EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 11992MG/E61

Traktat om Den Europæiske Union - Afsnit II: Bestemmelser om ændring af traktaten om oprettelse af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab med henblik på oprettelse af Det Europæiske Fællesskab - Artikel G - Artikel G E 61

Legal status of the document In force

11992MG/E61

Traktat om Den Europæiske Union - Afsnit II: Bestemmelser om ændring af traktaten om oprettelse af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab med henblik på oprettelse af Det Europæiske Fællesskab - Artikel G - Artikel G E 61

EF-Tidende nr. C 191 af 29/07/1992 s. 0037


61) Foelgende artikler indsaettes:

»Artikel 189 A

1. Naar Raadet i medfoer af denne Traktat traeffer afgoerelse paa forslag af Kommissionen, kan det kun aendre dette forslag ved enstemmig vedtagelse, jf. dog artikel 189 B, stk. 4 og 5.

2. Saa laenge Raadet ikke har truffet afgoerelse, kan Kommissionen aendre sit forslag under hele forloebet af de procedurer, der foerer frem til vedtagelse af en faellesskabsretsakt.

Artikel 189 B

1. Naar der i denne Traktat henvises til denne artikel med henblik paa vedtagelse af en retsakt, anvendes foelgende fremgangsmaade:

2. Kommissionen forelaegger Europa-Parlamentet og Raadet et forslag.

Raadet, der traeffer afgoerelse med kvalificeret flertal efter udtalelse fra Europa-Parlamentet, fastlaegger en faelles holdning. Denne faelles holdning meddeles Europa-Parlamentet. Raadet giver Europa-Parlamentet en udfoerlig redegoerelse for grundene til sin faelles holdning. Kommissionen giver Europa-Parlamentet en udfoerlig redegoerelse for sin holdning.

Hvis Europa-Parlamentet inden for en frist paa tre maaneder efter meddelelsen

a) bifalder den faelles holdning, vedtager Raadet endeligt den paagaeldende retsakt i overensstemmelse med denne faelles holdning;

b) ikke har afgivet udtalelse, vedtager Raadet den paagaeldende retsakt i overensstemmelse med sin faelles holdning;

c) med absolut flertal blandt sine medlemmer tilkendegiver, at det har til hensigt at forkaste den faelles holdning, skal det oejeblikkeligt underrette Raadet. Raadet kan indkalde til et moede i Forligsudvalget, jf. stk. 4, for at redegoere yderligere for sin holdning. Herefter enten bekraefter Europa-Parlamentet med absolut flertal blandt sine medlemmer sin forkastelse af den faelles holdning, og den foreslaaede retsakt anses i saa tilfaelde for ikke-vedtaget, eller det fremsaetter aendringsforslag i henhold til litra d) i naervaerende stykke;

d) med absolut flertal blandt sine medlemmer fremsaetter aendringsforslag til den faelles holdning, fremsendes den saaledes aendrede tekst til Raadet og til Kommissionen, som afgiver udtalelse om disse aendringsforslag.

3. Godkender Raadet med kvalificeret flertal inden for en frist paa tre maaneder efter modtagelsen af Europa- Parlamentets aendringsforslag alle disse forslag, aendrer det sin faelles holdning i overensstemmelse hermed og vedtager den paagaeldende retsakt; Raadet skal dog traeffe enstemmig afgoerelse om de aendringsforslag, hvorom Kommissionen har afgivet negativ udtalelse. Hvis Raadet ikke vedtager den paagaeldende retsakt, indkalder formanden for Raadet efter aftale med formanden for Europa-Parlamentet omgaaende til et moede i Forligsudvalget.

4. Forligsudvalget, der sammensaettes af Raadets medlemmer eller deres repraesentanter og et tilsvarende antal repraesentanter for Europa-Parlamentet, har til opgave at skabe enighed om et faelles udkast, som kan accepteres af et kvalificeret flertal af Raadets medlemmer eller disses repraesentanter og flertallet af Europa-Parlamentets repraesentanter. Kommissionen deltager i Forligsudvalgets arbejde og tager de noedvendige initiativer med sigte paa at soege at tilnaerme Europa- Parlamentets og Raadets holdninger til hinanden.

5. Hvis Forligsudvalget inden for en frist paa seks uger efter indkaldelsen godkender et faelles udkast, har Europa- Parlamentet og Raadet en frist paa seks uger fra denne godkendelse til at vedtage den paagaeldende retsakt i overensstemmelse med det faelles udkast, idet dette skal ske med et absolut flertal af de afgivne stemmer for saa vidt angaar Europa-Parlamentet og med kvalificeret flertal for Raadets vedkommende. Undlader en af de to institutioner at godkende den foreslaaede retsakt, anses denne for ikke-vedtaget.

6. Godkender Forligsudvalget ikke noget faelles udkast, anses den foreslaaede retsakt for ikke-vedtaget, medmindre Raadet inden for en frist paa seks uger efter udloebet af den for Forligsudvalget gaeldende frist med kvalificeret flertal bekraefter den faelles holdning, som det havde tiltraadt, inden forligsproceduren blev paabegyndt, eventuelt med de af Europa-Parlamentet fremsatte aendringsforslag. I saa fald er den paagaeldende retsakt endeligt vedtaget, medmindre Europa-Parlamentet inden for en frist paa seks uger fra datoen for Raadets bekraeftelse forkaster teksten med et absolut flertal blandt sine medlemmer, i hvilket fald den foreslaaede retsakt anses for ikke-vedtaget.

7. De i denne artikel anfoerte frister paa tre maaneder og seks uger kan ved faelles overenskomst mellem Europa- Parlamentet og Raadet forlaenges med henholdsvis hoejst en maaned eller hoejst to uger. Fristen paa tre maaneder i stk. 2 forlaenges automatisk med to maaneder, hvis stk. 2, litra c), finder anvendelse.

8. Anvendelsesomraadet for den fremgangsmaade, der er fastsat i denne artikel, kan efter fremgangsmaaden i artikel N, stk. 2, i Traktaten om Den Europaeiske Union udvides paa grundlag af en rapport, som Kommissionen skal forelaegge Raadet senest i 1996.

Artikel 189 C

Naar der i denne Traktat henvises til denne artikel med henblik paa vedtagelse af en retsakt, anvendes foelgende fremgangsmaade:

a) Raadet, der traeffer afgoerelse med kvalificeret flertal paa forslag af Kommissionen og efter udtalelse fra Europa- Parlamentet, fastlaegger en faelles holdning.

b) Raadets faelles holdning meddeles Europa-Parlamentet. Raadet og Kommissionen giver Europa-Parlamentet en udfoerlig redegoerelse for grundene til Raadets faelles holdning samt for Kommissionens holdning.

Hvis Europa-Parlamentet inden for en frist paa tre maaneder fra denne meddelelse bifalder denne faelles holdning, eller har det ikke afgivet udtalelse inden udloebet af naevnte frist, vedtager Raadet endeligt den paagaeldende retsakt i overensstemmelse med den faelles holdning.

c) Europa-Parlamentet kan inden for den i litra b) naevnte frist paa tre maaneder med absolut flertal blandt sine medlemmer foreslaa aendringer til Raadets faelles holdning. Europa-Parlamentet kan ligeledes med samme flertal forkaste Raadets faelles holdning. Resultatet af forhandlingerne fremsendes til Raadet og Kommissionen.

Hvis Europa-Parlamentet har forkastet Raadets faelles holdning, kan Raadet ved en anden behandling kun traeffe afgoerelse med enstemmighed.

d) Kommissionen behandler paa ny inden for en frist paa en maaned det forslag, paa grundlag af hvilket Raadet har fastlagt sin faelles holdning, under hensyn til de af Europa- Parlamentet foreslaaede aendringer.

Kommissionen fremsender til Raadet sammen med sit genbehandlede forslag de aendringsforslag fra Europa- Parlamentet, som den ikke har accepteret, idet den afgiver udtalelse om disse. Raadet kan med enstemmighed vedtage disse aendringer.

e) Raadet vedtager med kvalificeret flertal det af Kommissionen genbehandlede forslag.

Raadet kan kun med enstemmighed aendre det af Kommissionen genbehandlede forslag.

f) I de tilfaelde, der er omhandlet i litra c), d) og e), traeffer Raadet afgoerelse inden for en frist paa tre maaneder. Hvis en afgoerelse ikke traeffes inden for denne frist anses Kommissionens forslag ikke for vedtaget.

g) De i litra b) og f) omhandlede frister kan forlaenges med hoejst en maaned ved faelles overenskomst mellem Raadet og Europa-Parlamentet.«

Top