Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003D1230

    Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 1230/2003/EF af 26. juni 2003 om et flerårigt program for tiltag på energiområdet: "Intelligent Energi — Europa" (2003-2006) (EØS-relevant tekst)

    EUT L 176 af 15.7.2003, p. 29–36 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2006: This act has been changed. Current consolidated version: 20/05/2004

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2003/1230/oj

    32003D1230

    Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 1230/2003/EF af 26. juni 2003 om et flerårigt program for tiltag på energiområdet: "Intelligent Energi — Europa" (2003-2006) (EØS-relevant tekst)

    EU-Tidende nr. L 176 af 15/07/2003 s. 0029 - 0036


    Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 1230/2003/EF

    af 26. juni 2003

    om et flerårigt program for tiltag på energiområdet: "Intelligent Energi - Europa" (2003-2006)

    (EØS-relevant tekst)

    EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

    under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, navnlig artikel 175, stk. 1,

    under henvisning til forslag fra Kommissionen(1),

    under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg(2),

    under henvisning til udtalelse fra Regionsudvalget(3),

    efter proceduren i traktatens artikel 251(4), og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1) Naturressourcer, som i henhold til traktatens artikel 174 skal udnyttes forsigtigt og rationelt, omfatter, ud over vedvarende energikilder, olie, naturgas og fast brændsel, som nok er uundværlige energikilder, men også de primære kilder til emission af kuldioxid. Traktatens artikel 174 har også som mål på internationalt plan at fremme foranstaltninger til løsning af de regionale og globale miljøproblemer.

    (2) I Kommissionens meddelelse med titlen "En bæredygtig udvikling i Europa for en bedre verden: en EU-strategi for bæredygtig udvikling", som blev fremlagt på Det Europæiske Råds møde i Göteborg den 15.-16. juni 2001, nævnes som de vigtigste hindringer for en bæredygtig udvikling emissionen af drivhusgas og transportsektorens skadevirkninger. For at overvinde disse hindringer er der brug for en ny og mere borger- og erhvervsnær metode inden for fællesskabspolitikkerne, som kan bevirke ændringer i forbrugs- og investeringsmønstrene.

    (3) Det Europæiske Råd vedtog på sit møde i Göteborg en strategi for bæredygtig udvikling og tilføjede en miljømæssig dimension til Lissabon-processen for beskæftigelse, økonomisk omlægning og social samhørighed.

    (4) Energieffektivitet og vedvarende energi repræsenterer en stor del af de tiltag, der er nødvendige for at opfylde bestemmelserne i Kyoto-protokollen og det europæiske program for klimaændringer (ECCP). Fysiske forandringer, der observeres i hele Europa og andre steder i verden understreger behovet for omgående tiltag.

    (5) Det fastslås i grønbogen "På vej mod en europæisk strategi for energiforsyningssikkerhed", at EU's afhængighed af eksterne energikilder er stigende, og at afhængigheden i de næste 20 30 år vil kunne stige til 70 % mod i dag 50 %, og det fremhæves, at det er nødvendigt på ny at bringe balance i udbudspolitikken gennem tydelige foranstaltninger til fordel for en efterspørgselspolitik, og der opfordres til en mærkbar ændring i forbrugernes adfærd med henblik på at dirigere efterspørgslen i retning af bedre styrede, mere effektive og mere miljøvenlige forbrugsmønstre, navnlig i transport- og byggesektoren, samt at der gives høj prioritet til udvikling af nye og vedvarende energikilder på energiudbudssiden for at modvirke problemer i forbindelse med de globale klimaændringer.

    (6) I sin beslutning om grønbogen "På vej mod en europæisk strategi for energiforsyningssikkerhed"(5) konkluderede Europa-Parlamentet, at det allervigtigste er at fremme energieffektivitet og energibesparelser. Det opfordrede til fremme af en "intelligent" holdning til energiforbrug, således at Europa gøres til verdens mest energieffektive økonomi.

    (7) I Kommissionens meddelelse om en handlingsplan for større energieffektivitet i Det Europæiske Fællesskab er det planen at forbedre energieffektiviteten med 1 % mere om året end de 0,6 %, som den årligt er blevet forbedret med de seneste ti år. Hvis denne målsætning opfyldes, kan to tredjedele af de potentielle energibesparelser, der anslås til 18 % af det samlede forbrug, nås i 2010. Handlingsplanen foreslår forskellige lov- og støtteforanstaltninger. Som led i handlingsplanens gennemførelse skal der også etableres effektive overvågnings- og resultatsopfølgningssystemer.

    (8) Kommissionens meddelelse: "Fremtidens energi: Vedvarende energi - hvidbog med en strategi og en handlingsplan for Fællesskabet", der fastlægger en vejledende målsætning på 12 % energi fra vedvarende energikilder i Fællesskabets interne bruttoforbrug inden 2010. Rådet har i sin resolution af 8. juni 1998 om vedvarende energikilder(6), ligesom Europa-Parlamentet i sin beslutning om hvidbogen, understreget behovet for en mærkbar og varig forøgelse i udnyttelsen af vedvarende energikilder i Fællesskabet og godkendt Kommissionens foreslåede strategi og handlingsplan som helhed, herunder også styrkelsen af programmerne for vedvarende energi. Handlingsplanen indeholder støtteforanstaltninger til fremme og udvikling af vedvarende energikilder. Kommissionens meddelelse om gennemførelsen af Fællesskabets strategi- og handlingsplan for vedvarende energikilder (1998-2000) gør op, hvilke fremskridt der er sket, og understreger, at der stadig er brug for tiltag på europæisk såvel som på nationalt plan for at opfylde målsætningerne, især nye lovtiltag til fordel for og fremme af vedvarende energikilder.

    (9) Efter Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/77/EF af 27. september 2001 om fremme af elektricitet produceret fra vedvarende energikilder inden for det indre marked for elektricitet(7) skal medlemsstaterne fastsætte nationale vejledende mål i overensstemmelse med Fællesskabets samlede vejledende mål om inden udgangen af 2010 at nå op på 12 % af det interne bruttoenergiforbrug og navnlig det vejledende mål om, at elektricitet fra vedvarende energikilder skal udgøre 22,1 % af Fællesskabets samlede elforbrug inden udgangen af 2010.

    (10) I den beslutning om anvendelsen af vedvarende energikilder i AVS-staterne(8), som Den Blandede Parlamentariske Forsamling (AVS-EU) vedtog den 1. november 2001, opfordredes Kommissionen til "at medtage en bæredygtig energiforsyning, navnlig i form af energieffektivitet og anvendelse af vedvarende energikilder, som et prioriteret aktionsområde i dens nye strategi for udviklingspolitikken".

    (11) I den endelige handlingsplan fra verdenstopmødet om bæredygtig udvikling, som vedtoges den 2. september 2002, forpligtede signatarlandene, herunder EU, sig til med henblik på at opnå en bæredygtig udvikling, at bestræbe sig på

    - mærkbart at øge vedvarende energikilders samlede andel af det såkaldte energimix

    - at skabe lige betingelser for vedvarende energikilder i forhold til andre energikilder

    - at fremme øget forskning og udvikling inden for vedvarende energikilder, energieffektivitet og renere konventionelle brændselsteknologier, og

    - at skaffe udviklingslandene finansielle ressourcer til at udvikle energiekspertise, bl.a. inden for vedvarende energikilder, energieffektivitet og renere konventionelle brændselsteknologier.

    (12) EU-partnerskabsinitiativet "Energiinitiativ til udryddelse af fattigdom og til bæredygtig udvikling", som blev iværksat den 1. september 2002, er baseret på bedre energieffektivitet og øget anvendelse af vedvarende energikilder, og flere udviklingslande og regionale organisationer samt organisationer inden for den private sektor og det civile samfund har allerede tilsluttet sig dette initiativ, hvis principper og strategi er fastlagt i Kommissionens meddelelse om energisamarbejdet med udviklingslandene.

    (13) Mange fællesskabsbestemmelser om energieffektivitet, herunder navnlig mærkning af elektrisk og elektronisk udstyr, kontor- og kommunikationsudstyr, samt om standardisering af belysnings-, varme- og klimaudstyr, er ikke bindende for medlemsstaterne, og derfor bør de fremmes på fællesskabsplan via særprogrammerne for at skabe bedre vilkår for udviklingen i retning af bæredygtige energisystemer.

    (14) Det samme gør sig gældende med hensyn til de fællesskabsforanstaltninger, der sigter mod større markedsandele for vedvarende energikilder, og navnlig standardisering af udstyr til at producere og forbruge vedvarende energikilder.

    (15) Rådets beslutning 1999/21/EF,Euratom af 14. december 1998 om et flerårigt rammeprogram for aktioner inden for energisektoren (1998-2002) og dertil knyttede foranstaltninger(9), såvel som beslutningerne om særprogrammerne, nemlig Rådets beslutning 1999/22/EF af 14. december 1998 om et flerårigt program for undersøgelser, analyser, prognoser og andre dertil knyttede aktiviteter inden for energisektoren (1998-2002)(10) - Etap-programmet, Rådets beslutning 1999/23/EF af 14. december 1998 om et flerårigt program til fremme af det internationale energisamarbejde (1998-2002)(11) - Synergy-programmet, Rådets beslutning 1999/24/EF af 14. december 1998 om vedtagelse af et flerårigt program for teknologiske aktioner til fremme af ren og effektiv udnyttelse af fast brændsel (1998-2002)(12) - Carnot-programmet, Rådets beslutning 1999/25/Euratom af 14. december 1998 om et flerårigt program (1998-2002) for aktioner inden for den nukleare sektor vedrørende sikkerhed i forbindelse med transport af radioaktivt materiale samt sikkerhedskontrol og vedrørende industrisamarbejde med henblik på at fremme visse sikkerhedsaspekter i kernekraftanlæggene i de lande, der på nuværende tidspunkt deltager i Tacis-programmet(13) - Sure-programmet, Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 646/2000/EF af 28. februar 2000 om et flerårigt program til fremme af vedvarende energikilder i Fællesskabet (1998-2002)(14) - Altener-programmet, og Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 647/2000/EF af 28. februar 2000 om et flerårigt program for fremme af energieffektiviteten (1998-2002)(15) - Save-programmet, udløb den 31. december 2002.

    (16) I overensstemmelse med artikel 5, stk. 2, i beslutning 1999/21/EF,Euratom, har Kommissionen ladet uafhængige eksperter foretage en samlet ekstern vurdering af gennemførelsen af det pågældende rammeprogram og særprogrammerne. Disse eksperter anerkender i deres rapport navnlig Altener-, Save-, Synergy- og Etap-programmernes betydning for iværksættelse af energistrategien og fællesskabsstrategien for bæredygtig udvikling. De konstaterer, at disse programmer mangler midler til at imødekomme de reelle behov, og foreslår, at de forøges.

    (17) Det vil være på sin plads at styrke finansieringsrammen for at sikre et endnu mere omfattende "Intelligent Energi - Europa"-program.

    (18) I betragtning af fællesskabsstrategien for bæredygtig udvikling og evalueringsresultaterne af rammeprogrammet forekommer det nødvendigt at forstærke fællesskabsstøtten på de energiområder, der bidrager til bæredygtig udvikling, ved at samle dem i et enkelt program benævnt "Intelligent Energi - Europa", som består af fire særlige indsatsområder.

    (19) Betydningen og de gode resultater af fællesskabsstøtten til vedvarende energikilder inden for rammerne af Altener-programmet i perioden 1993-2002 er begrundelsen for at inkludere et særligt indsatsområde for vedvarende energikilder benævnt "Altener" i nærværende program.

    (20) Behovet for at udbygge fællesskabsstøtten til rationel energianvendelse og de gode resultater af Save-programmet i perioden 1991-2002 er begrundelsen for at inkludere et særligt indsatsområde for energieffektivitet benævnt "Save" i nærværende program.

    (21) Forbedring af energianvendelsen i transportsektoren, herunder brændstofdiversificering, hvor nye energikilder, der er ved at blive udviklet, som f.eks. brint og vedvarende energikilder kan spille en rolle, har stor betydning for fællesskabsindsatsen med henblik på at reducere transportens negative miljøvirkninger. Derfor bør "Intelligent Energi - Europa"-programmet indeholde et særligt indsatsområde vedrørende transportsektorens energimæssige aspekter benævnt "Steer".

    (22) Behovet for at udbrede, navnlig i udviklingslandene, de bedste fremgangsmåder, der er udviklet i Fællesskabet i sektorerne for vedvarende energikilder og energieffektivitet, har høj prioritet blandt Fællesskabets internationale forpligtelser, såvel som behovet for at udbygge samarbejdet omkring anvendelse af de fleksible mekanismer i Kyoto-protokollen. For at kunne videreføre det tidligere Synergy-program, hvad angår de ovennævnte områder, bør der i nærværende program indarbejdes et særligt indsatsområde for fremme af vedvarende energikilder og energieffektivitet i forbindelse med internationalt samarbejde benævnt "Coopener".

    (23) Udveksling af knowhow, bedste praksis og projektresultater, koordinering inden for programmet og med andre fællesskabspolitikker, kontinuitet i forhold til eksisterende programmer, stabile regler for deltagelse, tilstrækkelige menneskelige ressourcer samt en hurtig gennemførelse vil blive afgørende for, om "Intelligent Energi - Europa"-programmet bliver en succes. I den forbindelse kan nationale, regionale eller lokale organisationer spille en nyttig rolle og bidrage til gennemførelsen af dette program med tilsvarende nationale programmer.

    (24) Integrering af ligestillingsaspektet er et vigtigt aspekt i alle fællesskabsprogrammer, som der derfor bør tages hensyn til inden for rammerne af "Intelligent Energi - Europa"-programmet.

    (25) I denne beslutning fastlægges der for hele programmets varighed en finansieringsramme, der som omhandlet i punkt 33 i den interinstitutionelle aftale af 6. maj 1999 mellem Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen om budgetdisciplin og forbedring af budgetproceduren(16) udgør det primære referencegrundlag for budgetmyndigheden inden for rammerne af den årlige budgetprocedure.

    (26) Eftersom programmets målsætninger, der vedrører gennemførelse af fællesskabsstrategien på energiområdet, som bidrager til bæredygtig udvikling, ikke i tilstrækkelig grad kan opfyldes af medlemsstaterne, da det indebærer oplysningskampagner og et nært samarbejde på europæisk plan mellem de forskellig aktører på fællesskabsplan, nationalt, regionalt og lokalt plan, og således bedre kan gennemføres på fællesskabsplan, kan Fællesskabet i overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet i traktatens artikel 5 træffe foranstaltninger. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne beslutning ikke udover det, der er nødvendigt for at opfylde målsætningerne.

    (27) Bestemmelserne i denne beslutning gælder med forbehold af traktatens artikel 87 og 88, og navnlig fællesskabsbestemmelserne for statsstøtte til miljøbeskyttelse.

    (28) De nødvendige foranstaltninger til gennemførelse af dette beslutning bør vedtages i overensstemmelse med Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen(17) -

    VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:

    Artikel 1

    1. Der vedtages et flerårigt program for tiltag på energiområdet: "Intelligent Energi - Europa", i det følgende benævnt "programmet", for perioden 2003-2006.

    2. Programmet skal støtte bæredygtig udvikling på energiområdet, idet det skal yde et afbalanceret bidrag til virkeliggørelse af følgende generelle målsætninger: energiforsyningssikkerhed, konkurrenceevne og miljøbeskyttelse.

    3. Programmet tager også sigte på økonomisk og social samhørighed og skal medvirke til at skabe øget gennemskuelighed og sammenhæng i samt komplementaritet mellem alle disse tiltag og andre beslægtede foranstaltninger på energiområdet og derved fremme et effektivt samspil mellem disse foranstaltninger og de aktioner, der gennemføres inden for Fællesskabets og medlemsstaternes andre politikker.

    Artikel 2

    Programmets specifikke målsætninger er følgende:

    a) at tilvejebringe de elementer, der er nødvendige for fremme af energieffektivitet, øget anvendelse af vedvarende energikilder og energimæssig diversificering, f.eks. ved hjælp af nye energikilder, der er ved at blive udviklet, og vedvarende energikilder, herunder i transportsektoren, større bæredygtighed, udvikling af regionernes, navnlig meget afsides beliggende regioners, og øernes potentiale samt udformning af de retsforskrifter, der er nødvendige for at opfylde disse strategiske mål

    b) at udvikle midler og værktøjer, som Kommissionen og medlemsstaterne kan bruge til at sikre resultatopfølgning, overvågning og evaluering af virkningerne af de tiltag, der vedtages af Fællesskabet og medlemsstaterne vedrørende energieffektivitet og vedvarende energi, herunder også transportsektorens energimæssige aspekter

    c) at fremme effektive og intelligente energiproduktions- og -forbrugsmønstre baseret på et solidt og bæredygtigt grundlag ved at øge bevidstheden herom, navnlig gennem uddannelsessystemet, og fremme udveksling af erfaringer og knowhow blandt de vigtigste aktører, virksomhederne og borgerne generelt, ved at støtte tiltag, der skal tilskynde til investeringer i nye teknologier, og ved at fremme udbredelsen af bedste praksis og de bedste tilgængelige teknikker samt ved fremme heraf på internationalt plan.

    Artikel 3

    1. Programmet er sammensat af fire særlige indsatsområder:

    a) "Save", der vedrører forbedring af energieffektiviteten og rationel energiudnyttelse, navnlig i bygninger og i industrien, bortset fra aktioner under Steer, herunder udformning og gennemførelse af retsforskrifter

    b) "Altener", der vedrører fremme af nye og vedvarende energikilder til central og decentral elektricitets- og varmeproduktion samt integration heraf i det lokale miljø og i energisystemerne, bortset fra aktioner under Steer, herunder udformning og gennemførelse af retsforskrifter

    c) "Steer", der vedrører støtte til initiativer vedrørende alle transportsektorens energimæssige aspekter, brændstofsdiversificering, f.eks. ved hjælp af nye energikilder, der er ved at blive udviklet, og vedvarende energikilder, samt fremme af vedvarende energi og energieffektivitet på transportområdet, herunder udformning og gennemførelse af retsforskrifter

    d) "Coopener", der vedrører støtte til initiativer vedrørende fremme af vedvarende energikilder og energieffektivitet i udviklingslandene, navnlig inden for rammerne af Fællesskabets samarbejde med udviklingslandene i Afrika, Asien, Latinamerika og Stillehavet.

    2. Der kan iværksættes "nøgleaktioner", dvs. initiativer, der omfatter flere af ovennævnte særlige indsatsområder og/eller visse EF-prioriteringer, f.eks. bæredygtig udvikling i regionerne i den yderste periferi, som defineret i traktatens artikel 299, stk. 2.

    Artikel 4

    1. For hvert af de fire særlige indsatsområder og nøgleaktionerne som omhandlet i artikel 3 ydes fællesskabsstøtte i henhold til programmet til tiltag og projekter vedrørende:

    a) fremme af bæredygtig udvikling, energiforsyningssikkerhed på det indre marked, konkurrenceevne og miljøbeskyttelse, herunder udarbejdelse af standarder, mærknings- og certificeringssystemer, og frivillige, langsigtede aftaler, der indgås med industrien og andre interessenter, såvel som fremtidsscenarier, strategiundersøgelser ud fra fælles analyser og regelmæssig overvågning af markedsudviklingen og tendenserne i energisektoren, herunder udformning af kommende retsforskrifter eller revision af eksisterende lovgivning

    b) etablering, udbygning eller omorganisering af strukturer og virkemidler til bæredygtig energiudvikling, herunder lokal og regional energiplanlægning og -styring, samt udvikling af passende finansielle produkter og markedsinstrumenter

    c) fremme af systemer og udstyr til bæredygtig energi for at fremskynde markedspenetrationen og tilskynde til investeringer, der kan lette overgangen fra demonstration til markedsføring af mere effektive teknologier, herunder udbredelse af bedste praksis og nye tværgående teknologier, oplysningskampagner og skabelse af institutionelle strukturer med henblik på gennemførelse af mekanismen for bæredygtig udvikling og fælles gennemførelse inden for rammerne af Kyoto-protokollen

    d) udvikling af informations-, uddannelses- og undervisningsstrukturer; nyttiggørelse af resultater, fremme og formidling af knowhow og bedste praksis hos alle forbrugere, udbredelse af resultater af tiltag og projekter samt samarbejde med medlemsstaterne via netværk i Fællesskabet og på internationalt plan

    e) overvågning af gennemførelsen og virkningen af fællesskabsinitiativer samt støtteforanstaltninger

    f) evaluering af virkningen af de tiltag og projekter, der finansieres som led i programmet.

    2. Som led i programmet fastlægges den finansielle støtte til tiltag og projekter inden for de fire særlige indsatsområder og nøgleaktionerne i artikel 3, ud fra det foreslåede tiltags EF-nytteværdi, og omfanget af støtten afhænger af den forventede betydning og virkning. Når det er hensigtsmæssigt, prioriteres små og mellemstore virksomheder og regionale eller lokale initiativer højt.

    Støtten kan ikke overstige 50 % af tiltagets eller projektets samlede omkostninger, idet den resterende del kan dækkes af offentlige eller private midler eller en kombination af begge dele. Støtten kan dog dække samtlige omkostninger til visse tiltag, f.eks. undersøgelser, formidling af projektresultater og andre tiltag, der har til formål at forberede, supplere, iværksætte eller evaluere virkningen af Fællesskabets strategi og andre politiske tiltag, samt foranstaltninger, som Kommissionen foreslår for at fremme udveksling af erfaring og knowhow for at forbedre samordningen mellem Fællesskabets, nationale, internationale og andre initiativer.

    Alle omkostninger i forbindelse med tiltag og projekter, der gennemføres på Kommissionens initiativ, jf. artikel 5, stk. 2, litra b), afholdes af Fællesskabet.

    3. For at bidrage til formidlingen af projektresultater stiller Kommissionen rapporterne om tiltagene og projekterne til rådighed, eventuelt i elektronisk form.

    Artikel 5

    1. Inden for en periode på seks måneder efter vedtagelsen af denne beslutning udarbejder Kommissionen i samråd med det i artikel 8, stk. 1, omhandlede udvalg et arbejdsprogram. Dette arbejdsprogram bygger på principperne i artikel 1, stk. 2, og artikel 2, 3 og 4. Udarbejdelsen og ajourføringen af dette arbejdsprogram sker efter proceduren i artikel 8, stk. 2.

    2. Arbejdsprogrammet angiver nøje:

    a) retningslinjer for hvert af de særlige indsatsområder og nøgleaktionerne i artikel 3 med henblik på gennemførelse af de målsætninger og prioriteringer, der er fastlagt i artikel 1, stk. 2, og artikel 2, 3 og 4, under hensyntagen til den nytteværdi, som de foreslåede fællesskabsforanstaltninger som helhed vil medføre i forhold til eksisterende foranstaltninger

    b) gennemførelsesbestemmelser, idet der skelnes mellem tiltag planlagt på Kommissionens initiativ og tiltag, hvor initiativet kommer fra den pågældende sektor og/eller det pågældende marked, samt finansieringsvilkår og type af og regler for deltagelse

    c) udvælgelseskriterier, der afspejler de målsætninger, der er omhandlet i denne beslutning, og de nærmere vilkår herfor i forbindelse med hver type af tiltag, samt metoder og instrumenter til opfølgning og nyttiggørelse af tiltagenes og/eller projekternes resultater, herunder også etablering af resultatindikatorer

    d) den vejledende tidsplan for iværksættelsen af arbejdsprogrammet, navnlig hvad angår indholdet af forslagsindkaldelserne

    e) de nærmere bestemmelser for samordning og samspil med eksisterende fællesskabspolitikker. Der skal være fastlagt en procedure for udarbejdelse og gennemførelse af tiltag, der samordnes med medlemsstaternes tiltag på området bæredygtig energi. Formålet er at skabe ekstra nytteværdi i forhold til de tiltag, som medlemsstaterne iværksætter hver især. Disse foranstaltninger vil gøre det muligt at opnå en optimal sammensætning af de forskellige virkemidler, som Fællesskabet og medlemsstaterne råder over

    f) om nødvendigt de nærmere praktiske foranstaltninger for, hvordan man kan tilskynde fjerntliggende regioner og regioner i den yderste periferi, herunder øer, samt små og mellemstore virksomheder til at deltage i programmet

    Der tages i alle faser af programmet hensyn til EF-reglerne om offentlig adgang til information, åbenhed og integrering af ligestillingsaspektet.

    Artikel 6

    1. Finansieringsrammen for gennemførelsen af programmet er for perioden 2003 2006 på 200 mio. EUR.

    De årlige bevillinger godkendes af budgetmyndigheden inden for rammerne af de finansielle overslag.

    Det finansielle referencegrundlag, der er anført for hvert af de særlige indsatsområder, er vejledende. Den vejledende fordeling af beløbet fremgår af bilaget. Denne fordeling af budgettet på de forskellige områder er fleksibel, så det bliver nemmere at reagere på behovsændringer i sektoren; den kan ændres efter aftale med det udvalg, der er omhandlet i artikel 8.

    2. De nærmere vilkår for Fællesskabets finansielle støtte til tiltag, der iværksættes som led i programmet, fastlægges i overensstemmelse med Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 af 25. juni 2002 om finansforordningen vedrørende De Europæiske Fællesskabers almindelige budget(18).

    Artikel 7

    Kommissionen forestår gennemførelsen af programmet efter proceduren i artikel 8, stk. 2.

    Artikel 8

    1. Kommissionen bistås af et udvalg.

    2. Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 4 og 7 i afgørelse 1999/468/EF, jf. dennes artikel 8.

    Perioden i artikel 4, stk. 3, i afgørelse 1999/468/EF, fastsættes til tre måneder.

    3. Udvalget vedtager selv sin forretningsorden.

    Artikel 9

    1. Kommissionen gør hvert år status over gennemførelsen af programmet og de tiltag, der er iværksat inden for de fire særlige indsatsområder og nøgleaktionerne i artikel 3 og forelægger en rapport herom for Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget.

    2. Kommissionen foranstalter ved udgangen af programmets andet år, og under alle omstændigheder inden den fremsætter forslag om et nyt program, en ekstern evaluering af den samlede gennemførelse af de fællesskabstiltag, der er iværksat som led i programmet, og drager sine egne konklusioner om evalueringen. Den eksterne evaluering foretages af uafhængige eksperter. Kommissionen meddeler sine konklusioner om denne evaluering, herunder i givet fald, navnlig i lyset af udvidelsen om enhver tilpasning af det eksisterende program, til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget, inden den fremsætter forslag om dette eller et nyt program.

    Artikel 10

    1. Alle juridiske personer, offentlige eller private, der er etableret i medlemsstaterne, kan deltage i programmet, jf. dog stk. 2 og 3.

    2. Programmet er åbent for deltagelse af kandidatlande på de vilkår, der er fastlagt i Europaaftalerne, i de dertil knyttede tillægsprotokoller og i de afgørelser, som de respektive associeringsråd har truffet, samt på grundlag af de relevante bilaterale aftaler.

    3. Programmet er åbent for deltagelse fra EFTA/EØS-landene på grundlag af yderligere bevillinger og efter procedurer, som aftales nærmere med disse lande.

    Artikel 11

    Denne beslutning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Artikel 12

    Denne beslutning er rettet til medlemsstaterne.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 26. juni 2003.

    På Europa-Parlamentets vegne

    P. Cox

    Formand

    På Rådets vegne

    A. Tsochatzopoulos

    Formand

    (1) EFT C 203 E af 27.8.2002, s. 47.

    (2) EUT C 61 af 14.3.2003, s. 38.

    (3) EUT C 73 af 26.3.2003, s. 41.

    (4) Europa-Parlamentets udtalelse af 20.11.2002 (endnu ikke offentliggjort i EUT), Rådets fælles holdning af 3.2.2003 (EUT C 64 E af 18.3.2003, s. 13) og Europa-Parlamentets afgørelse af 13.5.2003 (endnu ikke offentliggjort i EUT). Rådets afgørelse af 16.6.2003.

    (5) EFT C 140 E af 13.6.2002, s. 543.

    (6) EFT L 198 af 24.6.1998, s. 1.

    (7) EFT L 283 af 27.10.2001, s. 33.

    (8) EFT C 78 af 2.4.2002, s. 35.

    (9) EFT L 7 af 13.1.1999, s. 16.

    (10) EFT L 7 af 13.1.1999, s. 20.

    (11) EFT L 7 af 13.1.1999, s. 23.

    (12) EFT L 7 af 13.1.1999, s. 28.

    (13) EFT L 7 af 13.1.1999, s. 31.

    (14) EFT L 79 af 30.3.2000, s. 1.

    (15) EFT L 79 af 30.3.2000, s. 6.

    (16) EFT C 172 af 18.6.1999, s. 1.

    (17) EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23.

    (18) EFT L 248 af 16.9.2002, s. 1.

    BILAG

    Vejledende fordeling af det beløb, der skønnes nødvendigt((Denne fordeling er vejledende. Fordelingen af budgettet på de forskellige områder er fleksibel, så det bliver nemmere at reagere på behovsændringer i sektoren.))

    >TABELPOSITION>

    Top