Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02018D0907-20210222

    Consolidated text: Rådets afgørelse (FUSP) 2018/907 af 25. juni 2018 om forlængelse af mandatet for Den Europæiske Unions særlige repræsentant for Sydkaukasus og krisen i Georgien

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2018/907/2021-02-22

    02018D0907 — DA — 22.02.2021 — 002.001


    Denne tekst tjener udelukkende som dokumentationsværktøj og har ingen retsvirkning. EU's institutioner påtager sig intet ansvar for dens indhold. De autentiske udgaver af de relevante retsakter, inklusive deres betragtninger, er offentliggjort i den Europæiske Unions Tidende og kan findes i EUR-Lex. Disse officielle tekster er tilgængelige direkte via linkene i dette dokument

    ►B

    RÅDETS AFGØRELSE (FUSP) 2018/907

    af 25. juni 2018

    om forlængelse af mandatet for Den Europæiske Unions særlige repræsentant for Sydkaukasus og krisen i Georgien

    (EUT L 161 af 26.6.2018, s. 27)

    Ændret ved:

     

     

    Tidende

      nr.

    side

    dato

    ►M1

    RÅDETS AFGØRELSE (FUSP) 2020/254 af 25. februar 2020

      L 54I

    11

    26.2.2020

    ►M2

    RÅDETS AFGØRELSE (FUSP) 2021/285 af 22. februar 2021

      L 62

    51

    23.2.2021




    ▼B

    RÅDETS AFGØRELSE (FUSP) 2018/907

    af 25. juni 2018

    om forlængelse af mandatet for Den Europæiske Unions særlige repræsentant for Sydkaukasus og krisen i Georgien



    ▼M2

    Artikel 1

    Den Europæiske Unions særlige repræsentant

    Mandatet for Toivo KLAAR som Den Europæiske Unions særlige repræsentant (EUSR) for Sydkaukasus og krisen i Georgien forlænges indtil den 28. februar 2022. Rådet kan beslutte, at EUSR's mandat afsluttes tidligere på grundlag af en vurdering fra Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité (PSC) og efter forslag fra Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (HR).

    ▼B

    Artikel 2

    Politikmål

    EUSR's mandat baseres på Unionens politikmål for Sydkaukasus, herunder de mål, der blev fastlagt i konklusionerne fra det ekstraordinære møde i Det Europæiske Råd i Bruxelles den 1. september 2008 og Rådets konklusioner af 15. september 2008 såvel som Rådets konklusioner af 27. februar 2012. Disse mål omfatter:

    a) 

    i overensstemmelse med de eksisterende mekanismer, herunder Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) og dens Minskgruppe, at hindre konflikter i regionen og bidrage til en fredelig konfliktløsning i regionen, herunder af krisen i Georgien og Nagorno-Karabakh-konflikten, ved at fremme flygtninges og internt fordrevnes tilbagevenden og på anden passende vis samt at støtte gennemførelsen af en sådan løsning i overensstemmelse med principperne i folkeretten

    b) 

    konstruktiv drøftelse med de vigtigste interesserede aktører om regionen

    c) 

    tilskyndelse og støtte til yderligere samarbejde mellem Armenien, Aserbajdsjan og Georgien og, når det anses for passende, deres nabolande

    d) 

    forbedring af Unionens effektivitet og synlighed i regionen.

    ▼M2

    Artikel 3

    Mandat

    For at nå politikmålene har EUSR mandat til at:

    a) 

    etablere kontakter med regeringer, parlamenter, andre centrale politiske aktører, retsvæsenet og civilsamfundet i regionen

    b) 

    tilskynde landene i regionen til at samarbejde og lette et sådant samarbejde om regionale spørgsmål af fælles interesse såsom fælles sikkerhedstrusler og bekæmpelse af terrorisme, ulovlig handel samt organiseret kriminalitet; tilskynde til og fremme grænseoverskridende og tværgående samarbejde, hvor det er muligt, for at imødekomme lokale behov og opbygge tillid og forsoning

    c) 

    bidrage til en fredelig konfliktløsning i overensstemmelse med principperne i folkeretten og lette gennemførelsen af en sådan løsning i tæt koordinering med De Forenede Nationer og OSCE; og til støtte for OSCE Minskgruppen og dens medformænd

    d) 

    hvad angår krisen i Georgien:

    i) 

    bidrage til forberedelsen af de internationale drøftelser, der er omhandlet i punkt 6 i aftalen af 12. august 2008 (»Geneva International Discussions«) og dens gennemførelsesforanstaltninger af 8. september 2008, herunder om sikkerheds- og stabilitetsordninger i regionen, spørgsmålet om flygtninge og internt fordrevne på grundlag af internationalt anerkendte principper og ethvert andet emne, som parterne er enige om

    ii) 

    bidrage til at fastlægge Unionens holdning og på EUSR-niveau fremføre den under de drøftelser, der er omhandlet i nr. i), og

    iii) 

    fremme gennemførelsen af aftalen af 12. august 2008 og dens gennemførelsesforanstaltninger af 8. september 2008

    e) 

    fremme udviklingen og iværksættelsen af tillidsskabende foranstaltninger i koordination med medlemsstaternes ekspertise, hvor det er muligt og passende

    f) 

    lette og bidrage til en inklusiv fredsopbyggende indsats i samfundene med henblik på at overvinde konflikterne og konsolidere fred

    g) 

    bistå med forberedelsen af EU-bidrag til mulig konfliktløsning, hvor det er passende

    h) 

    intensivere Unionens dialog med de vigtigste berørte aktører om regionen

    i) 

    bistå Unionen med yderligere at udvikle en samlet politik i forhold til Sydkaukasus

    j) 

    bidrage inden for rammerne af aktiviteterne i denne artikel til gennemførelsen af Unionens menneskerettighedspolitik og Unionens retningslinjer om menneskerettigheder, navnlig med hensyn til børn og kvinder i konfliktramte områder, særligt ved at overvåge og imødegå udviklingen i den henseende.

    ▼B

    Artikel 4

    Gennemførelse af mandatet

    1.  
    EUSR har ansvaret for gennemførelsen af mandatet og handler under HR's myndighed.
    2.  
    PSC opretholder privilegerede forbindelser med EUSR og er EUSR's primære kontaktpunkt i forhold til Rådet. PSC giver inden for mandatets rammer EUSR strategisk vejledning og politiske retningslinjer, uden at dette berører HR's beføjelser.
    3.  
    EUSR arbejder i tæt koordinering med Tjenesten for EU's Optræden Udadtil (EU-Udenrigstjenesten) og dens relevante tjenestegrene.

    Artikel 5

    Finansiering

    1.  
    Det finansielle referencegrundlag til dækning af udgifterne i forbindelse med EUSR's mandat for perioden fra den 1. juli 2018 til den 29. februar 2020 udgør 4 340 000 EUR.

    ▼M1

    Det finansielle referencegrundlag til dækning af udgifterne i forbindelse med EUSR's mandat for perioden fra den 1. marts 2020 til den 28. februar 2021 udgør 2 900 000 EUR.

    ▼M2

    Det finansielle referencegrundlag til dækning af udgifterne i forbindelse med EUSR's mandat for perioden fra den 1. marts 2021 til den 28. februar 2022 udgør 2 940 000 EUR.

    ▼B

    2.  
    Udgifterne forvaltes efter de procedurer og regler, der gælder for Unionens almindelige budget.
    3.  
    Udgifterne forvaltes i henhold til en kontrakt mellem EUSR og Kommissionen. EUSR står til regnskab over for Kommissionen for alle udgifter.

    Artikel 6

    Sammensætning af medarbejderstaben

    1.  
    EUSR er inden for rammerne af mandatet og de finansielle midler, der stilles til rådighed i den forbindelse, ansvarlig for at sammensætte en medarbejderstab. Medarbejderstaben skal omfatte ekspertise i de specifikke politiske spørgsmål, som mandatet kræver. EUSR underretter straks og løbende Rådet og Kommissionen om medarbejderstabens sammensætning.
    2.  
    Medlemsstaterne, EU-institutionerne og EU-Udenrigstjenesten kan foreslå udstationering af medarbejdere ved EUSR. Løn til sådant udstationeret personale afholdes af henholdsvis medlemsstaten, den pågældende EU-institution eller EU-Udenrigstjenesten. Eksperter, der udstationeres af medlemsstaterne ved EU-institutionerne eller EU-Udenrigstjenesten, kan også udstationeres ved EUSR. Internationale kontraktansatte skal være statsborgere i en medlemsstat.
    3.  
    Alt udstationeret personale forbliver under den udsendende medlemsstats, den udsendende EU-institutions eller EU-Udenrigstjenestens administrative myndighed og udfører sine opgaver og handler i EUSR's mandats interesse.
    4.  
    EUSR's personale placeres samme sted som de relevante tjenestegrene i EU-Udenrigstjenesten eller EU-delegationerne med henblik på at sikre sammenhæng og konsekvens i deres respektive aktiviteter.

    Artikel 7

    Privilegier og immuniteter for EUSR og EUSR's medarbejderstab

    De privilegier, immuniteter og yderligere garantier, der er nødvendige for, at EUSR og EUSR's medarbejdere kan opfylde og afvikle EUSR's mission uhindret, aftales med værtslandene, alt efter hvad der er relevant. Medlemsstaterne og EU-Udenrigstjenesten yder enhver fornøden støtte med henblik herpå.

    Artikel 8

    Sikkerheden i forbindelse med EU's klassificerede oplysninger

    EUSR og EUSR's medarbejdere overholder de sikkerhedsprincipper og minimumsstandarder, der er fastsat i Rådets afgørelse 2013/488/EU ( 1 ).

    Artikel 9

    Adgang til oplysninger og logistisk støtte

    1.  
    Medlemsstaterne, Kommissionen og Generalsekretariatet for Rådet sikrer, at EUSR får adgang til alle relevante oplysninger.
    2.  
    Alt efter, hvad der er relevant, yder Unionens delegationer i regionen og/eller medlemsstaterne logistisk støtte i regionen.

    Artikel 10

    Sikkerhed

    I overensstemmelse med Unionens sikkerhedspolitik for personale, der er udstationeret uden for Unionen som led i operationer i medfør af traktatens afsnit V, træffer EUSR i overensstemmelse med sit mandat og sikkerhedssituationen i ansvarsområdet alle med rimelighed gennemførlige forholdsregler med hensyn til sikkerheden for alt personale, der står under EUSR's direkte myndighed, navnlig ved at:

    a) 

    udarbejde en specifik sikkerhedsplan baseret på rådgivning fra EU-Udenrigstjenesten, herunder specifikke materielle, organisatoriske og proceduremæssige sikkerhedsforanstaltninger, vedrørende styring af sikre personalebevægelser til og inden for ansvarsområdet samt styringen af sikkerhedshændelser og indeholder en beredskabs- og evakueringsplan for missionen

    b) 

    sikre, at alt personale, der er udstationeret uden for Unionen, er dækket af en højrisikoforsikring, der er tilpasset forholdene i ansvarsområdet

    c) 

    sikre, at alle medarbejdere i EUSR's stab, der skal udstationeres uden for Unionen, herunder lokalt ansat personale, har modtaget relevant sikkerhedsuddannelse før eller ved ankomsten til ansvarsområdet på grundlag af de risikoratings, som EU-Udenrigstjenesten har opstillet for dette område

    d) 

    sikre, at alle vedtagne henstillinger, der udarbejdes efter regelmæssige sikkerhedsvurderinger, gennemføres, og aflægge skriftlige rapporter om deres gennemførelse og om andre sikkerhedsspørgsmål som led i statusrapporten og rapporten om gennemførelse af mandatet til Rådet, HR og Kommissionen.

    Artikel 11

    Rapportering

    EUSR aflægger regelmæssigt mundtlig og skriftlig rapport til HR og PSC. EUSR aflægger også rapport til Rådets arbejdsgrupper efter behov. Der udsendes regelmæssigt rapporter gennem Coreunettet. EUSR kan aflægge rapport til Rådet for Udenrigsanliggender. I overensstemmelse med traktatens artikel 36 kan EUSR inddrages i underretningen af Europa-Parlamentet.

    Artikel 12

    Koordinering

    1.  
    EUSR bidrager til, at Unionens aktion fremtræder som en helhed, er sammenhængende og effektiv og medvirker til at sikre, at alle Unionens instrumenter og medlemsstaternes aktioner sættes ind på en sammenhængende måde for at nå Unionens politikmål. Der bør, hvis det er relevant, tilstræbes et samarbejde med medlemsstaterne. EUSR's aktiviteter koordineres med Kommissionens aktiviteter. EUSR sørger for regelmæssig briefing af medlemsstaternes missioner og Unionens delegationer.
    2.  
    Under arbejdet på stedet holdes der tæt kontakt til cheferne for EU-delegationerne og medlemsstaternes missionschefer. De bestræber sig i videst mulige omfang på at bistå EUSR i gennemførelsen af mandatet. EUSR rådgiver i tæt samarbejde med EU-delegationschefen i Georgien chefen for Den Europæiske Unions observatørmission i Georgien (EUMM Georgien) om lokale politiske forhold. EUSR og den øverstbefalende for den civile operation EUMM Georgien konsulterer hinanden efter behov. EUSR skal også holde forbindelse med andre internationale og regionale aktører på stedet.

    Artikel 13

    Bistand i forbindelse med krav

    EUSR og EUSR's medarbejderstab bistår med at tilvejebringe elementer med henblik på at behandle eventuelle krav og forpligtelser, der følger af mandaterne for tidligere EUSR'er for Sydkaukasus og krisen i Georgien, og yder administrativ bistand og adgang til relevante sagsakter med henblik herpå.

    Artikel 14

    Revision

    Gennemførelsen af denne afgørelse og dens sammenhæng med andre bidrag fra Unionen til regionen tages løbende op til revision. ►M2  EUSR forelægger regelmæssige fremskridtsrapporter for Rådet, HR og Kommissionen og en endelig samlet rapport om gennemførelsen af mandatet senest den 30. november 2021. ◄

    ▼M1

    EUSR's endelige samlede rapport om gennemførelsen af mandatet forelægges senest den 30. november 2020.

    ▼B

    Artikel 15

    Ikrafttræden

    Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.



    ( 1 ) Rådets afgørelse 2013/488/EU af 23. september 2013 om reglerne for sikkerhedsbeskyttelse af EU's klassificerede informationer (EUT L 274 af 15.10.2013, s. 1).

    Top