EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31994S0067

KOMMISSIONENS BESLUTNING Nr. 67/94/EKSF af 12. januar 1994 om indførelse af en midlertidig antidumpingtold på importen af hæmatit råjern med oprindelse i Brasilien, Polen, Rusland og Ukraine

EFT L 12 af 15.1.1994, p. 5–12 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 16/07/1994

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1994/67(1)/oj

31994S0067

KOMMISSIONENS BESLUTNING Nr. 67/94/EKSF af 12. januar 1994 om indførelse af en midlertidig antidumpingtold på importen af hæmatit råjern med oprindelse i Brasilien, Polen, Rusland og Ukraine

EF-Tidende nr. L 012 af 15/01/1994 s. 0005 - 0012


KOMMISSIONENS BESLUTNING Nr. 67/94/EKSF af 12. januar 1994 om indfoerelse af en midlertidig antidumpingtold paa importen af haematit raajern med oprindelse i Brasilien, Polen, Rusland og Ukraine

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europaeiske Kul- og Staalfaellesskab,

under henvisning til Kommissionens beslutning nr. 2424/88/EKSF af 29. juli 1988 om beskyttelse mod dumpingimport eller subsidieret import fra lande, der ikke er medlemmer af Det Europaeiske Kul- og Staalfaellesskab (1), saerlig artikel 11,

efter konsultation i det raadgivende udvalg, der er nedsat i henhold til naevnte beslutning, og

ud fra foelgende betragtninger:

A. PROCEDURE (1) I juni 1991 modtog Kommissionen en klage indgivet af »Eurofontes« paa vegne af producenter, hvis samlede produktion udgoer hovedparten af produktionen i Faellesskabet af den paagaeldende vare. Klagen indeholdt beviser for, at der fandt dumping sted og forvoldtes vaesentlig skade som foelge heraf, hvilket ansaas for tilstraekkeligt til at begrunde ivaerksaettelsen af en procedure.

(2) Kommissionen offentliggjorde derfor en meddelelse i De Europaeiske Faellesskabers Tidende (2) om indledning af en antidumpingprocedure vedroerende importen til Faellesskabet af raajern med oprindelse i Tyrkiet og det davaerende Sovjetunionen og henhoerende under KN-kode 7201 10 19 og 7201 10 90.

(3) I juli 1992 modtog Kommissionen endnu en klage, som ligeledes indeholdt beviser for dumping og deraf foelgende vaesentlig skade, som ansaas for tilstraekkelig til at begrunde en udvidelse af proceduren til ogsaa at omfatte importen af haematit raajern med oprindelse i Brasilien og Polen.

(4) Kommissionen offentliggjorde derfor en meddelelse i De Europaeiske Faellesskabers Tidende (3) om udvidelse af antidumpingproceduren til ogsaa at omfatte importen af haematit raajern med oprindelse i Brasilien og Polen.

(5) Proceduren vedroerende importen af den paagaeldende vare med oprindelse i Tyrkiet afsluttedes i august 1992, efter at klagen var trukket tilbage. Kommissionen fandt, at der ikke var noget grundlag for at fortsaette undersoegelsen vedroerende dette land.

(6) Kommissionen gav derfor ved afgoerelse 92/423/EKSF (4) meddelelse om afslutning af proceduren for Tyrkiets vedkommende.

(7) Kommissionen underrettede officielt de eksportoerer og importoerer, som den vidste var beroert af sagen, samt repraesentanterne for eksportlandene og klagerne. Interesserede parter fik lejlighed til at tilkendegive deres synspunkter skriftligt og til at anmode om at blive hoert.

(8) De fleste af eksportoererne, nogle importoerer og klagerne tilkendegav deres synspunkter skriftligt.

(9) Kommissionen indhentede og efterproevede alle de oplysninger, som den ansaa for noedvendige med henblik paa foreloebigt at fastslaa, om der fandt dumping sted og forvoldtes skade som foelge heraf, og den aflagde kontrolbesoeg hos:

a) Producenter i Faellesskabet:

- DK Recycling und Roheisen GmbH, Tyskland

- Halbergerhuette GmbH, Tyskland

- Preussag Stahl AG, Tyskland

- Thyssen Stahl AG, Tyskland

- Eko Stahl AG, Tyskland

- Maxhuette Unterwellenborn GmbH, Tyskland

- Cleveland Iron, Det Forenede Kongerige

- Alti Forni e Ferriere di Servola SpA, Italien

b) Producenter i Brasilien:

- Siderpa Siderúrgica Paulino Ltda.

- Interlagos Siderúrgica Ltda.

- Siderúrgica Uniao Bondespachense

- Siderúrgica Alterosa Ltda.

- Siderúrgica Valinho SA

- Viena Siderúrgica Do Maranho SA

c) Producenter i Polen:

- Huta Szczecin

- Huta Czestochowa

- Huta Bobrek

d) Importoerer i Faellesskabet:

- Leopold Lazarus Ltda., Det Forenede Kongerige

- Eisen und Metall AG, Tyskland.

(10) Dumpingundersoegelsen omfattede perioden fra 1. november 1991 til 31. oktober 1992.

B. DEN AF UNDERSOEGELSEN OMFATTEDE VARE, SAMME VARE Varebeskrivelse

(11) Den vare, der er omfattet af klagen, er ulegeret raajern med indhold af phosphor paa 0,5 vaegtprocent og derunder, henhoerende under KN-kode 7201 10 19 (med indhold af mangan paa 0,4 vaegtprocent og derover og af silicium paa over 1 vaegtprocent), benaevnt haematit raajern, og KN-kode 7201 10 90 (med indhold af mangan paa under 0,1 vaegtprocent), benaevnt stoebejern med kuglegrafit.

Det konstateredes imidlertid, at selv om varer henhoerende under begge KN-koder har visse lighedspunkter, er de vidt forskellige i henseende til kemiske egenskaber og anvendelsesformaal, og til de fleste anvendelsesformaal kan de ikke erstatte hinanden. De anses foelgelig for at vaere to forskellige varer, og da de maengder af stoebejern med kuglegrafit, der er importeret fra de paagaeldende lande, er forholdsvis smaa, er denne vare holdt uden for undersoegelsen. Efter hoering af EF-producenterne erklaerede disse sig indforstaaet hermed.

Haematit raajern anvendes til fremstilling af stoebejern med flagegrafit (graat stoebejern), navnlig til stoebegods af hoej kvalitet til maskiner og maskinvaerktoejer samt til stoebegods, der udsaettes for termisk og kemisk spaending.

Denne kvalitet af raajern udviser ved den endelige analyse en konstant hoej kvalitet, og det er derfor muligt at overholde de oenskede mekaniske egenskaber af stoebegodset, hvilket har til foelge, at der kan opnaas en hoejere produktion af kvalitetsstoebegods.

Kommissionen fastslog, at haematit raajern, der fremstilles af den paagaeldende erhvervsgren i Faellesskabet, i henseende til alle vaesentlige fysiske og tekniske egenskaber er identisk med den vare, der importeres fra de af undersoegelsen omfattede lande, og alle saadanne varer kan derfor anses for at vaere »samme vare«, som omhandlet i artikel 2, stk. 12, i beslutning nr. 2424/88/EKSF.

C. DUMPING a) Brasilien

(12) Ifoelge klagen eksporterede omkring 74 brasilianske selskaber den paagaeldende vare til Faellesskabet i undersoegelsesperioden.

Af disse selskaber besvarede 21 det spoergeskema, de havde faaet tilsendt fra Kommissionen, og heraf oplyste 17, at de havde eksporteret varen til Faellesskabet i undersoegelsesperioden. Disse 17 selskaber tegnede sig ifoelge Eurostat-statistikkerne for 76 % af den paagaeldende eksport til Faellesskabet.

For at forenkle undersoegelsen naaede Kommissionen og de beroerte selskaber til enighed om en procedure, i henhold til hvilken det ville blive fastslaaet, om der fandt dumping sted, paa grundlag af oplysninger indgivet af seks repraesentative selskaber.

Normal vaerdi

(13) Det fremgik af undersoegelsen, at for de udvalgte selskabers vedkommende fandt mere end 90 % af salget paa hjemmemarkedet sted med tab. Dette salg ansaas derfor ikke for at have fundet sted i normal handel. Som foelge heraf fastsattes den normale vaerdi i henhold til artikel 2, stk. 3, litra b), nr. ii), og artikel 2, stk. 4, i beslutning nr. 2424/88/EKSF, dvs. paa grundlag af en beregnet vaerdi fastsat ved sammenlaegning af produktionsomkostningerne og en rimelig fortjenstmargen.

I betragtning af den hoeje inflationsrate i Brasilien og for at sikre, at en sammenligning med eksportprisen kunne finde sted saa naert det samme tidspunkt som muligt, beregnedes den normale vaerdi paa maanedsbasis.

Da der ikke forelaa noget andet gyldigt kriterium for at fastlaegge en rimelig fortjenstmargen, valgtes en sats paa 5 %, som ifoelge de oplysninger, Kommissionen er i besiddelse af om erhvervsgrenen, svarer til det minimum, der anses for paakraevet for at goere det muligt at foretage noedvendige investeringer og sikre en virksomheds overlevelse.

Eksportpris

(14) Alt eksportsalg fandt sted gennem uafhaengige importoerer til fob-priser. Eksportpriserne fastsattes derfor paa grundlag af de priser, der faktisk betaltes eller skulle betales for de varer, der solgtes til eksport til Faellesskabet, med fradrag af alle afgifter, rabatter og prisafslag, der faktisk indroemmedes og havde direkte tilknytning til det paagaeldende salg.

Sammenligning

(15) Eksportpriserne blev justeret for at tage hensyn til de omkostninger, der paaloeb mellem ab fabrik- og fob-stadiet. Sammenligningen mellem den paa maanedsbasis beregnede normale vaerdi og de justerede eksportpriser fandt sted paa grundlag af ab fabrik-priser, i samme handelsled og for hver enkelt transaktion.

Dumpingmargen

(16) Den vejede gennemsnitlige dumpingmargen, der konstateredes for de brasilianske selskaber, udgjorde 51,3 % af eksportprisen beregnet cif.

b) Polen

Normal vaerdi

(17) Det fremgik af undersoegelsen, at for de beroerte selskabers vedkommende fandt hovedparten af salget paa det polske hjemmemarked sted med tab. Dette salg ansaas derfor ikke for at have fundet sted i normal handel. Som foelge heraf fastsattes den normale vaerdi i henhold til artikel 2, stk. 3, litra b), nr. ii), og artikel 2, stk. 4, i beslutning nr. 2424/88/EKSF, dvs. paa grundlag af en beregnet vaerdi fastsat ved sammenlaegning af produktionsomkostningerne og en rimelig fortjenstmargen.

Omkostningsberegningerne fandt sted paa grundlag af de foreliggende regnskabsdata. I betragtning af de forskellige etaper, som de polske selskaber havde naaet i gennemfoerelsen af oekonomiske og handelsmaessige reformer, afspejlede de foreliggende regnskabstal ikke altid de omkostninger, som baeres af selskaber, der producerer under markedsvilkaar.

For at naa frem til en beregnet vaerdi, som i tilstraekkelig grad afspejlede samtlige omkostninger under markedsoekonomiske vilkaar, skulle der have fundet justeringer sted af de foreliggende regnskabstal, navnlig med hensyn til finansieringsomkostninger og afskrivninger.

I betragtninger af de vanskeligheder, der under de aktuelle oekonomiske omstaendigheder i Polen var forbundet med at indhente korrekte oplysninger, og navnlig da de dumpingmargener, der blev fastlagt paa grundlag af de foreliggende oplysninger, oversteg skadestaersklen for dumpingimporten (jf. betragtning 68), afstod Kommissionen i dette saerlige tilfaelde, og uden at dette beroerer fremtidige antidumpingprocedurer, fra at foretage saadanne justeringer.

Eksportpris

(18) Eksportpriserne fastsattes paa grundlag af de priser, der faktisk betaltes eller skulle betales for de varer, der solgtes til eksport til Faellesskabet, med fradrag af alle afgifter, rabatter og prisafslag, der faktisk indroemmedes og havde direkte tilknytning til det paagaeldende salg.

Sammenligning

(19) Der blev foretaget justeringer af eksportpriserne for at tage hensyn til de omkostninger, der paaloeb mellem ab fabrik og den polske graense. Sammenligningen mellem de justerede eksportpriser og den normale vaerdi fandt sted paa grundlag af hver enkelt transaktion, paa grundlag af priser ab fabrik og i samme handelsled.

Dumpingmargen

(20) Dumpingmargenerne beregnedes som den samlede forskel mellem den normale vaerdi og eksportpriserne ved salg til Faellesskabet.

De vejede gennemsnitlige dumpingmargener udtrykt i procent af den angivne toldvaerdi, beregnet cif, fastsattes for hvert af de polske selskaber til:

- Huta Czestochowa 31,53 %

- Huta Bobrek 34,65 %

- Huta Szczecin 50,2 %

c) Rusland og Ukraine

(21) Kommissionen konstaterede, at importen af den paagaeldende vare fra det tidligere Sovjetunionen faktisk hidroerte fra Rusland og Ukraine, og med klagernes indforstaaelse begraensedes undersoegelsen til at omfatte disse to stater. Undersoegelsen boer foelgelig afsluttes uden indfoerelse af foranstaltninger for saa vidt angaar de oevrige stater i Samfundet af Uafhaengige Stater (SNG), som var omfattet af meddelelsen om indledning af proceduren.

(22) Kommissionen rettede henvendelse til de russiske myndigheder med henblik paa at indhente de noedvendige oplysninger vedroerende eksporten af haematit raajern fra dette land. Myndighederne fik tilsendt et saet spoergeskemaer sammen med en anmodning om at videresende dem til de beroerte selskaber. Kommissionen modtog imidlertid ingen besvarelser af de paagaeldende spoergeskemaer fra nogen af de beroerte parter i Rusland, bortset fra Promsyrioimport, et handelsforetagende, som tilsyneladende har spillet en forholdsvis lille rolle i eksporten af raajern siden oprettelsen af SNG.

(23) Kommissionen rettede henvendelse til de ukrainske myndigheder med henblik paa at indhente de noedvendige oplysninger vedroerende eksporten af haematit raajern fra dette land. Myndighederne fik tilsendt et saet spoergeskemaer sammen med en anmodning om at videresende dem til de beroerte selskaber. Det ukrainske ministerium for udenrigsoekonomiske forbindelser bekraeftede ved brev modtagelsen af spoergeskemaerne og anfoerte, at det havde til hensigt at videregive dem til de relevante selskaber. Der er imidlertid ikke indgaaet svar paa noget spoergeskema fra nogen anden interesseret part i dette land.

Normal vaerdi

(24) Da Rusland og Ukarine ikke er lande med markedsoekonomi, blev den normale vaerdi fastsat i overensstemmelse med artikel 2, stk. 5, litra b), i beslutning nr. 2424/88/EKSF, dvs. paa grundlag af salget af eller produktionsomkostningerne for samme vare i et land med markedsoekonomi.

I betragtning af, at Brasilien kan sammenlignes med Rusland og Ukraine i henseende til adgangen til og forekomsten af de vigtigste raavarer til fremstilling af raajern, dvs. jernmalm og energi, og under hensyntagen til den nuvaerende overgangsperiode i den polske oekonomi paa vejen mod markedsoekonomi, som afspejles i det forhold, at der foreligger regnskabsdata, fandt Kommissionen det hensigtsmaessigt og ikke urimeligt at vaelge Brasilien som det tredjeland med markedsoekonomi, der laegges til grund for fastsaettelsen af den normale vaerdi af haematit raajern med oprindelse i Rusland og Ukraine.

Den normale vaerdi for russisk og ukrainsk haematit raajern beregnedes derfor som det vejede gennemsnit af de normale vaerdier, der var fastlagt for Brasilien.

Eksportpris

(25) I overensstemmelse med artikel 7, stk. 7, litra b), i beslutning nr. 2424/88/EKSF fandt Kommissionen, at de bedst egnede faktiske oplysninger, der forelaa, var oplysningerne i Eurostat-statistikkerne, som foelgelig anvendtes som grundlag for fastsaettelsen af fob-prisen for den russiske og ukrainske vare. De priser, der fremgik af statistikkerne, som ikke sondrede mellem import fra Rusland og fra Ukraine (jf. ogsaa betragtning 29), nedsattes med de anslaaede fragtomkostninger ved soetransport i hvert enkelt tilfaelde.

Sammenligning

(26) Eksportpriserne sammenlignedes for hver enkelt transaktion med den normale vaerdi paa grundlag af priserne i samme handelsled.

Dumpingmargen

(27) Der konstateredes en vejet gennemsnitlig dumpingmargen for baade Rusland og Ukraine paa 104,51 % af eksportprisen beregnet cif.

D. SKADE Dumpingimportens omfang og markedsandel a) Kumulering

(28) Kommissionen er af den opfattelse, at det med henblik paa fastlaeggelse af virkningerne for den paagaeldende EF-erhvervsgren er paakraevet at tage hensyn til importen fra alle de beroerte lande. Ved vurderingen af, om det var rimeligt at kumulere importen, undersoegte Kommissionen i hvor hoej grad de importerede varer kunne sammenlignes, og i hvilken udstraekning hver af de importerede varer i Faellesskabet konkurrerede med samme vare fremstillet af EF-producenterne. Det kunne desuden fastslaas, at alle eksportoerer optraadte paa samme maade paa EF-markedet, og at deres stilling paa markedet som saadant ikke var ubetydelig.

De russiske myndigheders paastand om, at de maengder, der importeredes fra Rusland, hoejst udgjorde 30 % af den samlede import fra Rusland og Ukraine i undersoegelsesperioden, er ikke blevet dokumenteret. Importen fra begge lande udgjorde desuden 66 795 tons, og selv om den russiske eksport ikke oversteg 30 % af denne maengde, kan en saadan importmaengde ikke anses for ubetydelig.

Kommissionen fastslog derfor, at den ved fastlaeggelse af resultaterne af undersoegelsen burde tage hensyn til virkningerne af den kumulerede dumpingimport fra de paagaeldende fire lande.

b) Dumpingimportens omfang og markedsandel

(29) I Eurostat-statistikkerne, som Kommissionen maatte laegge til grund for sin undersoegelse, sondres der ikke mellem import fra Rusland og fra Ukraine eller fra noget andet land, som nu er tilsluttet SNG. Kommissionen har imidlertid andre statistiske oplynsinger, som giver anledning til at antage, at importen af den paagaeldende vare fra det tidligere Sovjetunionen udelukkende kom fra Rusland og Ukraine.

(30) Det fremgaar af de oplysninger, Kommissionen er i besiddelse af, at den samlede import af den paagaeldende vare til Faellesskabet fra Brasilien, Polen, Rusland og Ukraine steg fra 242 436 tons i 1987 til 370 685 tons i 1991 og 414 041 tons i undersoegelsesperioden, dvs. en stigning paa 70 %.

(31) Beregnet paa grundlag af det samlede synlige forbrug i Faellesskabet oegede dumpingimporten sin markedsandel i Faellesskabet fra 30 % i 1987 til 44,33 % i 1991 og 50,47 % i undersoegelsesperioden.

(32) For de enkelte lande var der tale om en udvikling i markedsandelen fra 21,8 % i 1987 til 25,39 % i 1991 og 37 % i undersoegelsesperioden for saa vidt angaar Brasilien og fra 0 % i 1987 til 4,86 % og 5,32 % i samme perioder for Polens vedkommende. Ruslands og Ukraines markedsandel steg meget kraftigt fra 1987 til slutningen af 1990, nemlig fra 8 % til 16 %, hvorefter den i undersoegelsesperioden faldt til samme niveau som i 1987, hvilket synes at vaere en foelge af oekonomiske og administrative problemer efter oploesningen af det tidligere Sovjetunionen.

Priserne paa dumpingvarerne (33) Eksportpriserne cif Faellesskabets graense for de importerede varer faldt beregnet som vejede gennemsnit fra 156,8 ECU/ton i 1987 til 134,16 ECU/ton i 1991 og til 126,15 ECU/ton i undersoegelsesperioden.

(34) Betragtes de paagaeldende lande enkeltvis faldt cif-priserne for Brasiliens vedkommende fra 162 ECU/ton i 1987 til 144 ECU/ton i 1991 og til 128 ECU/ton i undersoegelsesperioden, medens priserne for den polske vare i samme periode faldt fra 177 ECU/ton til henholdsvis 127 og 138 ECU/ton og for Ruslands og Ukraines vedkommende fra 143 ECU/ton til henholdsvis 118 ECU/ton og 110 ECU/ton.

Underbud (35) Dumpingvarerne solgtes til grossistvirksomheder i Faellesskabet, som opretholdt betydelige lagre i den betragtede periode.

(36) For at fastslaa, om der for dumpingimportens vedkommende havde vaeret tale om betydelige prisunderbud i samme handelsled, foretog Kommissionen justeringer af EF-producenternes priser for at tage hensyn til omkostningerne i forbindelse med haandtering, finansiering, oplagring samt administrations- og andre generalomkostninger plus en rimelig margen til daekning af en lagerfoerende importoers fortjeneste.

(37) En sammenligning af de saaledes justerede priser paa EF-producenternes varer med priserne paa dumpingvarerne viste, at der i undersoegelsesperioden havde vaeret tale om prisunderbud paa 17,94 ECU/ton eller 12,29 % for Brasiliens vedkommende, 7,94 ECU/ton eller 5,44 % for Polen og 29,94 ECU/ton eller 20,52 % for saa vidt angaar baade Rusland og Ukraine.

(38) Beregnet kumulativt udgjorde prisunderbuddet 18,82 ECU/ton eller 12,9 %.

EF-erhvervsgrenens situation a) Produktion

(39) Den samlede produktion i Faellesskabet af haematit raajern faldt fra 591 436 tons i 1987 til 506 960 tons i 1991 og 435 399 tons i undersoegelsesperioden.

b) Kapacitetsudnyttelse

(40) EF-producenternes kapacitetsudnyttelse faldt fra 39,58 % i 1987 til 33,09 % i 1991 og 28,42 % i undersoegelsesperioden.

c) Salg

(41) EF-erhvervsgrenens salg paa EF-markedet faldt fra 506 707 tons i 1987 til 457 194 tons i 1991 og 385 827 tons i undersoegelsesperioden.

d) Udviklingen i lagerbeholdningerne

(42) EF-erhvervsgrenens lagerbeholdninger af haematit raajern steg betydeligt, nemlig fra 81 645 tons i 1987 til 159 088 tons i 1991 og 178 277 tons ved udgangen af undersoegelsesperioden.

e) Priser

(43) Beregnet som vejede gennemsnit faldt EF-producenternes salgspriser ab fabrik fra 179,53 ECU/ton i 1987 til 179,19 ECU/ton i 1991 og 174,69 ECU/ton i undersoegelsesperioden paa trods af en stigning i produktionsomkostningerne i samme periode.

f) Rentabilitet

(44) EF-erhvervsgrenen forbedrede rentabiliteten fra et tab paa 10,98 % i 1987 til et tab paa 4,77 % i 1989, hvorefter den forringedes betydeligt og naaede ned paa et tab paa 24,98 % i undersoegelsesperioden.

Konklusioner vedroerende den forvoldte skade (45) Hvad angaar spoergsmaalet om den forvoldte skade fremgaar det af undersoegelsen af de faktiske omstaendigheder, at EF-erhvervsgrenens markedsandel indskraenkedes betydeligt, den hindredes i at foretage prisforhoejelser til udligning af stigningen i produktionsomkostningerne, de finansielle resultater forringedes, og visse produktionsanlaeg maatte lukkes.

(46) Under disse omstaendigheder fastslaar Kommissionen, at EF-erhvervsgrenen har lidt vaesentlig skade som omhandlet i artikel 4, stk. 1, i beslutning nr. 2424/88/EKSF.

E. AARSAGEN TIL SKADE a) Virkningerne af dumpingimporten

(47) Ved Kommissionens undersoegelse af, om og i hvilket omfang den vaesentlige skade, der er paafoert den paagaeldende erhvervsgren i Faellesskabet, kunne tilskrives dumpingimporten, fandt den, at stigningen i dumpingimporten og i dennes markedsandel og nedgangen i priserne paa dumpingvarerne faldt sammen med nedgangen i EF-erhvervsgrenens salg og markedsandel samt den vaesentlige forringelse af rentabiliteten.

(48) Kommissionen konstaterede navnlig, at EF-erhvervsgrenen som foelge af de vedvarende underbud i forbindelse med dumpingimporten var noedsaget til at saenke sine priser trods stigende omkostninger i et forsoeg paa at opretholde en rimelig kapacitetsudnyttelse og markedsandel. Dette pristryk foerte derefter til uholdbare finansielle tab, og nogle EF-producenter, som allerede var udsat for andre negative paavirkninger, saasom faldende efterspoergsel, var ikke i stand til at imoedegaa virkningerne af dumpingimporten og blev tvunget til definitivt at indstille produktionen.

(49) Under disse omstaendigheder fastslaar Kommissionen derfor, at den vaesentlige skade, der er paafoert EF-erhvervsgrenen, er foraarsaget af dumpingimporten fra Brasilien, Polen, Rusland og Ukraine.

b) Andre faktorer

(50) Kommissionen har undersoegt, om den skade, der er paafoert EF-erhvervsgrenen, kan vaere foraarsaget af andre faktorer end dumpingimporten, isaer udviklingen i og virkningerne af import fra tredjelande, der ikke er omfattet af denne procedure.

(51) Importen fra andre tredjelande havde en vis indvirkning paa EF-erhvervsgrenens situation i 1989 og 1990, men mindskedes betydeligt i de foelgende aar, saaledes at den ikke laengere havde nogen vaesentlig betydning.

(52) Nogle af de produktionsanlaeg, der lukkedes, benyttedes ogsaa til fremstilling af ferromangan. Den negative udvikling paa manganmarkedet i Faellesskabet har bidraget til de beroerte virksomheders beslutning om at indstille produktionen.

(53) Aktiviteten inden for haematitraajernsindustrien er i vid udstraekning bestemt af aktivitetsniveauet i bilindustrien, og nedgangen i bilsalget i undersoegelsesperioden kan derfor delvis forklare nedgangen i forbruget af den paagaeldende vare.

(54) Denne udvikling kan imidlertid ikke alene forklare den betydelige nedgang i EF-erhvervsgrenens markedsandel. Selv om den forvoldte skade saaledes tildels kan tilskrives andre faktorer, har dumpingimporten saerskilt betragtet paafoert den paagaeldende erhvervsgren i Faellesskabet vaesentlig skade.

F. FAELLESSKABETS INTERESSER (55) Haematit raajern anvendes af stoeberier til stoebning af en lang raekke forskellige jernvarer, som hovedsagelig anvendes i automobilindustrien. Paa grund af varens kemiske og fysiske egenskaber er der kun begraenset mulighed for at erstatte den med andre typer raajern eller skrot af hoej kvalitet. Stoeberierne foretraekker derfor en konstant og tilstraekkelig forsyning af haematit raajern.

(56) Produktionskapaciteten for haematit raajern paa verdensplan er i hastig tilbagegang. Denne nedskaering af kapaciteten er delvis en justering af den nuvaerende overkapacitet, men der maa forventes en yderligere nedskaering af produktionskapaciteten navnlig i de af undersoegelsen omfattede eksportlande som foelge af aendringer i miljoe- og oekonomipolitik.

(57) I den forbindelse er priserne paa traekul i Brasilien staerkt stigende som foelge af, at raajernsproducenterne ved lov forpligtes til at sikre vedvarende forsyninger af traekul gennem nyplantning af skov. Privatiseringsplaner i Polen og SNG har grundlaeggende aendret oekonomien i jern- og staalvaerkerne og har allerede resulteret i permanent lukning af vaerker og destruering af produktionsanlaeg.

(58) Paa baggrund af en saadan begraensning af mulighederne for at skaffe forsyninger er det i Faellesskabets interesse at opretholde en levedygtig stoebejernsindustri i Faellesskabet. Indfoeres der ikke foranstaltninger mod dumpingimporten fra de paagaeldende lande, vil de tilbagevaerende EF-producenters fortsatte bestaaen vaere truet, og dette vil saaledes ogsaa vaere en trussel mod forsyningssikkerheden paa laengere sigt for koeberne af raajern i Faellesskabet.

(59) De paagaeldende eksportlandes handelspraksis forstyrrer situationen paa verdensmarkedet for haematit raajern og dermed ogsaa paa EF-markedet. Indfoeres der ikke foranstaltninger, vil de medfoere en yderligere indskraenkning af produktionskapaciteten i Faellesskabet, og denne indskraenkning vil ikke finde sted i en situation med redelige konkurrencevilkaar.

(60) Kommissionen er opmaerksom paa, at antidumpingforanstaltninger kan indvirke paa de priser, der skal betales af den endelige bruger af den paagaeldende vare. Indvirkningen paa omkostningerne ved fremstilling af de varer, hvori raajern indgaar som en noedvendig bestanddel, vil imidlertid vaere ubetydelig.

(61) En yderligere svaekkelse af den paagaeldende erhvervsgren i Faellesskabet vil derimod vaere til skade for de endelige brugere af raajern, for saa vidt som den deraf foelgende underkapacitet utvivlsomt vil foere til hoejere priser og dermed hoejere omkostninger for disse endelige brugere.

(62) Under disse omstaendigheder er det ifoelge Kommissionens opfattelse af hensyn til Faellesskabets interesser paakraevet at indfoere beskyttelsesforanstaltninger mod dumpingimporten af haematit raajern fra Brasilien, Polen, Rusland og Ukraine.

G. MIDLERTIDIG TOLD (63) Efter at det er fastslaaet, at den paagaeldende dumpingimport har paafoert EF-erhvervsgrenen vaesentlig skade, og at det er i Faellesskabets interesse at gribe ind, skal det anfoeres, at de paataenkte foranstaltninger ikke boer gaa ud over, hvad der er noedvendigt for at afhjaelpe den forvoldte skade.

(64) Der blev foretaget en beregning for at fastslaa det prisniveau, der ville sikre, at den paagaeldende import ikke laengere medfoerer vaesentlig skade for EF-erhvervsgrenen. Med henblik herpaa benyttede Kommissionen som grundlag for sin beregning omkostningsdata fremlagt af den paagaeldende erhvervsgren i Faellesskabet, idet den holdt nogle af de mindst effektive selskaber udenfor. Til produktionsomkostningerne blev der lagt en fortjenstmargen paa 5 % af omsaetningen, idet en saadan margen kan anses for rimelig under de nuvaerende markedsvilkaar.

(65) Kommissionen finder, at ud over at genskabe redelige konkurrencevilkaar paa markedet for haematit raajern, boer foranstaltningerne samtidig goere det muligt for eksportlandene at opnaa en bedre fortjeneste paa eksporten af den paagaeldende vare.

(66) For at naa dette maal anser Kommissionen indfoerelsen af en minimumspris for at vaere den mest hensigtsmaessige foranstaltning i den foreliggende sag.

(67) Da den minimumsimportpris, som anses for noedvendig for at afhjaelpe de skadelige virkninger af dumpingimporten, i hvert enkelt tilfaelde er lavere end den normale vaerdi, der er fastsat for de beroerte selskaber, overstiger den midlertidige antidumpingtold efter Kommissionens opfattelse og som omhandlet i artikel 13, stk. 3, i beslutning nr. 2424/88/EKSF ikke de fastlagte dumpingmargener.

(68) Under hensyntagen til de omkostninger, der normalt paaloeber hos importoererne af den paagaeldende vare, samt til deres behov for at opnaa en rimelig fortjeneste som omhandlet i betragtning 64 og under henvisning til beregningen vedroerende den forvoldte skade, finder Kommissionen, at der boer indfoeres midlertidige foranstaltninger i form af en variabel told svarende til forskellen mellem en minimumspris (cif, ufortoldet) paa 149 ECU/ton og den angivne toldvaerdi for den paagaeldende vare med oprindelse i Brasilien, Polen, Rusland og Ukraine i alle de tilfaelde, hvor den angivne toldvaerdi er lavere end minimumsimportprisen.

(69) Der boer fastsaettes en frist, inden for hvilken de beroerte parter kan tilkendegive deres synspunkter skriftligt og anmode om at blive hoert. En periode paa en maaned anses for passende hertil. Det skal endvidere anfoeres, at alle resultater af undersoegelsen med henblik paa denne beslutning er foreloebige og eventuelt skal tages op til ny vurdering med henblik paa indfoerelse af endelig told, som Kommissionen maatte foreslaa -

VEDTAGET FOELGENDE BESLUTNING:

Artikel 1

1. Der indfoeres en midlertidig antidumpingtold paa importen af haematit raajern henhoerende under KN-kode 7201 10 19 og med oprindelse i Brasilien, Polen, Rusland og Ukraine.

2. Tolden fastsaettes til forskellen mellem en minimumspris paa 149 ECU/ton (cif, ufortoldet) og den angivne toldvaerdi i alle de tilfaelde, hvor den angivne toldvaerdi er lavere end naevnte minimumsimportpris.

3. Gaeldende bestemmelser for told finder anvendelse.

4. Overgang til fri omsaetning af den i stk. 1 omhandlede vare er betinget af, at der stilles sikkerhed svarende til den almindelige told.

Artikel 2

Parterne kan inden en maaned fra tidspunktet for naervaerende beslutnings ikrafttraeden tilkendegive deres synspunkter skriftligt og anmode om at blive hoert mundtligt af Kommissionen, jf. dog artikel 7, stk. 4, litra b) og c), i beslutning nr. 2424/88/EKSF.

Artikel 3

Antidumpingproceduren vedroerende de stater, der er udgaaet fra det tidligere Sovjetunionen, med undtagelse af Rusland og Ukraine, afsluttes.

Artikel 4

Denne forordning traeder i kraft dagen efter offentliggoerelsen i De Europaeiske Faellesskabers Tidende.

Artikel 1

i denne beslutning finder anvendelse i fire maaneder, medmindre Kommissionen vedtager endelige foranstaltninger inden udloebet af denne periode, jf. dog artikel 11, 12 og 13 i beslutning nr. 2424/88EKSF.

Denne beslutning er bindende i alle enkeltheder og goelder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfaerdiget i Bruxelles, den 12. januar 1994.

Paa Kommissionens vegne

Leon BRITTAN

Medlem af Kommissionen

(1) EFT nr. L 209 af 2. 8. 1988, s. 18, berigtiget i EFT nr. L 273 af 5. 10. 1988, s. 19.

(2) EFT nr. C 246 af 21. 9. 1991, s. 9.

(3) EFT nr. C 322 af 9. 12. 1992, s. 2.

(4) EFT nr. L 230 af 13. 8. 1992, s. 30.

Top