EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31988D0138

88/138/EØF: Kommissionens beslutning af 22. december 1987 om en procedure i henhold til EØF-Traktatens artikel 86 (IV/30.787 og 31.488 - Eurofix-Bauco mod Hilti) (Kun den engelske udgave er autentisk)

EFT L 65 af 11.3.1988, p. 19–44 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1988/138/oj

31988D0138

88/138/EØF: Kommissionens beslutning af 22. december 1987 om en procedure i henhold til EØF-Traktatens artikel 86 (IV/30.787 og 31.488 - Eurofix-Bauco mod Hilti) (Kun den engelske udgave er autentisk)

EF-Tidende nr. L 065 af 11/03/1988 s. 0019 - 0044


*****

KOMMISSIONENS BESLUTNING

af 22. december 1987

om en procedure i henhold til EOEF-Traktatens artikel 86 (IV/30.787 og 31.488 - Eurofix-Bauco mod Hilti)

(Kun den engelske udgave er autentisk)

(88/138/EOEF)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE

FAELLESSKABER HAR -

under henvisning til Traktaten om Oprettelse af Det Europaeiske OEkonomiske Faellesskab,

under henvisning til Raadets forordning nr. 17 af 6. februar 1962, foerste forordning om anvendelse af bestemmelserne i Traktatens artikler 85 og 86 (1), senest aendret ved Akten vedroerende Spaniens og Portugals Tiltraedelse, saerlig artikel 3 deri,

under henvisning til de begaeringer, som Eurofix Limited, Arley, ved Coventry, Det Forenede Kongerige (nu Structural Fastenings Group Ltd) og Bauco (UK) Ltd, Ealing, London, Det Forenede Kongerige (nu Thames Ditton, Surrey) indgav henholdsvis den 7. oktober 1982 og den 26. februar 1985 i henhold til artikel 3 i forordning nr. 17 med det formaal at faa konstateret, at Hilti AG, Schaan, Liechtenstein, har overtraadt bestemmelserne i artikel 86,

under henvisning til de oplysninger, som Kommissionen har indhentet i medfoer af artikel 11 og 14 i forordning nr. 17,

under henvisning til Kommissionens beslutning af 9. august 1985 om at indlede en procedure,

efter at have givet den paagaeldende virksomhed lejlighed til at udtale sig vedroerende de af Kommissionen fremfoerte klagepunkter, jf. artikel 19, stk. 1, i forordning nr. 17, samt Kommissionens forordning nr. 99/63/EOEF af 25. juli 1963 om udtalelser i henhold til artikel 19, stk. 1 og 2, i Raadets forordning nr. 17 (2),

efter hoering i Det Raadgivende Udvalg for Kartel- og Monopolspoergsmaal, og

ud fra foelgende betragtninger:

A. SAGSFREMSTILLING

I. INDLEDNING

a) Parterne

Hilti

(1) Hilti Aktiengesellschaft (Hilti AG) (3) er et stort selskab, etableret i Liechtenstein, der er specialiseret i fremstilling og distribution af forskellige former for montagesystemer (f.eks. boremaskiner, boltepistoler (4), der hovedsagelig er bestemt til professionel brug i byggeindustrien. Selskabet

havde i 1986 en aarlig omsaetning paa verdensplan paa 1 429 mio sfr. Blandt de montagesystemer, som Hilti producerer, betragtes virksomheden som den ledende i verden inden for boltepistoler og forbrugsgods til brug heri (bolte, patroner og patronmagasiner (1)). Hilti's omsaetning i verden af disse varer i 1984 udgjorde (. . .), heraf (. . .) i EOEF. (I den offentliggjorte udgave af denne beslutning er visse tal i overensstemmelse med artikel 21 i forordning nr. 17 udeladt for at beskytte forretningshemmeligheder). Hilti udvikler og fremstiller ikke blot sine varer i Liechtenstein, men ogsaa forskellige steder i EOEF, hovedsagelig Tyskland.

(2) I Faellesskabet saelger Hilti boltepistoler og forbrugsgods gennem helejede datterselskaber i Belgien, Frankrig, Irland, Tyskland, Spanien og Det Forenede Kongerige. I Danmark, Italien, Nederlandene, Graekenland og Portugal foregaar salget gennem uafhaengige distributoerer.

(3) Uden for EOEF distribuerer Hilti paa verdensplan enten gennem helejede datterselskaber (bl.a. i Schweiz, USA, Canada, Australien og Japan) eller gennem uafhaengige distributoerer (bl.a. i Sverige, Norge og Finland), som er organiseret paa samme grundlag som de uafhaengige distributoerer i EOEF.

Eurofix

(4) Eurofix i Arley, ved Coventry, Det Forenede Kongerige (ogsaa kendt som Profix) er en relativ lille virksomhed, som er specialiseret i fremstilling og distribution af en lang raekke forskellige bolte, herunder siden slutningen af 1960'erne bolte til brug i de boltepistoler, som fremstilles af Hilti og andre boltepistolproducenter. Eurofix saelger sit udvalg af bolte, der kan anvendes i Hilti's pistoler, ikke blot gennem egne specialforhandlere, men ogsaa gennem vaerktoejsudlejningsvirksomheder og andre distributoerer.

Bauco

(5) Bauco of Surrey, Det Forenede Kongerige, er en meget lille virksomhed, der er specialiseret i import og distribution af bolte til brug i Hilti-boltepistoler. Bauco har, siden virksomheden blev oprettet i 1984, solgt sit udvalg af bolte, der er kompatible med Hilti-pistolerne, naesten udelukkende til vaerktoejsudlejningsvirksomheder og andre distributoerer. I en kort periode producerede virksomheden patronmagasiner til Hilti-boltepistoler. Den indstillede denne produktion efter sagsanlaeg fra Hilti's side.

b) Produkterne

(6) Foer boltepistolernes tid foregik montage i byggeindustrien efter relativ langsomme og arbejdskraftintensive metoder, som indebar boring og forankring af bolte eller kroge. Dr. Martin Hilti udviklede i 1958 en boltepistol, som hurtigt blev populaer. Boltepistoler fungerer efter samme princip som andre pistoler, dvs. at den eksploderende patron med stor kraft og praecision driver bolten ind i den oenskede position. I en boltepistol er bolten og patronen imidlertid fuldstaendig saerskilte. Oprindeligt blev boltene drevet direkte af den eksploderende patron og blev derfor affyret ved meget stor hastighed. De fleste boltepistoler, herunder Hilti's, fungerer nu paa grundlag af et i sagens natur sikrere, indirekte affyringssystem, hvorved bolten drives af en kolbe, som paa sin side afskydes af den eksploderende patron. Bolten afskydes derved med en meget lavere hastighed, end det er tilfaeldet med boltepistoler med direkte afskydning.

(7) De fleste fabrikanter af boltepistoler producerer et udvalg af pistoler til forskellige former for befaestigelse. Der kan anvendes patroner af forskellige styrke i disse boltepistoler. Desuden er visse boltepistoler udstyret med et effektreguleringssystem. Med SMS kan befaestigelse generelt foretages uden tidskraevende boring og anden forberedelse.

Der skal normalt foretages afproevninger paa basismaterialet for at fastslaa, om der kan foretages en egnet befaestigelse, samt med hvilket forbrugsgods. Da det endvidere ikke altid er muligt at fastslaa, at befaestelsen ikke er tilstraekkelig egnet, og der maa forventes en vis grad af uheldige resultater, boer der altid foretages flere afproevninger, og man boer aldrig forlade sig paa en enkelt test. Det afhaenger af belastningen og byggematerialet, hvor mange befaestigelsesafproevninger der boer foretages.

(8) Forskellige typer forankringer og de forskellige byggematerialer, i hvilke disse forankringer skal foretages, eller paa hvilke der kan foretages yderligere befaestigelser, kraever specielle bolte. Boltene fremstilles specielt til brug i boltepistoler, og normale soem kan ikke anvendes. Boltens styrke og spidsens form er afgoerende for indtraengningen og

den oenskede befaestigelse. Af tekniske grunde kan boltene ikke fremstilles af rustfrit staal, og for at beskytte befaestigelsens holdbarhed og modvirke taering maa boltene derfor galvaniseres.

(9) Boltene fremstilles specielt til bestemte boltepistoler. Eftersom visse boltepistoler har samme konstruktion, vil forskellige maerker bolte kunne anvendes i mere end et boltepistolmaerke.

(10) I tidliger udgaver af boltepistole skulle der isaettes en ny bolt og en ny patron efter hver affyring, hvilket var ret tidkraevende og kunne vaere vanskeligt om vinteren, naar der arbejdedes med handsker. I de senere udgaver af boltepistoler, herunder Hilti's, kan der anvendes et magasin indeholdende flere patroner. De fleste patronmagasiner er af plastmateriale (til tider metal) i form af en strimmel eller en plade, som saedvanligvis indeholder ti messingpatroner. Magasinet lades automatisk ind i boltepistolen efter hver affyring, saaledes at det ikke laengere er noedvendigt at indsaette en ny patron. Disse pistoler er kun halvautomatiske, idet der hver gang skal indsaettes en ny bolt. Patronmagasinerne fremstilles normalt til et bestemt maerke af boltepistoler og kan generelt ikke anvendes i andre. De enkelte messingpatroner er i hoejere grad standard (1).

(11) Boltepistoler anvendes af forskellige fagfolk inden for byggeindustrien. Anskaffelsesomkostningerne er saa store, at boltepistolen vil skulle benyttes meget hyppigt, for at investeringen kan betale sig, hvilket normalt udelukker private selvbyggere. Det voksende antal vaerktoejsudlejningsforretninger, saerlig i Det Forenede Kongerige, har betydet, at saadanne pistoler nu i begraenset omfang er tilgaengelige for privatpersoner.

(12) Hilti's udvalg af boltepistoler, bolte og patronmagasiner er omfattet af en vis patentbeskyttelse.

12.1 Hilti's seneste boltepistol, DX 450, har visse nye egenskaber sammenlignet med tidligere modeller, (f.eks. DX 100 og DX 350), som er patenteret. Hilti's boltepistoler er i samtlige EF-medlemsstater omfattet af en patentbeskyttelse, som ophoerer mellem 1986 og 1996 afhaengig af landet og den patenterede mekanisme.

12.2. Hilti har i EOEF ogsaa opnaaet patent paa visse soem og bolte i samtlige medlemsstater, med undtagelse af Danmark. Disse patenter er allerede udloebet i visse medlemsstater, og alle vil pr. 1988 vaere udloebet. Denne patentbeskyttelse har imidlertid ikke forhindret en raekke fabrikanter i at producere et udvalg af bolte og soem med tilsyneladende samme egenskaber med henblik paa specifik benyttelse i Hilti-boltepistolerne samt andre fabrikanters pistoler. Hilti er aldrig paa grundlag af disse patenter af rettens vej skredet ind heroverfor.

12.3. De individuelle messingpatroner, der blev benyttet, foer patronmagasinerne til halvautomatiske boltepistoler kom frem, var ikke patenterede, og saadanne patroner kunne frit skaffes fra forskellige kilder. Det 10-skuds patronmagasin, som Hilti har udviklet til DX 350, blev patenteret i samtlige medlemsstater. Det benyttes nu i andre modeller, saerlig DX 450. I Graekenland udloeb disse patenter i 1983 og i Tyskland i 1986. I de oevrige medlemsstater udloeber i 1988 og 1989.

Fiocchi, som tidligere leverede til Hilti, er nu en uafhaengig patron- og patronmagasinproducent. Hilti har ad rettens vej grebet ind over for Fiocchis salg af patronmagasiner i Tyskland, (hvor det lykkedes virksomheden inden patenternes udloeb at opnaa et forbud mod salg) og i Italien. Der blev ogsaa truet med sagsanlaeg i Danmark for kraenkelse af patentrettigheder mod en uafhaengig distributoer af patronmagasiner til benyttelse i Hilti's boltepistoler, som ikke var fremstillet af Hilti. Dette bevirkede, at patronmagasinerne blev trukket tilbage fra handelen. I Det Forenede Kongerige blev der anlagt soegsmaal vedroerende patronmagasiner (se naermere nedenfor). I USA er Hilti's patentrettigheder vedroerende patronmagasiner snaevrere defineret, og uafhaengige fabrikanter af patronmagasiner har derfor vaeret i stand til at konstruere og saelge patronmagasiner til Hilti-boltepistoler uden at kraenke Hilti's patentrettigheder. Andre fabrikanter af boltepistoler producerer eller distribuerer patronmagasiner, som kun kan anvendes i deres egne boltepistoler, men ikke i Hilti's, og som tilsyneladede fungerer efter samme principper som Hilti's magasiner.

(1) EFT nr. 13 af 21. 2. 1962, s. 204/62.

(2) EFT nr. 127 af 20. 8. 1963, s. 2268/63.

(3) I denne beslutning forstaas ved »Hilti« hele Hilti-organisationen, dvs. Hilti AG (Liechtenstein) og alle dets helejede eller kontrollerede datterselskaber. Medmindre andet er angivet, omfatter betegnelsen ikke uafhaengige Hilti-distributoerer.

(4) I dette dokument betegnes »skudmontagevaerktoej« som boltepistoler, idet der om fornoedent sondres mellem pistoler med direkte afskydning og pistoler med indirekte afskydning - se ogsaa note 5.

(1) Ved bolte forstaas alle former for bolte, soem og andre indretninger til fastgoerelse, som affyres eller forankres med boltepistoler. Ved patroner forstaas de individuelle messingpatroner, som enten er indsat i et patronmagasin til brug i halvaumatiske boltepistoler, eller som lades enkeltvis i boltepistoler til affyring af et enkelt skud. Ved patronmagasiner forstaas magasiner eller holdere (i Hilti's tilfaelde af plast), i hvilke messingpatronerne indsaettes. Medmindre andet er angivet, forstaas ved patronmagasin et magasin med patroner. Ved forbrugsgods forstaas bolte og patronmagasiner. Ved skudmontagesystemer (i det foelgende benaevnt SMS) forstaas boltepistoler, bolte og patronmagasiner.

(1) Hilti har meddelt, at det har til hensigt at markedsfoere bolte i holdere, som automatisk lades ind i boltepistolen. Dette vil goere boltepistolerne fuldautomatiske. Denne sidste udvikling er imidlertid ikke relevant for naervaerende sag.

I Det Forenede Kongerige ville det oprindelige patent, der blev meddelt i henhold til Patent Act of 1949 normalt vaere udloebet efter 16 aar i juli 1984. Ved Patent Act 1977 blev alle nye og eksisterende patenters gyldighedsperiode forlaenget til 20 aar i oensket om at harmonisere deres gyldighedsperiode med patenter andetsteds i EOEF. Patentet paa patronmagasiner udloeber saaledes i juli 1988. Paa alle patenter, hvis gyldighedsperiode er blevet forlaenget ved denne lov, skal der i den forlaengede gyldighedsperiode gives rettighedslicens. Hvis der ikke foreligger nogen aftale mellem licensgiveren og licenstageren, er det Det Forenede Kongeriges Comptroller of Patents, Designs and Trademarks, der fastsaetter licensvilkaarene. Ud over patentbeskyttelsen haevder Hilti, at moensteret til dets patronmagasiner uden patronerne i Det Forenede Kongerige er beskyttet i henhold til Det Forenede Kongeriges lov om moensterophavsret. Tegningerne til patronmagasinerne, for hvilke Hilti paaberaaber sig ophavsret, og som i foelge Hilti med en tredimensionel gengivelse ville blive kraenket, er de tegninger, der er vedlagt Hilti's patentansoegning.

(13) I foelge de oplysninger, Kommissionen er i besiddelse af, er der intet, der antyder, at andre boltepistolfabrikanters patenter paa patronmagasiner skulle forhindre tredjemand i at fremstille patronmagasiner, der kunne anvendes i disse boltepistoler.

II. MARKEDET

c) Parternes stilling paa markedet

(14) Kommissionens mest komplette skoen over Hilti's markedsandel for boltepistoler i hver af medlemsstaterne fremgaar af nedenstaaende tabel. Der foreligger ingen skoen for Spanien og Portugal, men paa grundlag af det materiale Kommissionen har til raadighed, er der intet, der tyder paa, at markedsstrukturen skulle vaere radikalt foreskellig fra de oevrige medlemsstaters. Hilti's markedsandel i EOEF som helhed anslaas at udgoere omkring ( . . .).

Hilti's anslaaede markedsandele (boltepistoler 1982)

(kilde: Hilti's egne skoen og PASA UK) (1)

Belgien/Luxembourg ( . . . .)

Danmark ( . . . .)

Forbundsrepublikken Tyskland ( . . . .)

Graekenland ( . . . .)

Frankrig ( . . . .)

Irland ( . . . .)

Italien ( . . . .)

Nederlandene ( . . . .)

Det Forende Kongerige ( . . . .)

BEMAERK: Hilti skoenner, at blandt de oevrige konkurrenter har kun Spit ( . . .%) og Impex ( . . .%) betydelige markedsandele paa EF-markedet som helhed. Andre producenter har smaa eller ubetydelige markedsandele. Ifoelge de tal, Kommissionen har til raadighed, er det sandsynligt, at Hilti har overvurderet Spit's markedsandel i EOEF en smule. Under alle omstaendigheder er denne virksomheds salg i hoej grad koncentreret i Frankrig og i mindre grad i Det Forenede Kongerige; i begge lande er virksomhedens markedsandel betydelig mindre end Hilti's.

(15) Der foreligger ikke helt noejagtige skoen over Hilti's andel i salg af patronmagasiner og patroner og bolte opdelt efter medlemsstat. I Det Forenede Kongerige, hvor skoennene stammer fra PASA, udgoer Hilti's andel af salg af bolte mellem ( . . .%) og ( . . .%) og af patronmagasiner omkring ( . . . .). Intet andet selskab, bortset fra Spit, tegner sig for over ( . . .%) af markedet. Kommissionen skoenner paa grundlag af de tal, som den er i besiddelse af, at den anslaaede andel af salg i Det Forenede Kongerige (dvs. hvor Hilti har en stoerre andel af salg, hvad angaar forbrugsgods, end for vaerktoej) kan betragtes som svarende nogenlunde til situationen i de oevrige medlemsstater. Den anslaar derfor, at Hilti's markedsandel for forbrugsgods i EOEF i det mindste svarer til dets markedsandel for vaerktoej. Hilti fremstiller sine egne bolte, hvorimod patroner og patronmagasiner fremstilles af Dynamit Nobel og Nouvelles Cartoucherie de Survilliers for Hilti - se naermere nedenfor. Oprindeligt leverede ogsaa Fiocchi patroner og patronmagasiner til Hilti, men dette forretningsforhold er ophoert. De fleste andre boltepistolfabrikanter fremstiller eller faar specielt fremstillet patronmagasiner og bolte til anvendelse i deres pistoler, medens et mindretal faar leveret en eller flere dele af dette forbrugsgods fra tredjemand. Visse af disse boltepistolfabrikanter fremstiller ogsaa bolte og/eller patronmagasiner, som kan anvendes i andre fabrikanters boltepistoler, herunder Hilti's.

(16) Ud over selve boltepistolfabrikanterne findes der andre producenter, som ikke fremstiller boltepistoler, men som leverer forbrugsgods til boltepistoler (selvstaendige producenter af bolte eller patroner). Der findes flere selvstaendige boltefabrikanter end patronfabrikanter.

(1) PASA UK er handelssammenslutningen i Det Forenede Kongerige for PAFS.

(17) Der findes ud over klagerne, Eurofix og Bauco, flere andre selvstaendige producenter af bolte til boltepistoler i EOEF. Eftersom Hilti's boltepistoler tegner sig for langt den stoerste markedsandel, er disse selvstaendige boltefabrikanter for det meste interesseret i at levere bolte til brug i Hilti's boltepistoler. De uafhaengige fabrikanters salg af bolte tiil Hilti-boltepistoler er imidlertid paa grund af den nedenfor beskrevne handelspraksis blevet begraenset, selv om visse af disse fabrikanter har haft held til at saelge uden for EOEF. Disse selvstaendige fabrikanter, og i saerdeleshed klagerne, paastaar, at Hilti's praksis med koblingssalg af bolte og patronmagasiner (eller foranstaltninger med tilsvarende virkning) i alvorlig grad har begraenset deres indtraengning paa markedet. De haevder, at deres salg, hvis der ikke fandtes en saadan binding, ville vaere stoerre, og at det koster dem dyrt at holde deres produktion paa et kunstigt lavt niveau. Visse af disse selvstaendige boltefabrikanter producerer ogsaa bolte til brug i andre boltepistolmaerker end Hilti's. Man har derfor konkluderet, at Hilti's andel i Faellesskabet af markedet for bolte, der er kompatible med Hilti's boltepistoler, derfor er meget betydeligt, idet den er meget stoerre end virksomhedens markedsandel for bolte i almindelighed.

(18) Der findes kun tre stoerre uafhaengige producenter af patroner til boltepistoler i Faellesskabet - Dynamit Nobel (Tyskland), Nouvelle Cartoucherie de Survilliers (Frankrig) og Fiocchi (Italien). Hilti AG har indgaaet aftaler med Dynamit Nobel og Nouvelle Cartoucherie de Survilliers om udvikling af patroner.

Patronerne saelges af Dynamit Nobel og Nouvelle Cartoucherie de Survilliers direkte til Hilti's distributionsdatterselskaber eller Hilti's officielle enedistributoerer. Ud over disse producenter er Fiocchi, saa vidt Kommissionen ved, den eneste stoerre producent i Faellesskabet af patroner, der er kompatible med Hilti's boltepistoler. Indtil for nylig (1985) producerede Fiocchi i lighed med Dynamit Nobel og Nouvelle Cartoucherie de Survilliers patroner og patronmagasiner til Hilti. Eftersom Fiocchi fornylig ophoerte med at levere patroner til Hilti, er det vanskeligt at anslaa virksomhedens sandsynlige fremtidige salg af patronmagasiner til Hilti-boltepistoler. Det er dog muligt, at et saadant salg vil blive begraenset paa grund af den fortsatte patentbeskyttelse i de fleste medlemsstater (undtagen Tyskland og Graekenland og Det Forenede Kongerige, hvor der findes en rettighedslicens).

(19) Som naevnt ovenfor fremstilles bolte og patronmagasiner specielt med henblik paa anvendelse i visse maerker eller typer af boltepistoler og kan ikke benyttes i alle maerker. Saa vidt Kommissionen ved, har kun Hilti soegt og opnaaet patentbeskyttelse af sine patronmagasiner, og fabrikanter, der fremstiller patronmagasiner, som faktisk kan benyttes i Hilti's boltepistoler, vil saaledes tilsyneladende goere sig skyldig i kraenkelse af Hilti's patentret. Hilti haevder, hvad angaar Det Forenede Kongerige, at hvor patronmagasiner, der er kopieret efter Hilti's moenster for magasiner, ville udgoere en kraenkelse af virksomhedens ophavsret, er det muligt at fremstille patronmagasiner efter et andet moenster, saasom dem, der fremstilles af Fiocchi, uden kraenkelse af denne ophavsret. Bauco haevder imidlertid, at patronmagasiner, som kan fungere baade sikkert og effektivt i en Hilti-boltepistol, i udformning maa ligge saa naer Hilti's patronmagasiner, at der bestaar en alvorlig risiko for en kraenkelse af den ophavsret, som Hilti paaberaaber sig. Desuden anerkender Hilti ikke, at andre magasiner end dem, som er produceret efter virksomhedens eget moenster, kan fungere sikkert og effektivt i dens egne boltepistoler. Man har konkluderet, at Hilti's andel i EF af markedet for patronmagasiner, der er kompatible med Hilti-boltepistoler, derfor er meget betydelig, idet den vaesentligt overstiger virksomhedens andel af markedet for patronmagasiner i almindelighed.

(20) Fordi patenterne paa patronmagasiner i USA er snaevrere formuleret, er det lettere at faa adgang til patronmagasiner fra fabrikanter, der ikke fremstiller boltepistoler, end i EOEF, og uafhaengige fabrikanter af patronmagasiner og bolte tegner sig for en stoerre andel af markedet. Visse bolte, der fremstilles af boltepistolfabrikanter til deres egne pistoler, saelges til brug i andre boltepistolmaerker. Desuden saelger visse af de uafhaengige boltefabrikanter paa det europaeiske marked ogsaa deres varer i USA.

d) Distributionssystemer for boltepistoler og forbrugsgods i Faellesskabet

(21) Hilti's distributionspolitik i Faellesskabet har generelt vaeret at saelge direkte til endelige forbrugere. I Belgien, Tyskland, Frankrig, Spanien, Irland og Det Forenede Kongerige opererer Hilti gennem helejede datterselskaber. I Portugal, Italien, Graekenland, Danmark og Nederlandene har Hilti udpeget lokale enedistributoerer, som er naert forbundet med Hilti paa grundlag af Hilti's internationale aftale. Denne aftale med disse selvstaendige distributoerer omfatter de fleste om ikke alle foelgende kendetegn:

a) distributoeren indroemmes eneret paa salg i det land, hvor han skal operere

b) distributoeren accepterer kun at saelge direkte til endelige forbrugere c) distributoeren har ikke tilladelse til at fremstille, forhandle eller saelge produkter, som konkurrerer direkte med Hilti's produkter

d) Hilti bistaar distributoeren med al noedvendig information og oplaering

e) distributoererne accepterer at foelge den internationale Hilti-koncerns generelle politik i overensstemmelse med Hilti International charter, hvori det omtales, at parterne skal samarbejde naert med hinanden

f) distributoeren kan frit fastsaette sine priser efter konsultation af Hilti og under hensyntagen til den internationale Hilti-koncerns prispolitik.

(22) I visse medlemsstater er Hilti begyndt at saelge til andre forbrugere end endelige forbrugere, saasom vaerktoejsudlejningsvirksomheder og andre distributoerer, som spiller en mindre, men vaesentlig og voksende rolle i distributionen af boltepistoler og forbrugsgods. Der findes ingen officielle distributionsaftaler med disse vaerktoejsudlejningsvirksomheder og andre distributoerer. Saerlig i Det Forenede Kongerige, Danmark og Spanien tegner denne ikke direkte forhandling sig nu for en vaesentlig om end ikke meget stor del af Hilti's salg (1).

(23) Andre boltepistolfabrikanter benytter mange forskellige distributionssystemer. Visse fabrikanter opererer gennem helejede datterselskaber og i mindre grad eneforhandlere i visse medlemsstater paa grundlag af en politik for direkte salg til endelige forbrugere. Andre, ofte mindre, fabrikanter benytter et blandet system for direkte salg til endelige forbrugere og salg via forhandlere eller vaerktoejsudlejningsvirksomheder, som er organiseret paa et uformelt og ikke eksklusivt grundlag. En meget lille del af fabrikanterne opererer hovedsagelig gennem forhandlere eller vaerktoejsudlejningsvirksomheder paa et uformelt og ikke eksklusivt grundlag.

(24) Paa grund af deres virksomheds relativ beskedne stoerrelse saelger de selvstaendige boltefabrikanter, herunder klagerne, som i oejeblikket fremstiller bolte til anvendelse i Hilti-boltepistoler og andre boltepistoler, normalt gennem vaerktoejsudlejningsvirksomheder eller lignende distributoerer/forhandlere. Eurofix har tillige sine egne saelgere, som handler direkte med endelige forbrugere.

III. KLAGE OG TILSAGN

e) Klage

(25) Eurofix indgav den 7. oktober 1982 i medfoer af artikel 3 i forordning nr. 17 en begaering til Kommissionen om at faa fastslaaet, at Hilti overtraadte bestemmelserne i EOEF-Traktatens artikel 86. Eurofix haevdede, at Hilti AG gennem sine datterselskaber i EOEF foerte en handelsstrategi, der sigtede paa at udelukke Eurofix fra markedet for bolte, der var kompatible med Hilti-produkter. Sammenfattet paastaar Eurofix foelgende: at Hilti naegtede at leverer patronmagasiner uden det fornoedne tilbehoer af bolte til selvstaendige forhandlere eller distributoerer af Hilti-produkter, at Eurofix som reaktion herpaa med henblik paa at saelge sine egne bolte til Hilti-boltepistoler selv forsoegte at opnaa leverancer af patronmagasiner, at Hilti foranledigede sin selvstaendige forhandler i Nederlandene til at ophoere med at levere patronmagasiner til Eurofix, som hidtil havde modtaget sine leverancer fra denne kilde, at Eurofix ogsaa efter en direkte anmodning til Hilti fik naegtet levering af patronmagasiner. Eurofix anmodede ogsaa om en rettighedslicens, med hensyn til hvilken vilkaarene derefter blev fastsat af Comptroller of Patents. Hilti gjorde det klart over for klageren, at det ikke fandt, at saadan en patentlicens medfoerte nogen licens paa ophavsret, som Hilti haevder at have i Det Forenede Kongerige.

(26) Bauco indgav en lignende klage til Kommissionen med paastand om, at Hilti havde overtraadt EOEF-Traktatens artikel 86 og anmodede om, at der blev truffet foreloebige foranstaltninger. I forbindelse med en officiel begaering af 26. februar 1985 i henhold til artikel 3 i forordning nr. 17 fremfoerte Bauco foelgende paastande: at dets kunder ikke kunne koebe Hilti-patronmagasiner uden samtidig at koebe bolte, hvilket gjorde det vanskeligt for Bauco at saelge sine egne bolte; at Hilti naegtede at levere patronmagasiner til Bauco, at Bauco's forsoeg paa gennem tredjemand at koebe patronmagasiner fra Hilti's selvstaendige distributoer i Nederlandene blev blokeret, at Hilti nedsatte rabatten til Bauco's kunder paa Hilti-varer, fordi de koebte Bauco-bolte. Hilti naegtede endvidere at indroemme Bauco licens til fremstilling eller import af patronmagasiner. Da Hilti alligevel begyndte at fremstille eller importere saadanne magasiner, anlagde Hilti sag for kraenkelse af ophavsret og patentret. Som foelge heraf indgik Bauco den 4. december 1984 en aftale, hvorefter virksomheden forpligtede sig til ikke at saelge, importere eller fremstille patronmagasiner efter et moenster, som svarer til de tegninger, til hvilke Hilti har ophavsret, eller som indebaerer en kraenkelse af Hilti's patentret. Bauco har ansoegt om en rettighedslicens, men frygter, at en rettighedslicens i henhold til patentlovgivningen paa grund af Hilti's paastaaede ophavsret vil vaere af ringe vaerdi. Vilkaarene for rettighedslicensen er siden blevet fastsat af Comptroller of Patents.

(1) Antallet af kunder, som naas gennem ikke direkte forhandling, er tilsyneladende meget stoerre end omfanget af direkte salg, fordi Hilti normalt handler direkte med store kunder, hvorimod smaa kunder oftere henvender sig til vaerktoejsudlejningsvirksomheder eller distributoerer.

f) Foreloebige forholdsregler og tilsagn fra Hilti

(27) Kommissionen anmodede specielt paa grundlag af Bauco's begaering om foreloebige forholdsregler efter artikel 11 i forordning nr. 17 om oplysninger fra Hilti og foretog endvidere et kontrolbesoeg efter artikel 14 i forordning nr. 17 hos Hilti GB.

(28) Efter gennemgang af de saaledes indhentede oplysninger skoennede Kommissionen, at der var tale om en oplagt sag, hvor Hilti indtog en dominerende stilling paa markedet for saavel boltepistoler som forbrugsgods og bl.a. havde misbrugt denne stilling ved som betingelse for levering af patronmagasiner, at kunden ogsaa skulle koebe bolte. Kommissionen indledte derfor proceduren efter artikel 3, stk. 1, i forordning nr. 17 og fremsendte en skrivelse med klagepunkter til Hilti den 9. august 1985, som skulle foere til en beslutning om foreloebige forholdsregler.

(29) I stedet for at goere sin ret til at forsvare sig gaeldende i forbindelse med disse foreloebige forholdsregler afgav Hilti uden forbehold et tilsagn den 27. august 1985, som Kommissionen godtog, og som skulle gaelde, indtil Kommissionen havde sluttet sin undersoegelse og truffet endelig afgoerelse i sagen (1). Hilti erklaerede, at det, saalaenge dette tilsagn var gaeldende, ikke laengere ville koble salg af patronmagasiner sammen med salg af bolte og ikke ville foretage nogen forskelsbehandling med hensyn til rabatter i forbindelse med ordrer paa patronmagasiner alene eller traeffe andre foranstaltninger med lignende virkning. Efter afgivelsen af tilsagnet fuldendte Kommissionen sine undersoegelser, som har foert til naervaerende beslutning.

IV. HILTI'S HANDELSADFAERD

g) Koblingssalg, hvad angaar patronmagasiner og bolte

(30) Kommissionens undersoegelser afsloerede, at det var Hilti's politik i forbindelse med levering af patronmagasiner til visse endelige forbrugere eller distributoerer (saasom vaerktoejsudlejningsvirksomheder) at stille krav om, at kunderne ogsaa koebte det fornoedne tilbehoer af bolte. I sit svar paa en anmodning om oplysninger i henhold til artikel 11 i forordning nr. 17 benaegtede Hilti i foerste omfang, at der var tale om et saadant koblingssalg. »Hilti GB's saelgere tilbyder kunderne hele Hilti's montagesystem, men der er ingen tvivl om, at hver enkelt artikel i systemet kan koebes saerskilt . . . og der er ingen tvivl om, at der findes uafhaengige markeder for skudmontagevaerktoej, som saelges en enkelt gang til en bestemt endelig forbruger, og for forbrugsgods, saasom patroner, skudsoem og bolte, som udskiftes loebende.« . . . »Koebere af Hilti's vaerktoej kan frit indkoebe bolte og patroner andetsteds« (skrivelse fra Hilti af 23. marts 1983, pkt. 1.2) (2).

(31) Under kontrolundersoegelsen blev imidlertid foelgende kendsgerninger bragt for dagen.

31.1. Baade Eurofix og Bauco anfoerte i deres klager, at deres kunder havde vaeret udsat for vanskeligheder, naar de bestilte patronmagasiner uden bolte fra Hilti. For Eurofix' vedkommende gaar dette forhold helt tilbage til 1981. Bauco's kunder har haft vanskeligheder siden 1984, hvor Bauco begyndte at saelge bolte, der var kompatible med Hilti-udstyr.

31.2. I deres svar paa to skrivelser vedroerende markedssituationen, som i henhold til artikel 11 i forordning nr. 17 blev fremsendt til en dansk og en tysk selvstaendig boltefabrikant, anfoerte disse to fabrikanter begge, at det var Hilti's praksis at koble salg af bolte sammen med salg af patronmagasiner, hvilket gjorde det vanskeligt for den at saelge deres bolte.

31.3. Af den dokumentation, som International Hilti GB stillede til raadighed for Kommissionens inspektoerer, fremgaar det, at en saadan kobling fandt sted i forbindelse med visse kunder. I brevet fra Hilti GB til Hilti AG af 17. maj 1983 vedroerende en Eurofix-kunde hedder det, at »kunden nu har faaet oplyst, at der er udstedt forbud mod salg af patroner alene (det drejer sig om en mundtlig besked, der findes intet skriftligt)«. I det interne notat af 24. juni 1983 til Midland Region Sales Force fra Hilti GB vedroerende en anden Eurofix-kunde, hedder det, at denne kunde ». . . oenskede en stoerre maengde Hilti-patroner. Det lader til, at disse patroner skal bruges i forbindelse med Profix-/Eurofix-bolte, og patronerne maa under ingen omstaendigheder leveres til kunden. Hvis De faar lignende henvendelser, bedes De omgaaende underrette Deres omraadebestyrer herom«.

31.4. Hvis Hilti mener, at patronerne er bestemt til at anvendes sammen med bolte, som Hilti ensidigt betragter som usikre, afvises ordrerne generelt. Hilti mener tydeligvis, at det kan vaere farligt at benytte Bauco- eller Eurofix-bolte i Hilti-boltepistoler (1).

(32) I sit svar paa Kommissionens klagepunkter indroemmede Hilti, at der i enkelte tilfaelde forelaa naegtelse af levering af patronmagasiner uden bolte. Efter Hilti's tilsagn har begge klagerne oplyst, at de nu har lettere ved at saelge deres bolte, eftersom Hilti generelt leverer patronmagasiner uden at stille krav om koeb af det fornoedne tilbehoer af bolte.

h) Forskelsbehandling med hensyn til ordrer paa patroner alene

(33) I tilfaelde, hvor Hilti ikke foretog den ovenfor beskrevne kobling, forsoegte det at blokere salget af konkurrenters bolte gennem en nedsaettelse af rabatterne paa ordrer paa patroner uden bolte. Denne nedsaettelse af rabatterne var ikke i hovedsagen baseret paa noget objektivt kriterium, saasom maengde, men i det vaesentlige paa den omstaendighed, at kunden koebte konkurrenters bolte.

(34) Omstaendighederne i denne sag er:

34.1. I sin klage paastod Bauco, at Hilti nedsatte sin normale rabat til Bauco's kunder, fordi disse koebte Bauco-bolte.

34.2. Det fremgaar af det dokumentationsmateriale fra International Hilti GB, som Kommissionens inspektoerer fik stillet til raadighed, at denne fremgangsmaade med nedsaettelse af rabatterne blev benyttet i et forsoeg paa at blokere konkurrenternes salg af bolte. I brevet fra Hilti GB til Hilti AG af 17. maj 1983, hvor tilfaeldet med en Eurofix-kunde omtales, hedder det: »Rabatten paa DX-patroner skal reduceres betydeligt og kun gives, naar der sammen med patronerne koebes et tilsvarende antal bolte.« Dette skete efter naevnte kundes brev til Hilti GB af 9. maj 1983, hvori han udbeder sig sin saedvanlige rabat paa en stoerre ordre paa patroner. I de interne instrukser fra Hilti GB til samtlige omraadebestyrere af 6. februar 1981 hedder det foelgende: »De skal soerge for, at kunder, som koeber bolte fra Profix til brug i Hilti-vaerktoej, efter et passende varsel fra Dem ikke laengere faar vaerktoejsservice paa stedet, mulighed for oplaering, teknisk raadgivning og rabat paa patroner. Det skal goeres brugerne begribeligt, at en saadan Hilti-service ikke ydes til koebere af Profix-bolte.«

Et yderligere eksempel er brevet fra Hilti GB af 23. maj 1985 til en af Bauco's kunder, hvori det blev oplyst, at Hilti agtede at nedsaette sin rabat. Af interne Hilti-dokumenter fremgaar det, at Hilti havde indset, at det ville vaere vanskeligt at naegte at levere til gamle eller regelmaessige kunder, men at en nedsaettelse af rabatterne ville faa samme virkning. Rabatten til Firth Industrial Services (en af Bauco's stoerre kunder) blev ogsaa reduceret betydeligt, som det var tilfaeldet med Sandell Perkins. Disse tilfaelde behandles i det foelgende.

34.3. Bauco haevdede, at forskelsbehandling i forbindelse med ordrer paa patroner alene tog form af, at en af dets kunder af Hilti blev oplyst om, at ordrer paa over 5 000 patroner uden bolte skulle godkendes af den regionale driftsbestyrer.

34.4. Hilti benaegtede i betragtning af de fakta, som den anden klager fremlagde, men inden kontrolundersoegelsen hos Hilti GB, ikke denne praksis. I sin skrivelse af 4. juni 1985 til Kommissionen meddeler Hilti foelgende: »Hilti forsoeger i sine markedsfoeringsbestraebelser at paavirke kunderne og overbevise dem om, at de kun boer benytte Hilti-artiker i Hilti's skudmontagesystemer. Det er paa samme baggrund, at det forsoeger at paavirke vaerktoejsudlejningsvirksomheder og overbevise dem om, at de skal koebe de fornoedne bolte fra Hilti, naar de bestiller patroner. I denne forbindelse indroemmer Hilti rabatter til vaerktoejsudlejningsvirksomheder, som baade indkoeber patroner og bolte.« Det hedder endvidere i brevet, hvad angaar ordrer paa over 5 000 patroner: »I saadanne tilfaelde kan og vil det hyppigt ske, at den ansvarlige driftsbestyrer forsoeger at overbevise kunden om, at han skal koebe de relevante andre former for forbrugsgods fra Hilti, og han tilbyder eventuelt ogsaa en rabat.« Indholdet af Hilti's skrivelse til Kommissionen af 3. oktober 1985, som blev afsendt efter, at Hilti havde afgivet sit tilsagn, bekraefter igen dette synspunkt: »Det er ikke usandsynligt, at en af de grunde, som Hilti har givet vaerktoejsudlejningsvirksomhederne for ikke laengere at indroemme praeferencebehandlinger (2), var, at de leverede bolte til benyttelse i Hilti's DX-systemer, som Hilti ikke betragtede som tilstraekkelig paalidelige i sikkerhedsmaessig henseende i forhold til sine skudmontagesystemer.«

34.5. Hilti indroemmer i sit svar paa Kommissionens klagepunkter, at det foerte en generel politik med saerrabatter i forbindelse med koeb af patronmagasiner plus bolte og/eller naegtelse af normale rabatter i forbindelse med ordrer paa patronmagasiner alene.

i) Vanskeliggoerelse eller hindring af eksport

(35) Hilti lagde pres paa sine selvstaendige distributoerer, saerlig i Nederlandene, for at faa dem til ikke at imoedekomme visse eksportordrer, saerlig til Det Forenede Kongerige. Hilti Netherlands har som foelge heraf kun vaeret rede til at opfylde ordrer til eksport uden for EOEF. En stoerre eksportordre, herunder ogsaa ordrer fra Det Forenede Kongerige, ville normalt vaere af oekonomisk betydning for Hilti Netherlands, og det er derfor klart, at en saadan modvilje mod at imoedekomme en ordre skyldtes pres og overtalelse fra Hilti's side som beskrevet ovenfor.

(36) Omstaendighederne i denne sag er:

36.1. Begge klagere har vaeret udsat for vanskeligheder. I 1981 koebte Eurofix gennem tredjemand patroner fra Hilti Netherlands til ca. halvdelen af den paa det tidspunkt gaeldende listepris i Det Forenede Kongerige. Eurofix' efterfoelgende forsoeg paa at indhente forsyninger blev afvist, da Hilti GB ifoelge klagerens paastand blev klar over, at der fandtes en saadan forsyningskilde for patroner paa det britiske marked. Bauco haevder endvidere i sin klage, at det forsoegte af skaffe sig patroner fra Hilti Netherlands via tredjemand, fordi priserne var betydeligt lavere. Hilti Netherlands' svar paa denne ordre var, at Hilti AG havde givet instruks om, at der ikke maatte leveres patroner uden bolte. I forbindelse med en yderligere henvendelse i januar 1985 accepterede Hilti Netherlands at levere patroner paa betingelse af, at de blev eksporteret til lande uden for EOEF.

36.2. Det fremgaar af Hilti-dokumenter, som blev fremsendt som svar paa en anmodning i henhold til artikel 11 i forordning nr. 17, at Hilti Netherlands blev overtalt til ikke at levere til Eurofix, hvilket bekraefter ovennaevnte udlaegning af begivenhederne. I sin skrivelse til Kommissionen af 23. marts 1983 oplyser Hilti, at den foerste ordre fra Eurofix i 1981 blev opfyldt, fordi den var bestemt til eksport, og der blev givet rabat, fordi Hilti ikke ville faa udgifter til oplaering. I sin skrivelse af 21. januar 1985 til Kommissionen (foer den anden klage indgik), fremsendte Hilti yderligere enkeltheder til Kommissionen om denne side af sagen. Det fremgaar, at Hilti GB, da det havde opdaget, hvem der leverede patroner til Eurofix, kontaktede Hilti AG, som sendte en rundskrivelse til alle sine datterselskaber og selvstaendige distributoerer med paabud om ikke at levere til Profix (Eurofix), som ikke havde andre forsyningskilder for patroner (se Hilti's rundskrivelse af 14. december 1981). Ogsaa i en tidligere rundskrivelse fra Hilti af 24. november 1981 blev der advaret mod at levere patroner til Profix (Eurofix). Der blev ydermere advaret mod at levere patronmagasiner til en raekke navngivne selvstaendige distributoerer af Hilti-vaerktoej i Det Forenede Kongerige, som paa davaerende tidspunkt indhentede deres leverancer hos Hilti GB og som var mistaenkt for at levere til Profix. Hilti AG sendte den 17. juni 1982 endnu en skrivelse til Hilti Netherlands med et standardsvar, som dette firma skulle give, naar det afviste at opfylde en ordre fra Profix (Eurofix) ud fra paastaaede sikkerhedsbetragtninger.

(37) Efter afgivelsen af tilsagnet har begge klagere vaeret i stand til enten direkte eller indirekte at indhente forsyninger af Hilti-patroner fra Hilti Netherlands.

j) Naegtelse af levering til Eurofix, Bauco eller andre konkurrenter

(38) Det er Hilti's faste praksis ikke at levere patroner til selvstaendige producenter af bolte eller til andre fabrikanter af boltepistoler. Hilti har konsekvent afvist Eurofix' og Bauco's henvendelser om leverancer.

k) Forsinkelse eller blokering af meddelelse af licensrettigheder

(39) Klagerne forsoegte med henblik paa at saelge deres bolte trods de ovenfor beskrevne vanskeligheder at skaffe sig uafhaengig forsyning med patronmagasiner, som hverken fremstilles af eller for Hilti. Hertil kraevedes der en patentlicens. Hilti var imidlertid ikke rede til at meddele nogen licens. Selv om der siden 1984 i Det Forenede Kongerige har kunnet opnaas rettighedslicenser, forsoegte Hilti at fastsaette licensafgiften til et saa hoejt beloeb, at det faktisk svarede til en naegtelse. Hilti oplyste de aspirerende licenstagere om, at en patentlicens ikke ville give dem nogen rettigheder under den ophavsret, det gjorde gaeldende for saadanne patronmagasiner.

(1) EF Bull. 9-1985, punkt 2.1.42.

(2) Dette dementi blev gentaget i Hilti's skrivelse af 4. juni 1985 til Komissionen foer kontrolundersoegelsen hos Hilti GB: »Hilti stiller ikke i forbindelse med salg af patroner til endelige forbrugere eller vaerktoejsudlejningsvirksomheder nogen betingelse om, at disse ogsaa skal koebe Hilti's bolte«, skoent denne bemaerkning maa betragtes som at vaere en nuanceret sandhed - se nr. 34.4.

(1) Hilti's paastande med hensyn til sikkerhed og egnethed, hvad angaar andre bolte end Hilti's, behandles ogsaa i det foelgende.

(2) Dvs. rabat for normale maengder.

(40) De faktiske omstaendigheder i denne sag er som foelger:

40.1. Hilti anfoerer i sin skrivelse af 20. november 1984 til Eurofix, at det var dets faste praksis ikke at indroemme patentlicenser, men foreslog samtidig, eftersom Eurofix var i stand til at opnaa en rettighedslicens, en licensafgift paa 28 %. Hilti anfoerte endvidere, at en saadan licens ikke gav nogen rettigheder under den ophavsret, som Hilti paaberaabte sig.

40.2. Bauco's ansoegning om en rettighedslicens (med en foreslaaet afgift paa 2 %) blev moedt noejagtig samme reaktion - se Hilti's skrivelse af 18. maj 1984 og 20. august 1984, hvori der foreslaas en afgift paa 28 % og samtidig advares mod kraenkelse af den ophavsret, som Hilti paaberaaber sig. Bauco begyndte at fremstille patroner, foer det havde opnaaet rettighedslicens, og Hilti indledte en retssag med henblik paa at opnaa en mellemafgoerelse, der gik ud paa nedlaeggelse af et forbud paa grundlag af kraenkelse af dets ophavs- og patentrettigheder. Retten (High Court) afsagde kendelse med forbud for Bauco mod at forhandle patronmagasiner, som indebar en kraenkelse af Hilti's patent og angivelige ophavsret.

40.3. Det fremgaar klart af Hilti's interne skrivelse af 25. juli 1984, som blev udleveret til Kommissionens inspektoerer, at Hilti var klar over, at det var noedt til at indroemme en rettighedslicens, men »samtidig kraevede en saa hoej licensafgift, at det antog, at Bauco ikke ville acceptere tilbuddet« (1).

40.4. Da Hilti paa et senere stadium i proceduren ikke bestred det af Eurofix paastaaede tal, fastsatte Comptroller of Patents licensafgiften til det af Eurofix oenskede niveau, nemlig tre pence pr. patronmagasin (dvs. ca. 5 % af Hilti's listepris). Hilti's oprindelige forslag var saaledes ca. 600 % hoejere end det beloeb, som i sidste ende blev bestemt. Sagen verserer stadig, efter at Hilti har appelleret den i forbindelse med anliggender, der ikke er forbundet med licensafgiften.

1) Naegtelse af levering af patroner, som maatte vaere bestemt til videresalg

(41) I tilfaelde, hvor Hilti antog, at ordrer paa patronmagasiner eventuelt var bestemt til videresalg til uafhaengige boltefabrikanter, naegtede det at levere, selv til gamle kunder. Hilti har indroemmet denne praksis.

m) Forskelsbehandling med hensyn til rabat i Det Forenede Kongerige

(42) Ud over den ovenfor beskrevne praksis med lavere rabatter paa ordre paa patroner alene indledte Hilti en politik for klassificering af vaerktoejsudlejningsvirksomheder og videreforhandlere som privilegerede eller ikke-privilegerede. Ifoelge denne praksis modtager foerstnaevnte en stoerre rabat end sidstnaevnte, selv for ordrer paa samme maengder. Ud over visse kvalitative kriterier, saasom villighed til at foretage oplaering, fandtes der foelgende betingelser for privilegerede vaerktoejsudlejningsvirksomheder og videreforhandlere:

- central beliggenhed

- villighed til at indgaa et arrangement med Hilti og til at foere en politik for vedvarende direkte salg, og

- loyalitet over for maerke og produktserie.

(43) I sin skrivelse af 23. januar 1986 til Kommissionen gav Hilti en redegoerelse for denne praksis og oplyste, at det ensidigt havde besluttet at foere denne politik uden at konsultere vaerktoejsudlejningsvirksomhederne eller videreforhandlerne. Hilti har aldrig offentligt eller over for sine kunder erklaeret, at det opererer med dette system eller redegjort for, hvilke kriterier der skulle vaere opfyldt for at faa status som privilegeret kunde. Rabatten til de ikke-privilegerede vaerktoejsudlejningsvirksomheder blev maerkbart nedsat uden nogen forklaring eller nogen oplysning om udvaelgelseskriterierne (2). Da »loyalitet over for maerke og produktserie« endvidere er et kriterium for udvaelgelse, vil benyttelsen af uafhaengige fabrikanters forbrugsgods til SMS i visse tilfaelde sandsynligvis kunne foere til status som ikke-privilegeret kunde med den deraf foelgende vaesentlige nedsaettelse af rabatten (3).

n) Naegtelse af at indfri garantiforpligtelser

(44) Det er Hilti's faste praksis at naegte at indfri garantiforpligtelser i forbindelse med dets vaerktoej, naar der anvendes andre bolte end Hilti's. Hilti har indroemmet dette forhold.

o) Selektiv eller diskriminerende praksis rettet mod saavel konkurrenters som konkurrenters kunders forretningsaktiviteter.

(45) Hilti har en fast politik med diskriminerende praksis (normalt i form af selektive prisnedsaettelser eller andre fordelagtige vilkaar) over for saavel konkurrenters som konkurrenters kunders forretningsaktiviteter. Denne politik er ikke blot rettet mod fabrikanter af forbrugsgods til Hilti-boltepistoler, men ogsaa mod andre fabrikanter af boltepistoler.

(46) De faktiske omstaendigheder i denne sag er:

46.1. Det interne Hilti-dokument af 5. marts 1984, som blev udleveret til Kommissionens inspektoerer, indeholder en liste over visse brugere af boltepistoler af andet fabrikat end Hilti, saerlig Spit og Impex. Det indeholder et sammendrag af den strategi, der skal foelges til at faa kunden til at gaa over til Hilti, og indebaerer saerlige bytte- og rabathandler og endog gratis vaerktoej. Der sigtes desuden paa visse brugere af Profix-bolte, til hvem der tilbydes ekstra rabatter for at tilskynde dem til at gaa over til Hilti.

46.2. En raekke andre interne notater af 5. marts 1984, 23. september 1983, 20. september 1983, 21. januar 1982 og 5. november 1981 bekraefter, at den selektive eller diskriminerende praksis over for konkurrenter og deres kunder ikke kun blev bragt i anvendelse i isolerede tilfaelde. I hvert enkelt tilfaelde er der tale om specifikke kunder hos konkurrenter, og der tilbydes en saerlig, diskriminerende handel med henblik paa at faa disse kunder til at gaa over til Hilti.

46.3. Tilfaeldet med Firth fortjener saerlig omtale, da det viser, hvilken omhyggeligt planlagt strategi Hilti foerte over for en af Bauco's stoerste kunder. Firth, der er en vaerktoejsudlejningsvirksomhed, var storkunde hos Hilti i mange aar, og opnaaede paa grund af sine masseindkoeb store rabatter hos Hilti (25 % paa SMS). Forretningen var i konstant vaekst. Firth begyndte at koebe bolte af andet fabrikat end Hilti's, hvilket Hilti bemaerkede, fordi Firth bestilte patroner uden bolte. Hovedsagelig som foelge af Firth's beslutning om at bruge bolte af andet fabrikat end Hilti's og at udvide sine forretningsaktiviteter til at omfatte kunder, som Hilti tidligere leverede direkte til, blev Firth's rabat reduceret til 10 % paa alle Hilti-artikler.

Hilti foretog denne nedskaering ensidigt uden forklaring. Da Firth, som Hilti havde forventet, anmodede om den normale rabat og naegtede at betale fakturaerne med den lave rabat, blev Firth's konto lukket. Samtidig kontaktede Hilti Firth's kunder, som fik tilbudt »forbrugsgods til konkurrencedygtige priser« eller saerlige pakketilbud, der gik langt ud over Hilti's normale rabatordninger, for at traekke disse kunder bort fra Firth. Hilti blev som foelge heraf i stand til at oege salget i Firth's omraade paa Firth's bekostning,hvilket ikke blot bevirkede, at Firth's salg blev reduceret men ogsaa Bauco's salg til Firth. Denne udlaegning af begivenhederne bekraeftes ved Hilti's interne notat af 15. november 1984, 7. december 1984, 4. marts 1985 og 10. maj 1985. Firth har tillige indsendt en raekke skoen til Kommissionen over sit forretningstab som foelge af Hilti's politik.

46.4. Firth fortsatte selv efter Hilti's tilsagn med at modtage en staerkt diskriminerende behandling fra Hilti's side. En ordre paa 20 000 patroner blev afvist, og man tilboed kun 5 000. Det skal bemaerkes i denne sammenhaeng, at denne maengde paa 5 000 blev anvendt af Hilti forud for tilsagnet som en maalestok for kontrol med, om der blev benyttet bolte af andet fabrikat end Hilti's. Hilti anfoerer, at dette er et sammenfald af omstaendigheder, og at Firth i realiteten var begraenset til sit normale driftsbehov. Det var foerst efter et indgreb fra Kommissionens tjenestegrene med hensyn til overholdelsen af tilsagnet i almindelighed, at Hilti uden forbehold accepterede at refundere Firth alle udestaaende og omtvistede rabatter og at efterkomme ordren paa 20 000 patroner. Denne udlaegning af begivenhederne bekraeftes ved Hilti's skrivelse af 16. september 1985 til Kommissionen, Kommissionens skrivelse af 26. september og 4. oktober 1985 til Hilti og Hilti's skrivelse af 14. oktober 1985 til Firth.

(47) Sandell Perkins, en anden vaerktoejsudlejningsvirksomhed og en af Bauco's stoerste kunder, var ogsaa udsat for nogle af de samme vanskeligheder som Firth. Dens rabatter blev nedsat ensidigt af Hilti paa grund af koeb af Bauco-bolte, og ikke paa grund af et fald i de indkoebte maengder (1). Dette var et eksempel paa Hilti's praksis over for ikke-privilegerede vaerktoejsudlejningsvirksomheder. Efter droeftelser mellem Hilti og Kommissionens tjenestegrene vedroerende overholdelsen af tilsagnet i almindelighed genindfoerte Hilti paa eget initiativ Sandell Perkins' tidligere storrabat - se skrivelse fra Hilti af 17. december 1985.

p) Anden adfaerd efter afgivelsen af tilsagnet

(48) I tilfaeldet med Firth, som beskrevet ovenfor, omtales det, hvorledes Hilti efter afgivelsen af tilsagnet forsoegte at begraense antallet af patroner, der blev bestilt uden bolte, til en maengde, der var paa linje med tidligere behov. Det er ikke usandsynligt, at virksomheder, som var kunder hos Bauco eller Eurofix, tidligere havde et lavt behov paa grund af Hilti's praksis med koblingssalg eller nedsatte rabatter. Et eksempel paa Hilti's praksis efter afgivelsen af tilsagnet var dels forsoeg paa at begraense leverancerne til Flag Hire til 2 000 patroner om maaneden, selv om firmaet havde bestilt 25 000. Efter droeftelser mellem Hilti og Kommissionens tjenestegrene vedroerende overholdelsen af tilsagnet i almindelighed, blev denne politik aendret (se Hilti's skrivelse til Kommissionen af 17. januar 1986).

(49) Hilti synes nu i almindelighed at levere patronmagasiner uden bolte. Hilti fortsaetter imidlertid tilsyneladende i visse tilfaelde med at give mindre maengderabatter paa ordrer paa patroner alene. Denne praksis kan virke afskraekkende paa saadanne ordrer. Hilti's skrivelse til Kommissionen af 17. januar 1986 vedroerer en kunde, som kun fik tilbudt en rabat paa 10 % i stedet for den normale maengderabat paa 25 % paa en ordre paa 25 000 patroner. Hilti foerer tilsyneladende stadigvaek sin hemmelige og ensidige politik med forskellige rabatter til privilegerede og ikke-privilegerede vaerktoejsudlejningsvirksomheder, i hvilken et af kriterierne er loyalitet over for maerket i almindelighed og indkoeb af Hilti-forbrugsgods i saerdeleshed.

V. OEKONOMISKE FOELGER AF HILTI'S ADFAERD

(50) Hilti er langt den stoerste producent og leverandoer af forbrugsgods paa Faellesmarkedet. Det har ligeledes vaeret i stand til at begraense markedsindtraengningen for uafhaengige fabrikanter af bolte og patronmagasiner, som oensker at saelge forbrugsgods til brug i Hilti-boltepistoler, i en saadan grad, at disse uafhaengige fabrikanter kun leverer en relativ lille andel af det forbrugsgods, der benyttes i Hilti-boltepistoler.

(51) Hilti har vaeret i stand til at anvende meget forskellige priser paa markedet i de forskellige medlemsstater. Selv paa grundlag af de tal, Hilti har stillet til raadighed (og som ifoelge Kommissionen udgoer en undervurdering af forskellene og udelukker visse medlemsstater), er prisforskellene mellem de medlemsstater, hvor Hilti selv distribuerer, paa saa meget som op til ( . . . ) % for pistoler, ( . . . ) % for patronmagasiner og ( . . . ) % for bolte. Hvis man ser paa de medlemsstater, hvor Hilti opererer gennem selvstaendige distrubutoerer, kan forskellene vaere saa meget som ( . . . ) % for pistoler, ( . . . ) % for patronmagasiner og ( . . . ) %for bolte. Hilti er tillige i stand til at haeve prisen betydeligt paa sine forskellige produkter. I de medlemsstater, hvor Hilti selv forestaar distributionen, kan prisforhoejelsen vaere saa meget som ( . . . ) % for pistoler, ( . . . ) % for patronmagasiner og ( . . . ) % for bolte. Hvis man tager hensyn til de forskellige overdragelsespriser mellem Hilti AG og dets datterselskaber, er prisforhoejelserne endnu stoerre. Disse prisforhoejelser boer ses paa baggrund af, at distributionsomkostningerne for Hilti's datterselskaber udgoer ca. ( . . . ) % indtjeningen, minus udgifter til indkoeb.

VI. BEVIS OG BEGRUNDELSE

(52) Kommissionen har indhentet en lang raekke beviser til at fastslaa den ovenfor beskrevne handelsadfaerd, ikke blot fra de to klagere, som har foelt virkningerne af denne praksis paa markedet og hos deres kunder, som ogsaa har vaeret genstand for Hilti's politik, men ogsaa fra Hilti's skrivelser og interne notater. Dette har vaeret muligt til trods for Hilti's politik i almindelighed med ikke at underrette kunder skriftligt om sin praksis eller grundene hertil (f.eks. det interne Hilti-notat af 4. marts 1985). Det er korrekt, at de fleste former for praksis paa dette omraade er blevet indroemmet enten som foelge af klagerne eller Kommissionens undersoegelser og fremsaettelse af klagepunkter. Men Hilti fastholder i denne forbindelse, at de var begrundet i sikkerhedshensyn, kravet om sikring af passende oplaering og behovet for at udelukke forbrugsgods af ringere kvalitet. Disse argumenter behandles i den retlige vurdering.

B. RETLIG VURDERING

a) Artikel 86

(53) Ifoelge EOEF-Traktatens artikel 86 er en eller flere virksomheders misbrug af en dominerende stilling paa Faellesmarkedet eller en vaesentlig del heraf uforenelig med Faellesmarkedet og forbudt i den udstraekning, samhandelen mellem medlemsstaterne herved kan paavirkes.

b) Virksomhederne

(54) Denne beslutning er rettet til Hilti AG (Liechtenstein), som direkte eller indirekte kontrollerer Hilti-koncernes datterselskabers aktiviteter. Selv om det var Hilti's datterselskaber, der stod bag visse af de ovenfor beskrevne former for handelspraksis, saerlig Hilti GB (mod hvem den oprindelige klage var rettet), fremgaar det helt tydeligt af det foreliggende bevismateriale, at denne generelle handelspolitik, om end ikke i alle enkelte konkrete tilfaelde, blev foert under Hilti AG's ledelse eller med dettes vidende (1). Forsoeget paa at hindre uafhaengige boltefabrikanter i at levere bolte til brug i Hilti-pistoler var Hilti AG's strategi. Hilti AG er derfor ansvarlig for alle skridt, som dets datterselskaber tager som led i koncernens politik samt for dets eget rolle i de anliggender, der er genstand for klage. Hilti AG og dets datterselskaber maa derfor betragtes som en enkelt virksomhed efter artikel 86.

(1) Under behandlingen hos Comptroller of Patents kraevede Hilti oprindeligt en licensafgift paa 18 pence pr. patronmagasin, hvilket svarede til en afgift paa 30 % af Hilti's listepris (36 % af prisen med en rabat paa 20 %). Under den senere procedure har Hilti ikke bestridt det af Eurofix paastaaede tal.

(2) Ordningen omfatter andre varer ud over SMS. For SMS' vedkommende opnaar privilegerede forhandlere en rabat paa 15 % til 20 %. Ikke-privilegerede forhandlere opnaar en rabat paa 0 % til 10 %.

(3) Se Hilti's interne notat af 20. september 1983.

(1) Sandell Perkins var angivet som en Bauco-kunde i interne Hilti-dokumenter - notat af 14. maj 1985.

(1) Se f.eks. skrivelse fra Hilti AG til Hilti GB af 15. juni 1983.

c) Det relevante marked

Kommissionens synspunkt

(55) Patronmagasiner i saerdeleshed og bolte i mindre grad til de fleste maerker af boltepistoler skal vaere specifikt tilpasset et saerlig boltepistolmaerke for at kunne fungere korrekt. Brugere af Hilti-boltepistoler har derfor brug for saavel patronmagasiner som bolte, der specielt er fremstillet til disse pistoler. De relevante markeder i dette tilfaelde er saaledes saerskilte markeder for Hilti-kompatible patronmagasiner og Hilti-kompatible bolte. Der er tale om saerskilte markeder, fordi boltene og patronmagasinerne set fra tilbudssiden, fremstilles paa grundlag af helt forskellige teknologier og ofte af forskellige firmaer. Set fra efterspoergselssiden er det korrekt, at en bruger har brug for lige mange bolte og patroner, men de indkoebes ikke noedvendigvis sammen i samme maengder. Dette kan tildels forklares derved, at der er mange flere forskellige typer bolte end patronmagasiner, og at boltene til tider fastgoeres manuelt og ikke med en boltepistol. Det skal dog bemaerkes, at for producenter, som allerede fremstiller bolte og patronmagasiner til et boltepistolmaerke, er hindringerne for adgang til produktion af saadanne varer for andre boltepistolmaerker relativt faa, hvor der ikke findes kunstige eller institutionelle barrierer. Boltepistoler udgoer tillige et saerskilt relevant marked, der maa tages i betragtning i naervaerende sag.

(56) Mens Hilti saaledes er en potentiel konkurrent paa de saerskilte relevante markeder for patronmagasiner og bolte i almindelighed, er det en direkte konkurrent paa markedet for patronmagasiner og bolte til brug i dets egne pistoler. Hilti har patentbeskyttelse af sine patronmagasiner i hele Faellesskabet (undtagen i Graekenland og Tyskland, hvor patenterne udloeb i 1986, og i Det Forenede Kongerige, hvor patenterne er genstand for en rettighedslicens). Hilti paaberaaber sig endvidere ophavsretsbeskyttelse af sine patronmagasiner i Det Forenede Kongerige. Dette har forhindret uafhaengige producenter af patronmagasiner i at fremstille eller saelge saadanne magasiner. Hvad angaar bolte, findes der imidlertid ingen saadanne institutionelle barrierer; hvis Hilti ikke soegte at koble salg af bolte sammen med salget af patenterede patronmagasiner eller traeffe foranstaltninger med samme virkning, ville der ikke vaere vaesentlige barrierer for andre boltefabrikanters adgang til markedet for Hilti-kompatible bolte.

Det relevante geografiske marked for boltepistoler og Hilti-kompatibelt forbrugsgods er hele Faellesmarkedet. Naar der ikke foreligger kunstige barrier, kan disse produkter transporteres til et hvilket som helst sted i Faellesmarkedet uden usaedvanligt hoeje transportomkostninger.

Hilti's synspunkt

(57) Kommissionen kan ikke acceptere Hilti's synspunkt, at boltepistoler, patronmagasiner og bolte maa betragtes som udgoerende et integreret system, nemlig et skudmontagesystem. Den omstaendighed alene, at der findes uafhaengige fabrikanter af bolte og patronmagasiner, som ikke fremstiller boltepistoler, viser, at der bestaar forskellige udbudsbetingelser for disse artikler. Desuden er visse fabrikanter af boltepistoler henvist til leveringer fra uafhaengige producenter af bolte og patronmagasiner, i det mindste for saa vidt angaar en del af deres forbrugsgods. Hilti selv er afhaengig af Dynamit Nobel og Cartoucherie de Survilliers (og tidligere Fiocchi), som hver isaer leverer patronmagasiner direkte til dets datterselskaber og distributoerer. Visse uafhaengige boltefabrikanter leverer ogsaa bolte til fabrikanter af boltepistoler. Endelig skal det, hvad angaar efterspoergslen, noteres, at koeb af en boltepistol maa betragtes som en kapitalinvestering, som under normale omstaendigheder benyttes og afskrives over en laengere periode. Patronmagasiner og bolte udgoer loebende udgifter for brugerne og indkoebes paa linje med andre loebende fornoedenheder. Boltepistoler og forbrugsgods indkoebes ikke sammen; der ligger her forskellige overvejelser til grund. Disse faktorer blev understreget i Hilti's skrivelse til Kommissionen af 23. marts 1983, hvori man skoennede, at bolte, patronmagasiner og boltepistoler udgjorde saerskilte markeder. Det kan derfor konkluderes, at der for boltepistoler, patronmagasiner og bolte, selvom de er indbyrdes forbundet, foreligger forskellige udbuds- og efterspoergselsbetingelser, og at der er tale om saerskilte produktmarkeder.

(58) Paa samme maade som Kommissionen ikke kan acceptere, at skudmontagesystemer (SMS) maa betragtes som et enkelt marked, kan den ikke godtage Hilti's synspunkt, at disse systemer udgoer en del af et relevant marked for fastgoerelsessystemer i almindelighed for byggeindustrien. Det er muligvis korrekt, at der for hver type fastgoerelse, som kan udfoeres med boltepistoler, findes mindst et andet teknisk acceptabelt alternativ. Fastgoerelse kan foretages med haandbor eller boremaskine og i visse andre tilfaelde ved punktsvejsning, med Parkerskruer, nitter eller bolte og moetrikker. Ingen af disse fastgoerelsesmetoder udgoer en del af det samme relevante marked som boltepistoler af de grunde, der redegoeres for i det foelgende.

(59) Set i forhold til udbudet, fremstilles de forskellige typer fastgoerelsesudstyr generelt paa grundlag af fuldstaendige forskellige teknologier og forskellige udbudsbetingelser og generelt af forskellige firmaer (f.eks. boltepistoler og punktsvejsningsudstyr).

(60) Hvad angaar efterspoergselssiden, skoenner Kommissionen, at for at SMS og andre fastgoerelsesmetoder skal kunne betragtes som udgoerende en del af samme relevante marked, vil i det mindste smaa, men vaesentlige stigninger (fald) i prisen paa enten en boltepistol, en bolt eller en patron skulle kunne forvolde et maerkbart skift i efterspoergslen til (fra) den alternative fastgoerelsesmetode. Det vil med andre ord sige, at smaa omkostningsforskelle alene er afgoerende for, om kunden vaelger den ene eller den anden fastgoerelsesmetode. Kun under saadanne omstaendigheder vil det vaere umuligt for et firma med en stor andel af salget af en fastgoerelsesmetode at udoeve nogen vaesentlig oekonomisk magt og handle uafhaengigt af kunder og konkurrenter. Hvis disse betingelser var opfyldte, ville en saadan uafhaengig optraeden eller udoevelse af oekonomisk magt fra en producents side i forbindelse med en given fastgoerelsesmetode kunne forvolde et kraftigt fald i efterspoergslen efter denne type fastgoerelse og en tilsvarende stigning i efterspoergslen efter andre fastgoerelsesmetoder. Denne betragtning er derfor vigtig i forbindelse med definitionen af det relevante marked med henblik paa anvendelsen af konkurrencereglerne. For de paagaeldende varer kan den relative efterspoergsel efter forskellige typer fastgoerelsesmetoder imidlertid ikke vaere saa prisfoelsom, at de kan siges at udgoere en del af det samme relevante marked. Der er ikke observeret saadanne aendringer trods Hilti's adfaerd. Grundene hertil beskrives i det foelgende.

(61) Der indgaar mange faktorer i valget af en fastgoerelsesmetode til et specifikt arbejde paa et specifikt arbejdssted, herunder:

61.1. De forskellige tekniske muligheder for at foretage en specifik fastgoerelse, arten af det materiale, der skal fastgoeres og paalideligheden af det noedvendige udstyr under hensyntagen til de herskende forhold paa arbejdsstedet.

61.2. Raadighed over udstyret og egnetheden af de forskellige tekniske muligheder for det specifikke arbejde.

61.3. Den paagaeldende fastgoerelses belastningsevne og holdbarhed.

61.4. De til fastgoerelsen til raadighed vaerende arbejderes tekniske dygtighed eller erfaring.

61.5. Love og andre forskrifter vedroerende byggeri.

61.6. Tidsbegraensninger med hensyn til faerdiggoerelsen af arbejdet eller kontrakten.

61.7. Omkostningerne ved fastgoerelsen, som ikke blot omfatter materialeudgifter (bolte og patroner i tilfaelde med SMS), men ogsaa forberedelsestid og den noedvendige tid til selve fastgoerelsen (arbejderloenninger), samt eventuelt tilvejebringelse af kraftkilde.

(62) Set paa baggrund af ovenstaaende har SMS visse kendetegn, som til tider afviger radikalt fra andre fastgoerelsesmetoder, og som er relevante i valget af en fastgoerelsesmetode til et givet job paa et givet arbejdssted.

- Paa den ene side:

62.1. SMS er meget alsidige og kan let transporteres. De kan anvendes til en lang raekke forskellige former for fastgoerelse (f.eks. metal paa metal, trae paa beton) og kraever ingen kraftkilde paa arbejdsstedet.

62.2. Der kraeves ingen forberedelsestid i forbindelse med fastgoerelsen (f.eks. kraeves der en forberedelsestid paa 45 min. til punktsvejsning, som er en alternativ metode for visse former for fastgoerelse af metal paa metal).

62.3. SMS er meget mindre fysisk traettende end andre fastgoerelsesmetoder.

62.4. Der kraeves generelt meget mindre tid til en enkelt fastgoerelse med SMS end med alternative fastgoerelsesmetoder (Hilti citerer som eksempel, at fastgoerelse af en Parker-skrue kan tage op til fem gange laengere end en SMS-fastgoerelse, eller at to fastgoerelser med bor og anker til fastgoerelse af metalstoetter paa betongulve tager tre gange saa lang tid som med SMS), og

- paa den anden side:

62.5. De bolte og patroner, der benyttes til en enkelt fastgoerelse, er ofte vaesentligt dyrere end de materialer, der benyttes i forbindelse med andre fastgoerelsesmetoder (f.eks. kostede bolt og patron i det af Hilti citerede eksempel med metalstoetter treenhalv gang saa meget som de materialer (skrue og anker), som benyttes ved den alternative fastgoerelsesmetode).

62.6. SMS kan ikke benyttes til fastgoerelse paa visse materialer.

62.7. Visse andre fastgoerelsesmetoder har en meget stoerre belastningsevne end SMS, med hensyn til hvilket belastningsevnen aldrig kan bestemmes noejagtigt i et konkret tilfaelde (saerlig i forbindelse med beton) uden en selvdestruktionstest.

62.8. I forbindelse med visse alternative fastgoerelsesmetoder kan belastningsevnen lettere beregnes paa forhaand.

62.9. Af tekniske aarsager er fastgoerelser med SMS ikke altid lige paalidelige og i visse tilfaelde derfor ikke holdbare. Det er derfor altid noedvendigt at foretage et mindstemaal af fastgoerelser. Dette betyder tillige, at entreprenoeren er noedt til at foretage flere fastgoerelser end med andre fastgoerelsessystemer og/eller paa et senere tidspunkt at udbedre skader.

62.10. For visse materialetypers vedkommende kan det vaere noedvendigt at foretage en selvdestruktionstest for at paavise, om SMS-fastgoerelsen er korrekt foretaget og holdbar.

62.11. Da SMS-bolte af tekniske aarsager ikke kan fremstilles af rustfrit staal, kan der under visse omstaendigheder opstaa tvivl om deres holdbarhed paa laengere sigt og deres evne til trods galvanisering at modstaa rust.

62.12. I visse medlemsstater er SMS-fastgoerelse i henhold til byggeforskrifterne forbudt til visse anvendelsesformaal.

(63) Paa grund af de mange forskellige faktorer, som spiller en rolle i valget af en given fastgoerelsesmetode og de meget store forskelle i kendetegn (saavel oekonomiske, juridiske og tekniske) mellem SMS og andre fastgoerelsesmetoder, kan de ikke siges at udgoere en del af samme relevante marked. Valget af den bedst egnede fastgoerelsesmetode traeffes paa grundlag af et specifikt anvendelsesformaal paa et givet arbejdssted (under hensyntagen til samtlige tekniske, juridiske og oekonomiske aspekter, som kan vaere forskellige afhaengigt af anvendelsesformaalet og arbejdssted). I betragtning af de mange faktorer, som taeller i dette valg, og den omstaendighed, at fastgoerelser normalt kun udgoer en meget lille del af byggeomkostningerne, maa det antages, at prisen paa elementerne i de forskellige fastgoerelsesmetoder ikke er den eneste eller den afgoerende faktor i valget af, hvilken fastgoerelsesmetode der skal bruges i et givet tilfaelde. Det er derfor ikke taenkeligt, at smaa aendringer i prisen paa en boltepistol, bolte og/eller patroner skulle give anledning til et oejeblikkeligt og omfattende skift til eller fra alternative fastgoerelsesmetoder.

(64) Med udgangspunkt i visse antagelser vedroerende loenninger og udgifter til forbrugsgods er det muligt, at de samlede faktiske omkostninger i en begraenset raekke specifikke tilfaelde af fastgoerelse ved hjaelp af SMS eller ved en alternativ metode er nogenlunde de samme, og at de juridiske og tekniske faktorer, som er omtalt ovenfor, i forbindelse med visse af disse fastgoerelser ikke er afgoerende for valget af fastgoerelsesmetode. Under disse saerlige omstaendigheder er det muligt, at en entreprenoer skifter til eller fra SMS fra eller til en anden fastgoerelsesmetode i takt med de relative aendringer i prisen paa de forskellige fastgoerelsesmetoder. Dette er imidlertid ikke tilfaeldet for stoersteparten af fastgoerelsesmetoderne, og smaa relative prisaendringer vil, selv om de nok spiller en rolle, ikke vaere den afgoerende faktor i valget af fastgoerelsesmetoden (1).

(65) Den ovenfor anfoerte sagsfremstilling understoettes af materiale fremlagt af Hilti, der viser en sammenligning af omkostningerne ved forskellige fastgoerelsesmetoder til forskellige opgaver. I de fleste af de fremlagte tilfaelde ville en mindre, men vaesentlig aendring i prisen paa bolte og/eller patroner i forhold til andre fastgoerelsesmetoder (f.eks. skrue og anker) ikke aendre noget ved rangfoelgen for den billigste fastgoerelsesmetode. I mange tilfaelde udgjorde omkostningerne ved det forbrugsgods, der benyttes ved de forskellige fastgoerelsesmetoder, kun en lille del af de samlede omkostninger ved arbejdet. Kommissionen skoenner under alle omstaendigheder, at eksemplerne ikke er afgoerende, fordi der deri kun tages hensyn til visse af de oekonomiske betragtninger, som kunne medtages i en fuldstaendig sammenlignende omkostningsanalyse, og fordi de vedroerer meget specifikke arbejdsopgaver og antagelser (f.eks. vedroerende loenninger). Det er derfor farligt at drage generelle konklusioner paa grundlag af disse eksempler. Desuden kan der i disse omkostningssammenligninger for det meste ikke tages det fornoedne hensyn til alle de ovenfor naevnte tekniske, oekonomiske og juridiske betragtninger.

(1) I Hilti's interne dokumentation naar man ved en sammenligning af fastgoerelser foretaget med svejsede nitter og SMS til den konklusion, at valget mellem svejsede nitter og SMS ikke er afhaengigt af prisen paa SMS-forbrugsgods. Det er andre faktorer, som ikke har nogen forbindelse med prisen paa forbrugsgods, der er afgoerende for valget. Det vil sige, at selv om Hilti solgte SMS-forbrugsgods til unormalt lave priser til dette formaal, ville det ikke bevirke nogen aendring i efterspoergslen.

d) Dominerende stilling

(66) Det skoennes, at Hilti's andel i salget i EOEF af patronmagasiner i almindelighed svarer mindst til dets andel af markedet for boltepistoler, nemlig omkring ( . . . ) %. Paa markedet for Hilti-kompatible patronmagasiner i EOEF, som er det relevante marked, der beroeres af denne beslutning, er Hilti's markedsandel imidlertid betydelig stoerre, fordi uafhaengige patronmagasinfabrikanter har vaeret ude af stand til at traenge ind paa dette saerlige undermarked: i EOEF saelger Hilti saa at sige alle patroner, der forbruges i dets egne pistoler. Hilti's patronmagasiner er patentbeskyttede (en beskyttelse, som foerst netop er ved at udloebe i visse medlemsstater), og i Det Forenede Kongerige desuden omfattet en paastaaet ophavsret, som goer det praktisk taget umuligt for patronmagasinfabrikater at komme ind paa markedet for Hilti-kompatible patronmagasiner. Hvis der ikke eksisterede saadan patentbeskyttelse eller paastaaet ophavsret, ville barriererne for adgang til produktion af plastmagasiner (dvs. uden patroner) tilsyneladende vaere ret ringe. De enkelte messingpatroner er vanskeligere at fremstille, men der findes uafhaengige leverandoerer.

(67) Det anslaas som i tilfaeldet med patronmagasiner, at Hilti's andel af salg af bolte i almindelighed svarer mindst til dets andel af markedet for boltepistoler, dvs. omkring ( . . . ) %. Paa EF-markedet for Hilti-kompatible, som er det andet relevante marked, der beroeres af denne beslutning, er dets markedsandel imidlertid en del stoerre, men ikke staa stor som markedsandelen for Hilti-kompatible patronmagasiner. Det skyldes, at uafhaengige fabrikanter af bolte har haft stoerre om end stadig begraenset held end uafhaengige patronmagasinfabrikanter med at traenge ind paa markedet for Hilti-kompatible patronmagasiner. Disse andre konkurrenter, hovedsagelig klagerne, har ikke desto mindre kun en lille markedsandel, og til dato har deres salg vaeret begraenset til Det Forenede Kongerige. Der findes visse tekniske barrierer for adgang til fremstilling af bolte til boltepistoler, men den omstaendighed, at der findes uafhaengige boltefabrikanter, og at andre fabrikanter af boltepistoler fremstiller deres egne bolte, viser, at saadanne barrierer ikke er uovervindelige. Der findes tilsyneladende ingen effektive patenter paa bolte.

(68) De to saerskilte relevante markeder for Hilti-kompatible patronmagasiner og bolte er af saerlig betydning, fordi Hilti i foelge de skoen, som Kommissionen er i besiddelse af, har en markedsandel paa ca. (. . .) % i EOEF for boltepistoler. Denne position goer sig gaeldende i alle medlemsstater, for hvilke der foreligger oplysninger. Hilti's markedsandel for boltepistoler er meget stoerre end den naermeste konkurrents (Spit og Impex), og alle de oevrige konkurrenter har relativt smaa markedsandele.

(69) Hilti har ud over den styrke, det har opnaaet paa grund af sin markedsandel og konkurrenternes relativt svage stilling desuden andre fordele, som bidrager til at styrke og bevare dets stilling paa markedet for boltepistoler:

- den af Hilti's boltepistoler, der tegner sig for det stoerste salg, nemlig DX 450, har visse usaedvanlige tekniske fortrin, som stadig er patentbeskyttet

- Hilti har en yderst staerk stilling inden for forskning og udvikling og er en af de ledende virksomheder paa verdensplan ikke blot inden for boltepistoler, men ogsaa andre fastgoerelsesteknologier

- Hilti har et udbredt og velorganiseret distributionssystem - i EOEF har det datterselskaber og uafhaengige forhandlere, der er integreret i dets salgsnet, og som hovedsagelig henvender sig direkte til kunderne, og

- markedet for boltepistoler er relativt staerkt udviklet, hvilket kan hindre nye fabrikanter i at soege adgang, eftersom salg eller markedsandele kun kan opnaas paa bekostning af eksisterende konkurrenter paa markedet for udskiftninger.

(70) Af de i det foregaaende anfoerte betragtninger kan det konkluderes, at Hilti indtager en dominerende stilling i EOEF paa markedet for boltepistoler samt paa markederne for Hilti-kompatible bolte og patronmagasiner. Dette er de relevante markeder, der beroeres af denne beslutning. Det skal understreges, at de relevante markeder for Hilti-kompatible bolte og patronmagasiner i dette specifikke tilfaelde er betydelige paa grund af Hilti's store andel i salget af boltepistoler. Paa grund af denne store andel er uafhaengige fabrikanter af bolte og patronmagasiner noedt til at fremstille bolte og patronmagasiner, som kan benyttes i Hilti-vaerktoej, hvis de skal producere til mere end blot et lille udsnit af markedet og saaledes opnaa de noedvendige stordriftsfordele for baade at vaere konkurrencedygtige og rentable.

(71) Hilti's magtstilling og dominans udspringer hovedsagelig af dets store andel af salget af boltepistoler med patentbeskyttelse af dets patronmagasiner. Det indtager en saa staerk oekonomisk stilling, at det er i stand til at hindre effektiv konkurrence paa de relevante markeder for Hilti-kompatible bolte og patronmagasiner. Hilti's kommercielle adfaerd, som er beskrevet ovenfor, og som analyseres i det foelgende, er et bevis paa dets evne til at handle uafhaengigt af og uden behoerigt hensyn til hverken konkurrenter eller kunder paa de paagaeldende relevante markeder. Hilti's prispolitik, som ligeledes beskrevet i det foregaaende, afspejler tillige dets evne til at bestemme eller i det mindste i vaesentlig grad at paavirke konkurrencevilkaarene. En saadan adfaerd og de oekonomiske foelger heraf forekommer normalt ikke, naar en virksomhed er udsat for reel konkurrence. Kommissionen skoenner derfor, at Hilti indtager en dominerende stilling paa de to saerskilte relevante markeder for Hilti-kompatible bolte og patronmagasiner.

(72) Selvom det maatte vaere korrekt, saaledes som Hilti paastaar, at boltepistoler udgoer en del af et bredere marked og konkurrerer med andre fastgoerelsesmetoder i almindelighed, aendrer dette intet ved ovennaevnte analyse, hvad angaar de relevante markeder for Hilti-kompatible bolte og patronmagasiner i saerdeleshed og Hilti's dominerende stilling herpaa. For de uafhaengige fabrikanter af dette forbrugsgods er de relevante markeder, hvor de konkurrerer, markederne for Hilti-kompatibelt forbrugsgods. De er ogsaa i det mindste potentielle konkurrenter paa markedet for forbrugsgods i almindelighed. Hilti's kommercielle adfaerd, som er genstand for denne beslutning, beroerer naesten udelukkende dette Hilti-kompatible forbrugsgods, i saerdeleshed dets forsoeg paa at udvide sin magtstilling paa markedet for Hilti-kompatible patronmagasiner til markedet for Hilti-kompatible bolte. Dets handlefrihed paa disse markeder uden noget hensyn til andre konkurrenter eller endog kunder, saasom distributoerer, er et tydeligt bevis paa denne dominerende stilling. Med sin adfaerd og sin magtstilling paa markedet for patronmagasiner har Hilti vaeret i stand til i alvorlig grad at begraense enhver form for effektiv konkurrence fra uafhaengige fabrikanter af Hilti-kompatible bolte. Hvis en entreprenoer skal have noget udbytte af sin investering i en Hilti-boltepistol, har han brug for Hilti-kompatible patroner og bolte. Disse er de relevante markeder for de uafhaengige fabrikanter af Hilti-kompatibelt forbrugsgods, hvor Hilti baade optraeder som konkurrent og har en dominerende stilling.

(73) Kommissionen har omhyggeligt undersoegt en oekonometrisk analyse, som Hilti har fremlagt, og som vedroerer definitionen af det relevante marked. Det konkluderes i denne analyse, at fastgoerelser med boltepistoler konkurrerer med fastgoerelser foretaget ved hjaelp af boringer paa det samme relevante marked paa grund af den betydelige krydselasticitet. Kommissionen kan ikke acceptere disse konklusioner. For det foerste er de relevante markeder, hvor de fleste tilfaelde af misbrug forekommer, og som denne beslutning derfor i hovedsagen vedroerer, markederne for Hilti-kompatible patronmagasiner og bolte. For det andet foerer de tal, der er anvendt i analysen, og analysemetoden til konklusioner, som med hensyn til de specifikke omstaendigheder i denne sag ikke giver resultater, der korrekt afspejler de faktiske forhold paa markedet. Resultaterne af analysen viser saaledes ikke, at priserne paa boltepistoler og forbrugsgods i realiteten varierer meget fra medlemsstat til medlemsstat. Hvis efterspoergslen efter SMS var saa prisfoelsom, som analysen antyder, ville der hoejst sandsynligt ikke laengere vaere prisforskelle mellem medlemsstaterne paa laengere sigt. Disse prisforskelle bekraefter tvaertimod Hilti's dominerende stilling og dets evne til at bestemme priserne paa boltepistoler og forbrugsgods uberoert af nogen krydselasticitet paa de beroerte markeder. Endvidere mener Kommissionen ikke, at den fremlagte oekonometriske analyse utvetydigt stoetter de positive konklusioner. Endelig behoever analysen en mere dybtgaaende udfoerelse, foerend den kan danne grundlag for endelige resultater.

e) Misbrug af dominerende stilling

(74) Hilti har misbrugt sin dominerende stilling i EOEF paa de relevante markeder for boltepistoler og i saerdeleshed paa markedet for Hilti-kompatible patronmagasiner og bolte. Det har i hovedsagen gjort dette med sine forsoeg paa at hindre uafhaengige fabrikanter af Hilti-kompatibelt forbrugsgods i adgang til disse markeder eller paa at begraense disses adgang hertil. Hilti's forsoeg paa at blokere eller begraense en saadan markedsadgang gik ud over, hvad en dominerende virksomhed med rimelighed kan tillade sig. De forskellige aspekter af Hilti's kommercielle adfaerd var noeje udformet med henblik herpaa og sigtede paa at hindre et frit udbud af Hilti-kompatible patronmagasiner. Uden et saadan udbud af Hilti-kompatible patronmagasiner, for hvilke Hilti i EOEF indtil fornylig noed patentbeskyttelse, har uafhaengige fabrikanter af Hilti-kompatible bolte vaeret hindret i alvorlig grad i at traenge ind paa markedet. Desuden har kunderne vaeret henvist til Hilti med hensyn til levering af saavel patroner som bolte til deres Hilti-boltepistoler. Ved at begraense egentlig konkurrence fra nyankomne paa markedet har Hilti vaeret i stand til at bevare sin dominerende stilling. Hilti's evne til at gennemfoere sin ulovlige politik udspringer i dets magtstilling paa markedet for Hilti-kompatible patronmagasiner og boltepistoler (hvor dens markedsstilling er staerkest, og hvor barriererne for adgang er hoejest) og sigter paa at styrke en dominerende stilling paa markedet for Hilti-kompatible bolte (hvor det potentielt er mere saarbar over for ny konkurrence). De enkelte aspekter af denne samlede politik for at begraense nye konkurrenters adgang til markedet for Hilti-kompatible bolte ved at hindre, at patronmagasiner er frit tilgaengelige, beskrives nedenfor.

De fleste misbrug fandt sted i eller var koncentreret paa Det Forenede Kongerige, som udgoer en vaesentlig del af Faellesmarkedet. Imidlertid havde mindst et af disse misbrug direkte virkninger i en anden medlemsstat, og endvidere havde Hilti's strategi indirekte henblik paa hele Faellesskabet i dets forsoeg baade paa at forhindre, at der kom nye fabrikanter paa markedet (som kunne indlede eksport) og paa at modvirke anderledes fordelagtige forretninger.

i) Koblingssalg, rabatnedsaettelse og anden diskriminerende praksis i forbindelse med ordrer paa patroner alene

(75) At goere salg af patenterede patronmagasiner betinget af koeb af en tilsvarende maengde bolte udgoer misbrug af dominerende stilling, og det samme gaelder rabatnedsaettelser og anden diskriminerende praksis som beskrevet ovenfor vedroerende ordrer paa patroner alene. Denne praksis bevirker, at forbrugeren ikke har noget valg med hensyn til sin forsyningskilde for bolte, og betyder saaledes, at kunden udnyttes. Disse forskellige former for praksis har tillige til formaal eller virkning at udelukke uafhaengige fabrikanter af bolte, som ville kunne true Hilti's dominerende stilling. Koblingssalget og rabatnedsaettelserne forekom ikke blot som isolerede tilfaelde, men indgik i en almindelig daglig politik.

ii) Paalaeg til uafhaengige distributoerer om ikke at effektuere visse eksportordrer

(76) Paa grund af denne praksis var uafhaengige boltefabrikanter tvunget til, hvis de skulle kunne saelge deres bolte, selv at skaffe leverandoerer af Hilti-kompatible patronmagasiner. Begge klagerne forsoegte at importere Hilti-patronmagasiner fra Nederlandene. Derfor paalagde Hilti i et forsoeg paa at befaeste sin praksis med koblingssalg i Det Forenede Kongerige, hvor det var under pres fra uafhaengige boltefabrikanter, saa snart det havde opdaget, hvem disses forsyningskilder var, dets nederlandske distributoer at ophoere med at levere patronmagasiner. Med dette indgreb blev der sat en stopper for denne forsyningskilde, og det bevirkede endvidere en afskaermning af Faellesmarkedet.

Hilti advarede endog alle sine uafhaengige forhandlere mod at effektuere ordrer i Det Forenede Kongerige fra visse kunder, som Hilti paa davaerende tidspunkt selv leverede til. Maalet var at forhindre uafhaengige boltefabrikanter i at opnaa forsyninger af patronmagasiner, som var noedvendige for at komme ind paa markedet i betragtning af Hilti's andre former for illoyal adfaerd.

iii) Naegtelse af at effektuere hele ordrer paa patronmagasiner fra etablerede kunder eller forhandlere, som eventuelt maatte videresaelge dem

(77) Hilti naegtede endvidere at levere patroner til gamle kunder, fordi det ville forhindre, at de eventuelt blev videresolgt til uafhaengige boltefabrikanter. Dette indgreb over for en koebers ret til selv at bestemme, hvilken brug han vil goere af varerne, udgoer et misbrug af dominerende stilling, saa meget mere som det sigter paa at hindre, at Hilti-kompatible patronmagasiner er frit tilgaengelige, med det formaal at blokere adgangen for Hilti-kompatible bolte til markedet.

iv) Blokering eller forsinkelse af meddelelse af lovligt tilgaengelige rettighedslicenser paa Hilti's patenter

(78) I betragtning af Hilti's ovenfor beskrevne praksis og leveringsnaegtelse var boltefabrikanter henvist til at benytte patronmagasiner af andet fabrikat end Hilti's, som kraevede en patentlicens. I Det Forenede Kongerige var dette muligt i form af en rettighedslicens. Til trods for, at der lovligt kunne opnaas saadanne licenser, forsoegte Hilti alligevel at hindre det ved at kraeve en meget hoej afgift. Intern dokumentation fra Hilti viser, at afgiften ikke var objektiv berettiget, men snarere var et forsoeg paa at blokere eller i det mindste at forhale meddelelsen af en saadan licens urimeligt laenge. Selv om licensafgiften for Eurofix blev fastsat af Comptroller of Patents til det niveau, Eurofix havde anmodet om, bevirkede Hilti's hoeje afgiftskrav, at rettighedslicensen foerst blev meddelt med lang forsinkelse. At Hilti med fortsaet kraevede en urimelig hoej afgift udelukkende med det formaal at blokere meddelelsen af en licens, maa betragtes som et misbrug af dominerende stilling.

Hilti's indgreb havde til formaal at forhindre et konkurrerende udbud af patronmagasiner, med hensyn til hvilke det har en dominerende stilling. Det havde til virkning i alvorlig grad at forsinke, formindske eller endog at goere de lovligt tilgaengelige rettighedslicenser virkningsloese. Sagen er saa meget mere alvorlig, som Hilti benytter sin stilling inden for patronmagasiner til at forhindre konkurrence inden for bolte.

v) Naegtelse uden objektiv begrundelse af indfrielse af garantiforpligtelser

(79) Hilti's forsoeg paa at blokere salget af uafhaengige fabrikanters bolte tog en ny vending, da det blev oplyst, at garantiforpligtelserne for boltepistoler ikke ville blive indfriet, hvis der blev benyttet bolte af andet fabrikat end Hilti's. Det ville vaere rimeligt ikke at indfri garantiforpligtelser, hvis defekte bolte eller bolte af ringere kvalitet af andet fabrikat end Hilti's bevirker, at boltepistolen ikke fungerer korrekt, udsaettes for utidig slitage eller bryder sammen i et givet tilfaelde, men en generel praksis i denne henseende under denne sags omstaendigheder maa betragtes som et misbrug af dominerende stilling derved, at det er endnu et indirekte middel til at hindre kunderne i adgang til forskellige forsyningskilder. Hilti har desuden ikke vaeret i stand til at fremlaegge bevis for, at benyttelse af de i oejeblikket tilgaengelige bolte af andet fabrikat end Hilti's forvolder skade, utidig slitage eller funktionsfejl i Hilti-pistoler i et omfang , der gaar ud over, hvad der maa forventes, naar der benyttes Hilti-bolte.

vi) Selektiv og diskriminerende indgreb over for saavel konkurrenters som deres kunders forretningsaktiviteter

(80) Det fremgaar af de fremlagte beviser, at Hilti foerer en politik, der sigter paa ulovligt at begraense adgangen til markedet for konkurrenter, der fremstiller Hilti-kompatible bolte. Hilti har ved flere lejligheder rettet henvendelse til visse af disse konkurrenters stoerre kunder og tilbudt dem saerlig favorable vilkaar for at faa dem til at gaa over til Hilti, hvilket i visse tilfaelde har taget form af udlevering af varer uden beregning. Disse vilkaar var selektive og diskriminerende paa den maade, at andre af Hilti's kunder, der indkoebte lignende eller tilsvarende maengder, ikke fik tilbudt disse saerbetingelser. De af Hilti's kunder, som ikke modtager dette saertilbud, er genstand for forskelsbehandling og baerer i realiteten omkostningerne ved de lavere priser, som tilbydes andre kunder. Saertilbudet var ikke en direkte defensiv reaktion over for konkurrenter, men afspejlede Hilti's faste praksis med at soege at begraense deres adgang til markedet for Hilti-kompatible bolte. Kun en dominerende virksomhed som Hilti kunne foere en saadan strategi, fordi den paa grund af sin markedsmagtstilling var i stand til at opretholde priserne til alle dets andre kunder uanset dens selektive diskriminerende rabatter.

(81) En alternativ strategi, som Hilti havde udtaenkt, var ulovligt at begraense dets konkurrenters salg gennem en omhyggelig planlagt politik for at paafoere visse af disse konkurrenters stoerste kunder alvorlig skade eller endog at fortraenge dem. Interne dokumenter fra Hilti understoetter fuldt ud Firth's paastand om, at denne virksomhed var blevet udsoegt paa denne maade, dels ved at Hilti skabte vanskeligheder for Firth's i leveringshenseende og nedsatte virksomhedens rabatter til et urentabelt niveau, dels foretog en positiv og selektiv forskelsbehandling af Firth's kunder.

En saadan politik skader ikke blot Hilti's konkurrenter og disses kunder direkte, men har ogsaa en diciplinerende og konkurrencehindrende indvirkning paa andre potentielle kunder til uafhaengige fabrikanters bolte, idet de risikerer at blive udsat for lignende praksis, som derefter kan faa dem til at afstaa fra at koebe bolte af andet fabrikat end Hilti's.

En aggressiv prisrivalisering er et vaesentligt konkurrencemiddel. Men en selektiv diskriminerende prispolitik fra en dominerende virksomheds side, der udelukkende sigter paa at skade dens konkurrenters forretning eller hindre dem i adgang til markedet, samtidig med at den dominerende virksomhed opretholder hoejere priser for stoerstedelen af sine andre kunder, betyder en udnyttelse af disse andre kunder og virker oedelaeggende paa konkurrencen. Den udgoer som saadan et misbrug, paa grundlag af hvilket en dominerende virksomhed kan styrke sin allerede fremherskende markedsstilling. Misbruget i dette tilfaelde er ikke afhaengigt af, om priserne er lavere end omkostningerne (uanset hvordan de defineres, - og under alle omstaendigheder blev visse varer givet bort uden beregning). Misbruget ligger snarere i, at Hilti paa grund af sin dominerende stilling var i stand til at tilbyde sine konkurrenters kunder diskriminerende saerpriser med henblik paa at skade disse konkurrenters forrretning, samtidig med at Hilti opretholdt hoejere priser til sine egne lignende kunder. vii) En ensidig og hemmelig praksis med forskellige rabatter til privilegerede og ikke-privilegerede vaerktoejsudlejningsvirksomheder og forhandlere i Det Forenede Kongerige

(82) I Det Forenede Kongerige anvender Hilti forskellige rabatordninger, alt efter om det drejer sig om privilegerede eller ikke-privilegerede vaerktoejsudlejningsvirksomheder, hvorved sidstnaevnte ikke faar den normale maengderabat, som privilegerede forhandlere indroemmes. Disse ikke-privilegerede vaerktoejsudlejningsvirksomheder opnaaede ofte tidligere en hoejere rabat, som nu er forbeholdt privilegerede vaerktoejsudlejningsvirksomheder. Hilti anvendte denne praksis over for privilegerede og ikke-privilegerede forhandlere ensidigt og uden forklaring. Ikke-privilegerede vaerktoejsudlejningsvirksomheder fik simpelt hen oplyst, at deres rabat var blevet nedsat uden nogen form for forklaring af grunden til denne beslutning. Selv om der kan have ligget visse objektive kriterier til grund for klassificeringen af forhandlere som privilegerede, som kunne berettige til stoerre rabatter (f.eks. forhandleres villighed til at foretage oplaering, stoerre indkoeb), udgoer en forhandlers beslutning om at koebe konkurrenters forbrugsgods et utilladeligt element i en saadan klassificeringsproces.

(83) Kommisssionen skoenner endvidere i betragtning af Hilti's politik paa andre omraader og den omstaendighed, at en distributoers beslutning om at koebe forbrugsgods af andet fabrikat end Hilti's er et kriterium i beslutningen om at yde hoejere/lavere rabat, at denne saerlige politik indgaar som led i Hilti's generel systematiske og velorganiserede forsoeg paa at modarbejde uafhaengige boltefabrikanter og dermed at hindre dem i at konkurrence. Den har som saadan samme formaal som nedsaettelsen af rabatten paa ordrer paa patronmagasiner uden bolte. Denne praksis med lavere rabatter til ikke-privilegerede forhandlere udgoer derfor, naar den ikke er baseret paa maengdekriterier, der gaelder for alle, eller ikke er objektiv begrundet, et misbrug af dominerende stilling. Dette er i saerdeleshed tilfaeldet, naar Hilti hemmeligholder kriterierne for udvaelgelse og foerer denne politik ensidigt uden nogen forklaring.

viii) Adfaerd efter afgivelsen af tilsagnet

(84) Hilti forsoegte selv efter afgivelsen af sit tilsagn til Kommissionen fortsat at begraense kunder, som bestilte patronmagasiner uden bolte, enten til maengden af deres tidligere ordrer paa patroner eller til 5 000 patroner. Maengden paa 5 000 blev tildligere anvendt i Hilti's kontrolproces til at identificere kunder, som anvendte uafhaengige fabrikanters bolte. Denne praksis udgoer derfor et fortsat forsoeg paa koblingssalg eller anvendelse af foranstaltninger med tilsvarende virkning. Hilti's adfaerd i denne henseende har tilsyneladende aendret sig efter droeftelser mellem Hilti og Kommissionen.

(85) Saavidt Kommissionen ved, anvender Hilti fortsat hemmeligt og uden forklaring sin ordning med lavere rabatter til ikke-privilegerede forhandlere, i hvilken et af kriterierne er, at disse forhandlere benytter bolte af andet fabrikat end Hilti's.

f) Paavirkning af samhandelen mellem medlemsstater

(86) Hilti's illoyale adfaerd havde ikke blot en maerkbar og direkte indvirkning paa samhandelen mellem medlemsstaterne, men paavirkede ogsaa selve konkurrencestrukturen paa Faellesmarkedet. I naervaerende sag, hvor der ikke er megen konkurrence for Hilti-kompatibelt forbrugsgods, vil en hvilken som helst indvirkning paa den skroebelige konkurrencemaessige struktur potentielt medfoere en virkning paa handelen mellem medlemsstater, der er saerlig betydelig.

86.1. Hilti forsoegte gennem pres paa sine uafhaengige distributoerer at hindre eksportforretninger, som potentielt ville vaere indbringende paa grund af de store prisforskelle paa Faellesmarkedet.

86.2. Hilti's illoyale adfaerd ville uvaegerligt paavirke konkurrencestrukturen paa Faellesmarkedet eller en vaesentlig del heraf. Dets politik var rettet mod at forhindre uafhaengige boltefabrikanter i at traenge ind paa markedet. Visse former for praksis i denne politik sigtede paa at fortraenge disse boltefabrikanter fuldstaendigt fra markedet.

86.3. Foelgelig vil handelsstroemmen udvikle sig efter linier, der potentielt er anderledes end dem, der ville goere sig gaeldende uden de misbrug, som forhindrede disse uafhaengige boltefabrikanter i at traenge ind paa markedet.

g) Objektiv begrundelse

(87) Hilti har givet udtryk for betaenkeligheder med hensyn til visse aspekter af SMS' paalidelighed, virkemaade og sikkerhed, som kan sammenfattes saaledes: 87.1. De personer, der betjener boltepistoler, skal vaere ordentligt oplaert i brugen af boltepistoler og forbrugsgods, saerlig hvad angaar sikkerhedsforskrifterne, for at sikre, at der ikke sker ulykker, og at fastgoerelserne er paalidelige og holdbare.

87.2. Patroner af ringere kvalitet kan give anledning til affyringssvigt eller behov for flere affyringer og overdreven aflejring af krudtslam, som kan bevirke, at boltepistolens sikkerhedsmekanisme ikke fungerer korrekt.

87.3. Bolte af ringere kvalitet kan rikochettere eller knaekke og splintre, hvilket kan vaere farligt for den person, der betjener boltepistolen eller bevirker, at fastgoerelsen bliver upaalidelig.

87.4. Kun fabrikanten af SMS staa inde for foreneligheden, sikkerheden og paalideligheden af hele systemet bestaaende af boltepistoler, bolte og patroner, som maa betragtes som vaerende en helhed. Uafhaengige fabrikanter af forbrugsgods kan ikke ved fremstillingen af en enkel artikel til systemet garantere dettes fuldstaendighed.

87.5. Hilti haevder, at bolte, der fremstilles af visse uafhaengige boltefabrikanter, i saerdeleshed bolte fremstillet af klagerne Eurofix og Bauco, er af ringere kvalitet, idet de ikke er egnet til deres anvendelsesformaal. Det paastaas endvidere, at de er farlige, da de ikke er i stand til at traenge tilstraekkelig langt ind i visse basismaterialer, saaledes at der ikke kan foretages paalidelige og sikre fastgoerelser paa disse basismaterialer. Hilti paastaar endvidere, at de patronmagasiner, der fremstilles af Fiocchi (den eneste stoerre producent i EOEF, som ikke har nogen forbindelse med Hilti) er mangelfulde og kan vaere farlige.

(88) Hilti erkender selv, at ovennaevnte betaenkeligheder vedroerende dets SMS' sikkerhed, paalidelighed og virkemaade ikke er tilstraekkelige til at berettige den kommercielle adfaerd, som er genstand for denne beslutning, eftersom den ikke udgoer den mindst restriktive fremgangsmaade til at skabe den fornoedne sikkerhed. Hilti skoenner, at dets distributionssystem er det mindst restriktive middel til at naa dette maal. Det haevder dog, at alle dets tiltag har vaeret begrundet i oensket om at garantere, at dets produkter fungerer sikkert og paalideligt, og ikke paa nogen maade i eventuelle kommercielle fordele, som det maatte have opnaaet i den forbindelse.

(89) Hvad angaar Hilti's paastand om, at dets adfaerd, selv om den ikke kan betragtes som den mindst restriktivt mulige til at naa dets maal, udelukkende var begrundet i sikkerhedshensyn, skal Kommissionen anfoere foelgende:

89.1. Misbruget og de paastaaede sikkerhedsproblemer dateres fra mindst 1981. Foerst to aar senere i 1983 henvendte Hilti sig til Kommissionen med et uformelt og mundtligt forslag vedroerende et distributionssystem, der sigtede paa at overvinde disse sikkerhedsproblemer. Dette skete foerst, efter at Kommissionen havde modtaget en klage og underrettet Hilti herom.

89.2. Tjenestemaend fra Kommissionen meddelte i 1983 Hilti, at et selektivt system i betragtning af virksomhedens tilsyneladende dominerende stilling kun kunne accepteres, hvis dette var objektivt begrundet i sikkerhedshensyn, og at der ikke ville kunne accepteres kvantitative restriktioner.

89.3. I mellemtiden er der blevet fremlagt bevis paa, at Hilti fortsatte med sin illoyale praksis og endog i udvidet form, selv om Hilti var blevet advaret om, at saadan praksis var uacceptabel, hvis der blev foert beviser herfor. Naevnte praksis gav anledning til endnu en klage fra Bauco. Foerst efter, at denne anden klage var blevet meddelt Hilti, forelagde dette i maj 1985 paa et uformelt grundlag Kommissionen et forslag til et distributionssystem. (Dette var over 18 maaneder efter dets foerste uformelle kontakt med Kommissionen). Udkastet til distributionssystem blev foerst anmeldt til Kommissionen efter afsendelsen af Kommissionens klagepunkter omfattende forslag til foreloebige forholdsregler. Hilti blev stedse advaret om, at den praksis, som Eurofix og Bauco klagede over, saafremt der blev foert beviser herfor, kunne betragtes som misbrug af dominerende stilling.

89.4. I hele ovenfor beskrevne periode (dvs. fra mindst 1981 og fremefter) foretog Hilti sig intet, hverken i retlig henseende eller paa anden maade, som normalt kunne forventes af en virksomhed, som udelukkende begrundede sine handlinger i sikkerheds- og paalidelighedshensyn. Til trods for anvendelsen af klagernes bolte, som Hilti haevdede var af ringere kvalitet og potentielt farlige, forholdt Hilti sig passivt:

- Hilti underrettede sjaeldent skriftligt sine kunder om den paastaaede fare ved klagernes bolte eller deres uegnethed. Det fremgaar af interne Hilti-dokumenter, dokumenter, at det var dets faste politik kun at advare mundtligt og aldrig at nedfaelde sin kritik af klagernes produkter i skrift. Det skabte hermed tvivl med hensyn til klagernes produkter paa en maade, som gjorde det vanskeligt for dem ad rettens normale vej at anfaegte gyldigheden af disse paastande. Dette var ikke den mest effektive maade for Hilti til at advare kunderne imod benyttelse af, hvad det over for Kommissionen haevder er farlige produkter.

- Hilti gav aldrig, hverken skriftligt eller mundtligt, over for klagerne udtryk for sine betaenkeligheder med hensyn til deres boltes paalidelighed, egnethed, sikkerhed osv.

- Saa vidt Kommissionen ved, benyttede Hilti sig aldrig af den normale fremgangsmaade at indberette klagerne til United Kingdom Trading Standards Department for, hvad der paa grundlag af dets egne argumenter i Det Forenede Kongerige udgjorde falsk reklame eller vildledning. Trading Standards Department kunne have grebet ind i henhold til Trade Description Act 1968, idet kraenkelse af denne lovs bestemmelser er strafbar. Hilti kunne alternativt have anlagt en privat retssag vedroerende denne reklame eller vildledelse eller, hvis det mente, at klagerne havde brudt Code of Advertising Practice, kunne det have henvendt sig til Advertising Standards Authority. Det gjorde Hilti ikke, selv om det paastaar, at klagernes reklame for og beskrivelse af deres produkter tydeligt er vildledende eller falsk.

- Saa vidt Kommissionen ved, tog Hilti aldrig egnede skridt til at indbringe sine klagepunkter for nationale eller regeringsorganer i Det Forenede Kongerige saasom Health and Safety Executive, som kunne have grebet ind i henhold til Health and Safety at Work Act 1974, eller Trading Standards Department, som ville kunne have grebet ind i henhold til Consumer Safety Act 1978. Til trods herfor paastaar Hilti, at klagernes produkter er uegnede til deres anvendelsesformaal eller endog potentielt farlige.

(90) Kommissionen skoenner, at Hilti's adfaerd i betragtning af det ovenfor anfoerte ikke kan beskrives som vaerende udelukkende begrundet i betaenkeligheder med hensyn til dets SMS's sikkerhed og paalidelighed og benyttelse af forbrugsgods af ringere kvalitet. Hilti's indgreb, der i denne beslutning beskrives som illoyale, afspejler en handelsmaessig interesse i at blokere adgangen til markedet for forbrugsgods af andet fabrikat end Hilti's, eftersom det stoerste udbytte i forbindelse med SMS stammer fra salget af forbrugsgods og ikke fra salget af boltepistoler. Dette beroerer ikke spoergsmaalet om, at Hilti virkelig skulle have betaenkeligheder vedroerende sikkerhed og paalidelighed. Men Hilti traf ikke de foranstaltninger, som normalt ville kunne forventes, hvis dette havde vaeret dets eneste betaenkelighed. En virksomhed, som har bekymringer med hensyn til sikkerhed, maa ikke gribe til foranstaltninger, som udgoer et misbrug som omhandlet i artikel 86; den burde snarere soege andre lovlige og normalt mere effektive midler til at loese problemerne.

(91) Endelig skal det bemaerkes, at Hilti paa den ene side har udvist udpraeget tilbageholdenhed med hensyn til sagsanlaeg eller anmodning om indgreb fra de relevante offentlige myndigheder paa grundlag af dets paastande vedroerende sikkerhed og egnethed til formaalet, hvilket kunne have givet de kompetente myndigheder lejlighed til at behandle disse paastande paa rette maade. Paa den anden side har Hilti imidlertid indledt en lang raekke retssager for at beskytte sit patent og har til enhver tid modsat sig klagernes ansoegning om en rettighedslicens uden samtidig at henvise til sikkerhedsaspekterne. At Hilti ikke handlede ad de normale kanaler med hensyn til spoergsmaalet om sikkerhed og egnethed til anvendelsesformaalet kan derfor ikke tilskrives manglende vilje til at anlaegge soegsmaal. De offentlige myndigheder, der er ansvarlige for sikkerhed og vildledende fremstilling, ville under alle omstaendigheder sandsynligvis automatisk have grebet ind, hvis Hilti havde forelagt dem passende bevis for klagernes overtraedelse af den relevante lovgivning.

(92) Hilti anfoerer, at det ensidigt havde besluttet, at de uafhaengige fabrikanters bolte var usikre eller uegnede til anvendelsesformaalet. Paa dette grundlag soeger Hilti at berettige den praksis, der er beskrevet i denne beslutning, og som generelt har til formaal eller til virkning at hindre uafhaengige boltefabrikanter i adgang til markedet. Hilti, der er en dominerende virksomhed, forsoegte dermed at paatvinge sine egne angiveligt berettigede sikkerhedskrav uden nogen hensyntagen til de krav vedroerende sikkerhed og produktansvar, som allerede bestaar i de forskellige medlemsstater. Kommissionen undersoegte indgaaende de forskellige nationale sikkerhedskrav, normer og henstillinger vedroerende boltepistoler og forbrugsgods i EOEF og i visse tredjelande. Den gennemgik ligeledes retningslinjer fra erhvervs- og handelssammenslutninger. I ingen af EF-landene, med undtagelse af Spanien, paalaegges det, eller anbefales det i disse bestemmelser brugeren at benytte Hilti-bolte i Hilti-boltepistoler. Det paalaegges tvaertimod de uafhaengige fabrikanter af bolte at garantere, at deres bolte er af en passende standard, og det paalaegges brugerne at kontrollere, at de er egnet til deres anvendelsesformaal (1). Saa vidt Kommissionen ved, goeres der ikke noget forsoeg paa at aendre dette forhold vaesentligt. Endelig har arbejdsgivere i samtlige medlemsstater generelt pligt til at foere tilsyn med, at deres arbejdstagere er oplaert paa rette maade, og at deres udstyr er baade sikkert og ordentligt vedligeholdt.

(93) I betragtning af, at der i Faellesskabet tilsyneladende findes passende sikkerhedskontrol eller sikkerhedsnormer, anser Kommissionen ikke Hilti's argument vedroerende sikkerhed for at vaere en objektiv begrundelse for den adfaerd, der er genstand for denne procedure. Hvad angaar sikkerheden ved klagernes bolte, er det imidlertid interessant at bemaerke, at Eurofix's enhedssalg paa verdensplan af bolte til brug i Hilti-boltepistoler loeber op i flere snese millioner. Fordi Bauco er relativ ny paa markedet, og fordi Hilti har haft held til at begraense denne virksomheds ekspansion, har Bauco registreret et mindre salg, som dog udgoer flere millioner enheder. Hilti har, hvad angaar disse millioner af bolte fra enten Eurofix eller Bauco, ikke vaeret i stand til at foere bevis for, at der er opstaaet sikkerhedsproblemer i forbindelse med brugen af dem. Health and Safety Executive i Det Forenede Kongerige har ikke registreret ulykker i forbindelse med SMS som foelge af anvendelse af forbrugsgods, som ikke er fremstillet af boltepistolens fabrikant. Boltefabrikanterne selv har heller ikke registreret problemer i forbindelse med sikkerhed eller anormal paalidelighed og har heller ikke faaet indbragt erstatningskrav i henhold til deres produktansvarsforsikring. Ud over klagerne har flere andre uafhaengige boltefabrikanter i EOEF solgt flere millioner bolte til brug i Hilti-boltepistoler. Hverken de andre uafhaengige fabrikanter eller Hilti har oplyst om normale sikkerheds- eller funktionsvanskeligheder.

(94) Desuden er det interessant at bemaerke, at visse fabrikanter af boltepistoler er henvist til uafhaengige fabrikanter, hvad angaar deres forsyning med forbrugsgods. Dette gaelder saerlig i De Forenede Stater, hvor Phillips Drill (et datterselskab af ITT) har givet Eurofix en kontrakt paa levering af bolte. I De Forenede Stater spiller de uafhaengige fabrikanter en stoerre rolle i forsyningen med forbrugsgods. Dette forhold har tilsyneladende ingen ugunstig indvirkning paa sikkerheden eller paalideligheden.

(95) Endelig forstaar Kommissionen ikke Hilti's paastand om, at det ville kunne drages til ansvar, selv i strafferetligt henseende, hvis det ikke havde foretaget det indgreb (som er genstand for denne beslutning) til at standse benyttelse af saadant forbrugsgods, som det ansaa for usikkert, i sine boltepistoler. I betragtning af de bestaaende nationale sikkerhedsforskrifter og af den omstaendighed, at Hilti i sin brugsansvisning (der udleveres sammen med alle boltepistoler) advarer brugerne imod benyttelse af forbrugsgods af andet fabrikat end Hilti's, skoenner Kommissionen, at Hilti ikke kan drages til ansvar for ulykker eller skade forvoldt som foelge af benyttelse af forbrugsgods af andet fabrikat end Hilti's i Hilti's boltepistoler. Denne paastand om ansvar er saa meget mere overraskende, som Hilti ikke tog noget saadant skridt, som maatte kunne forventes af en virksomhed, der er udsat for problemer som foelge af benyttelse af, hvad det paastaar er farligt eller uegnet forbrugsgods, i sine boltepistoler.

(96) Hilti erkendte, at dets argumenter vedroerende sikkerhed var svage, og indsaa, at enhver begrundelse for ikke at levere patroner uden bolte baseret paa sikkerhedshensyn uvaegerligt ikke ville blive accepteret af Kommissionen eller Domstolen, selv om saadanne argumenter kunne give en midlertid beskyttelse (se telex af 13. juni 1983 fra Hilti GB til Hilti AG).

h) Konklusioner

(97) Kommissionen skoenner paa grundlag af de ovenfor anfoerte betragtninger, at Hilti har overtraadt EOEF-Traktatens artikel 86. Hilti indtog i alle de relevante perioder en dominerende stilling i EOEF paa markederne for boltepistoler og for Hilti-kompatible bolte og patronmagasiner. De fleste af disse misbrug fandt sted i eller var koncentreret paa Det Forenede Kongerige, der udgoer en vaesentlig del af Faellesmarkedet. Visse misbrug havde imidlertid direkte virkning i andre medlemsstater eller tog indirekte sigte paa hele Faellesskabet.

(98) Hilti misbrugte sin dominerende stilling hovedsagelig i sine bestraebelser paa at begraense eller forhindre uafhaengige boltefabrikanter i adgang til markedet. Hilti forsoegte at forhindre dette ved at tilse, at dets patenterede patroner ikke var frit tilgaengelige paa markedet. Dette skete paa foelgende maade:

98.1. Ved at sammenkoble salget af bolte med salget af patronmagasiner.

98.2. Ved at nedsaette rabatter og foere anden diskriminerende praksis over for kunder, som ville koebe patroner uden bolte.

98.3. Ved at paalaegge uafhaengige distributoerer ikke at effektuere visse eksportordrer.

98.4. Ved at naegte at effektuere hele ordrer paa patronmagasiner fra etablerede kunder eller forhandlere, som eventuelt maatte videresaelge dem.

98.5. Ved at blokere eller forsinke meddelelse af lovligt tilgaengelige rettighedslicenser paa Hilti's patenter.

98.6. Ved uden objektiv begrundelse at naegte at indfri garantiforpligtelser.

98.7. Ved at foere en selektiv og diskriminerende politik rettet mod saavel konkurrenters som disses kunders forretningsaktiviteter.

98.8. Ved ensidigt og hemmeligt at foere en politik med forskellige rabatter til privilegerede og ikke-privilegerede vaerktoejsudlejningsvirksomheder og forhandlere i Det Forenede Kongerige.

98.9. Ved i begraenset omfang at have fortsat med visse former for illoyal handelspraksis selv efter afgivelsen af tilsagn til Kommissionen.

C. SANKTIONER

a) Boeder

(99) I henhold til artikel 15 i forordning nr. 17 kan virksomheder eller sammenslutninger af virksomheder, der overtraeder artikel 86, faa paalagt boeder paa hoejst 1 mio ECU eller 10 % af virksomhedens omsaetning i set seneste regnskabsaar, afhaengigt af hvilket beloeb der er det stoerste. Der skal tages hensyn til baade overtraedelsens grovhed og dens varighed. Kommissionen er af den opfattelse, at overtraedelsen i det foreliggende tilfaelde er af grov karakter, og har staaet paa laenge, og at Hilti boer paalaegges en betydelig boede.

(100) Ifoelge bevismaterialet misbrugte Hilti sin dominerende stilling paa flere vaesentlige maader. Misbruget sigtede i alle tilfaelde mod samme maal, nemlig at forhindre eller begraense konkurrenter i adgang til markedet, eller i alvorlig grad at skade eller endog fortraenge eksisterende konkurrenter. Hilti var som foelge heraf i stand til at opretholde eller styrke sin dominerende stilling. Det var saaledes i stand til mere effektivt at udnytte sin dominans i de forskellige medlemsstater og at kraeve hoeje og afvigende priser. Dette var kun muligt, fordi det ikke var udsat for normal konkurrence og havde unddraget sig markedskraefternes generelle disciplin. Overtraedelserne var tillige rettet mod at paavirke hele konkurrencestrukturen.

Hvis Kommissionen saaledes ikke havde fremsat sine klagepunkter, som foerte til Hilti's tilsagn, ville en konkurrent vaere blevet uigenkaldeligt fortraengt fra markedet. Kommissionen skoenner desuden, at alle overtraedelserne blev begaaet i det mindste som foelge af forsoemmelighed, og for visse misbrugs vedkommende blev de begaaet forsaetligt.

(101) Ifoelge det bevismateriale, Kommissionen har til raadighed, begyndte visse af de paastaaede misbrug mindst allerede i 1981, saerlig hvad angaar Hilti's indgreb over for Eurofix, og i 1984, hvad angaar Hilti's indgreb over for Bauco, dvs. paa det tidspunkt, hvor Bauco paabegyndte sin salgsvirksomhed.

(102) Misbruget varede mindst indtil 1985, hvor Hilti afgav sit tilsagn, og der foreligger bevis for, at misbruget fortsatte i visse henseender selv efter afgivelsen af tilsagnet, skoent efterfoelgende droeftelser mellem Hilti og Kommissionen dog foranledigede Hilti til at aendre sin adfaerd paa visse omraader.

(103) Kommissionen tager paa den anden side hensyn til det samarbejde, den opnaaede fra Hilti's side, saerlig med hensyn til:

- det midlertidige tilsagn, der er afgivet af Hilti i 1985, som svar paa proceduren vedroerende foreloebige forholdsregler

- den omstaendighed, at Hilti foreslog Kommissionen en forligsmaessig ordning og forelagde Kommissionen et permanent tilsagn af 4. september 1987 baseret paa dets erklaerede vilje til at forsoege at efterkomme Kommissionens klagepunkter og oenske (dette tilsagn er bilagt naervaerende beslutning)

- Hilti's indroemmelse af at have optraadt paa en maade, som Kommissionen anser for illoyal, enten i dets svar paa klagepunkterne eller efter Kommissionens fremsendelse af klagerne til Hilti.

b) Standsning af overtraedelsen

(104) I henhold til artikel 3 i forordning nr. 17 kan Kommissionen, naar den konstaterer, at der foreligger en overtraedelse af bestemmelserne i Traktatens artikel 86, paalaegge de deltagende virksomheder at bringe de konstaterede overtraedelser til ophoer.

Det er berttiget at paalaegge Hilti at bringe overtraedelserne til ophoer, saafremt dette ikke allerede er sket. Spoergsmaalet, hvorvidt Hilti maa indfoere nogen form for begraensninger i sit foreslaaede distributionssystem (som ikke anvendes hemmeligt og ensidigt af Hilti) vil blive analyseret i forbindelse med behandlingen af det anmeldte distributionssystem. Nedenstaaende paabud til Hilti om at bringe dets overtraedelser til ophoer, saafremt dette ikke allerede er sket, har derfor ingen indflydelse paa en eventuel beslutning, som maatte blive vedtaget, vedroerende det anmeldte distributionssystem - VEDTAGET FOELGENDE BESLUTNING:

Artikel 1

Hilti AG's adfaerd, ved over for uafhaengige fabrikanter af bolte til Hilti-boltepistoler at have optraadt paa en maade, som tog sigte paa enten at begraense deres adgang og indtraengning paa markedet for Hilti-kompatible bolte eller direkte eller indirekte at skade deres forretning eller begge dele, udgoer en misbrug af dominerende stilling efter EOEF-Traktatens artikel 86. De vaesentlige led i overtraedelsen er:

1. at sammenkoble salget af bolte med salget af patronmagasiner;

2. at nedsaette rabatter og foere anden diskriminerende praksis over for kunder, som ville koebe patroner uden bolte;

3. at paalaegge uafhaengige distributoerer ikke at effektuere visse eksportordrer;

4. at naegte at effektuere hele ordrer paa patronmagasiner fra etablerede kunder eller forhandlere, som eventuelt maatte videresaelge dem;

5. at blokere eller forsinke meddelelse af lovligt tilgaengelige rettighedslicenser paa Hilti's patenter;

6. uden objektiv begrundelse at naegte at indfri garantiforpligtelser;

7. at foere en selektiv og diskriminerende politik rettet mod saavel konkurrenters som disses kunders forretningsaktiviteter;

8. ensidigt og hemmeligt at foere en politik med forskellige rabatter til privilegerede og ikke-privilegerede vaerktoejsudlejningsvirksomheder og forhandlere i Det Forenede Kongerige.

Artikel 2

For de i artikel 1 beskrevne overtraedelser paalaegges Hilti AG en boede paa 6 millioner ECU.

Boeden indbetales paa:

a) Konto nr. 5 900 02 04, Commission of the European Communities, Brussels (for betaling i ECU), Lloyds Bank plc, The Manager, Payments Section, Overseas Centre, PO Box 63, 38a Paradise Street, UK-Birmingham B1 2AB, eller

b) Konto nr. 108 63 41, Commission of the European Communities, (for betaling i pund sterling), Lloyds Bank plc, Overseas Department, PO Box 19, 6 Eastcheap, UK-London EC3P, 3AB,

senest tre maaneder efter meddelelsen af denne beslutning. Herefter paalaegges der automatisk en rente svarende til den sats, som anvendes af Den Europaeiske Fond for Monetaert Samarbejde i dens transaktioner i ECU, paa den foerste arbejdsdag i den maaned, hvor denne beslutning blev vedtaget, plus 3,5 % procentpoint, dvs. 10,25 %.

Sker betalingen i pund sterling, anvendes den gaeldende omregningskurs paa dagen forud for indbetalingen.

Artikel 3

Hilti AG bringer omfaaende de i artikel 1 omhandlede overtraedelser til ophoer, hvis dette ikke allerede er sket. I denne forbindelse undlader Hilti AG at gentage eller fortsaette den adfaerd, der er omhandlet i artikel 1, og undlader at traeffe nogen form for foranstaltninger med tilsvarende virkning.

Artikel 4

Denne beslutning er rettet til Hilti AG, FL-9494 Schaan, Fuerstentum Liechtenstein, c/o Hilti GB, Trafford Wharf Road, Trafford Park, UK-Manchester M17 1BY.

Denne beslutning kan tvangsfuldbyrdes i henhold til EOEF-Traktatens artikel 192.

Udfaerdiget i Bruxelles, den 22. december 1987.

Paa Kommissionens vegne

Peter SUTHERLAND

Medlem af Kommissionen

(1) Disse bestemmelser reflekteres ogsaa i rettighedslicensen mellem Hilti og baade Bauco og Eurofix, hvor der foreligger foelgende klausul i relation til kvalitetskontrol/sikkerhed: »Licenstageren skal tage alle rimelige forholdsregler for at sikre, at ethvert produkt/dvs. patronmagasiner/der saelges under licensen til brug for Hilti DX montageredskaber er sikre og egnede til brug i saadanne redskaber«. Denne affattelse blev aftalt mellem Hilti og Eurofix, da Comptroller of Patents havde bestemt, at der for at beskytte offentlig interesse var grund til en saadan bestemmelse baade for at sikre kvalitetskontrollen med patronmagasiner fra Eurofix's side og for at beskytte Hilti's omdoemme ved at hindre, at mangelfulde patronmagasiner leveredes til brug for dets pistoler.

BILAG

Sag IV/30.784 og 31.488

TILSAGN

1. Paa egne vegne og paa vegne af sine opregnede datterselskaber i EOEF paatager Hilti AG sig efter bedste overbevisning:

a) paa en permanent basis at opfylde de tilsagn, som det afgav den 27. august 1985 i ovennaevnte sager paa en midlertidig basis, nemlig ikke i EOEF, hverken direkte eller indirekte, at koble levering af skudmontagemagasiner til levering af skudmondtagbolte; foelgelig, ikke at sammenlaegge koeb af patronmagasiner med koeb af andre produkter med henblik paa beregning af rabatter;

b) for skudmontageprodukter at gennemfoere en rabatpolitik baseret paa noejagtige, organiske og transparente maengde/vaerdi rabatordninger, der anvendes ensartet og uden diskrimination, og som er i overensstemmelse med de ovenfor under a) angivne tilsagn, alene med de nedenfor tre opregnede undtagelser;

disse tre undtagelser er:

i) efterkommelse af et konkurrerende tilbud,

ii) kontrakter, der individuelt forhandles med kunder, som ifoelge saedvane eller i kraft af specielle krav eller omstaendigheder kun vil forhandle med Hilti paa grundlag af en saadan kontrakt,

iii) specielle reklameforanstaltninger, der i egentlig forstand angaar reklame;

som foelge af gennemfoerelsen af en saadan rabatpolitik vil man undgaa at goere brug af visse rabattyper, herunder troskabs- og loyalitetsrabatter;

c) bortset fra i objektivt begrundede tilfaelde, ikke at naegte at levere skudmontageprodukter til eksisterende kunder og ej heller ved udfoerselen af en hvilken som helst ordre at begraense maengden af de til levering bestemte skudmontageprodukter; og fortsat at forsyne Kommissionen med kvartalsvise rapporter med angivelse af enhver leveringsnaegtelse tillige med begrundelsen herfor;

d) over for nuvaerende og fremtidige licenstagere af rettigheder i henhold til dets patent for patronmagasiner i Det Forenede Kongerige at give afkald paa dets rettigheder i henhold til ophavsret for patronmagasiner i Det Forenede Kongerige og tilsvarende designrettigheder, som maatte eksistere i EOEF;

e) at yde garanti for dets skudmontageredskaber ikke alene ved brugen af originalt Hilti forbrugsgods, men ogsaa ved brugen af andet forbrugsgods, der er af passende kvalitet;

f) at gennemfoere et program med henblik paa opfyldelsen af konkurrenceretlige forpligtelser specielt for Hilti-koncernen i overensstemmelse med de retningslinjer, der er godkendt af Kommissionen i sagen National Panasonic, og at oplyse Kommissionen om de skridt, der er taget for at gennemfoere et saadant program.

2. AG paatager sig at yde sine bedste bestraebelser paa at opmuntre de uafhaengige forhandlere i EOEF af dets skudmontageprodukter til at foelge de ovenfor under 1 anfoerte forpligtelser som en del af deres egen politik.

3. Hilti AG paatager sig fortsat at opfylde de ovenfor i stk. 1 og stk. 2 anfoerte tilsagn indtil det tidspunkt, hvor det ikke befindes at indtage en dominerende stilling, eller hvor omstaendighederne aendres saaledes, at dets stilling ikke laengere er dominerende. Og i begge tilfaelde forpligter det sig til skriftligt at give Kommissionen meddelelse, forinden det ophoerer med at opfylde de ovenfor anfoerte tilsagn.

For og paa vegne Hilti AG

ved

Dato: 4. september 1987.

Top