Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02005R0772-20070101

    Consolidated text: Kommissionens forordning (EF) nr. 772/2005 af 20. maj 2005 om specifikationer for kendetegnenes dækning og fastlæggelse af det tekniske format i forbindelse med udarbejdelse af årlige EF-statistikker om stål for referenceårene 2003-2009 (EØS-relevant tekst)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/772/2007-01-01

    2005R0772 — DA — 01.01.2007 — 001.001


    Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

    ►B

    KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 772/2005

    af 20. maj 2005

    om specifikationer for kendetegnenes dækning og fastlæggelse af det tekniske format i forbindelse med udarbejdelse af årlige EF-statistikker om stål for referenceårene 2003-2009

    (EØS-relevant tekst)

    (EFT L 128, 21.5.2005, p.51)

    Ændret ved:

     

     

    Tidende

      No

    page

    date

    ►M1

    KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 1792/2006 af 23. oktober 2006

      L 362

    1

    20.12.2006




    ▼B

    KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 772/2005

    af 20. maj 2005

    om specifikationer for kendetegnenes dækning og fastlæggelse af det tekniske format i forbindelse med udarbejdelse af årlige EF-statistikker om stål for referenceårene 2003-2009

    (EØS-relevant tekst)



    KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR —

    under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

    under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 48/2004 af 5. december 2003 ( 1 ), særlig artikel 7, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    I forordning (EF) nr. 48/2004 er der fastlagt en fælles ramme for udarbejdelse af årlige EF-statistikker om stål for referenceårene 2003-2009.

    (2)

    I henhold til artikel 7, litra a), i forordning (EF) nr. 48/2004 er det nødvendigt at vedtage gennemførelsesforanstaltninger for at specificere de krævede kendetegns dækning.

    (3)

    I henhold til artikel 7, litra b), i forordning (EF) nr. 48/2004 er det nødvendigt at vedtage gennemførelsesforanstaltninger for at fastlægge det tekniske format for indberetning af årlige EF-statistikker om stål.

    (4)

    De i denne forordning fastsatte foranstaltninger er i overensstemmelse med udtalelse fra Udvalget for det Statistiske Program —

    UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:



    Artikel 1

    1.  Specifikationerne for kendetegnenes dækning er fastlagt i bilag I til denne forordning.

    2.  I disse specifikationer anvendes der i forbindelse med virksomhedsregnskaber de betegnelser, der er fastlagt i artikel 9 og 23 i Rådets direktiv 78/660/EØF ( 2 ) hvad angår henholdsvis status og resultatopgørelsen.

    Artikel 2

    Det tekniske format, der er omhandlet i artikel 6, stk. 2, i forordning (EF) nr. 48/2004, er fastlagt i bilag II til denne forordning.

    Artikel 3

    Medlemsstaterne anvender disse specifikationer og dette tekniske format for referenceåret 2003 og de følgende år.

    Artikel 4

    Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Denne forordning er gældende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.




    BILAG I

    KENDETEGNENES DÆKNING

    1.   ÅRLIGE STATISTIKKER OM STÅL- OG STØBEJERNSSKROTOPGØRELSER

    Indledende bemærkninger

    Medlemsstaterne skal indsamle disse oplysninger hos alle værker, som fremstiller jern, stål eller andre produkter henhørende under gruppe 27.1 i NACE Rev. 1.1, og som forbruger og/eller fremstiller skrot. For det første referenceår 2003 accepterer Kommissionen, at der med hensyn til den omfattede population anvendes gruppe 27.1 i NACE Rev. 1. Der skal udfyldes et særskilt spørgeskema for hvert værk, også selv om flere af dem hører til samme selskab. Hvis værket har et fysisk integreret stålstøberi, betragtes dette som en integreret del af værket. Ved fysisk integrerede værker forstås værker, der har samme ledelse og ligger samme sted. Skemaet anvendes på valseværker, som direkte genudvalser brugte produkter, der ikke sædvanligvis anses som skrot. Alle jern- og stålværker, som ikke selv har lagre af skrot, og som derfor køber deres skrot fra andre værker, skal deltage i undersøgelsen på linje med producenter. Da de ikke henhører under gruppe 27.1 i NACE Rev. 1.1, er jernstøberier, uanset om de er fysisk integrerede eller ej, og ikke fysisk integrerede stålstøberier ikke omfattet af undersøgelsen.

    Ved skrot forstås:

     alt affald af jern eller stål, som fremkommer ved jern- eller stålproduktion eller genvindes på grundlag af gammelt jern eller stål, og som er egnet til omsmeltning (herunder indkøbt skrot, men ikke brændt støbegods og støbegods, der er angrebet af syre)

     stænk og andet støbeaffald (normal eller bundstøbning), affald fra støbetragte og stigrør, affald fra rør ved bundstøbning osv. samt kasserede og defekte ingots, der ikke medregnes i produktionen

     støbeskaller (undtagen hvis frembragt ved sandstøbning).

    Derimod medregnes til skrot ikke affald, der indeholder jern, og som i væsentlig grad er forurenet med ikke-metallisk materiale, og som fremkommer ved smeltning eller varmebehandling eller mekanisk behandling, f.eks.:

     ovnrender, udløb eller sprøjt

     tapperender fra støbning, stænk og andet affald, der fremkommer under støbning af jern, affald fra støbeovne

     slagger

     glødeskaller fra varmeovne, valsning og smedning

     sprøjt fra konvertere

     støbejernsklumper og støbeskerester og støberester fra sandstøbning.

    Specifikationer

    Kode : 1010

    Betegnelse :

    Lagre på årets første dag

    Under denne kode angives de lagre, der findes på hele værket, herunder fysisk integrerede aktiviteter (inkl. stålstøberier) med undtagelse af lagre, der findes i jernstøberier.

    Kode : 1020

    Betegnelse :

    Værkets egne tilgange

    Omfatter:

     stænk og andet støbeaffald fra stålværket og fra integrerede stålstøberier: støbetapper og andet affald fra stålstøbning, herunder defekte og kasserede ingots, der ikke medregnes i produktionen

     nyt affald, dvs. affald, der fremkommer ved fremstillingen af halvfabrikata og valsede produkter inkl. lønarbejde samt affald fra ingots og defekte ingots og stålstøbegods, der viser sig at være defekt efter at have forladt smelte- eller støbeværket (dvs. efter at de er blevet medregnet i produktionen af rå- eller støbestål). Indbefatter skrot, der fremkommer i fysisk integrerede stålstøberier, smedjer, rørværker og trådtrækningsværker, koldvalseværker, stålkonstruktionsværksteder og andre afdelinger, der forarbejder stål, med undtagelse af jernstøberier (jf. de indledende bemærkninger). Valseskrot, som skal genvalses på eget valseværk, henregnes ikke som nyt affald

     gammelt skrot, dvs. stål og støbejern, der fremkommer ved reparation og ophugning og skrotning af gamle anlæg, maskiner og apparater (f.eks. kokiller).

    Kode : 1030

    Betegnelse :

    Tilførsler (1031+1032+1033)

    Skrot, der modtages via en forhandler, der fungerer som mellemmand, henregnes alt efter kilde til kode 1031, 1032 og 1033.

    Skrot fra skibsophugning i Fællesskabet henregnes som skrot fra det indenlandske marked og fra andre medlemsstater.

    Kode : 1031

    Betegnelse :

    Tilførsler fra det indenlandske marked

    Omfatter tilførsler af skrot fra andre værker eller afdelinger under det samme selskab i samme land, herunder højovne, stålværker, valseværker, jernstøberier (herunder de fysisk integrerede jernstøberier). Tilførsler af skrot fra andre stålselskabers værker og fra andre værker end dem, der fremstiller eller anvender stål, f.eks. miner, bør også medregnes.

    Omfatter også tilførsler af skrot fra det indenlandske marked, der modtages direkte fra ikke-stålproducerende selskaber som f.eks. stål- eller jernstøberier, rørværker, smedjer, byggeindustrien, udvindingsindustrien, skibsværfter, jernbaneselskaber, maskinindustrien, metalvareindustrien osv.

    Kode : 1032

    Betegnelse :

    Tilførsler fra andre EF-medlemsstater

    Omfatter tilførsler af skrot fra andre EF-medlemsstater.

    Kode : 1033

    Betegnelse :

    Tilførsler fra tredjelande

    Omfatter tilførsler af skrot fra tredjelande (lande, der ikke er medlem af EF).

    Kode : 1040

    Betegnelse :

    I alt til rådighed (1010+1020+1030)

    Summen af lagrene på årets første dag, dvs. værkets egne tilgange plus tilførsler.

    Kode : 1050

    Betegnelse :

    Forbrug i alt …

    Forbrug i alt viser de samlede mængder skrot, der forbruges i produktionen af jern i højovne, elektroovne og sintringsanlæg, samt det samlede forbrug af skrot, der anvendes i den samlede produktion af råstål, herunder fremstilling af specialråjern ved genopkulning af stål og de fysisk integrerede stålstøberiers produktion.

    Kode : 1051

    Betegnelse :

    … heraf i elektroovne

    Forbruget af skrot i produktionen af stål i elektroovne.

    Kode : 1052

    Betegnelse :

    … heraf skrot af rustfrit stål

    Forbruget af rustfrit stål med indhold af 10,5 % chrom eller derover og ikke over 1,2 % kulstof, også med indhold af andre legeringsstoffer.

    Kode : 1060

    Betegnelse :

    Leverancer

    Her angives alle leverancer af skrot, herunder til alle støberier, inkl. fysisk integrerede støberier.

    Kode : 1070

    Betegnelse :

    Lagre på årets sidste dag (1040-1050-1060)

    Under denne kode angives de lagre, der findes på hele værket, herunder fysisk integrerede aktiviteter (inkl. stålstøberier) med undtagelse af lagre, der findes i jernstøberier.

    2.   BRÆNDSELS- OG ENERGIFORBRUG SAMT OPGØRELSE OVER ELEKTRISK ENERGI I STÅLINDUSTRIEN

    Indledende bemærkninger om anlægstyper

    Chargeblandingsanlæg indbefatter sintringsanlæg.

    Hvad angår højovne og elektroråjernsovne medregnes kun forbruget af brændsel, der tilføres direkte eller anvendes i ovne i stedet for koks, dvs. ekskl. forbruget i rekuperatorer, blæsere og andet hjælpeudstyr til højovne (anføres under »andre anlæg«).

    Andre stålværker indbefatter anlæg til produktion af råjern og strengstøbningsanlæg.

    Under elværker angives forbruget af brændsel og energi, der anvendes til fremstilling af al elektriciteten på værket eller i flere stålværkers fælles kraftværker. Se også under »Fælles elværker i stålindustrien« nedenfor.

    Medlemsstaterne skal indsamle disse oplysninger fra alle jern- og stålværker henhørende under gruppe 27.1 i NACE Rev. 1.1, herunder genvalsningsanlæg og elværker i stålindustrien, der deles mellem flere værker og selskaber. Disse elværker anses med hensyn til disse statistikker som stålværker henhørende under gruppe 27.1 i NACE Rev. 1.1.

    Fælles elværker i stålindustrien

    Elværker, der er fælles for flere værker eller stålselskaber, betragtes som en enhed.

    Fælles elværker i stålindustrien deltager direkte i undersøgelsen. For at undgå dobbelttælling skal de værker, der anvender disse elværkers energi, ikke medregne disse data i deres individuelle besvarelser.

    Stålværkerne skal imidlertid under deres ressourcer angive forsyninger af elektricitet fra fælles elværker som en samlet sum (kode 3102) sammen med deres forsyninger fra andre værker.

    Elværker med tilknytning til andre industrier, f.eks. kulindustrien, medregnes ikke.

    Anlæg, der producerer elektricitet og damp

    Disse blandede anlæg betragtes delvis som elværker. Til brændselsforbruget henregnes kun den del, der anvendes til produktion af elektrisk energi, dvs. ekskl. de mængder, der anvendes til varmeforsyning.

    Energiforbrug

    Under del A angives forbruget af brændsel og energi i jern- og stålværkerne og disses hjælpeanlæg med undtagelse af koksovne (højovne, sintringsanlæg, fysisk integrerede stålstøberier, valseværker osv.).

    Indbefatter forbruget i hjælpeanlæg (f.eks. kraftværker og dampanlæg), selv om de ikke udelukkende arbejder for jern- og stålværket.

    Værksteder, der er integreret i jern- og stålværket, og hvis aktiviteter ikke er omfattet af gruppe 27.1 i NACE Rev. 1.1, medregnes ikke.

    Del A:   Årlige statistikker om brændsels- og energiforbrug efter anlægstype

    Kode : 2010

    Betegnelse :

    Fast brændsel (2011+2012)

    Fast brændsel registreres i den tilstand, i hvilken det indgår.

    Kode : 2011

    Betegnelse :

    Koks

    Omfatter koks, halvkoks, jordoliekoks og kokssmåpartikler.

    Kode : 2012

    Betegnelse :

    Andet fast brændsel

    Indbefatter kul og agglomerat, brunkul og briketter.

    Kode : 2020

    Betegnelse :

    Flydende brændsel

    Omfatter forbruget af alt flydende brændsel i jern- og stålværket og hjælpeanlæg samt i elværker, men ikke koksovne.

    Kode : 2030

    Betegnelse :

    Gas (2031 + 2032 + 2033 + 2034)

    Det er nettoforbruget, der skal registreres, dvs. ekskl. tab og gas, der afbrændes.

    Gasforbruget registreres i gigajoule (1 gigajoule = 109 joules = 1 gigakalorie/4,186) baseret på den nedre brændværdi for hver gas (for tør gas ved 0 ° og 760 mm/Hg).

    Kode : 2040

    Betegnelse :

    Eksterne leverancer af højovnsgas

    Omfatter de samlede leverancer af højovnsgas til det offentlige forsyningsnet, til stålværksintegrerede koksanlæg, til andre stålværker og til andre forbrugere.

    Kode : 2050

    Betegnelse :

    Eksterne leverancer af konvertergas

    Omfatter de samlede leverancer af konvertergas til det offentlige forsyningsnet, til stålværksintegrerede koksanlæg, til andre stålværker og til andre forbrugere.

    Del B:   Årlige statistikker om opgørelse over elektrisk energi i stålindustrien

    Kode : 3100

    Betegnelse :

    Ressourcer (3101+3102)

    Jf. specifikationerne for 3101 og 3102.

    Kode : 3101

    Betegnelse :

    Bruttoproduktion

    Bruttoproduktionen svarende til det samlede forbrug i elværker som angivet under del A for elværker.

    Kode : 3102

    Betegnelse :

    Forsyninger udefra

    Forsyninger udefra omfatter offentlige net, andre lande, jern- og stålværker (herunder fælles kraftværker), stålværkers koksovne, fysisk integrerede afdelinger osv.

    Kode : 3200

    Betegnelse :

    Anvendelsesområder (3210+3220+3230)

    Det samlede tal i linje 3200 skal svare til tallet i linje 3100.

    Kode : 3210

    Betegnelse :

    Forbrug efter anlæg (3211+3212+3213+3214+3215+3216+3217)

    Omfatter det samlede forbrug i anlæg under linjerne (3211+3212+3213+3214+3215+3216+3217).

    Kode : 3217

    Betegnelse :

    Andre anlæg

    Vedrører andre typer anlæg som nærmere defineret i del A.

    Kode : 3220

    Betegnelse :

    Eksterne leverancer

    Jf. kode 3102.

    Kode : 3230

    Betegnelse :

    Tab

    Omfatter alt tab af elektrisk energi.

    3.   UNDERSØGELSE AF INVESTERINGER I JERN- OG STÅLINDUSTRIEN (UDGIFTER OG PRODUKTIONSKAPACITET)

    Del A:   Årlige statistikker om udgifterne

    Indledende bemærkninger

    Der skal udfyldes et særskilt spørgeskema for hvert værk, også selv om flere af dem hører til samme selskab.

    Investeringsudgifterne udgør investeringer i alle materielle anlægsaktiver i referenceperioden. Hertil henregnes nye og eksisterende materielle anlægsaktiver, uanset om de er købt hos tredjemand eller produceret til eget brug (dvs. kapitaliseret produktion af materielle anlægsaktiver), der har en levetid på over et år, herunder også ikke-producerede materielle anlægsaktiver som f.eks. grunde. Levetiden for et gode, der kan kapitaliseres, kan forlænges i overensstemmelse med selskabets regnskabspraksis, hvis denne kræver en længere forventet levetid end den ovenfor anførte på et år.

    Alle investeringer værdiansættes før værdijusteringer (dvs. brutto) og inden fratrækning af indtægter fra afhændelser. Købte goder værdiansættes i købspriser, dvs. inkl. transport- og installationsudgifter, gebyrer, afgifter og andre omkostninger i forbindelse med overdragelsen af ejendomsretten. Egenproducerede materielle anlægsaktiver værdiansættes i kostpriser. Goder, som er erhvervet ved omstruktureringer (såsom fusioner, overtagelser, opdelinger og udskillelser), medregnes ikke. Køb af mindre værktøj, som ikke kapitaliseres, registreres under løbende udgifter.

    Endvidere medregnes alle udvidelser, ombygninger, forbedringer og fornyelser, der forlænger kapitalgodernes brugstid eller øger deres produktionskapacitet.

    Løbende vedligeholdelsesomkostninger medregnes ikke; det samme gælder værdien af og løbende udgifter i forbindelse med kapitalgoder, der anvendes i henhold til leje- og leasingkontrakter.

    Ved registrering af investeringer i goder, hvis fakturering, levering, betaling og første ibrugtagning finder sted i forskellige referenceperioder, bør følgende fremgangsmåde være målet:

     Investeringer registreres på det tidspunkt, hvor ejendomsretten overføres til den enhed, der agter at anvende dem. Kapitaliseret produktion registreres på produktionstidspunktet. Investeringer, som foretages i flere etaper, registreres i de respektive delinvesteringers referenceperiode.

    I praksis kan dette måske ikke lade sig gøre; og på grund af selskabets regnskabspraksis kan det være nødvendigt at anvende følgende tilnærmelser til ovennævnte fremgangsmåde:

     Investeringer registreres i den referenceperiode, i hvilken de leveres.

     Investeringer registreres i den referenceperiode, i hvilken de indgår i produktionsprocessen.

     Investeringer registreres i den referenceperiode, i hvilken de faktureres.

     Investeringer registreres i den referenceperiode, i hvilken de betales.

     Investeringer registreres ikke i status, men alle udvidelser, afhændelser og overførsler af anlægsaktiver såvel som de værdijusteringer, der vedrører disse anlægsaktiver, anføres i status eller i noterne.

    Materielle anlægsaktiver registreres i virksomhedsregnskaber under »anlægsaktiver — materielle anlægsaktiver«.

    Specifikationer efter anlægstype

    Kode : 4010

    Betegnelse :

    Koksværker

    Omfatter:

     ovne, herunder koksovnsbatterier med hjælpeanlæg såsom påfyldningsanlæg, koksudstødningsmaskiner, knusemaskiner osv. samt slukkevogne og køletårne

     hjælpeanlæg.

    Bemærk: Under hver post indregnes anlæg, bygninger og hjælpeanlæg.

    Kode : 4020

    Betegnelse :

    Chargeblandingsanlæg

    Omfatter anlæg til forberedelse af jernmalmen og chargen.

    Kode : 4030

    Betegnelse :

    Anlæg til produktion af råjern og ferrolegeringer (inkl. højovne)

    Omfatter elektriske råjernsovne, ovne med bundudtag og andre forsmeltningsanlæg m.v.

    Kode : 4040

    Betegnelse :

    Stålværksstøberier

    AOD-metoden, vacuumbehandlinger, behandlinger i støbeske osv. betragtes som efterbehandlinger efter hovedsmeltningen (slutbehandlingen). Investeringsudgifterne i tilknytning hertil skal (som al produktion) indgå under den kategori, der omfatter den relevante slutproces.

    Hvis værket omfatter (eller kommer til at omfatte) et stålstøberi og en blandemaskine, skal udgifterne til blandemaskinen indgå under det relevante støberi. Hvis værket ikke har noget støberi, skal disse udgifter indgå under udgifterne vedrørende højovnene.

    Kode : 4041

    Betegnelse :

    heraf elektroanlæg

    Omfatter råstålsproduktion ved hjælp af lysbueovne.

    Kode : 4050

    Betegnelse :

    Strengstøbningsanlæg

    Vedrører strengstøbning af plader, blooms, billets, drageremner og rørhalvfabrikata, undtagen endestykker.

    Kode : 4060

    Betegnelse :

    Valseværker (4061+4062+4063+4064)

    For hver type valseværk skal indregnes ikke blot udgifterne i tilknytning til selve valseværket, men også udgifter i tilknytning til anlæg tidligere i produktionsprocessen (f.eks. genopvarmningsovne) og senere i produktionsprocessen (f.eks. køleanlæg, klippemaskiner). Under betegnelsen »andre anlæg« (kode 4070) indgår udgifter vedrørende alle anlæg, som ikke falder ind under en særlig valseværkkategori bortset fra anlæg til coating (fortinning, forzinkning osv.), der er udskilt i kode 4064.

    Udgifter til slutvalseværker skal angives under kode 4063 — koldvalseværker til bredbånd.

    Kode : 4061

    Betegnelse :

    Flade produkter

    Under denne kode angives udgifter til varmvalseværker til flade produkter.

    Kode : 4062

    Betegnelse :

    Lange produkter

    Under denne kode angives udgifter til varmvalseværker til lange produkter.

    Kode : 4063

    Betegnelse :

    Koldvalseværker til bredbånd

    Under denne kode angives udgifter til koldvalseværker, både til kontinuerlig valsning og anden valsning.

    Kode : 4064

    Betegnelse :

    Anlæg til coatede produkter

    Under denne kode angives udgifter til coatinganlæg.

    Kode : 4070

    Betegnelse :

    Andre anlæg

    Under denne kode angives:

     alle centrale anlæg og distributionsnet til strøm, gas, vand, damp, luft og oxygen

     transport, maskinværksteder, laboratorier og alle andre anlæg, som udgør en del af hele værket, men som ikke kan klassificeres som en del af en bestemt sektor

     anlæg til blooms, plader og billets, når disse halvfabrikata ikke strengstøbes og er anført under kode 4050.

    Kode : 4200

    Betegnelse :

    Heraf til forureningsbekæmpelse

    Kapitaludgifter til metoder, teknologier, processer eller udstyr beregnet til at indsamle eksisterende forurenende stoffer og fjerne eksisterende forurening og forurenende stoffer (f.eks. emissioner af luftforurenende stoffer, spildevand eller fast affald), forhindre spredning af forureningen og måle forureningsniveauet samt behandle og bortskaffe forurenende stoffer, der opstår i forbindelse med virksomhedens drift.

    Disse udgifter er summen af udgifterne på miljøbeskyttelsesområderne beskyttelse af omgivende luft og klima, spildevandshåndtering, affaldshåndtering og anden miljøbeskyttelse. Anden miljøbeskyttelse er bl.a. beskyttelse og restaurering af jord, grundvand og overfladevand, bekæmpelse af støj og vibrationer, beskyttelse af biodiversitet og landskaber, strålingsbeskyttelse, forskning og udvikling, almindelig miljøforvaltning og -styring, uddannelse og oplysning, aktiviteter, der medfører ikke-opdelte udgifter, og aktiviteter i.a.n.

    Omfatter:

     investeringer i særskilte, identificerbare komponenter, der supplerer eksisterende udstyr, og som indsættes i slutningen af eller helt uden for produktionen (»end-of-pipe-udstyr«)

     investeringer i udstyr (f.eks. filtre eller særskilte rensningsetaper), der begrænser eller fjerner forurenende stoffer under produktionen, når der er tale om påmonteret udstyr, som kan fjernes, uden at det berører produktionen væsentligt.

    Hovedformålet med og virkningen af disse kapitaludgifter er at beskytte miljøet, og de samlede udgifter til dette formål skal indberettes.

    Udgifterne skal indberettes brutto, dvs. inkl. faktorer, der opvejer omkostningerne, såsom fremstilling og salg af omsættelige biprodukter, opnåede besparelser og modtagne tilskud.

    Købte varer værdiansættes i købspriser, ekskl. fradragsberettiget moms og andre fradragsberettigede afgifter, der er direkte forbundet med omsætningen.

    Omfatter ikke:

     aktioner og aktiviteter, der gavner miljøet, men som ikke er gennemført af hensyn til miljøet, herunder foranstaltninger, der hovedsagelig vedrører sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen og sikring af produktionen

     foranstaltninger til bekæmpelse af forurening fra produkter under brug eller i forbindelse med bortskaffelse (miljømæssig tilpasning af produkter), medmindre miljøpolitikker og -bestemmelser udvider producentens retlige ansvar til også at omfatte forurening fra produkter under brug eller i forbindelse med bortskaffelse af disse, når de bliver til affald

     aktiviteter i forbindelse med ressourceanvendelse og ressourcebesparelser (f.eks. vandforsyning og energi- eller råvarebesparelser), medmindre hovedformålet er miljøbeskyttelse, f.eks. når disse aktiviteter har til formål at gennemføre nationale eller internationale miljøpolitikker og ikke iværksættes med henblik på at reducere omkostningerne.

    Del B:   Årlige statistikker om produktionskapacitet

    Indledende bemærkninger

    Den størst mulige produktion er den produktion, som et værk kunne producere i det pågældende år under normale eller forventede driftsforhold og med en normal eller forventet produktsammensætning. Den er pr. definition højere end den faktiske produktion.

    Ændringer i den størst mulige produktion vil normalt skyldes:

     de investeringer, der er foretaget, selv om udgifterne og ændringerne ikke nødvendigvis vil falde sammen tidsmæssigt

     faktiske eller planlagte permanente lukninger, overførsler eller salg. Den størst mulige produktion svarer ikke til den tekniske eller beregnede kapacitet for et givet udstyr, men er baseret på værkets generelle tekniske struktur, hvor der tages hensyn til forholdet mellem de forskellige led i produktionen (f.eks. mellem stålværket og højovnene).

    Den størst mulige årlige produktion er den største produktion, der kan opnås i det pågældende år under normale driftsforhold, når der tages hensyn til reparationer, vedligeholdelse og normale fridage, med det udstyr, der er til rådighed ved årets begyndelse, idet der også tages hensyn til den supplerende produktion, der sker i udstyr, som bliver sat i drift, og til produktionen i eksisterende udstyr, som tages endeligt ud af drift i årets løb. Produktionsudviklingen baseres på den forventede udnyttelsesgrad for det pågældende udstyr og på den antagelse, at der er råvarer til rådighed.

    Alle dele af anlægget, som ikke permanent er lukket, skal indgå i besvarelsen af spørgeskemaet.

    Beregningen af den størst mulige produktion baseres på normale driftsforhold, herunder:

     at der er arbejdskraft til rådighed i normalt omfang, dvs. at der ikke skal foretages ændringer i den størst mulige produktion, hvis værket tilpasser sig ændrede markedsforhold ved midlertidig reduktion eller forhøjelse af bemandingen

     at der er udstyr til rådighed i normalt omfang, dvs. at der skal tages hensyn til periodiske nedlukninger, betalte ferier, rutinemæssig vedligeholdelse og — hvis det er relevant — sæsonudsving i elektricitetsforsyningen ( 3 )

     at der er råvarer til rådighed i normalt omfang

     at udnyttelsesgraden både hvad angår råvarer og halvfabrikata for de forskellige dele af anlægget er normal (medmindre andet er angivet, forstås ved »normal« foregående års niveau). Hvis det af anlægsspecifikke grunde er nødvendigt at foretage ændringer af udnyttelsesgraden mellem de forskellige dele af anlægget, kan sådanne ændringer kun foretages, hvis råvarerne eller halvfabrikataene er til rådighed i tilstrækkelige mængder

     at produktsammensætningen er normal, dvs. som det foregående år, medmindre der er planer om særlige ændringer

     at der ikke er problemer med at komme af med produkterne

     at der ikke er strejker eller lockouts

     at der ikke forekommer tekniske uheld eller anlægssvigt

     at der ikke forekommer alvorlige produktionsafbrydelser på grund af vejrliget, f.eks. oversvømmelse.

    Hvis anlægget skal sættes i drift, lukkes permanent, overføres eller sælges i det pågældende år, er det nødvendigt at tage udgangspunkt i den dato, hvor idriftsættelsen eller udtagningen af driften finder sted, og beregne den størst mulige produktion forholdsmæssigt for det antal måneder, anlægget forventes at være i drift. Hvis der er tale om nye anlæg, specielt meget store anlæg, bør der vises forsigtighed ved vurderingen af den opnåelige produktion i idriftsættelsesperioden, som kan strække sig over flere år.

    1.   Stålværker

    Konverterstål : Hvis der er tale om konverterstål (f.eks. LD, OBM osv.) skal jern- og stålproduktionsanlægget betragtes under ét, dvs. at stålværkets størst mulige produktion kan være begrænset af den mængde varmt metal, der er til rådighed; i så fald skal stålværkets størst mulige produktion beregnes på grundlag af det jern, der er til rådighed, idet der tages hensyn til den normale fordeling af jernet på stålværk, støberier, granuleringsanlæg og salg og den normale mængde skrot, der kræves til fremstilling af 1 ton færdigt produkt.

    Elektrostål : Der skal tages hensyn til de normale forsyninger af el.

    Generelt : Der kan i visse hjælpeanlæg være tekniske flaskehalse, som kan begrænse produktionskapaciteten, f.eks. at kun to ud af tre ovne kan anvendes samtidig. (Årsagen kan være en teknisk flaskehals i oxygenforsyningen, afkølingsovne, kørekraner osv.). Hvert støberi skal derfor behandles sammen med alle de hjælpeanlæg, som påvirker dets anvendelse.

    2.   Valse- og coatinganlæg

    Den størst mulige produktion i et valse- eller coating anlæg skal beregnes på grundlag af en given produktsammensætning, dvs. på grundlag af faste mængder af givne produktstørrelser og -sektioner. Hvis en virksomhed på grund af uforudsigelige markedsforhold ikke ser sig i stand til at lave en prognose, anvendes produktsammensætningen for det foregående år.

    Den størst mulige produktion skal desuden beregnes på grundlag af den normale størrelse af de halvfabrikata, der køres igennem valseanlægget.

    Ved beregningen af den størst mulige produktion skal der tages hensyn til flaskehalse tidligere og senere i produktionen i hele anlægget, f.eks. om der er halvfabrikata til rådighed, og hvilken kapacitet der er til at behandle eller færdiggøre produktet.

    Køb af stål i form af halvfabrikata kan kun øge den størst mulige produktion i et valseværk eller en gruppe, der ellers har forsyningsproblemer, hvis den nødvendige mængde stål i form af halvfabrikata er til rådighed i et år med gode handelsbetingelser. Dette indebærer generelt, at der skal være tale om langsigtede kontrakter eller fastlagte leveringsprogrammer.

    Generelt skal der i et integreret værk eller i et værk under en enkelt gruppe være en balance mellem stålproduktionen og produktionen af valsede produkter, når der tages hensyn til en normal fordeling af det stål, der er til rådighed, mellem valseværker, støberier og halvfabrikata til rørfremstilling eller smedning.

    Den faktiske produktion bør indberettes på bruttobasis, når hver produktionsfase er afsluttet, før forarbejdning.

    Den skal indbefatte alle produkter, der er fremstillet på værket, uanset om disse er fremstillet for egen regning eller ej. Alle produkter i lønarbejde skal indgå i produktionen på det værk, hvor de er fremstillet, og ikke for det værk, som har bestilt lønarbejdet. Den skal omfatte alle produkter og kvaliteter (ulegeret og legeret stål), herunder deklasserede varer, der ikke er beregnet til direkte omsmeltning, f.eks. andenklassesprodukter, pladeafklip og afskårne ender, samt produkter, der fremkommer ved opskæring af valsede eller delvist valsede stålprodukter, eller halvfabrikata, hvor de defekte dele klassificeres som skrot med henblik på umiddelbar omsmeltning.

    Det er frivilligt at indberette data om den faktiske produktion.

    Der skal udfyldes et særskilt spørgeskema for hvert værk, også selv om flere af dem hører til samme selskab.

    Specifikationer

    Kode : 5010

    Betegnelse :

    Koks

    Produktionen i koksovne.

    Kode : 5020

    Betegnelse :

    Chargeblanding

    Produktionen i alle sintrings- og pelletteringsanlæg og andre anlæg, der producerer agglomererede materialer til højovnscharge og direkte reduceret jernsvamp.

    Kode : 5030

    Betegnelse :

    Støbejern og ferrolegeringer

    Produktionen af alt jern, spejljern og ferromangan med højt kulstofindhold fra højovne og elektroovne på værket.

    Kode : 5040

    Betegnelse :

    Råstål

    Råstål i alt.

    Kode : 5041

    Betegnelse :

    heraf elektroanlæg

     heraf råstål fra elektroovne (lysbueovne og induktionsovne).

    Kode : 5042

    Betegnelse :

    heraf strengstøbning

     heraf strengstøbte plader, blooms, billets, drageremner og rørhalvfabrikata.

    Kode : 5050

    Betegnelse :

    Produkter fremstillet direkte ved varmvalsning (5051+5052)

    Omfatter varmvalsede produkter i alt.

    Kode : 5051

    Betegnelse :

    Flade produkter

    Omfatter varmvalsede flade produkter i alt.

    Kode : 5052

    Betegnelse :

    Lange produkter

    Varmvalsede lange produkter i alt. Af praktiske grunde omfatter denne kode også valsede halvfabrikata til rør, da de ikke kan klassificeres under nogen anden kode.

    Kode : 5060

    Betegnelse :

    Produkter fremstillet af varmvalsede produkter

    (Ekskl. coatede produkter)

    Produkter fremstillet af varmvalsede produkter (ekskl. coatede produkter). Denne kode omfatter varmvalset båndstål fremstillet på grundlag af varmvalsede bredbånd, varmvalsede plader skåret af varmvalset bredbånd, koldvalsede pladeprodukter i form af plader eller i ruller.

    Kode : 5061

    Betegnelse :

    heraf produkter fremstillet ved koldvalsning

     heraf flade produkter (plader og bredbånd) fremstillet ved koldvalsning.

    Kode : 5070

    Betegnelse :

    Coatede produkter

    Denne kode omfatter emballagestål (hvidblik, fortinnede plader og bånd, EKSF), alle former for plader og bånd oprullet i ringe, der er metalcoatede ved varmbehandling eller elektrolytisk, plane eller bølgeformede, og alle plader og bånd oprullet i ringe, plane eller bølgeformede, der er coatede med organisk materiale.

    Definitionen af koder i denne undersøgelse refererer til det tidligere Eurostat/EKSF-spørgeskema 2-61.



    Kode i denne undersøgelse

    Kort beskrivelse af produkterne

    Henvisning til linjer i EKSF-spørgeskema 2-61

    5010

    Produktionen i koksovne

    1001

    5020

    Produktionen i alle sintrings- og pelletteringsanlæg og andre anlæg, der producerer agglomererede materialer til højovnscharge og direkte reduceret jernsvamp

    2001 + 2002

    5030

    Produktionen af alt jern, spejljern og ferromangan med højt kulstofindhold fra højovne og elektroovne på værket

    3001

    5040

    Råstål i alt

    4000

    5041

    —  heraf råstål fra elektroovne (lysbueovne og induktionsovne)

    4002

    5042

    —  heraf strengstøbte plader, blooms, billets, drageremner og rørhalvfabrikata

    4099

    5050

    Omfatter varmvalsede produkter i alt

    5000

    5051

    Omfatter varmvalsede flade produkter i alt

    5100

    5052

    Varmvalsede lange produkter i alt. Af praktiske grunde omfatter denne kode også valsede halvfabrikata til rør, da de ikke kan klassificeres under nogen anden kode

    5200 + 8001

    5060

    Produkter fremstillet af varmvalsede produkter (ekskl. coatede produkter). Denne kode omfatter varmvalset båndstål fremstillet på grundlag af varmvalsede bredbånd, varmvalsede plader skåret af varmvalset bredbånd, koldvalsede pladeprodukter i form af plader eller i ruller

    6010 + 6020 + 6030

    5061

    —  heraf flade produkter (plader og bånd) fremstillet ved koldvalsning

    6030

    5070

    Denne kode omfatter emballagestål (hvidblik, fortinnede plader og bånd, EKSF), alle former for plader og bånd oprullet i ring, der er metalcoatede ved varmbehandling eller elektrolytisk, plane eller bølgeformede, og alle plader og bånd oprullet i ringe, plane eller bølgeformede, der er coatede med organisk materiale

    7100 + 7200 + 7300




    BILAG II

    TEKNISK FORMAT

    1.   DATAENES FORM

    Dataene indsendes som et sæt dataposter, hvis felter for en stor dels vedkommende består af dataenes kendetegn (land, år, økonomisk aktivitet). Selve dataene er tal, der kan være ledsaget af etiketter og forklarende fodnoter. Ved fremsendelse af fortrolige data anføres den faktiske værdi i værdifeltet, og en etiket, der angiver arten af de fortrolige data, vedføjes dataposten.

    2.   POSTERNES STRUKTUR

    Posterne består af felter af variabel længde adskilt af semikolon (;). Den største forventede længde er til orientering angivet i tabellen. Felterne er fra venstre til højre:



    Felt

    Type

    Maksimumslængde

    Værdier

    Række

    A

    3

    Rækkens alfanumeriske kode (jf. listen nedenfor).

    År

    A

    4

    Årstal på fire tegn, f.eks. 2003.

    Land

    A

    6

    Landekode (jf. listen nedenfor).

    Produktionstype

    A

    3

    Til sondring mellem den størst mulige produktion og den faktiske produktion (anvendes kun i statistikkerne om kapacitet) eller til sondring mellem anlægstyper (chargeblandingsanlæg, valseværker, højovne og elektroråjernsovne, elværker, stålværker, andre anlæg) (anvendes kun i forbindelse med statistikkerne over brændsels- og energiforbrug).

    Variabel

    A

    4

    Variabelkode. De koder, der er fastsat i forordning nr. 48/2004 om udarbejdelse af årlige EF-statistikker om stålindustrien for referenceårene 2003-2009, har fire tegn (jf. listen nedenfor).

    Dataværdi

    N

    12

    Dataenes numeriske værdi i hele tal uden decimaler.

    Fortrolighedsetiket

    A

    1

    A, B, C, D: angiver, at dataene er fortrolige, og årsagen hertil (jf. listen nedenfor). Et blanktegn angiver, at dataene ikke er fortrolige.

    Dominans

    N

    3

    En numerisk værdi under eller lig med 100. Denne værdi angiver en eller to virksomheders procentvise dominans, dvs. de dominerer dataene, som derfor er fortrolige. Værdien afrundes til nærmeste hele tal, f.eks. 90,3 til 90; 94,50 til 95. Dette felt er tomt ved ikke-fortrolige data. Det anvendes kun, når fortrolighedsetiket B eller C er anvendt i det foregående felt.

    Enheder for dataværdierne

    A

    4

    Koder til angivelse af enhederne.

    3.   BESKRIVELSE AF FELTER

    3.1.   Rækketype



    Rækketype

    Kode

    Årlige statistikker om stål- og støbejernsskrotopgørelser

    S10

    Årlige statistikker om brændsels- og energiforbrug efter anlægstype

    S2A

    Årlige statistikker om opgørelse over elektrisk energi i stålindustrien

    S2B

    Undersøgelse af investeringer i jern- og stålindustrien

    S3A

    Årlige statistikker om produktionskapacitet

    S3B

    3.2.   Lande



    Land

    Kode

    Belgien

    BE

    ▼M1

    Bulgarien

    BG

    ▼B

    Tjekkiet

    CZ

    Danmark

    DK

    Tyskland

    DE

    Estland

    EE

    Grækenland

    GR

    Spanien

    ES

    Frankrig

    FR

    Irland

    IE

    Italien

    IT

    Cypern

    CY

    Letland

    LV

    Litauen

    LT

    Luxembourg

    LU

    Ungarn

    HU

    Malta

    MT

    Nederlandene

    NL

    Østrig

    AT

    Portugal

    PT

    Polen

    PL

    ▼M1

    Rumænien

    RO

    ▼B

    Slovenien

    SI

    Slovakiet

    SK

    Finland

    FI

    Sverige

    SE

    Det Forenede Kongerige

    UK

    Island

    IS

    Liechtenstein

    LI

    Norge

    NO

    Schweiz

    CH

    3.3.   Produktionstype eller anlægstype



    Produktionstype

    Kode

    Størst mulige produktion

    MPP

    Faktisk produktion (frivillig)

    ACP

    Anlægstype

     

    Chargeblandingsanlæg

    PLP

    Valseværker

    RMD

    Højovne og elektroråjernsovne

    FRN

    Elværker

    EGS

    Stålværker

    MLS

    Andre anlæg

    OTH

    3.4.   Variabler og enheder for dataværdien



    Kode

    Betegnelse

    Enhed for dataværdien

     

    Stål- og støbejernsskrotopgørelse

    Metrisk ton

    1010

    Lagre på årets første dag

    MTON

    1020

    Værkets egne tilgange

    MTON

    1030

    Tilførsler (1031 + 1032 + 1033)

    MTON

    1031

    fra det indenlandske marked

    MTON

    1032

    fra andre EF medlemsstater

    MTON

    1033

    fra tredjelande

    MTON

    1040

    I alt til rådighed (1010 + 1020 + 1030)

    MTON

    1050

    Forbrug i alt …

    MTON

    1051

    … heraf elektroovne

    MTON

    1052

    … heraf skrot af rustfrit stål

    MTON

    1060

    Leverancer

    MTON

    1070

    Lagre på årets sidste dag (1040 – 1050 – 1060)

    MTON

     

    Brændsels- og energiforbrug

     

    2010

    Fast brændsel (2011 + 2012)

    MTON

    2011

    Koks

    MTON

    2012

    Andet fast brændsel

    MTON

    2020

    Flydende brændsel

    MTON

    2030

    Gas (2031 + 2032 + 2033 + 2034)

    GJ

    2031

    Højovnsgas

    GJ

    2032

    Koksværksgas

    GJ

    2033

    Konvertergas

    GJ

    2034

    Anden gas

    GJ

    2040

    Eksterne leverancer af højovnsgas

    GJ

    2050

    Eksterne leverancer af konvertergas

    GJ

     

    Opgørelse over elektrisk energi i stålindustrien

    MWh

    3100

    Ressourcer (3101 + 3102)

    MWh

    3101

    Bruttoproduktion

    MWh

    3102

    Forsyninger udefra

    MWh

    3200

    Anvendelsesområder (3210 + 3220 + 3230)

    MWh

    3210

    Forbrug efter anlæg

    (3211 + 3212 + 3213 + 3214 + 3215 + 3216 + 3217)

    MWh

    3211

    Sintringsanlæg og chargeblandingsanlæg

    MWh

    3212

    Højovne og elektroråjernsovne

    MWh

    3213

    Elektrostålværker og strengstøbningsanlæg

    MWh

    3214

    Andre stålværker og strengstøbningsanlæg

    MWh

    3215

    Valseværker

    MWh

    3216

    Elværker

    MWh

    3217

    Andre anlæg

    MWh

    3220

    Eksterne leverancer

    MWh

    3230

    Tab

    MWh

    Monetære data angives i tusind euro for landene i euroområdet og i tusind nationale valutaenheder for lande uden for euroområdet.



    Kode

    Betegnelse

    Enhed for dataværdien

     

    Investeringsudgifter i jern- og stålindustrien

    Tusind euro eller tusind nationale valutaenheder

    4010

    Koksværker

    KEUR eller KNC

    4020

    Chargeblandingsanlæg

    KEUR eller KNC

    4030

    Anlæg til produktion af råjern og ferrolegeringer (inkl. højovne)

    KEUR eller KNC

    4040

    Stålværksstøberier

    KEUR eller KNC

    4041

    ... heraf elektroanlæg

    KEUR eller KNC

    4050

    Strengstøbningsanlæg

    KEUR eller KNC

    4060

    Valseværker (4061 + 4062 + 4063 + 4064)

    KEUR eller KNC

    4061

    Flade produkter

    KEUR eller KNC

    4062

    Lange produkter

    KEUR eller KNC

    4063

    Koldvalseværker til bredbånd

    KEUR eller KNC

    4064

    Anlæg til coatede produkter

    KEUR eller KNC

    4070

    Andre anlæg

    KEUR eller KNC

    4100

    I alt (4010 + 4020 + 4030 + 4040 + 4050 + 4060 + 4070)

    KEUR eller KNC

    4200

    ... heraf til forureningsbekæmpelse

    KEUR eller KNC

     

    Størst mulig produktion i jern og stålindustrien (produktionskapacitet)

    1 000 tons pr. år

    5010

    Koks

    1 000

    5020

    Chargeblanding

    1 000

    5030

    Støbejern og ferrolegeringer

    1 000

    5040

    Råstål

    1 000

    5041

    heraf elektroanlæg

    1 000

    5042

    heraf strengstøbning

    1 000

    5050

    Produkter fremstillet direkte ved varmvalsning (5051 + 5052)

    1 000

    5051

    Flade produkter

    1 000

    5052

    Lange produkter

    1 000

    5060

    Produkter fremstillet af varmvalsede produkter (ekskl. coatede produkter)

    1 000

    5061

    ... heraf produkter fremstillet ved koldvalsning

    1 000

    5070

    Coatede produkter

    1 000

    3.5.   Fortrolighedsetiketter

    Medlemsstaterne anmodes om tydeligt at angive fortrolige data ved at anvende nedenstående etiketter:



    Årsag til fortrolighed

    Etiket

    For få virksomheder

    A

    Én virksomhed dominerer dataene

    B

    To virksomheder dominerer dataene

    C

    Sekundær fortrolighed

    D

    4.   EKSEMPLER PÅ POSTER

    Eksempel 1

    S10;2003;DE;;1010;12345;;;MTON

    Hvad angår de årlige statistikker om stål- og støbejernsskrotopgørelser var lagrene pr. 1.1.2003 i Tyskland 12 345 metriske ton. Disse data var ikke fortrolige-

    Eksempel 2

    S3B;2003;SK;MPP;5010;12000;;;MTON

    Hvad angår de årlige statistikker om kapaciteten var den størst mulige produktion af koks i Slovakiet i 2003 12 000 ton. Disse data var ikke fortrolige.

    Eksempel 3

    S3B;2003;ES;ACP;5040;12000;B;95;MTON

    Hvad angår de årlige statistikker om kapacitet var den faktiske produktion af råstål i Spanien i 2003 12 000 ton. Disse data var fortrolige, da én virksomhed dominerede dataene og tegnede sig for 95 % af produktionen.

    5.   ELEKTRONISK FORMULAR

    Medlemsstaterne indberetter de data og metadata, der kræves i henhold til denne forordning, til Kommissionen (Eurostat) i et elektronisk format, der er i overensstemmelse med en dataudvekslingsstandard foreslået af Kommissionen (Eurostat).



    ( 1 ) EUT L 7 af 13.1.2004, s. 1.

    ( 2 ) EFT L 222 af 14.8.1978, s. 11.

    ( 3 ) Jævnlige eftersyn over en årrække (f.eks. højovne) kan dog udregnes som et årligt »gennemsnit«.

    Top