EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R0052

Rådets forordning (Euratom) 2016/52 af 15. januar 2016 om fastsættelse af de maksimalt tilladte niveauer for radioaktivitet i fødevarer og foder som følge af nukleare ulykker eller andre tilfælde af strålingsfare og om ophævelse af Rådets forordning (Euratom) nr. 3954/87 og Kommissionens forordning (Euratom) nr. 944/89 og (Euratom) nr. 770/90

EUT L 13 af 20.1.2016, p. 2–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/52/oj

20.1.2016   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 13/2


RÅDETS FORORDNING (Euratom) 2016/52

af 15. januar 2016

om fastsættelse af de maksimalt tilladte niveauer for radioaktivitet i fødevarer og foder som følge af nukleare ulykker eller andre tilfælde af strålingsfare og om ophævelse af Rådets forordning (Euratom) nr. 3954/87 og Kommissionens forordning (Euratom) nr. 944/89 og (Euratom) nr. 770/90

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Atomenergifællesskab, særlig artikel 31 og 32,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, udarbejdet efter indstilling fra en gruppe personer udpeget af Det Videnskabelige og Tekniske Udvalg blandt medlemsstaternes videnskabelige eksperter,

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet (1),

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (2), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Rådets direktiv 2013/59/Euratom (3) fastsætter grundlæggende sikkerhedsnormer til beskyttelse mod de farer, som er forbundet med udsættelse for ioniserende stråling.

(2)

Efter ulykken på kernekraftværket i Tjernobyl den 26. april 1986 strømmede store mængder radioaktive stoffer ud i atmosfæren og kontaminerede fødevarer og foder i helbredstruende grad i flere europæiske lande. Der blev vedtaget foranstaltninger for at sikre, at visse landbrugsprodukter kun indføres i Unionen i overensstemmelse med de fælles ordninger, som sikrer befolkningens sundhed, og som opretholder markedets enhed og forebygger fordrejning af samhandelen.

(3)

Rådets forordning (Euratom) nr. 3954/87 (4) fastsætter de maksimalt tilladte niveauer for radioaktiv kontaminering efter en nuklear ulykke eller andre tilfælde af strålingsfare, som kan antages at ville medføre eller har medført væsentlig radioaktiv kontaminering af fødevarer og foder. Disse maksimalt tilladte niveauer er stadig i overensstemmelse med den seneste videnskabelige rådgivning, der internationalt er til rådighed i dag. Grundlaget for fastlæggelsen af de maksimalt tilladte niveauer er anført i denne forordning og er blevet revideret og beskrevet i Kommissionens Radiation Protection Publication 105 (EU Food Restriction Criteria for Application after an Accident). Disse niveauer er navnlig baseret på et referenceniveau på 1 mSv pr. år for forøgelsen af den individuelle effektive dosis ved indtagelse og på den antagelse, at 10 % af de årligt indtagede fødevarer er kontaminerede. Der gælder dog andre antagelser for spædbørn på under et år.

(4)

Efter ulykken på kernekraftværket i Fukushima den 11. marts 2011 blev Kommissionen underrettet om, at indholdet af radionuklider i visse fødevarer med oprindelse i Japan oversteg aktionsgrænserne for fødevarer, der gælder i Japan. Da en sådan kontaminering kunne udgøre en trussel mod folkesundheden og dyresundheden i Unionen, blev der i overensstemmelse med udtalelsen fra Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed vedtaget foranstaltninger i form af særlige betingelser for import af fødevarer og foder med oprindelse i Japan eller afsendt fra Japan som fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 (5).

(5)

Det er nødvendigt at indføre en ordning, hvorved Fællesskabet får mulighed for i tilfælde af nukleare ulykker eller andre tilfælde af strålingsfare, som kan antages at ville medføre eller har medført væsentlig radioaktiv kontaminering af fødevarer og foder, at fastsætte maksimalt tilladte niveauer for radioaktiv kontaminering af produkter, der skal markedsføres, med henblik på at beskytte befolkningen.

(6)

I lighed med andre fødevarer indtages drikkevand direkte eller indirekte og spiller derfor en rolle i forbrugerens samlede udsættelse for radioaktive stoffer. Kvalitetskontrol af drikkevand er med hensyn til radioaktive stoffer allerede fastsat i Rådets direktiv 2013/51/Euratom (6), med undtagelse af mineralvand og vand, som er lægemidler. Denne forordning bør omhandle fødevarer, mindre vigtige fødevarer og foder, som kan markedsføres efter en nuklear ulykke eller andre tilfælde af strålingsfare, men ikke drikkevand, der er omfattet af direktiv 2013/51/Euratom. I tilfælde af strålingsfare kan medlemsstaterne dog frit vælge at henvise til de maksimale niveauer for flydende fødevarer i denne forordning med henblik på at forvalte brugen af drikkevand.

(7)

De maksimalt tilladte niveauer for radioaktiv kontaminering bør gælde for fødevarer og foder, der har oprindelse i Unionen eller importeres fra tredjelande, alt efter hvor den nukleare ulykke eller anden strålingsfare er indtruffet, og omstændighederne derved.

(8)

Kommissionen skal underrettes om en nuklear ulykke eller usædvanlige radioaktivitetsniveauer efter Rådets beslutning 87/600/Euratom (7) eller efter Den Internationale Atomenergiorganisations (IAEA's) konvention af 26. september 1986 om hurtig anmeldelse af et kernekraftuheld.

(9)

Eftersom der kan forekomme store variationer i spædbørns kost i deres første seks måneder, og eftersom der også er usikkerhed i forbindelse med metabolismen hos spædbørn på mellem seks og tolv måneder, er det derfor hensigtsmæssigt at udvide den lavere grænse for maksimalt tilladte niveauer i fødevarer til spædbørn til de første tolv måneder.

(10)

Med henblik på at lette tilpasningen af de gældende maksimalt tilladte niveauer, navnlig i lyset af omstændighederne ved den nukleare ulykke eller anden strålingsfare, bør Kommissionens samråd med den i traktatens artikel 31 omhandlede ekspertgruppe indgå i procedurerne for revision af gennemførelsesforordningerne.

(11)

For at sikre, at fødevarer og foder, der ligger over de gældende maksimalt tilladte niveauer, ikke markedsføres i Fællesskabet, bør overholdelsen af disse niveauer sikres ved passende kontrolforanstaltninger.

(12)

For at sikre ensartede betingelser for gennemførelsen af denne forordning, for så vidt angår gældende maksimalt tilladte niveauer, bør Kommissionen tillægges gennemførelsesbeføjelser. Disse beføjelser bør udøves i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 (8), der skal finde anvendelse i forbindelse med nærværende forordning, uanset at den ikke udtrykkeligt henviser til traktatens artikel 106A.

(13)

Kommissionen bør bistås af Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder. Medlemsstaterne bør sikre, at deres repræsentanter har, eller kan råde over, tilstrækkelig ekspertise inden for strålingsbeskyttelse, når udkast til gennemførelsesretsakter, der er baseret på denne forordning, drøftes af komitéen.

(14)

Undersøgelsesproceduren bør anvendes til vedtagelse af retsakter, som bringer maksimalt tilladte niveauer for radioaktiv kontaminering af fødevarer og foder i anvendelse.

(15)

Kommissionen bør vedtage gennemførelsesretsakter, der straks finder anvendelse, når det i behørigt begrundede tilfælde vedrørende strålingsfare, som kan antages at ville medføre eller har medført væsentlig radioaktiv kontaminering af fødevarer og foder, på grund af sagens hastende karakter er bydende nødvendigt.

(16)

Denne forordning bør udgøre lex specialis for proceduren for vedtagelse og efterfølgende ændring af gennemførelsesforordninger om fastsættelse af gældende maksimalt tilladte niveauer for radioaktiv kontaminering efter et tilfælde af strålingsfare. Hvis det er åbenbart, at fødevarer eller foder med oprindelse i Unionen eller importeret fra et tredjeland må formodes at udgøre en alvorlig risiko for menneskers sundhed, dyresundheden eller miljøet, og at denne risiko ikke kan styres på tilfredsstillende vis ved hjælp af de foranstaltninger, der træffes af den eller de berørte medlemsstater, kan Kommissionen vedtage yderligere beredskabsforanstaltninger i henhold til forordning (EF) nr. 178/2002. Kommissionen bør sikre, at nærværende forordning og forordning (EF) nr. 178/2002 gennemføres på en harmoniseret måde. Gældende maksimalt tilladte niveauer og yderligere beredskabsforanstaltninger bør om muligt integreres i en enkelt gennemførelsesforordning, der er baseret på nærværende forordning og forordning (EF) nr. 178/2002.

(17)

Endvidere er generelle regler for offentlig kontrol af, om bestemmelserne med henblik på blandt andet at forebygge eller fjerne risici for mennesker og dyr eller nedbringe dem til et acceptabelt niveau overholdes, fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 882/2004 (9).

(18)

I forbindelse med udarbejdelse eller revision af gennemførelsesforordninger bør Kommissionen bl.a. tage hensyn til følgende omstændigheder: geografisk område for samt typen og omfanget af den nukleare ulykke eller anden strålingsfare i eller uden for Fællesskabet, typen, omfanget og spredningen af det identificerede eller forventede udslip af radioaktive stoffer i luft, vand og jord og i fødevarer og foder i eller uden for Fællesskabet, de radiologiske risici ved den identificerede eller mulige radioaktive kontaminering af fødevarer og foder og de resulterende stråledoser, typen og mængden af kontaminerede fødevarer og foder, der måtte blive markedsført i Fællesskabet, de maksimalt tilladte niveauer for kontaminering af fødevarer og foder fastsat i tredjelande, betydningen af disse fødevarer og foder med henblik på at sikre befolkningen passende fødevareforsyninger, forbrugernes forventninger til fødevaresikkerhed og mulige ændringer i forbrugerenes spisevaner som følge af en strålingsfare.

(19)

Enhver medlemsstat bør i behørigt begrundede tilfælde have mulighed for at anmode om tilladelse til midlertidigt at fravige de maksimalt tilladte niveauer for radioaktiv kontaminering, for så vidt angår bestemte fødevarer eller bestemt foder, der indtages på dens område. Gennemførelsesforordninger bør angive de fødevarer og det foder, som er omfattet af fravigelserne, typerne af de pågældende radionuklider samt fravigelsernes geografiske anvendelsesområde og varighed —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Genstand

I denne forordning fastsættes de maksimalt tilladte niveauer for radioaktiv kontaminering af:

a)

fødevarer, jf. bilag I

b)

mindre vigtige fødevarer, jf. bilag II, og

c)

foder, jf. bilag III,

der kan markedsføres efter en nuklear ulykke eller andre tilfælde af strålingsfare, som må antages at ville medføre eller har medført væsentlig radioaktiv kontaminering af fødevarer og foder.

Denne forordning fastsætter også proceduren for vedtagelse og efterfølgende ændring af gennemførelsesforordninger, der fastsætter de maksimalt tilladte niveauer.

Artikel 2

Definitioner

I denne forordning forstås ved:

1)   »fødevarer«: alle stoffer eller produkter, som, uanset om de er uforarbejdede eller helt eller delvis forarbejdede, er bestemt til eller med rimelighed må antages at skulle indtages af mennesker.

»Fødevarer« omfatter drikkevarer, tyggegummi og ethvert stof, der bevidst tilsættes fødevarer i forbindelse med deres fremstilling, tilberedning eller behandling.

»Fødevarer« omfatter ikke:

a)

foder

b)

levende dyr, medmindre de er forberedt til markedsføring med henblik på anvendelse som menneskeføde

c)

planter, inden de høstes

d)

lægemidler i den i artikel 1, nr. 2), i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/83/EF (10) anvendte betydning

e)

kosmetiske produkter i den i artikel 2, stk. 1, litra a), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1223/2009 (11) anvendte betydning

f)

tobak og tobaksvarer i den i henholdsvis artikel 2, nr. 1) og 4), i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/40/EU (12) anvendte betydning

g)

narkotiske eller psykotrope stoffer i den betydning, hvori disse begreber anvendes i De Forenede Nationers enkeltkonvention af 1961 om narkotiske midler og De Forenede Nationers konvention af 1971 om psykotrope stoffer

h)

restkoncentrationer og forureninger

i)

drikkevand i den i artikel 2, nr. 1), i direktiv 2013/51/Euratom anvendte betydning

2)   »mindre vigtige fødevarer«: fødevarer, som er af mindre betydning i den daglige kostplan, og som kun udgør et marginalt bidrag til befolkningens fødevareindtag

3)   »foder«: alle stoffer eller produkter, herunder tilsætningsstoffer, som, uanset om de er uforarbejdede eller helt eller delvis forarbejdede, er bestemt til at skulle fortæres af dyr

4)   »markedsføring«: besiddelse af fødevarer eller foder med henblik på salg, herunder udbydelse til salg eller anden overførsel, som finder sted mod eller uden vederlag, herunder selve salget og distributionen og selve den overførsel, der sker på andre måder

5)   »strålingsfare«: en ikkerutinemæssig situation eller hændelse, som involverer en strålekilde og kræver omgående handling for at begrænse alvorlige negative konsekvenser for menneskers sundhed og sikkerhed, livskvalitet, ejendom eller miljøet, eller en risiko, der ville kunne give anledning til sådanne alvorlige negative konsekvenser.

Artikel 3

Gældende maksimalt tilladte niveauer

1.   Hvis Kommissionen — navnlig i medfør af enten fællesskabsordningen for hurtig udveksling af information i tilfælde af strålingsfare eller IAEA-konventionen af 26. september 1986 om hurtig anmeldelse af et kernekraftuheld — modtager officielle oplysninger om en nuklear ulykke eller om andre tilfælde af strålingsfare, som kan antages at ville medføre eller har medført væsentlig radioaktiv kontaminering af fødevarer og foder, vedtager den en gennemførelsesforordning, som bringer maksimalt tilladte niveauer for de potentielt kontaminerede fødevarer eller det potentielt kontaminerede foder, der kan markedsføres, i anvendelse.

Med forbehold af artikel 3, stk. 4, må de gældende maksimalt tilladte niveauer anført i gennemførelsesforordningen ikke overstige dem, der er fastsat i bilag I, II og III. Gennemførelsesforordningen vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 5, stk. 2.

I behørigt begrundede tilfælde, hvor det på grund af sagens hastende karakter som følge af omstændighederne ved den nukleare ulykke eller anden strålingsfare er bydende nødvendigt, vedtager Kommissionen efter proceduren i artikel 5, stk. 3, en gennemførelsesforordning, der straks finder anvendelse.

2.   Gyldighedsperioden af gennemførelsesforordninger vedtaget i henhold til stk. 1 skal være så kort som muligt. Varigheden af den første gennemførelsesforordning efter en nuklear ulykke eller et andet tilfælde af strålingsfare må ikke overstige tre måneder.

Gennemførelsesforordninger tages regelmæssigt op til revision af Kommissionen og ændres om nødvendigt ud fra typen af og det geografiske område for ulykken og udviklingen i niveauet for effektivt målt radioaktiv kontaminering.

3.   Når Kommissionen udarbejder eller reviderer gennemførelsesforordninger, tager den hensyn til de grundlæggende normer, som er fastlagt i henhold til traktatens artikel 30 og 31, herunder begrundelsesprincippet og optimeringsprincippet, med henblik på at holde størrelsen af individuelle doser, sandsynligheden for bestråling og antallet af stråleudsatte personer på så lavt et niveau, som det med rimelighed er muligt under hensyntagen til den aktuelle tekniske viden samt økonomiske og samfundsmæssige faktorer.

Når Kommissionen reviderer gennemførelsesforordninger, rådfører den sig med den ekspertgruppe, der er omhandlet i traktatens artikel 31, i tilfælde af en nuklear ulykke eller andre tilfælde af strålingsfare, der forårsager en så omfattende kontaminering af fødevarer og foder, der indtages i Fællesskabet, at begrundelsen for og antagelserne i forbindelse med de maksimalt tilladte niveauer, der er fastsat i denne forordnings bilag I, II og III, ikke længere er gyldige. Kommissionen kan anmode om udtalelse fra denne ekspertgruppe i andre tilfælde af kontaminering af fødevarer eller foder, der indtages i Fællesskabet.

4.   Med forbehold af målsætningen om sundhedsbeskyttelse, som forfølges i denne forordning, kan Kommissionen ved hjælp af gennemførelsesforordninger give tilladelse til, at en medlemsstat på anmodning og i lyset af ekstraordinære omstændigheder, der forekommer i denne medlemsstat, midlertidig fraviger de maksimalt tilladte niveauer for så vidt angår bestemte fødevarer eller bestemt foder, der indtages på dens område. Disse fravigelser skal være baseret på videnskabelig evidens og være behørigt begrundet i de omstændigheder, navnlig samfundsmæssige faktorer, der forekommer i den pågældende medlemsstat.

Artikel 4

Restriktive foranstaltninger

1.   Når Kommissionen vedtager en gennemførelsesforordning, som bringer maksimalt tilladte niveauer i anvendelse, må fødevarer eller foder, der overskrider disse maksimalt tilladte niveauer, ikke markedsføres fra den dato, der er fastsat i nævnte gennemførelsesforordning.

Ved anvendelsen af nærværende forordning anses fødevarer eller foder, som indføres fra tredjelande, for markedsført, hvis de på Unionens toldområde er undergivet en toldprocedure, bortset fra en transitprocedure.

2.   Hver medlemsstat giver Kommissionen alle oplysninger vedrørende anvendelsen af nærværende forordning. Kommissionen videregiver disse oplysninger til de øvrige medlemsstater. Alle tilfælde, hvor de gældende maksimalt tilladte niveauer ikke er blevet overholdt, meddeles via det hurtige varslingssystem for fødevarer og foder (RASFF).

Artikel 5

Udvalgsprocedure

1.   Kommissionen bistås af Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder, som er nedsat ved artikel 58, stk. 1, i forordning (EF) nr. 178/2002. Denne komité er et udvalg som omhandlet i forordning (EU) nr. 182/2011.

2.   Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 5 i forordning (EU) nr. 182/2011.

3.   Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 8 sammenholdt med artikel 5 i forordning (EU) nr. 182/2011.

Artikel 6

Rapportering

I tilfælde af en nuklear ulykke eller andre tilfælde af strålingsfare, som kan antages at ville medføre eller har medført væsentlig radioaktiv kontaminering af fødevarer og foder, forelægger Kommissionen en rapport for Europa-Parlamentet og Rådet. Rapporten skal omhandle gennemførelsen af de foranstaltninger, der er iværksat i henhold til denne forordning og meddelt til Kommissionen i overensstemmelse med artikel 4, stk. 2.

Artikel 7

Ophævelse

Rådets forordning (Euratom) nr. 3954/87 og Kommissionens forordning (Euratom) nr. 944/89 (13) og (Euratom) nr. 770/90 (14) ophæves.

Henvisninger til de ophævede forordninger gælder som henvisninger til denne forordning og læses efter sammenligningstabellen i bilag IV.

Artikel 8

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 15. januar 2016.

På Rådets vegne

J.R.V.A. DIJSSELBLOEM

Formand


(1)  Udtalelse af 9.7.2015 (endnu ikke offentliggjort i EUT).

(2)  EUT C 226 af 16.7.2014, s. 68.

(3)  Rådets direktiv 2013/59/Euratom af 5. december 2013 om fastlæggelse af grundlæggende sikkerhedsnormer til beskyttelse mod de farer, som er forbundet med udsættelse for ioniserende stråling, og om ophævelse af direktiv 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom og 2003/122/Euratom (EUT L 13 af 17.1.2014, s. 1).

(4)  Rådets forordning (Euratom) nr. 3954/87 af 22. december 1987 om fastsættelse af de maksimalt tilladte niveauer for radioaktivitet i levnedsmidler og foder som følge af nukleare ulykker eller andre tilfælde af strålingsfare (EFT L 371 af 30.12.1987, s. 11).

(5)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed (EFT L 31 af 1.2.2002, s. 1).

(6)  Rådets direktiv 2013/51/Euratom af 22. oktober 2013 om krav om beskyttelse af befolkningens sundhed med hensyn til radioaktive stoffer i drikkevand (EUT L 296 af 7.11.2013, s. 12).

(7)  Rådets beslutning 87/600/Euratom af 14. december 1987 om en fællesskabsordning for hurtig udveksling af information i tilfælde af strålingsfare (EFT L 371 af 30.12.1987, s. 76).

(8)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 af 16. februar 2011 om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser (EUT L 55 af 28.2.2011, s. 13).

(9)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 882/2004 af 29. april 2004 om offentlig kontrol med henblik på verifikation af, at foderstof- og fødevarelovgivningen samt dyresundheds- og dyrevelfærdsbestemmelserne overholdes (EUT L 165 af 30.4.2004, s. 1).

(10)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/83/EF af 6. november 2001 om oprettelse af en fællesskabskodeks for humanmedicinske lægemidler (EUT L 311 af 28.11.2001, s. 67).

(11)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1223/2009 af 30. november 2009 om kosmetiske produkter (EUT L 342 af 22.12.2009, s. 59).

(12)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/40/EU af 3. april 2014 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes love og administrative bestemmelser om fremstilling, præsentation og salg af tobak og relaterede produkter og om ophævelse af direktiv 2001/37/EF (EUT L 127 af 29.4.2014, s. 1).

(13)  Kommissionens forordning (Euratom) nr. 944/89 af 12. april 1989 om fastsættelse af de maksimalt tilladte niveauer for radioaktivitet i mindre vigtige levnedsmidler som følge af nukleare ulykker eller andre tilfælde af strålingsfare (EUT L 101 af 13.4.1989, s. 17)

(14)  Kommissionens forordning (Euratom) nr. 770/90 af 29. marts 1990 om fastsættelse af de maksimalt tilladte niveauer for radioaktivitet i foder som følge af nukleare ulykker eller andre tilfælde af strålingsfare (EUT L 83 af 30.3.1990, s. 78)


BILAG I

MAKSIMALT TILLADTE NIVEAUER FOR RADIOAKTIV KONTAMINERING AF FØDEVARER

For fødevarer gælder følgende maksimalt tilladte niveauer:

Isotopgruppe/fødevaregruppe

Fødevare (Bq/kg) (1)

Spædbørnsmad (2)

Mejeriprodukter (3)

Andre fødevarer, undtagen mindre vigtige fødevarer (4)

Flydende fødevarer (5)

Sum af isotoper af strontium, navnlig Sr-90

75

125

750

125

Sum af isotoper af jod, navnlig I-131

150

500

2 000

500

Sum af alfaaktive plutonium- og transplutoniumisotoper, navnlig Pu-239 og Am-241

1

20

80

20

Sum af alle andre nuklider med en halveringstid på mere end ti dage, navnlig Cs-134 og Cs-137 (6)

400

1 000

1 250

1 000


(1)  Den værdi, der gælder for koncentrerede eller tørrede produkter, beregnes på grundlag af det rekonstituerede forbrugsklare produkt. Medlemsstaterne kan fremsætte henstillinger vedrørende betingelserne for fortynding for at sikre overholdelse af de maksimalt tilladte niveauer fastsat i denne forordning.

(2)  Spædbørnsmad defineres som fødevarer, der er bestemt til ernæring af spædbørn i de første 12 levemåneder, og som i sig selv dækker denne persongruppes ernæringsbehov og udbydes i detailsalgspakninger, der tydeligt er mærket som sådanne.

(3)  Mejeriprodukter defineres som produkter under følgende KN-koder, i givet fald med de tilpasninger, der efterfølgende måtte blive foretaget: 0401 og 0402 (bortset fra 0402 29 11).

(4)  Der er i bilag II fastsat en liste over mindre vigtige fødevarer og de tilsvarende værdier, der gælder for dem.

(5)  Flydende fødevarer defineres som produkter under kode 2009 og kapitel 22 i den kombinerede nomenklatur. Værdierne beregnes under hensyntagen til forbruget af ledningsvand, og de samme værdier kan anvendes for drikkevandsforsyninger efter skøn foretaget af de kompetente myndigheder i medlemsstaterne.

(6)  Kulstof-14, tritium og kalium-40 er ikke omfattet af denne gruppe.


BILAG II

MAKSIMALT TILLADTE NIVEAUER FOR RADIOAKTIV KONTAMINERING AF MINDRE VIGTIGE FØDEVARER

1.

Liste over mindre vigtige fødevarer

KN-kode

Varebeskrivelse

0703 20 00

Hvidløg (ferske og kølede)

0709 59 50

Trøfler (ferske og kølede)

0709 99 40

Kapers (ferske og kølede)

0711 90 70

Kapers (foreløbigt konserverede, men ikke tilberedte til umiddelbar fortæring)

ex 0712 39 00

Trøfler (tørrede, også snittede, knuste eller pulveriserede, men ikke yderligere tilberedte)

0714

Maniokrod, arrowroot, saleprod, jordskokker, batater (søde kartofler) og lignende rødder og rodknolde med stort indhold af stivelse eller inulin, friske, kølede, frosne eller tørrede, hele eller snittede, også i form af pellets; marv af sagopalmer

0814 00 00

Skaller af citrusfrugter eller meloner (herunder vandmeloner), friske, frosne, tørrede eller foreløbigt konserverede i saltlage, svovlsyrlingvand eller andre konserverende opløsninger

0903 00 00

Maté

0904

Peber af slægten Piper; krydderier af slægterne Capsicum eller Pimenta, tørrede, knuste eller formalede

0905 00 00

Vanilje

0906

Kanel og kanelblomster

0907 00 00

Kryddernelliker, modernelliker og nellikestilke

0908

Muskatnød, muskatblomme og kardemomme

0909

Anis, stjerneanis, fennikel, koriander, spidskommen og kommen; enebær

0910

Ingefær, safran, gurkemeje, timian, laurbærblade, karry og andre krydderier

1106 20

Mel og pulver af marv af sagopalmer eller af rødder eller af rodknolde henhørende under pos. 0714

1108 14 00

Maniokstivelse

1210

Humle, frisk eller tørret, også formalet, pulveriseret eller som pellets; lupulin

1211

Planter og plantedele (herunder frø og frugter), som hovedsagelig anvendes til fremstilling af parfumer, farmaceutiske produkter, insektbekæmpelsesmidler, afsvampningsmidler og lign., friske eller tørrede, også snittede, knuste eller pulveriserede, undtagen planter eller plantedele anvendt til fødevareproduktion

1301

Schellak og lign.; vegetabilske karbohydratgummier, naturharpikser, gummiharpikser og oleoresiner (f.eks. balsamer)

1302

Plantesafter og planteekstrakter; pektinstoffer, pektinater og pektater; agar-agar og andre planteslimer og gelatineringsmidler, også modificerede, udvundet af vegetabilske stoffer

1504

Fedtstoffer og olier udvundet af fisk og havpattedyr samt fraktioner deraf, også raffinerede, men ikke kemisk modificerede

1604 31 00

Kaviar

1604 32 00

Kaviarerstatning

1801 00 00

Kakaobønner, hele eller brækkede, også brændte

1802 00 00

Kakaoskaller, kakaohinder og andet kakaoaffald

1803

Kakaomasse, også affedtet

2003 90 10

Trøfler (tilberedt eller konserveret på anden måde end med eddike eller eddikesyre)

2006 00

Grøntsager, frugter, nødder, frugtskaller og andre plantedele tilberedt med sukker (afløbne, glaserede eller kandiserede)

2102

Gær (levende eller inaktiv); andre inaktive encellede mikroorganismer (undtagen vacciner henhørende under pos. 3002); tilberedte bagepulvere

2936

Provitaminer og vitaminer, naturlige eller syntetisk reproducerede (herunder naturlige koncentrater), derivater deraf, der hovedsagelig anvendes som vitaminer, samt indbyrdes blandinger af disse stoffer; opløsninger af disse produkter uanset opløsningsmidlets art

3301

Flygtige vegetabilske olier (også befriet for terpener), også i flydende eller fast form; resinoider; ekstraherede oleoresiner; koncentrater af flygtige vegetabilske olier i fedtstoffer, ikkeflygtige olier, voks eller lignende fremkommet ved enfleurage eller maceration; terpenholdige biprodukter fra behandling af flygtige vegetabilske olier; vandfase fra vanddampdestillation af flygtige vegetabilske olier samt vandige opløsninger af sådanne olier

2.

For de mindre vigtige fødevarer på listen i punkt 1 gælder følgende maksimalt tilladte niveauer:

Isotopgruppe

Bq/kg

Sum af isotoper af strontium, navnlig Sr-90

7 500

Sum af isotoper af jod, navnlig I-131

20 000

Sum af alfaaktive plutonium- og transplutoniumisotoper, navnlig Pu-239 og Am-241

800

Sum af alle andre nuklider med en halveringstid på mere end ti dage, navnlig Cs-134 og Cs-137 (1)

12 500


(1)  Kulstof-14, tritium og kalium-40 er ikke omfattet af denne gruppe.


BILAG III

MAKSIMALT TILLADTE NIVEAUER FOR RADIOAKTIV KONTAMINERING AF FODER

For summen af cæsium-134 og cæsium-137 gælder følgende maksimalt tilladte niveauer:

Foder til

Bq/kg (1)  (2)

Svin

1 250

Fjerkræ, lam, kalve

2 500

Andre

5 000


(1)  Disse niveauer skal medvirke til, at de maksimalt tilladte niveauer for fødevarer overholdes; de garanterer ikke i sig selv, at niveauerne overholdes under alle omstændigheder, og de indskrænker ikke forpligtelsen til at kontrollere kontamineringsniveauet i animalske produkter bestemt til humant konsum.

(2)  Disse niveauer gælder for forbrugsklart foder.


BILAG IV

SAMMENLIGNINGSTABEL

Forordning (Euratom) nr. 3954/87

Forordning (Euratom) nr. 944/89

Forordning (Euratom) nr. 770/90

Nærværende forordning

Artikel 1, stk. 1

Artikel 1

Artikel 1

Artikel 1

Artikel 1, stk. 2

 

 

Artikel 2

Artikel 2, stk. 1

 

 

Artikel 3, stk. 1

Artikel 2, stk. 2

 

 

Artikel 3, stk. 2

Artikel 3, stk. 1

 

 

Artikel 3, stk. 2

 

 

Artikel 3, stk. 3

Artikel 3, stk. 3 og 4

 

 

Artikel 4

 

 

Artikel 5

 

 

Artikel 6, stk. 1

 

 

Artikel 4, stk. 1

Artikel 6, stk. 2

 

 

Artikel 4, stk. 2

 

Artikel 2

 

Bilag II, punkt 2

Artikel 5

Artikel 7

 

 

Artikel 7

Artikel 8

Artikel 3

Artikel 2

Artikel 8

Bilaget

 

 

Bilag I

 

Bilaget

 

Bilag II, punkt 1

 

 

Bilaget

Bilag III

Bilag IV


Top