EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 01998L0006-20220528

Consolidated text: Europa-parlamentets og Rådets direktiv 98/6/EF af 16. februar 1998 om forbrugerbeskyttelse i forbindelse med angivelse af priser på forbrugsvarer

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1998/6/2022-05-28

01998L0006 — DA — 28.05.2022 — 001.001


Denne tekst tjener udelukkende som dokumentationsværktøj og har ingen retsvirkning. EU's institutioner påtager sig intet ansvar for dens indhold. De autentiske udgaver af de relevante retsakter, inklusive deres betragtninger, er offentliggjort i den Europæiske Unions Tidende og kan findes i EUR-Lex. Disse officielle tekster er tilgængelige direkte via linkene i dette dokument

►B

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/6/EF

af 16. februar 1998

om forbrugerbeskyttelse i forbindelse med angivelse af priser på forbrugsvarer

(EUT L 080 af 18.3.1998, s. 27)

Ændret ved:

 

 

Tidende

  nr.

side

dato

►M1

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV (EU) 2019/2161 af 27. november 2019

  L 328

7

18.12.2019




▼B

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/6/EF

af 16. februar 1998

om forbrugerbeskyttelse i forbindelse med angivelse af priser på forbrugsvarer



Artikel 1

Formålet med dette direktiv er at fastsætte krav om angivelse af salgsprisen og prisen pr. måleenhed for varer, som udbydes af forhandlere til forbrugere, for at forbedre forbrugeroplysningen og lette en prissammenligning.

Artikel 2

I dette direktiv forstås ved:

a) 

»salgspris«: den endelige pris for en måleenhed af varen eller en given mængde af varen, inklusive moms og alle øvrige afgifter

b) 

»pris pr. måleenhed«: den endelige pris, inklusive moms og alle øvrige afgifter, for et kilogram, en liter, en meter, en kvadratmeter eller en kubikmeter af varen eller for en anden enkelt mængdeenhed, der er almindeligt og udbredt anvendt i den pågældende medlemsstat i forbindelse med salg af bestemte varer

c) 

»varer, der sælges i løs vægt«: varer, der ikke er færdigpakket, og som afmåles i forbrugerens nærvær

d) 

»forhandler«: fysisk eller juridisk person, der sælger eller tilbyder salg af varer, der hører ind under den pågældende erhvervsmæssige virksomhed

e) 

»forbruger«: fysisk person, der køber en vare med et formål, som ikke hører ind under den pågældendes erhvervsmæssige virksomhed.

Artikel 3

1.  
Salgsprisen og prisen pr. måleenhed skal angives for alle de varer, der er nævnt i artikel 1, idet angivelsen af prisen pr. måleenhed dog er omfattet af bestemmelserne i artikel 5. Prisen pr. måleenhed skal ikke angives, når den er identisk med salgsprisen.
2.  

Medlemsstaterne kan beslutte, at stk. 1 ikke skal finde anvendelse på:

— 
varer, der leveres i forbindelse med en tjenesteydelse
— 
salg ved auktion samt salg af kunstgenstande og antikviteter.
3.  
For varer, der sælges i løs vægt, skal kun prisen pr. måleenhed angives.
4.  
Reklamer, hvori salgsprisen for de i artikel 1 omhandlede varer nævnes, skal ligeledes angive prisen pr. måleenhed, jf. dog artikel 5.

Artikel 4

1.  
Salgsprisen og prisen pr. måleenhed skal angives på en sådan måde, at de ikke kan misforstås, er umiddelbart synlige og let læselige. Medlemsstaterne kan fastsætte en maksimal grænse for, hvor mange priser der skal angives.
2.  
Prisen pr. måleenhed skal henvise til en mængde, der er angivet i overensstemmelse med nationale forskrifter og fællesskabsforskrifter.

Hvis både nettovægt og drænet nettovægt ifølge fællesskabsforskrifter eller nationale forskrifter skal være angivet på visse færdigpakkede varer, er det tilstrækkeligt at angive prisen pr. måleenhed af den drænede nettovægt.

Artikel 5

1.  
Medlemsstaterne kan fravige kravet om angivelse af prisen pr. måleenhed for en vare, hvis en sådan angivelse som følge af varens art eller anvendelse ikke er nyttig eller vil kunne skabe forvirring.
2.  
Med henblik på gennemførelsen af bestemmelserne i stk. 1 i denne artikel kan medlemsstaterne, for så vidt angår ikke-levnedsmidler, opstille en fortegnelse over de varer eller varegrupper, der fortsat er omfattet af kravet om angivelse af prisen pr. måleenhed.

Artikel 6

Hvis pligten til at angive prisen pr. måleenhed ville medføre en uforholdsmæssig stor byrde for visse mindre detailforretninger som følge af antallet af udbudte varer, salgsarealets størrelse, salgsstedets art, særlige salgsforhold, hvor produktet ikke er direkte tilgængeligt for forbrugeren, eller visse forretningsformer, som f.eks. bestemte typer salg uden fast forretningssted, kan medlemsstaterne i en overgangsperiode efter den i artikel 11, stk. 1, anførte dato fastsætte, at kravet om angivelse af prisen pr. måleenhed for varer, bortset fra varer i løs vægt, der sælges i disse forretninger, ikke gælder, jf. dog artikel 12.

▼M1

Artikel 6a

1.  
Enhver meddelelse om prisnedsættelse skal angive den pris, som den erhvervsdrivende tidligere har anvendt i en bestemt periode forud for prisnedsættelsen.
2.  
Den tidligere pris er den laveste pris, som den erhvervsdrivende har anvendt i løbet af en periode, der ikke er kortere end 30 dage, før prisnedsættelsen.
3.  
Medlemsstaterne kan fastsætte andre regler for varer, som må antages at blive forringet eller forældet hurtigt.
4.  
Hvis produktet har været på markedet i mindre end 30 dage, kan medlemsstaterne også fastsætte en kortere periode end den, der er angivet i stk. 2.
5.  
Medlemsstaterne kan bestemme, at når prisnedsættelsen øges progressivt, er den tidligere pris prisen uden prisnedsættelse før den første prisnedsættelse.

▼B

Artikel 7

Medlemsstaterne træffer egnede foranstaltninger med henblik på at orientere alle berørte parter om den nationale lovgivning til gennemførelse af dette direktiv.

▼M1

Artikel 8

1.  
Medlemsstaterne fastsætter regler om sanktioner, der skal anvendes i tilfælde af overtrædelser af de nationale regler, der er vedtaget i medfør af dette direktiv, og træffer alle nødvendige foranstaltninger for at sikre, at de gennemføres. Sanktionerne skal være effektive, stå i rimeligt forhold til overtrædelsen og have afskrækkende virkning.
2.  

Medlemsstaterne sikrer, at følgende ikkeudtømmende og vejledende kriterier tages i betragtning ved pålæggelse af sanktioner, hvor det er relevant:

a) 

arten, grovheden, omfanget og varigheden af overtrædelsen

b) 

eventuelle foranstaltninger, som den erhvervsdrivende har truffet for at begrænse eller afhjælpe den skade, som forbrugerne har lidt

c) 

den erhvervsdrivendes eventuelle tidligere overtrædelser

d) 

den erhvervsdrivendes opnåede økonomiske fordele eller undgåede tab som følge af overtrædelsen, hvis de relevante data er tilgængelige

e) 

sanktioner, der pålægges den erhvervsdrivende for den samme overtrædelse i andre medlemsstater i grænseoverskridende tilfælde, hvor oplysninger om sådanne sanktioner er tilgængelige via den mekanisme, der er etableret i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/2394 ( 1 )

f) 

eventuelle andre skærpende eller formildende faktorer i sagen.

3.  
Medlemsstaterne giver senest den 28. november 2021 Kommissionen meddelelse om de i stk. 1 omhandlede regler og foranstaltninger, og underretter den straks om alle senere ændringer, der berører dem.

▼B

Artikel 9

1.  
Den overgangsperiode på ni år, der er nævnt i artikel 1 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 95/58/EF af 29. november 1995 om ændring af direktiv 79/581/EØF om forbrugerbeskyttelse i forbindelse med angivelse af priser på levnedsmidler og direktiv 88/314/EØF om forbrugerbeskyttelse i forbindelse med angivelse af priser på ikke-levnedsmidler ( 2 ), forlænges indtil den i artikel 11, stk. 1, i dette direktiv anførte dato.
2.  
Rådets direktiv 79/581/EØF og 88/314/EØF ophæves med virkning fra den i artikel 11, stk. 1, anførte dato.

Artikel 10

Dette direktiv forhindrer ikke medlemsstaterne i at vedtage eller opretholde forskrifter, der er mere gunstige for så vidt angår forbrugeroplysning og sammenligning af priser, med forbehold af forpligtelserne i henhold til traktaten.

Artikel 11

1.  
Medlemsstaterne sætter de nødvendige love og administrative bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv senest den 18. marts 2000. De underretter straks Kommissionen herom. De vedtagne bestemmelser gælder fra denne dato.

Når medlemsstaterne vedtager de i stk. 1 nævnte love og administrative bestemmelser, skal de indeholde en henvisning til dette direktiv, eller de skal ved offentliggørelsen ledsages af en sådan henvisning. De nærmere regler for denne henvisning fastsættes af medlemsstaterne.

2.  
Medlemsstaterne meddeler Kommissionen teksten til de nationale retsforskrifter, som de udsteder på det område, der er omfattet af dette direktiv.
3.  
Medlemsstaterne meddeler de bestemmelser, der vedrører de i artikel 8 omhandlede sanktioner, og alle senere ændringer heraf.

Artikel 12

Kommissionen forelægger senest tre år efter den i artikel 11, stk. 1, anførte dato Europa-Parlamentet og Rådet en samlet beretning om anvendelsen af dette direktiv, herunder navnlig artikel 6, ledsaget af et forslag.

Europa-parlamentet og Rådet tager på grundlag heraf bestemmelserne i artikel 6 op til fornyet overvejelse og træffer afgørelse i overensstemmelse med traktaten senest tre år fra Kommissionens forelæggelse af det i første afsnit omhandlede forslag.

Artikel 13

Dette direktiv træder i kraft på dagen for offentliggørelsen i De Europæiske Fællesskabers Tidende.

Artikel 14

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.



( 1 ) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/2394 af 12. december 2017 om samarbejde mellem nationale myndigheder med ansvar for håndhævelse af lovgivning om forbrugerbeskyttelse og om ophævelse af forordning (EF) nr. 2006/2004 (EUT L 345 af 27.12.2017, s. 1).

( 1 ) EFT L 299 af 12.12.1995, s. 11.

Top