Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31989D0464

    RÅDETS BESLUTNING af 18. juli 1989 om et forsknings- og uddannelsesprogram for Det Europæiske Atomenergifællesskab inden for fjernhåndtering i farlige eller ødelagte nukleare miljøer (1989-1993) TELEMAN (89/464/Euratom)

    EFT L 226 af 3.8.1989, p. 16–20 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/1993

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1989/464/oj

    31989D0464

    RÅDETS BESLUTNING af 18. juli 1989 om et forsknings- og uddannelsesprogram for Det Europæiske Atomenergifællesskab inden for fjernhåndtering i farlige eller ødelagte nukleare miljøer (1989-1993) TELEMAN (89/464/Euratom) -

    EF-Tidende nr. L 226 af 03/08/1989 s. 0016 - 0020


    RAADETS BESLUTNING af 18 . juli 1989 om et forsknings - og uddannelsesprogram for Det Europaeiske Atomenergifaellesskab inden for fjernhaandtering i farlige eller oedelagte nukleare miljoeer ( 1989-1993 ) TELEMAN ( 89/464/Euratom )

    RAADET FOR DE EUROPAEISKE

    FAELLESSKABER HAR -

    under henvisning til Traktaten om Oprettelse af Det Europaeiske Atomenergifaellesskab, saerlig artikel 7,

    under henvisning til forslag fra Kommissionen, forelagt efter hoering af Det Videnskabelige og Tekniske Udvalg ( 1 ),

    under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet ( 2 ),

    under henvisning til udtalelse fra Det OEkonomiske og Sociale Udvalg ( 3 ), og

    ud fra foelgende betragtninger :

    Ved afgoerelse 87/516/Euratom, EOEF ( 4 ), aendret ved afgoerelse 88/193/EOEF, Euratom ( 5 ), vedtog Raadet et rammeprogram for Faellesskabets aktioner inden for forskning og teknologisk udvikling ( 1987-1991 ), i hvilket det erkendes, at det er vigtigt at bidrage til en hoejnelse af niveauet for den videnskabelige og tekniske viden i tilknytning til nuklear sikkerhed;

    som foelge af den uundgaaelige radioaktivitet i nukleare anlaeg er fjernhaandtering af vaesentlig betydning for udfoerelsen af nukleare operationer paa industrielt plan;

    sikkerheden ved nukleare anlaeg og beskyttelsen af disses omgivelser afhaenger af, om operatoeren er i stand til at inspicere, vedligeholde og reparere anlaegget, naar dette er noedvendigt;

    menneskets udsaettelse for straaling boer holdes paa det laveste, rimeligt opnaaelige niveau;

    en aktion vedroerende forskning i fjernhaandtering i farlige og oedelagte nukleare miljoeer giver mulighed for at realisere disse maal paa en mere effektiv maade -

    VEDTAGET FOELGENDE BESLUTNING :

    Artikel 1 Et saerligt forsknings - og uddannelsesprogram ( TELEMAN ) for Det Europaeiske Atomenergifaellesskab vedroerende fjern -

    haandtering i farlige eller oedelagte nukleare miljoeer, som beskrevet i bilag, vedtages hermed for en periode fra den

    18 . juli 1989 til den 31 . december 1993 .

    Artikel 2 De midler, der skoennes noedvendige til gennemfoerelsen af programmet, beloeber sig til 19 mio ECU, herunder udgifter til et personale paa fire ansatte .

    Den vejledende fordeling af disse midler er anfoert i bilaget .

    Artikel 3 De naermere regler for programmets gennemfoerelse og satsen for Faellesskabets oekonomiske deltagelse deri er anfoert i bilaget .

    Artikel 4 Kommissionen bistaas ved programmets gennemfoerelse af Det Raadgivende Udvalg for Forvaltning og Koordinering ( CGC-5 ) - Nuklear Fissionsenergi : Reaktorer og Sikkerhed, Kontrol med Fissile Materialer, nedsat ved Raadets afgoerelse 84/338/Euratom, EKSF, EOEF af 29 . juni 1984 om strukturer og procedurer ved forvaltning og koordinering af Faellesskabets forsknings -, udviklings - og demonstrationsaktiviteter ( 6 ).

    De kontrakter, som Kommissionen indgaar, skal indeholde bestemmelser om de enkelte parters rettigheder og forpligtelser, herunder navnlig arrangementer vedroerende formidling, beskyttelse og udnyttelse af forskningsresultaterne .

    Artikel 5 I det tredje aar for gennemfoerelsen af programmet tager Kommissionen dette op til revision og fremsender en rapport om resultaterne heraf til Europa-Parlamentet, Raadet og Det OEkonomiske og Sociale Udvalg . Denne rapport skal om

    noedvendigt vaere ledsaget af forslag til aendring eller forlaengelse af programmet .

    Ved slutningen af programmet evaluerer Kommissionen de indhentede resultater og aflaegger rapport herom til Europa-Parlamentet og Raadet .

    Ovennaevnte rapporter udarbejdes under hensyn til de maalsaetninger, der er anfoert i bilag til denne beslutning, og i overensstemmelse med artikel 2, stk . 2, i afgoerelse 87/516/Euratom, EOEF .

    Artikel 6 Denne beslutning er rettet til medlemsstaterne .

    Udfaerdiget i Bruxelles, den 18 . juli 1989 .

    Paa Raadets vegne

    R . DUMAS

    Formand

    ( 1 ) EFT nr . C 311 af 6 . 12 . 1988, s . 6.

    ( 2 ) EFT nr . C 96 af 17 . 4 . 1989, s . 215 .

    ( 3 ) EFT nr . C 102 af 24 . 4 . 1989, s . 13 .

    ( 4 ) EFT nr . L 302 af 24 . 10 . 1987, s . 1.

    ( 5 ) EFT nr . L 89 af 6 . 4 . 1988, s . 35.(6 ) EFT nr . L 177 af 4. 7 . 1984, s . 25 . BILAG PROGRAMMETS MAALSAETNINGER, INDHOLD, GENNEMFOERELSE, VEJLEDENDE FORDELING AF MIDLER OG EVALUERINGSKRITERIER 1 . MAALSAETNINGER

    Maalet med TELEMAN er at frembringe avancerede telemanipulatorer, som imoedekommer kernekraftindustriens behov paa hoejeste plan, for dermed at styrke det videnskabelige og teknologiske grundlag for konstruktionen af fjernhaandteringsudstyr til nukleare miljoeer . Telemanipulatorer oeger menneskers og anlaegs sikkerhed og effektivitet i alle dele af kernekraftindustrien, fra udvinding og reaktordrift til oparbejdning og nedlukning . Dette program vedroerer det bidrag, som telemanipulatorer kan yde til den nukleare sikkerhed i forbindelse med haandteringen af ulykker, hvor miljoeet kan vaere blevet aendret paa en maade og i en grad, som ikke kan forudses, samt i forbindelse med nedlukning, herunder forebyggelse, tilsyn og vedligeholdelse .

    De paagaeldende telemanipulatorer er mekaniske arme, hvorpaa kan faestnes en lang raekke vaerktoejer og sensorer, manipulatorer fastgjort til mobile kraner og delvis autonome fartoejer udstyret til specialopgaver .

    TELEMAN skal navnlig bidrage til at goere det muligt for kernekraftindustrien at imoedekomme kravet om, at arbejdstagerne udsaettes for mindst mulig straaling, som altid holder sig inden for de relevante graenser, og uden at disse krav stiller sig i vejen for tilsyns -, vedligeholdelses - og reparationsoperationer .

    2 . PROGRAMMETS TEKNISKE INDHOLD

    Vejledende

    fordeling

    af midler

    ( mio ecu )

    Omraade 1 : Udvikling af komponenter og delsystemer til telemanipulatorer

    8,8

    Inden for rammerne af ovennaevnte maalsaetninger for nuklear sikkerhed omfatter programmet forskning og udvikling i anvendelse, aendring og i givet fald udvikling af sensorer, opfattelses - og beslutningssystemer, informationsoverfoersel og teknik med henblik paa telemanipulatorernes mobilitet og behaendighed i nukleare miljoeer .

    Omraade 2 : Miljoetolerance

    2,5

    Der gennemfoeres i hele programmets loebetid forskning i tilpasning af sensorer og elektronisk maskinel til nukleare miljoeer, i udvikling af maskinovervaagningssystemer og i konstruktionsplaner, der giver mulighed for nem reparation eller bjergning af havareret udstyr .

    Omraade 3: Projekter vedroerende forsoegsmaskiner

    6,4

    Udviklingsindsatsen koncentreres isaer om telemanipulatorer, som kan daekke kernekraft -

    industriens behov for oeget sikkerhed . Disse behov defineres i samraad med de endelige

    brugere, som derefter forventes at ville afproeve de nye telemanipulatorer i deres anlaeg ( jf . omraade 4 ). Definitionen af industriens behov foretages, inden der indledes forskning paa omraade 1 og 2 .

    Produkterne af forskningen i komponenter og delsystemer demonstreres ved, at de indbygges i allerede eksisterende eller nye forsoegsmaskiner, der imoedekommer kerneindustriens behov, saasom intelligente manipulatorer og kraner udstyret med kontrolsystemer til brug i omraader med staerk straaling og en mobil platform til informationsindsamling under normale og unormale forhold .

    Omraade 4 : Produktevaluering og undersoegelser

    1,3

    De endelige brugere af TELEMAN-teknologien opfordres til at afproeve og vurdere program-produkternes faktiske anvendelighed og paalidelighed i realistiske miljoeer, saaledes at de kan give retningslinjer for industriens senere kommercielle udnyttelse af vellykkede produkter . Der gennemfoeres undersoegelser af emner i tilknytning til anvendelsen af nye teknologier, nye anvendelser af datamatstoettede telemanipulatorer, udvikling af retningslinjer og standarder samt programudvikling .

    I ALT

    19,0

    3 . GENNEMFOERELSE

    Programmet bestaar af aktiviteter, der udfoeres ved hjaelp af forskningskontrakter med omkostningsdeling, som indgaas med kompetente offentlige organisationer eller private virksomheder i medlemsstaterne . Smaa og mellemstore virksomheders deltagelse i programmet fremmes .

    Kommissionen skal paa alle faellesskabssprog udsende oplysningsmateriale sammen med opfordringen til at deltage i programmet, saaledes at der sikres virksomheder, universiteter og forskningscentre i medlemsstaterne lige muligheder .

    Ud over forskningskontrakter med omkostningsdeling kan programmet ligeledes gennemfoeres ved hjaelp af forskningsaftaler, koordinationsprojekter og tilskud til uddannelse og til fremme af geografisk mobilitet . Saadanne kontrakter og tilskud skal, hvor dette er hensigtsmaessigt, tildeles efter en udvaelgelsesprocedure paa grundlag af indkaldelser af forslag, der offentliggoeres i De Europaeiske Faellesskabers Tidende .

    Deltagere i forskningskontrakter med omkostningsdeling kan vaere industriorganisationer, forskningsinstitutter og universiteter i medlemsstaterne . Det forventes, at hver kontraherende part yder et betydningsfuldt bidrag til projekterne . Den kontraherende part forventes at afholde en betydelig del af udgifterne, hvoraf 50 % normalt afholdes af Faellesskabet . Naar universiteter og lignende institutioner udfoerer projekter, kan Faellesskabet subsidiaert afholde indtil 100 % af de hermed forbundne ekstraudgifter .

    Forskningsprojekter med omkostningsdeling skal, hvor dette er hensigtsmaessigt, udfoeres af deltagere fra mere end en medlemsstat .

    De oplysninger, der hidroerer fra gennemfoerelsen af aktiviteterne med omkostningsdeling, skal i lige omfang goeres tilgaengelige for alle medlemsstaterne . Licenser og/eller andre rettigheder, der indroemmes som led i programmet, skal vaere underlagt Faellesskabets normale kontraktvilkaar .

    4 . EVALUERINGSKRITERIER

    Kommissionen kraever, at maalene og etaperne for hvert enkelt forskningsprogram om muligt skal beskrives kvantìtativt for at lette den efterfoelgende evaluering .

    De langsigtede maal ( aar 2000 ) er, at operatoerer af nukleare anlaeg skal kunne koebe datamatstoettede telemanipulatorer i verdensklasse fra EF-baserede fabrikanter, og at arbejdstagernes udsaettelse for straaling nedsaettes betydeligt .

    De vigtigste tekniske maalsaetninger i TELEMAN-programmet er at styrke det videnskabelige og tekniske grundlag for konstruktionen af fjernhaandteringsudstyr til nukleare miljoeer, at loese problemer i tilknytning til haandtering, materialetransport og mobil overvaagning i nukleare miljoeer samt at paavise grennemfoerligheden af de tilbudte loesninger.

    De tekniske kriterier, hvorefter de forskellige aspekter af programmet skal vurderes, indledningsvis i 1992-1993 og mere tilbundsgaaende omkring 1996, er :

    - i hvilken grad blev projekterne valgt ud fra trovaerdige tekniske kriterier?

    - de fremskridt, der er opnaaet i TELEMAN-projekterne, f.eks .: er der med TELEMAN-projekterne naaet en betydelig ( 100 %) forbedring med hensyn til ydeevnde og forholdet ydeevne/pris? Typiske parametre for ydeevne kan vaere sensornoejagtighed, forholdet kraft/vaegt, systemets respons-tid osv .

    - den udstraekning, hvori forskellige teknologier er blevet integreret

    - forsoegsmaskinernes ydeevne og godkendelse i proever gennemfoert med deltagelse af potentielle brugere

    - om projekterne er af stor videnskabelig vaerdi, maalt i antallet og betydningen af patenter, publikationer i anerkendte tidsskrifter og tilbud om deltagelse i konferencer . Resultaterne boer sammenlignes med resultaterne fra andre lignende programmer, der gennemfoeres andre steder .

    De industrielle maal for TELEMAN gaar ud paa mere effektiv udnyttelse af forskningsinvesteringer, oeget bevidsthed om datamatstoettede telemanipulatorers muligheder og tilvejebringelse af en gruppe af erfarne virksomheder og ingenioerer, der kan udnytte forsoegsmaskinerne og forvalte anvendelsen af den nye teknologi .

    De industrielle kriterier, som de forskellige aspekter af programmet skal evalueres ud fra, er :

    - hvorvidt indkaldelserne af forslag tiltrak sig tilstraekkelig opmaerksomhed fra erhvervslivets side til, at der kunne udarbejdes et sammenhaengende program . Kriteriet for tilstraekkelig opmaerksomhed fra erhvervslivets side skal vaere, at de industrielle kontrahenters bidrag i forhold til Faellesskabets finansiering skal vaere stoerre end 1,5

    - i hvilken udstraekning projekterne er blevet udvalgt paa grundlag af trovaerdige industrielle kriterier

    - at der i mindst halvdelen af de modtagne forslag regnes med betydelig deltagelse fra et universitet eller et forsoegslaboratorium i en anden medlemsstat end industripartners medlemsstat

    - i hvilken udstraekning kontakter, der er etableret med henblik paa at gennemfoere TELEMAN-projekter, er blevet viderefoert, og i hvilken udstraekning de har foert til faelles udvikling af industriprodukter, nye multinationale virksomheder eller nye forskningsprojekter

    - i hvilken grad teknologi og patenter hidroerende fra TELEMAN anvendes af andre virksomheder og i andre industrigrene .

    Top