EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 11997D001/P10

Amsterdam-traktaten om ændring af traktaten om Den Europæiske Union, traktaterne om oprettelse af De Europæiske Fællesskaber og visse tilknyttede akter - Første del - Materielle ændringer - Artikel 1.10

11997D001/P10

Amsterdam-traktaten om ændring af traktaten om Den Europæiske Union, traktaterne om oprettelse af De Europæiske Fællesskaber og visse tilknyttede akter - Første del - Materielle ændringer - Artikel 1.10

EF-Tidende nr. C 340 af 10/11/1997 s. 0009


Amsterdam-traktaten om aendring af traktaten om Den Europaeiske Union, traktaterne om oprettelse af De Europaeiske Faellesskaber og visse tilknyttede akter - Foerste del - Materielle aendringer - Artikel 1.10

Traktaten om Den Europaeiske Union aendres i overensstemmelse med bestemmelserne i denne artikel.

Afsnit V affattes saaledes:

»Afsnit V

BESTEMMELSER OM EN FAELLES UDENRIGS- OG SIKKERHEDSPOLITIK

Artikel J.1

1. Unionen fastlaegger og gennemfoerer en faelles udenrigs- og sikkerhedspolitik, der daekker alle omraader inden for udenrigs- og sikkerhedspolitikken og har foelgende maal:

- beskyttelse af Unionens faelles vaerdier, grundlaeggende interesser, uafhaengighed og integritet i overensstemmelse med principperne i De Forenede Nationers pagt

- styrkelse af Unionens sikkerhed i alle henseender

- bevarelse af freden og styrkelse af den internationale sikkerhed i overensstemmelse med principperne i De Forenede Nationers pagt samt principperne i Helsingfors-slutakten og maalene i Paris-chartret, herunder de principper og de maal, der vedroerer de ydre graenser

- fremme af det internationale samarbejde

- udvikling og befaestelse af demokratiet og retsstatsprincippet samt respekt for menneskerettighederne og de grundlaeggende frihedsrettigheder.

2. Medlemsstaterne stoetter aktivt og uforbeholdent Unionens udenrigs- og sikkerhedspolitik i en aand af loyalitet og gensidig solidaritet.

Medlemsstaterne samarbejder for at styrke og udvikle deres gensidige politiske solidaritet. De afstaar fra enhver handling, som strider imod Unionens interesser, eller som kan skade dens effektivitet som en sammenhaengende faktor i internationale forbindelser.

Raadet paaser, at disse principper overholdes.

Artikel J.2

Unionen tilstraeber at virkeliggoere maalene i artikel J.1 ved

- at fastlaegge principperne og de overordnede retningslinjer for den faelles udenrigs- og sikkerhedspolitik

- at traeffe afgoerelse om faelles strategier

- at vedtage faelles aktioner

- at vedtage faelles holdninger og

- at styrke det systematiske samarbejde mellem medlemsstaterne om deres politik.

Artikel J.3

1. Det Europaeiske Raad fastlaegger principperne og de overordnede retningslinjer for den faelles udenrigs- og sikkerhedspolitik, herunder for anliggender, der har indvirkning paa forsvarsomraadet.

2. Det Europaeiske Raad traeffer afgoerelse om faelles strategier, som skal ivaerksaettes af Unionen, paa omraader, hvor medlemsstaterne har vigtige faelles interesser.

I de faelles strategier fastsaettes maal og varighed og de midler, der skal stilles til raadighed af Unionen og medlemsstaterne.

3. Raadet traeffer de noedvendige afgoerelser for fastlaeggelse og ivaerksaettelse af den faelles udenrigs- og sikkerhedspolitik paa grundlag af de overordnede retningslinjer, som Det Europaeiske Raad fastlaegger.

Raadet anbefaler Det Europaeiske Raad faelles strategier og ivaerksaetter dem, isaer ved at vedtage faelles aktioner og faelles holdninger.

Raadet paaser, at Unionens aktion fremtraeder som en helhed, er sammenhaengende og effektiv.

Artikel J.4

1. Raadet vedtager faelles aktioner. Faelles aktioner vedroerer konkrete situationer, hvor der skoennes at vaere behov for operationel aktion fra Unionens side. De fastsaetter maal og raekkevidde, de midler, der skal stilles til raadighed for Unionen, om noedvendigt deres varighed, og betingelserne for deres gennemfoerelse.

2. Hvis der sker en aendring af forholdene, der har vaesentlig betydning for et spoergsmaal, der er genstand for en faelles aktion, reviderer Raadet principperne og maalene for denne aktion og vedtager de noedvendige afgoerelser. Saa laenge Raadet ikke har truffet afgoerelse, opretholdes den faelles aktion.

3. Faelles aktioner forpligter medlemsstaterne i deres stillingtagen og handlinger.

4. Raadet kan anmode Kommissionen om at forelaegge det passende forslag vedroerende den faelles udenrigs- og sikkerhedspolitik med henblik paa at sikre gennemfoerelsen af en faelles aktion.

5. Enhver national stillingtagen eller handling i forbindelse med en faelles aktion forudsaetter, at der sker underretning derom saa betids, at der om noedvendigt kan holdes forudgaaende samraad i Raadet. Forpligtelsen til at give forhaandsunderretning gaelder ikke for foranstaltninger, som alene indebaerer transformation til det nationale plan af raadsafgoerelser.

6. Goer forholdenes udvikling det paatraengende noedvendigt, og foreligger der ikke nogen raadsafgoerelse, kan medlemsstaterne straks traeffe de foranstaltninger, der er absolut noedvendige under hensyntagen til de almindelige maal for den faelles aktion. En medlemsstat, der traeffer saadanne foranstaltninger, underretter omgaaende Raadet herom.

7. Volder ivaerksaettelsen af en faelles aktion alvorlige vanskeligheder for en medlemsstat, skal denne forelaegge sagen for Raadet, der skal droefte den og soege passende loesninger. Disse maa ikke stride imod maalene for aktionen eller vaere til skade for dens effektivitet.

Artikel J.5

Raadet vedtager faelles holdninger. Faelles holdninger fastlaegger Unionens tilgang til et bestemt spoergsmaal af geografisk eller tematisk karakter. Medlemsstaterne drager omsorg for, at deres nationale politik er i overensstemmelse med de faelles holdninger.

Artikel J.6

Medlemsstaterne orienterer hinanden og raadfoerer sig med hinanden i Raadet om alle udenrigs- og sikkerhedspolitiske spoergsmaal, som er af almindelig interesse, med henblik paa at sikre, at Unionen udoever sin indflydelse saa effektivt som muligt gennem en samordnet og konvergent optraeden.

Artikel J.7

1. Den faelles udenrigs- og sikkerhedspolitik omfatter alle spoergsmaal vedroerende Unionens sikkerhed, herunder gradvis udformning af en faelles forsvarspolitik, i overensstemmelse med andet afsnit, som vil kunne foere til et faelles forsvar, hvis Det Europaeiske Raad traeffer afgoerelse herom. Det henstiller i saa fald til medlemsstaterne, at de vedtager en saadan afgoerelse i overensstemmelse med deres forfatningsmaessige bestemmelser.

Den Vesteuropaeiske Union (WEU) udgoer en integrerende del af udviklingen af Unionen, der giver denne adgang til en operationel kapacitet, navnlig i forbindelse med stk. 2. Den stoetter Unionen i udformningen af forsvarsaspekterne af den faelles udenrigs- og sikkerhedspolitik som fastsat i denne artikel. Unionen etablerer derfor taettere institutionelle forbindelser med WEU med henblik paa muligheden af WEU's integration i Unionen, hvis Det Europaeiske Raad traeffer afgoerelse herom. Det henstiller i saa fald til medlemsstaterne, at de vedtager en saadan afgoerelse i overensstemmelse med deres forfatningsmaessige bestemmelser.

Unionens politik i denne artikels betydning beroerer ikke den saerlige karakter af visse medlemsstaters sikkerheds- og forsvarspolitik og skal overholde de forpligtelser, som visse medlemsstater, hvis faelles forsvar foregaar i Den Nordatlantiske Traktats Organisation (NATO), har i henhold til den nordatlantiske traktat, og skal vaere forenelig med den faelles sikkerheds- og forsvarspolitik, der er fastlagt inden for denne ramme.

Den gradvise udformning af en faelles forsvarspolitik understoettes, i det omfang medlemsstaterne maatte finde det hensigtsmaessigt, af samarbejde mellem dem paa forsvarsmaterielomraadet.

2. De spoergsmaal, der er omhandlet i denne artikel, omfatter humanitaere opgaver og redningsopgaver, fredsbevarende opgaver og kampstyrkers opgaver i forbindelse med krisestyring, herunder fredsskabelse.

3. Unionen benytter sig af WEU til at udarbejde og ivaerksaette de af Unionens afgoerelser og aktioner, der har indvirkning paa forsvarsomraadet.

Det Europaeiske Raads kompetence til at fastlaegge retningslinjer i overensstemmelse med artikel J.3 gaelder ogsaa hvad angaar WEU for de spoergsmaal, hvor Unionen benytter sig af WEU.

Naar Unionen benytter sig af WEU til at udarbejde og ivaerksaette Unionens afgoerelser vedroerende de opgaver, der er naevnt i stk. 2, har alle Unionens medlemsstater ret til at deltage fuldt ud i disse opgaver. Raadet vedtager i forstaaelse med WEU's institutioner de noedvendige praktiske bestemmelser, som skal give de medlemsstater, der bidrager til de paagaeldende opgaver, mulighed for fuldt ud og paa lige fod at deltage i planlaegningen og beslutningstagningen i WEU.

Afgoerelser i henhold til dette stykke, der har indvirkning paa forsvarsomraadet, beroerer ikke de politikker og forpligtelser, der er naevnt i stk. 1, tredje afsnit.

4. Denne artikels bestemmelser er ikke til hinder for, at der paa bilateralt plan inden for rammerne af WEU og Den Atlantiske Alliance udvikles et taettere samarbejde mellem to eller flere medlemsstater, for saa vidt dette samarbejde ikke er i strid med eller haemmer det samarbejde, der er omhandlet i dette traktatafsnit.

5. Med henblik paa at fremme maalene i denne artikel vil bestemmelserne heri blive gennemgaaet paa ny i overensstemmelse med artikel N.

Artikel J.8

1. Formandskabet repraesenterer Unionen i anliggender vedroerende den faelles udenrigs- og sikkerhedspolitik.

2. Formandskabet har ansvaret for ivaerksaettelsen af afgoerelser i henhold til dette traktatafsnit; i denne forbindelse udtrykker det i princippet Unionens holdning i internationale organisationer og paa internationale konferencer.

3. Formandskabet bistaas af generalsekretaeren for Raadet, der udoever hvervet som hoejtstaaende repraesentant for den faelles udenrigs- og sikkerhedspolitik.

4. Kommissionen tilknyttes fuldt ud de i stk. 1 og 2 naevnte opgaver. Formandskabet bistaas i disse opgaver om noedvendigt af den medlemsstat, der skal varetage det efterfoelgende formandskab.

5. Raadet kan, naar det skoenner det noedvendigt, udpege en saerlig repraesentant med et mandat i forbindelse med saerlige politikspoergsmaal.

Artikel J.9

1. Medlemsstaterne samordner deres optraeden i internationale organisationer og paa internationale konferencer. De forsvarer de faelles holdninger i disse fora.

I internationale organisationer og paa internationale konferencer, hvori ikke alle medlemsstaterne deltager, forsvarer de medlemsstater, der deltager, de faelles holdninger.

2. De medlemsstater, der er repraesenteret i internationale organisationer eller paa internationale konferencer, hvor ikke alle medlemsstaterne er repraesenteret, skal holde disse underrettet om alle spoergsmaal af faelles interesse, jf. dog stk. 1 og artikel J.4, stk. 3.

De medlemsstater, der ogsaa er medlemmer af De Forenede Nationers Sikkerhedsraad, raadfoerer sig med hinanden og holder de oevrige medlemsstater fuldt ud underrettet. De medlemsstater, der er faste medlemmer af Sikkerhedsraadet, forsvarer i udoevelsen af deres funktion Unionens holdninger og interesser, uden at dette dog beroerer det ansvar, der paahviler dem i medfoer af De Forenede Nationers pagt.

Artikel J.10

Medlemsstaternes diplomatiske og konsulaere missioner og Kommissionens delegationer i tredjelande og paa internationale konferencer samt deres repraesentationer ved internationale organisationer samarbejder for at sikre, at de faelles holdninger og faelles aktioner, som Raadet har vedtaget, overholdes og ivaerksaettes.

De intensiverer deres samarbejde ved at udveksle oplysninger, foretage faelles vurderinger og bidrage til ivaerksaettelsen af bestemmelserne i artikel 8 C i traktaten om oprettelse af Det Europaeiske Faellesskab.

Artikel J.11

Formandskabet hoerer Europa-Parlamentet om de vigtigste aspekter og grundlaeggende valg i forbindelse med den faelles udenrigs- og sikkerhedspolitik og paaser, at der tages behoerigt hensyn til Europa-Parlamentets synspunkter. Formandskabet og Kommissionen underretter regelmaessigt Europa-Parlamentet om udviklingen i Unionens udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Europa-Parlamentet kan stille spoergsmaal eller rette henstillinger til Raadet. Det droefter en gang om aaret de fremskridt, der er gjort med ivaerksaettelsen af den faelles udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Artikel J.12

1. Enhver medlemsstat eller Kommissionen kan forelaegge Raadet alle spoergsmaal vedroerende den faelles udenrigs- og sikkerhedspolitik og fremsaette forslag for Raadet.

2. I tilfaelde, hvor der hurtigt skal traeffes en afgoerelse, indkalder formandskabet enten paa egen foranledning eller paa anmodning af Kommissionen eller en medlemsstat inden for 48 timer eller, hvor en afgoerelse er uopsaettelig, inden for en endnu kortere frist til en ekstraordinaer samling i Raadet.

Artikel J.13

1. Afgoerelser under dette traktatafsnit traeffes af Raadet med enstemmighed. Det forhold, at medlemmer, der er til stede eller repraesenteret, afholder sig fra at stemme, hindrer ikke vedtagelsen af saadanne afgoerelser.

Hvis et medlem af Raadet afholder sig fra at stemme i forbindelse med afstemninger, kan medlemmet kvalificere sin stemmeundladelse ved at afgive en formel erklaering i henhold til dette afsnit. I saa fald er det paagaeldende medlem ikke forpligtet til at anvende afgoerelsen, men accepterer, at afgoerelsen forpligter Unionen. Under udvisning af gensidig solidaritet afholder den paagaeldende medlemsstat sig fra enhver handling, som vil kunne komme i konflikt med eller hindre en handling fra Unionens side paa grundlag af den paagaeldende afgoerelse, og de oevrige medlemsstater respekterer dens holdning. Hvis de medlemmer af Raadet, der paa denne maade knytter en erklaering til deres stemmeundladelse, udgoer over en tredjedel af stemmerne vaegtet i overensstemmelse med artikel 148, stk. 2, i traktaten om oprettelse af Det Europaeiske Faellesskab, er afgoerelsen ikke vedtaget.

2. Uanset stk. 1 traeffer Raadet afgoerelse med kvalificeret flertal,

- naar det vedtager faelles aktioner eller faelles holdninger eller traeffer enhver anden afgoerelse paa grundlag af en faelles strategi

- naar det traeffer afgoerelse om ivaerksaettelse af en faelles aktion eller en faelles holdning.

Hvis et medlem af Raadet erklaerer, at det af vigtige, naermere anfoerte aarsager, der vedroerer den nationale politik, agter at stemme imod vedtagelsen af en afgoerelse, der skal traeffes med kvalificeret flertal, finder der ikke afstemning sted. Raadet kan med kvalificeret flertal anmode om, at sagen henvises til Det Europaeiske Raad med henblik paa enstemmig afgoerelse.

Raadets medlemmers stemmer tildeles den vaegt, der er fastsat i artikel 148, stk. 2, i traktaten om oprettelse af Det Europaeiske Faellesskab. Afgoerelser traeffes med mindst 62 stemmer afgivet af mindst 10 medlemmer, der stemmer for.

Dette stykke gaelder ikke for afgoerelser, der har indvirkning paa militaer- eller forsvarsomraadet.

3. I procedurespoergsmaal traeffer Raadet afgoerelse med et flertal af medlemmernes stemmer.

Artikel J.14

Naar det er noedvendigt at indgaa en aftale med en eller flere stater eller internationale organisationer til gennemfoerelse af dette afsnit, kan Raadet med enstemmighed bemyndige formandskabet, der om noedvendigt bistaas af Kommissionen, til at indlede forhandlinger med henblik herpaa. Saadanne aftaler indgaas af Raadet med enstemmighed efter henstilling fra formandskabet. Ingen aftale er bindende for en medlemsstat, hvis repraesentant i Raadet meddeler, at medlemsstaten maa opfylde de krav, der gaelder ifoelge dens egen forfatningsmaessige procedure; de oevrige medlemmer af Raadet kan vedtage, at aftalen skal gaelde foreloebigt for dem.

Bestemmelserne i denne artikel gaelder ogsaa for spoergsmaal, der henhoerer under afsnit VI.

Artikel J.15

Med forbehold af artikel 151 i traktaten om oprettelse af Det Europaeiske Faellesskab foelger en politisk komité den internationale situation paa de omraader, der henhoerer under den faelles udenrigs- og sikkerhedspolitik, og bidrager til at fastlaegge politikken ved at afgive udtalelser til Raadet paa dettes foranledning eller paa eget initiativ. Komitéen foelger ligeledes ivaerksaettelsen af den vedtagne politik med forbehold af formandskabets og Kommissionens befoejelser.

Artikel J.16

Raadets generalsekretaer, der er hoejtstaaende repraesentant for den faelles udenrigs- og sikkerhedspolitik, bistaar Raadet i spoergsmaal, der falder ind under anvendelsesomraadet for den faelles udenrigs- og sikkerhedspolitik, navnlig ved at bidrage til udformningen, forberedelsen og implementeringen af politikafgoerelser, samt ved efter behov paa Raadets vegne og paa formandskabets anmodning at foere politisk dialog med tredjelande.

Artikel J.17

Kommissionen tilknyttes fuldt ud arbejdet vedroerende den faelles udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Artikel J.18

1. Artikel 137, 138, 139-142, 146, 147, 150-153, 157-163, 191 A og 217 i traktaten om oprettelse af Det Europaeiske Faellesskab finder anvendelse paa bestemmelserne vedroerende de omraader, der er naevnt i dette traktatafsnit.

2. Institutionernes administrationsudgifter i forbindelse med bestemmelserne vedroerende de omraader, der er omfattet af dette traktatafsnit, afholdes over De Europaeiske Faellesskabers budget.

3. Aktionsudgifter til ivaerksaettelse af de paagaeldende bestemmelser afholdes ligeledes over De Europaeiske Faellesskabers budget bortset fra udgifter til operationer, der har indvirkning paa militaer- eller forsvarsomraadet, og tilfaelde, hvor Raadet med enstemmighed traeffer anden afgoerelse.

Saafremt udgifterne ikke afholdes over De Europaeiske Faellesskabers budget, afholdes de af medlemsstaterne efter fordelingsnoeglen baseret paa bruttonationalindkomsten, medmindre Raadet med enstemmighed traeffer anden afgoerelse. Hvad angaar udgifter til operationer, der har indvirkning paa militaer- eller forsvarsomraadet, er medlemsstater, hvis repraesentant i Raadet har afgivet en formel erklaering i henhold til artikel J.13, stk. 1, andet afsnit, ikke forpligtet til at bidrage til finansieringen heraf.

4. Budgetproceduren i henhold til traktaten om oprettelse af Det Europaeiske Faellesskab finder anvendelse paa de udgifter, der afholdes over De Europaeiske Faellesskabers budget.«

Top