EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22011D0325

2011/325/EU: Afgørelse nr. 1/2011 truffet af Associeringsrådet Algeriet-EU den 20. maj 2011 om oprettelse af underudvalget »Politisk dialog, sikkerhed og menneskerettigheder«

EUT L 146 af 1.6.2011, p. 18–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/325/oj

1.6.2011   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 146/18


AFGØRELSE Nr. 1/2011 TRUFFET AF ASSOCIERINGSRÅDET ALGERIET-EU

den 20. maj 2011

om oprettelse af underudvalget »Politisk dialog, sikkerhed og menneskerettigheder«

(2011/325/EU)

ASSOCIERINGSRÅDET ALGERIET-EU HAR —

under henvisning til Euro-Middelhavsaftalen om oprettelse af en associering mellem Det Europæiske Fællesskab og dets medlemsstater på den ene side og Den Demokratiske Folkerepublik Algeriet på den anden side (1) (i det følgende benævnt »associeringsaftalen«), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Den Europæiske Unions forbindelser og samarbejde med partnerne i det sydlige Middelhavsområde kan udvikles under hensyntagen til Den Europæiske Unions kompetencer og de enkelte Middelhavslandes kendetegn og behov.

(2)

Den Europæiske Unions forbindelser til Algeriet er præget af stigende dynamik takket være gennemførelsen af associeringsaftalen, hvilket afstedkommer behov for løbende tilsyn.

(3)

Associeringsrådet har allerede med henblik på at sikre de rette institutionelle rammer for gennemførelsen og styrkelsen af samarbejdet besluttet (2) at oprette underudvalg under Associeringsudvalget Algeriet-EU.

(4)

Overholdelse af principperne for demokrati, menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder danner rammen om partnernes politik indadtil og udadtil og er et af grundelementerne i associeringsaftalen.

(5)

Den politiske dialog og opretholdelse af sikkerheden er vigtige elementer i associeringsaftalen og drøftes af de forskellige organer, som er oprettet i henhold hertil.

(6)

I forbindelse med den politiske dialog sætter Algeriet og Den Europæiske Union sig ambitiøse mål baseret på en anerkendelse af, at begge parter tilslutter sig fælles værdier, herunder bl.a. demokrati, retsstat, beskyttelse og fremme af alle menneskerettigheder og civile, politiske, økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder, inkl. retten til udvikling, samt sikkerhedsspørgsmål, inkl. bekæmpelse af terror og enhver form for organiseret kriminalitet.

(7)

I henhold til associeringsaftalens artikel 98 kan der nedsættes arbejdsgrupper og organer, der er nødvendige til associeringsaftalens gennemførelse —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

1.   Under Associeringsudvalget Algeriet-EU (i det følgende benævnt »Associeringsudvalget«) oprettes underudvalget »Politisk dialog, sikkerhed og menneskerettigheder«. Underudvalgets forretningsorden er vedlagt som bilag.

Underudvalget arbejder under Associeringsudvalget og aflægger rapport til dette efter hvert møde.

2.   Emner, der omfattes af underudvalgets mandat, kan også tages op på højere niveau i forbindelse med den politiske dialog mellem Algeriet og Den Europæiske Union.

3.   Associeringsudvalget foreslår inden for rammerne af sit mandat Associeringsrådet alle de foranstaltninger, der er nødvendige, for at underudvalget kan fungere.

Artikel 2

Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

Udfærdiget i Bruxelles, den 20. maj 2011.

På vegne af Associeringsrådet Algeriet-EU

M. MEDELCI

Formand


(1)  EUT L 265 af 10.10.2005, s. 2.

(2)  Afgørelse nr. 3/2007 truffet af Associeringsudvalget EU/Algeriet (EUT L 330 af 15.12.2007, s. 31).


BILAG

FORRETNINGSORDEN FOR UNDERUDVALG Nr. 7 »POLITISK DIALOG, SIKKERHED OG MENNESKERETTIGHEDER«

1.   Sammensætning og formandskab

Underudvalget »Politisk dialog, sikkerhed og menneskerettigheder« (herefter benævnt »underudvalget«) sammensættes af repræsentanter for associeringsaftalens parter. Formandskabet varetages på tur af de to parter på højt embedsmandsplan.

2.   Rolle

Underudvalget arbejder under Associeringsudvalget Algeriet-EU (herefter benævnt »Associeringsudvalget«) og aflægger rapport til dette efter hvert møde. Underudvalget har ingen beslutningsbeføjelser. Det kan imidlertid fremlægge forslag for Associeringsudvalget.

3.   Arbejdsområde

Underudvalget drøfter gennemførelsen af associeringsaftalen Algeriet-EU på de områder, der er nævnt nedenfor. På det tekniske plan udgør underudvalget den vigtigste tilsynsmekanisme for alle spørgsmål vedrørende menneskerettigheder, demokratisering, regeringsførelse og sikkerhedsspørgsmål i forbindelse med samarbejde om bekæmpelse af terror og organiseret kriminalitet. Det vurderer især de fremskridt, der gøres med hensyn til tilnærmelse, gennemførelse og anvendelse af lovgivning, og undersøger samarbejdet inden for offentlig forvaltning og de operationelle aspekter heraf. Underudvalget evaluerer desuden fremskridtene og behandler ethvert problem, som kan opstå på nedennævnte områder, og fremsætter forslag til eventuelle foranstaltninger:

a)

retsstat, god regeringsførelse og demokrati, herunder især retsvæsenets uafhængighed, adgang til retsvæsenet og støtte til reform af retsvæsenet, udveksling af erfaringer og uddannelse

b)

fortsættelse af ratifikation og gennemførelse af de internationale konventioner vedrørende menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, inkl. undersøgelse af muligheden for tiltrædelse af de fakultative protokoller til disse konventioner og udveksling af holdninger til eventuelle forbehold vedrørende disse konventioner. Samarbejde i forbindelse med de internationale procedurer og mekanismer vedrørende menneskerettigheder

c)

kamp for afskaffelse af dødsstraf og tortur og enhver form for diskrimination

d)

børns og kvinders rettigheder

e)

ytringsfrihed og civilsamfundets rolle og beskyttelse af menneskerettighedsforkæmpere

f)

samarbejde om international retfærdighed, fremme af demokratiseringsprocesserne og god forvaltningspraksis

g)

samarbejde i multilaterale organisationer om menneskerettigheder

h)

bekæmpelse af terrorisme og organiseret kriminalitet

i)

samråd om udenrigs- og sikkerhedspolitik, herunder konfliktforebyggelse, nedrustning og ikke-spredning af masseødelæggelsesvåben

j)

samråd om regionale og internationale sikkerhedsspørgsmål af fælles interesse

k)

styrkelse af den administrative og operationelle kapacitet i de berørte nationale institutioner.

Denne liste er ikke udtømmende, og Associeringsudvalget kan efter aftale med de to parter tilføje andre emner.

På underudvalgets møder kan der behandles spørgsmål vedrørende et eller flere af de områder, der nævnes ovenfor, eller dem alle.

4.   Sekretariat

En embedsmand fra Tjenesten for EU's Optræden Udadtil og en regeringsembedsmand fra Den Demokratiske Folkerepublik Algeriet fungerer i fællesskab som underudvalgets faste sekretærer og varetager forberedelsen af dets møder.

Henvendelser vedrørende underudvalget fremsendes til underudvalgets sekretærer.

5.   Møder

Underudvalget mødes, når forholdene kræver det, og mindst en gang om året skiftevis i Algeriet og Den Europæiske Union. Der kan indkaldes til møde efter anmodning fra den ene af de to parter, idet anmodningen fremsendes af den faste sekretær, som ligeledes fremsender anmodningen til den anden part. Den anden parts sekretær svarer inden for en frist på 15 arbejdsdage efter modtagelsen af anmodningen om møde i underudvalget.

I særligt hastende tilfælde kan underudvalget efter aftale med de to parter indkaldes med kortere frist. Anmodninger om mødeindkaldelser skal fremsættes skriftligt.

Tid og sted for møder i underudvalget aftales mellem de to parter.

For hver part gælder, at den faste sekretær indkalder til møderne i samråd med formanden. Inden de enkelte møder underrettes formanden om, hvordan parternes delegationer forventes at være sammensat.

Hvis parterne er enige herom, kan underudvalget indbyde eksperter til mødet med henblik på at indhente specifikke oplysninger.

6.   Dagsorden

Anmodning om at få et punkt opført på underudvalgets dagsorden fremsendes til underudvalgets faste sekretærer. Formanden udarbejder i samråd med den anden part et forslag til dagsorden for et møde senest ti dage før mødets begyndelse.

Dagsordenforslaget omfatter de punkter, som sekretærerne formelt er blevet anmodet om at opføre på dagsordenen senest femten dage før mødets start. Begge parter skal have modtaget bilagene senest syv dage før mødet.

Dagsordenen vedtages af underudvalget ved mødets begyndelse.

7.   Referat

Referatet udarbejdes og godkendes af de to faste sekretærer efter hvert møde. Underudvalgets faste sekretærer sender Associeringsudvalgets sekretærer og formand en kopi af referatet, inkl. underudvalgets eventuelle forslag og anbefalinger.

8.   Offentlighed

Medmindre andet vedtages, er underudvalgets møder ikke offentlige, og konklusionerne af dets forhandlinger offentliggøres ikke.


Top