Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32000A1228(01)

    Rådets udtalelse af 27. november 2000 om Tysklands opdaterede stabilitetsprogram, 2000-2004

    EFT C 374 af 28.12.2000, p. 3–4 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    52000AG1228(01)

    Rådets udtalelse af 27. november 2000 om Tysklands opdaterede stabilitetsprogram, 2000-2004

    EF-Tidende nr. C 374 af 28/12/2000 s. 0003 - 0004


    Rådets udtalelse

    af 27. november 2000

    om Tysklands opdaterede stabilitetsprogram, 2000-2004

    (2000/C 374/02)

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

    under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

    under henvisning til Rådets forordning (EF) nr. 1466/97 af 7. juli 1997 om styrkelse af overvågningen af budgetstillinger samt overvågning og samordning af økonomiske politikker(1), særlig artikel 5, stk. 3,

    under henvisning til Kommissionens henstilling, og

    efter høring af Det Økonomiske og Finansielle Udvalg -

    AFGIVET FØLGENDE UDTALELSE:

    Den 27. november 2000 gennemgik Rådet Tysklands opdaterede stabilitetsprogram, som dækker perioden 2000-2004. Rådet glæder sig over, at der i forbindelse med denne opdatering er gjort store fremskridt med hensyn til overholdelse af adfærdskodeksen.

    Rådet noterer sig med tilfredshed, at budgetmålet for indeværende år er blevet fastholdt, skønt resultatet i 1999 var en anelse ringere end forventet. Rådet noterer sig imidlertid, at fastholdelsen af budgetmålet bl.a. skyldes højere skatteindtægter end forventet. Det forhold, at konsolideringsprocessen i meget høj grad afhænger af budgetudviklingen på andre niveauer end på forbundsplan, viser, hvor vigtigt det er at forbedre samarbejdet om de offentlige finanser på nationalt plan, hvilket Rådet allerede påpegede i sin udtalelse af 28. februar 2000 om Tysklands opdaterede stabilitetsprogram, 1999-2003(2).

    Rådet finder, at det makroøkonomiske scenario i programmet, ifølge hvilket der forventes en gennemsnitlig årlig output-vækst på omkring 2,5 % mellem 2001 og 2004, er realistisk. Rådet henstiller imidlertid, at der med henblik på at gøre økonomien mere modstandsdygtig over for eksterne chok gennemføres reformer, der kan gøre arbejdsmarkedet mere fleksibelt. I betragtning af den gunstige udvikling i beskæftigelsen bør regeringen ligeledes holde sig til den bebudede politik bestående i en klar yderligere nedsættelse af socialsikringsbidragene. Rådet noterer sig, at det underliggende vækstscenario forudsætter løntilbageholdenhed i hele programperioden. Et moderat udfald af overenskomstforhandlingerne i 2002 vil være afgørende i denne henseende.

    Ifølge det opdaterede program forventes de offentlige finanser at være i balance i 2004, og brutto gældskvoten forventes at falde til 54,5 % af BNP inden udgangen af programperioden. Rådet finder det hensigtsmæssigt, at den ifølge programmet tilsigtede budgetkonsolidering søges opnået gennem en nedbringelse af udgiftskvoten, som kun delvis modsvares af et fald i indtægtskvoten. Rådet erkender, at de aktuelle udgiftsbegrænsninger har givet en vis plads til at gennemføre de planlagte skattereformer i 2001, men må samtidig konstatere, at faldet i indtægtskvoten vil være større end nedbringelsen af udgiftskvoten. Da disse reformer imidlertid vil medføre en klar forværring af det faktiske underskud i 2001 og det strukturelle underskud i 2001/2002, gentager Rådet sin henstilling om, at reformerne gennemføres med den største forsigtighed for ikke at fremprovokere en varig forværring af det strukturelle underskud. På denne baggrund er det vigtigt, at udgifterne holdes under stram kontrol.

    Rådet finder, at målet for budgetstillingen på mellemlang sigt, der er fastsat for perioden 2002 og frem, er i overensstemmelse med stabilitets- og vækstpagten.

    Rådet mener desuden, at programmet stort set er på linje med henstillingerne i de overordnede retningslinjer for den økonomiske politik. Såfremt skatteindtægterne viser sig at blive højere end forventet, anbefaler Rådet imidlertid, at de benyttes til at mindske underskuddet til under det tilsigtede niveau med henblik på at forøge sikkerhedsmargenen, jf. de overordnede retningslinjer for den økonomiske politik. Dermed skulle der være sikkerhed for, at økonomien ikke udsættes for nogen yderligere procyklisk stimulering, der igen kunne udgøre en trussel mod prisstabiliteten.

    Hvad den offentlige gæld angår, glæder Rådet sig over, at trenden med en stigende gældskvote er brudt takket være forbedringen af de offentlige finanser. Der kan forudses nye udfordringer som følge af aldringen af den tyske befolkning, og derfor vil fortsatte privatiseringsbestræbelser på alle niveauer af den offentlige sektor kunne bidrage til at opfylde programmets mellemfristede målsætning for gældskvoten. I denne sammenhæng noterer Rådet sig med tilfredshed, at den tyske regering vil benytte alle UMTS-indtægter til at mindske gælden. Rådet hilser forbundsregeringens planer om at benytte en del af de deraf følgende rentebesparelser til at forøge investeringerne velkommen, men mener samtidig, at det i betragtning af de ikke ubetydelige risici for de budgetmæssige fremskrivninger vil være hensigtsmæssigt ikke at forbruge alle de pågældende rentebesparelser.

    Rådet bemærker med tilfredshed, at skattereformerne er indbygget i en mellemsigtet og omfattende økonomisk reformstrategi. Fortsatte reformer af pensionssystemet og af arbejds- og produktmarkedet vil kunne forbedre den potentielle vækst yderligere ikke blot i Tyskland, men i euroområdet som helhed.

    (1) EFT L 209 af 2.8.1997, s. 1.

    (2) EFT C 98 af 6.4.2000, s. 1.

    Top