missionschefen samarbejder med de andre internationale aktører i landet, især De Forenede Nationer, Ecowas og Den Internationale Kontaktgruppe vedrørende Guinea-Bissau.

Artikel 12

Videregivelse af klassificerede oplysninger

1.   Generalsekretæren/den højtstående repræsentant har bemyndigelse til i overensstemmelse med Rådets sikkerhedsforskrifter at videregive klassificerede EU-oplysninger og -doku-menter til og med klassifikationsgraden »RESTREINT UE«, der er udarbejdet med henblik på operationen, til tredjelande, der er tilknyttet denne fælles aktion.

2.   Generalsekretæren/den højtstående repræsentant har bemyndigelse til på baggrund af missionens operative behov og i overensstemmelse med Rådets sikkerhedsforskrifter at videregive klassificerede EU-oplysninger og -dokumenter til og med klassifikationsgraden »RESTREINT UE«, der er udarbejdet med henblik på operationen, til De Forenede Nationer og Ecowas. Der udarbejdes lokale ordninger med henblik herpå.

3.   Generalsekretæren/den højtstående repræsentant har, hvis der er et specifikt og umiddelbart operativt behov derfor, bemyndigelse til i overensstemmelse med Rådets sikkerhedsforskrifter at videregive klassificerede EU-oplysninger og -dokumenter til og med klassifikationsgraden »RESTREINT UE«, der er udarbejdet med henblik på operationen, til værtsstaten. I alle andre tilfælde videregives sådanne oplysninger og dokumenter til værtsstaten efter de procedurer, der svarer til samarbejdsniveauet mellem værtsstaten og EU.

4.   Generalsekretæren/den højtstående repræsentant har bemyndigelse til at videregive ikke-klassificerede EU-dokumenter, der vedrører Rådets forhandlinger om operationen, som er omfattet af tavshedspligt i henhold til artikel 6, stk. 1, i Rådets forretningsorden (2), til tredjelande, der er tilknyttet denne fælles aktion.

Artikel 13

EU SSR GUINEA BISSAU's og personalets status

1.   EU SSR GUINEA BISSAU's og personalets status, herunder, hvis det er relevant, privilegier, immuniteter og yderligere garantier, der er nødvendige for gennemførelsen af missionen, fastlægges i overensstemmelse med proceduren i traktatens artikel 24. Generalsekretæren/den højtstående repræsentant, der bistår formandskabet, kan forhandle sådanne ordninger på dettes vegne.

2.   Den medlemsstat eller EU-institution, der har udstationeret en medarbejder, har ansvaret for at behandle klager fra eller vedrørende medarbejderen i forbindelse med udstationeringen. Den pågældende medlemsstat eller EU-institution har ansvaret for eventuelt at anlægge sag mod den udstationerede.

Artikel 14

Sikkerhed

1.   Den øverstbefalende for den civile operation udstikker retningslinjer for missionschefens planlægning af sikkerhedsforanstaltninger og sikrer, at disse i forbindelse med EU SSR GUINEA BISSAU gennemføres korrekt og effektivt i overensstemmelse med artikel 4 og 7, i samråd med Rådssekretariatets Sikkerhedskontor.

2.   Missionschefen er ansvarlig for operationens sikkerhed og for at sikre overholdelse af de minimumssikkerhedskrav, der gælder for operationen, i overensstemmelse med EU's politik for sikkerhed for personale, der er udstationeret uden for EU i en operativ funktion i medfør af afsnit V i EU-traktaten og dokumenter i tilknytning hertil.

3.   Missionschefen bistås af en ansvarlig for missionens sikkerhed (MSO), der refererer til missionschefen, og som også har et tæt praktisk samarbejde med Rådssekretariatets Sikkerhedskontor.

4.   EU SSR GUINEA BISSAU's personale skal gennemgå obligatorisk sikkerhedstræning, inden de tiltræder deres stilling, i overensstemmelse med OPLAN. De skal også jævnligt have genopfriskningskurser i selve indsatsområdet, som organiseres af MSO.

5.   Missionschefen sikrer beskyttelsen af EU-klassificerede oplysninger i overensstemmelse med Rådets sikkerhedsforskrifter.

Artikel 15

Vagtkapacitet

Vagtkapaciteten aktiveres i forbindelse med EU SSR GUINEA BISSAU.

Artikel 16

Evaluering af missionen

Der forelægges PSC en evaluering af missionen seks måneder efter indledningen af missionens gennemførelsesfase på grundlag af en rapport fra missionschefen og Generalsekretariatet for Rådet.

Artikel 17

Ikrafttræden og varighed

Denne fælles aktion træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

Den anvendes indtil den 31. maj 2009.

Artikel 18

Offentliggørelse

1.   Denne fælles aktion offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende.

2.   PSC's beslutninger, jf. artikel 8, stk. 1, vedrørende udnævnelse af missionschefen, skal tillige offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 12. februar 2008

På Rådets vegne

Formand

A. BAJUK


(1)  EFT L 101 af 11.4.2001, s. 1. Senest ændret ved afgørelse 2007/438/EF (EUT L 164 af 26.6.2007, s. 24).

(2)  Afgørelse 2006/683/EF, Euratom (EUT L 285 af 16.10.2006, s. 47). Senest ændret ved afgørelse 2007/881/EF, Euratom (EUT L 346 af 29.12.2007, s. 17).


Top