Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0744

    2005/744/EF: Kommissionens beslutning af 21. oktober 2005 om kravene vedrørende forebyggelse af højpatogen aviær influenza forårsaget af influenzatype A, subtype H5N1, hos modtagelige fugle i zoologiske haver i medlemsstaterne (meddelt under nummer K(2005) 4197) (EØS-relevant tekst)

    EUT L 279 af 22.10.2005, p. 75–78 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    EUT L 349M af 12.12.2006, p. 485–488 (MT)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 05/06/2006; ophævet ved 32006D0474

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/744/oj

    22.10.2005   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 279/75


    KOMMISSIONENS BESLUTNING

    af 21. oktober 2005

    om kravene vedrørende forebyggelse af højpatogen aviær influenza forårsaget af influenzatype A, subtype H5N1, hos modtagelige fugle i zoologiske haver i medlemsstaterne

    (meddelt under nummer K(2005) 4197)

    (EØS-relevant tekst)

    (2005/744/EF)

    KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR -

    under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

    under henvisning til Rådets direktiv 90/425/EØF af 26. juni 1990 om veterinærkontrol og zooteknisk kontrol i samhandelen med visse levende dyr og produkter inden for Fællesskabet med henblik på gennemførelse af det indre marked (1), særlig artikel 10, stk. 4, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Aviær influenza er en infektiøs virussygdom hos fjerkræ og fugle, som kan være dødelig og forårsage forstyrrelser, der hurtigt kan udvikle sig til en epizooti, som kan udgøre en alvorlig trussel mod dyre- og folkesundheden og gå voldsomt ud over fjerkræopdrættets rentabilitet.

    (2)

    Ved Rådets direktiv 92/40/EØF af 19. maj 1992 om fællesskabsforanstaltninger til bekæmpelse af aviær influenza (2) er det fastsat, hvilke bekæmpelsesforanstaltninger der skal anvendes i tilfælde af et udbrud af aviær influenza hos fjerkræ, uden at det indskrænker fællesskabsbestemmelserne for samhandel mellem medlemsstaterne. Nævnte direktiv finder ikke anvendelse, når der påvises aviær influenza hos andre fugle, men det foreskriver, at den pågældende medlemsstat i sådanne tilfælde skal underrette Kommissionen om, hvilke foranstaltninger den træffer.

    (3)

    I henhold til artikel 3 i Rådets direktiv 92/65/EØF af 13. juli 1992 om dyresundhedsmæssige betingelser for samhandel med og indførsel til Fællesskabet af dyr samt sæd, æg og embryoner, der for så vidt angår disse betingelser ikke er underlagt specifikke fællesskabsbetingelser som omhandlet i bilag A, del I, til direktiv 90/425/EØF (3), må samhandel med og import af dyr, sæd, æg og embryoner ikke forbydes eller begrænses af andre dyresundhedsmæssige årsager end dem, der følger af anvendelsen af EF-retsforskrifterne, særlig eventuelle beskyttelsesforanstaltninger. I Rådets direktiv 1999/22/EF af 29. marts 1999 om hold af vilde dyr i zoologiske haver (4) defineres det, hvad der forstås ved en zoologisk have, som er omfattet af direktivet. Ved anvendelsen af denne beslutning bør denne definition af zoologisk have tages i betragtning. Med henblik på anvendelsen af denne beslutning bør definitionen dog udvides med hensyn til handel.

    (4)

    Der er for nylig bekræftet forekomst i Rumænien, i Rusland vest for Uralbjergene og i Tyrkiet af højpatogen aviær influenza forårsaget af influenzatype A, subtype H5N1. Oplysninger om omstændighederne og molekylærepidemiologiske data tyder på, at aviær influenza-virusset er spredt fra Centralasien til de pågældende lande via trækfugle. Det er også det, der antages i rapporten, der blev offentliggjort den 14. oktober 2005, fra et kontrolbesøg i Rusland, som blev foretaget for nylig af Verdensorganisationen for Dyresundhed (OIE).

    (5)

    Som reaktion på risikoen for indslæbning til Fællesskabet af højpatogen aviær influenza forårsaget af influenzatype A, subtype H5N1, har Kommissionen vedtaget en række beslutninger, bl.a. beslutning 2005/734/EF af 19. oktober 2005 om biosikkerhedsforanstaltninger med henblik på at reducere risikoen for overførsel af højpatogen aviær influenza forårsaget af influenzatype A, subtype H5N1, fra vildtlevende fugle til fjerkræ og andre fugle i fangenskab og om et system for tidlig påvisning i områder med særlig risiko (5).

    (6)

    Der bør på fællesskabsplan fastsættes biosikkerhedsforanstaltninger for at forebygge højpatogen aviær influenza forårsaget af influenzatype A, subtype H5N1, hos modtagelige fugle i zoologiske haver i medlemsstaterne for at beskytte vilde dyr og for at bevare biodiversiteten.

    (7)

    Vaccination af modtagelige fugle, der holdes i zoologiske haver, kunne under visse omstændigheder være en passende supplerende forebyggelsesforanstaltning.

    (8)

    De væsentlige krav vedrørende vaccination af fugle, der holdes i zoologiske haver, som medlemsstaterne bør opfylde, hvis de finder det relevant at vaccinere sådanne fugle, bør derfor også fastsættes på fællesskabsplan.

    (9)

    Vaccinationen kan, selv om den er begrænset til bestemte kategorier af dyr, der ikke primært er genstand for samhandel, bidrage til at skade status med hensyn til aviær influenza i den internationale handel, ikke blot for den medlemsstat eller den del af medlemsstaten, hvor der vaccineres. Derfor bør der ikke handles med de vaccinerede fugle, medmindre visse krav er opfyldt. Medlemsstaterne bør senest den 30. november 2005 underrette Kommissionen om de foranstaltninger, de har truffet for at sikre en korrekt gennemførelse af denne beslutning.

    (10)

    Foranstaltningerne i denne beslutning er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed —

    VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:

    Artikel 1

    I denne beslutning fastsættes bestemmelser, der skal reducere spredningen af højpatogen aviær influenza forårsaget af influenzatype A, subtype H5N1, (i det følgende benævnt »aviær influenza«) fra vildtlevende fugle til modtagelige fugle i zoologiske haver. Afhængigt af den specifikke epidemiologiske situation tager bestemmelserne især sigte på at forebygge direkte og indirekte kontakt mellem vildtlevende fugle, navnlig vandfugle, og modtagelige fugle i zoologiske haver.

    Artikel 2

    I denne beslutning forstås ved:

    a)

    »zoologisk have«:

    i)

    alle permanente anlæg, hvor levende dyr af vilde arter holdes med henblik på udstilling for publikum i mindst syv dage om året, men med undtagelse af cirkus, dyrehandler og virksomheder, som medlemsstaterne undtager fra kravene i denne beslutning med den begrundelse, at de ikke udstiller et betydeligt antal dyr eller arter for publikum, og at undtagelsen ikke vil bringe beslutningens mål i fare

    ii)

    »organ, institut eller center, der er officielt godkendt« som defineret i artikel 2, stk. 1, litra c), i Rådets direktiv 92/65/EØF

    b)

    »modtagelig fugl«: enhver fugleart, der forventes at være modtagelig for aviær influenza, og som ikke er beregnet til produktion af animalske produkter.

    Artikel 3

    Medlemsstaterne træffer relevante foranstaltninger, der lader sig gennemføre i praksis, med henblik på at reducere risikoen for overførsel af aviær influenza fra vildtlevende fugle til modtagelige fugle, der holdes i zoologiske haver, under hensyntagen til de kriterier og risikofaktorer, der er opstillet i bilag I.

    Artikel 4

    På grundlag af en risikovurdering kan medlemsstaterne beslutte at vaccinere modtagelige fugle i zoologiske haver mod aviær influenza, hvis de betragtes som udsat for aviær influenza-risiko, i henhold til kravene i bilag II.

    Artikel 5

    1.   Medlemsstater, der agter at foretage vaccination, jf. artikel 4, indsender deres program for vaccination af modtagelige fugle, der holdes i zoologiske haver, til Kommissionen og forelægger det officielt for Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed.

    2.   Vaccinationsprogrammet omhandlet i stk. 1 skal mindst omfatte detaljerede oplysninger om:

    a)

    den nøjagtige adresse på de zoologiske haver, hvor der skal vaccineres, og deres beliggenhed

    b)

    særlig identifikation af de modtagelige fugle og antallet af dem

    c)

    individuel identifikation af de fugle, der skal vaccineres

    d)

    den vaccinetype, der skal anvendes, vaccinationsplanen og tidsplanen for vaccinationen

    e)

    årsagerne til beslutningen om at iværksætte vaccinationsforanstaltningerne

    f)

    tidsplanen for vaccinationerne.

    Artikel 6

    Medlemsstaterne træffer straks de fornødne foranstaltninger for at efterkomme denne beslutning. De underretter straks Kommissionen herom.

    Artikel 7

    Denne beslutning er rettet til medlemsstaterne.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 21. oktober 2005.

    På Kommissionens vegne

    Markos KYPRIANOU

    Medlem af Kommissionen


    (1)  EFT L 224 af 18.8.1990, s. 29. Senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/33/EF (EFT L 315 af 19.11.2002, s. 14).

    (2)  EFT L 167 af 22.6.1992, s. 1. Senest ændret ved tiltrædelsesakten af 2003.

    (3)  EFT L 268 af 14.9.1992, s. 54. Senest ændret ved direktiv 2004/68/EF (EUT L 226 af 25.6.2004, s. 128).

    (4)  EFT L 94 af 9.4.1999, s. 24.

    (5)  EUT L 274 af 20.10.2005, s. 105. Beslutning ved beslutning 2005/745/EF (Se side 79 i denne EUT).


    BILAG I

    Kriterier og risikofaktorer, der skal tages i betragtning, når bestemmelserne i artikel 3 anvendes på de enkelte zoologiske haver

    1.

    Den zoologiske haves beliggenhed langs fugles trækruter, navnlig hvis fuglene kommer fra områder i og omkring Central- og Østasien, Det Kaspiske Hav og Sortehavet

    2.

    Den zoologiske haves afstand fra vådområder, såsom damme, sumpområder, søer eller floder, hvor der er sandsynlighed for, at trækkende vandfugle samles

    3.

    Den zoologiske haves beliggenhed i område med høj koncentration af trækfugle, især vandfugle.


    BILAG II

    KRAV I FORBINDELSE MED ANVENDELSE AF VACCINATION

    1.

    Omfanget af den vaccination, der skal foretages

    Der må kun vaccineres modtagelige fugle i zoologiske haver.

    2.

    Fuglearter, der skal vaccineres

    Der skal opstilles en liste over alle de fugle, der skal vaccineres, med angivelse af individuel identifikation, og denne liste skal opbevares i mindst 10 år efter vaccinationsdatoen.

    3.

    Vaccinationskampagnens længde

    Alle de fugle, der skal vaccineres i en zoologisk have, skal vaccineres hurtigst muligt. Hver vaccination i en zoologisk have skal under alle omstændigheder gennemføres inden for 96 timer.

    4.

    Særlige restriktioner for vaccinerede fugle og produkter fra vaccinerede fugle

    Der må ikke handles med de vaccinerede fugle, og de må heller ikke flyttes, medmindre det sker under officielt tilsyn, mellem zoologiske haver i den samme medlemsstat eller efter særlig tilladelse fra en anden medlemsstat.

    Produkter fra vaccinerede fugle må ikke indgå i fødevarekæden.

    5.

    Særlig identifikation og særlig registrering af de vaccinerede fugle

    Vaccinerede fugle skal kunne identificeres individuelt, og fuglenes identitetspapirer skal påtegnes tydeligt i overensstemmelse hermed. Fuglene skal på vaccinationstidspunktet så vidt muligt forsynes med en identifikation, der ikke kan slettes, hvoraf det fremgår, at de er blevet vaccineret.

    6.

    Gennemførelse af vaccinationskampagnen

    Vaccinationen skal foretages under ledelse af en embedsdyrlæge fra de kompetente myndigheder. Der skal være truffet foranstaltninger til at undgå eventuel spredning af virus. Restmængder af vaccine skal returneres til det sted, hvor vaccinen er udleveret, med en skriftlig angivelse af, hvor mange fugle der er vaccineret, og hvor mange doser der er anvendt.

    Så vidt muligt skal der tages blodprøver før og tidligst 30 dage efter vaccinationen med henblik på serologisk undersøgelse for aviær influenza. Undersøgelsesresultaterne skal opbevares i mindst 10 år.

    7.

    Den vaccine, der skal anvendes

    Den inaktiverede vaccine skal være specielt formuleret og være effektiv mod den virustype, der er i cirkulation. Den skal anvendes i overensstemmelse med fabrikantens og/eller veterinærmyndighedernes instrukser.

    8.

    Oplysninger om gennemførelsen af dette program til Kommissionen

    Der skal fremlægges en detaljeret rapport om programmets gennemførelse inkl. resultaterne af de undersøgelser, der er foretaget, for Kommissionen og medlemsstaterne i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed.


    Top