Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0198

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om ændring af direktiv (EU) 2017/2455 og (EU) 2019/1995 for så vidt angår datoerne for gennemførelse og anvendelse på grund af udbruddet af covid-19-krisen

COM/2020/198 final

Bruxelles, den 8.5.2020

COM(2020) 198 final

2020/0082(CNS)

Forslag til

RÅDETS AFGØRELSE

om ændring af direktiv (EU) 2017/2455 og (EU) 2019/1995 for så vidt angår datoerne for gennemførelse og anvendelse på grund af udbruddet af covid-19-krisen


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

Den 5. december 2017 vedtog Rådet direktiv (EU) 2017/2455 1 ("direktivet om moms på e-handel") om ændring af direktiv 2006/112/EF 2 ("momsdirektivet") og direktiv 2009/132/EF 3 , for så vidt angår visse momsforpligtelser i forbindelse med levering af ydelser og fjernsalg af varer.

Den 21. november 2019 vedtog Rådet direktiv (EU) 2019/1995 4 ("det andet direktiv om moms på e-handel") om ændring af momsdirektivet, for så vidt angår bestemmelserne om fjernsalg af varer og visse indenlandske leveringer af varer.

Datoen for anvendelse af størstedelen af denne omfattende lovgivningspakke om modernisering af momsreglerne i forbindelse med e-handel mellem virksomheder og forbrugere (B2C) på tværs af grænserne ("pakken om moms på e-handel") var fastsat til den 1. januar 2021, således at medlemsstaterne havde tilstrækkelig tid til at tilpasse deres lovgivning og IT-systemer.

Kommissionen gjorde status over medlemsstaternes parathed den 14. februar 2020. I den forbindelse bekræftede de fleste medlemsstater, at de ville være i stand til at anvende reglerne senest ved fristen. To medlemsstater gav udtryk for bekymring og anmodede om udsættelse af reglernes anvendelse med et år eller mere. Kommissionen tilbød de medlemsstater, som havde vanskeligheder, hjælp til at overvinde forhindringerne og var stadig overbevist om, at medlemsstaterne ville være parat senest den 1. januar 2021.

På grund af det uforudsete udbrud af covid-19-krisen og den virkning, den har haft, har medlemsstaterne været nødt til at ændre deres prioriteter og omfordele ressourcer fra gennemførelsen af pakken om moms på e-handel til bekæmpelsen af pandemien. Andre medlemsstater kan derfor ikke længere garantere, at de er i stand til at afslutte det forberedende arbejde til gennemførelsen af de nye regler, herunder rettidig gennemførelse af ovennævnte direktiv i national ret, senest den 1. januar 2021. Det IT-system, der er nødvendigt på nationalt plan for at gennemføre reglerne i direktiverne om moms på e-handel, er i alvorlig risiko at blive forsinket og bringer således adskillige medlemsstater i fare for ikke at være parat til at anvende de nye regler fra den 1. januar 2021. Vigtige økonomiske aktører har givet udtryk for lignende bekymringer, særlig post- og kurervirksomheder, som indtrængende har opfordret Kommissionen til at udsætte anvendelsesdatoen for pakken om moms på e-handel med seks måneder på grund af covid-19-krisen.

Kommissionen holdt den 24. april 2020 et møde med medlemsstaterne for at vurdere, om de var parat til at anvende de nye regler fra den 1. januar 2021. Flertallet af medlemsstaterne bekræftede stadig, at de var parat til at anvende dem til tiden, men understregede, at bestemmelserne om pakken om moms på e-handels funktion er baseret på princippet om, at alle medlemsstater bør være i stand til at anvende dem korrekt, og de var derfor rede til at støtte en udsættelse, som ikke overstiger seks måneder.

I betragtning af ovenstående er formålet med dette forslag at udsætte datoen for anvendelse af de ændringer, der er fastsat i Rådets direktiv (EU) 2017/2455 og (EU) 2019/1995, nemlig den 1. januar 2021, med seks måneder. Den nye anvendelsesdato skal således være den 1. juli 2021. Der foreslås en udsættelse på seks måneder, fordi forsinkelsen bør holdes så kort som muligt for at minimere yderligere budgetmæssige tab for medlemsstaterne.

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

Det overordnede mål med forslaget er at sikre et velfungerende indre marked, EU-virksomheders konkurrenceevne og effektiv beskatning af den digitale økonomi. Pakken om moms på e-handel er forenelig med den fremtidige anvendelse af bestemmelsesprincippet for moms, som er fastlagt i den nylige momshandlingsplan, som støttes af Rådet 5 .

Sammen med momshandlingsplanen er pakken om moms på e-handel blevet udpeget som et centralt initiativ i strategien for et digitalt indre marked 6 , strategien for det indre marked 7 og handlingsplanen for e-forvaltning 8 .

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Retsgrundlaget for forslaget er artikel 113 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF). I henhold til denne artikel vedtager Rådet, der træffer afgørelse med enstemmighed efter en særlig lovgivningsprocedure og efter høring af Europa-Parlamentet og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, bestemmelser om harmonisering af medlemsstaternes regler vedrørende indirekte skatter.

Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

Dette forslag udsætter anvendelsesdatoen den 1. januar 2021 for direktiverne om moms på e-handel, som blev vedtaget af Rådet i december 2017 og november 2019, og som skal gennemføres i national ret senest den 31. december 2020 af alle medlemsstater. Forslaget fremsættes som følge af og reaktion på udbruddet af covid-19-krisen, som stiller medlemsstaterne over for udfordringer på nationalt plan i forbindelse med at håndtere den aktuelle nødsituation, og som volder visse medlemsstater problemer med at garantere en rettidig gennemførelse af de nødvendige ændringer i deres nationale IT-systemer. Bestemmelserne om pakken om moms på e-handels funktion er baseret på princippet om, at alle medlemsstater bør være i stand til at anvende dem korrekt.

Eftersom moms er en afgift, der er harmoniseret på EU-plan, kan medlemsstaterne ikke selv fastsætte forskellige regler. Derfor kræver ethvert initiativ til at ændre momsreglerne for e-handel, herunder en ændring af anvendelsesdatoen, et forslag fra Kommissionen om ændring af momsdirektivet og kan ikke gennemføres ved ensidige handlinger på nationalt plan.

Forslaget er derfor i overensstemmelse med nærhedsprincippet.

Proportionalitetsprincippet

Forslaget lever op til proportionalitetsprincippet, idet det ikke går ud over, hvad der er nødvendigt for at nå målene i traktaterne, navnlig med henblik på et velfungerende indre marked. Ligesom med nærhedsprincippet er det ikke muligt for medlemsstaterne at tage spørgsmålene op uden et forslag om ændring af anvendelsesdatoerne for direktiverne om moms på e-handel.

Valg af retsakt

Ved forslaget ændres Rådets direktiv (EU) 2017/2455 og (EU) 2019/1995. Til dette formål er der valgt en rådsafgørelse, fordi den eneste ændring, der foretages, er udsættelsen af datoerne for gennemførelse og anvendelse.

3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

Høringer af interesserede parter

Kommissionen er blevet kontaktet af adskillige medlemsstater og post- og kurervirksomheder, som understreger, at det er højst usandsynligt, at de vil være i stand til at have deres IT-systemer parate og funktionsdygtige til anvendelsen og gennemførelsen af pakken om moms på e-handel senest den 1. januar 2021 på grund af udbruddet af covid-19-krisen.

Kommissionen holdt den 24. april 2020 et møde med medlemsstaterne for at vurdere, om de var parat til at anvende de nye regler fra den 1. januar 2021. Flertallet af medlemsstaterne bekræftede stadig, at de var parat til at anvende dem til tiden, men understregede, at bestemmelserne om pakken om moms på e-handels funktion er baseret på princippet om, at alle medlemsstater bør være i stand til at anvende dem korrekt, og de var derfor rede til at støtte en udsættelse, som ikke overstiger seks måneder.

Konsekvensanalyse

Der blev foretaget en konsekvensanalyse af forslaget 9 , som førte til vedtagelsen af direktivet om moms på e-handel. Med forslaget ændres kun anvendelsesdatoerne for ændringerne i direktiv (EU) 2017/2455 og (EU) 2019/1995 på grund af udbruddet af covid-19-krisen.

Målrettet regulering og forenkling

Hovedformålet med forslaget er at udsætte anvendelsesdatoen for pakken om moms på e-handel med seks måneder på grund af udbruddet af covid-19-krisen.

Forslaget ændrer ikke indholdet af reglerne, men udsætter blot datoen for deres anvendelse med seks måneder.

4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Forslaget udgør en del af projektet til udsættelse af anvendelsesdatoen for pakken om moms på e-handel.

Der er redegjort udførligt for den allerede vedtagne samlede pakke om moms på e-handels virkninger for budgettet i begrundelsen til forslaget til Rådets direktiv 2017/2455, dokument COM(2016) 757 final 10 .

Medlemsstaternes budgetmæssige tab er blevet vurderet til ca. 5-7 mia. EUR om året, hvis pakken om moms på e-handel ikke gennemføres på korrekt vis. En forsinkelse på seks måneder vil derfor forårsage tab på ca. 2,5-3,5 mia. EUR. Hvis medlemsstaterne og virksomhederne imidlertid ikke er parat til at anvende de nye regler for moms på e-handel, kan risikoen for, at systemet ikke fungerer ordentligt, medføre næsten de samme tab.

5.ANDRE FORHOLD

Planer for gennemførelsen og foranstaltninger til overvågning, evaluering og rapportering

Gennemførelsen overvåges af Det Stående Udvalg for Administrativt Samarbejde (SCAC) støttet af dettes it-underudvalg, Det Stående Udvalg Vedrørende Informationsteknologi (SCIT).

Nærmere redegørelse for de enkelte bestemmelser i forslaget

Dette forslag vedrører kun anvendelsesdatoen for den allerede vedtagne retlige ramme for pakken om moms på e-handel, som er fastsat i momsdirektivet. Datoen for anvendelse udsættes med seks måneder. Det betyder, at bestemmelserne finder anvendelse fra den 1. juli 2021 i stedet for den 1. januar 2021. Som følge heraf skal medlemsstaterne vedtage og offentliggøre deres gennemførelsesforanstaltninger senest den 30. juni 2021 i stedet for den 31. december 2020.

Baggrunden for dette forslag er udbruddet af covid-19-krisen, som lægger pres på medlemsstaterne og kræver, at de reagerer øjeblikkeligt og hurtigt træffer foranstaltninger på nationalt plan for at afbøde konsekvenserne af krisen for virksomheder og befolkningen i almindelighed. På grund af disse hidtil usete ekstraordinære omstændigheder kan adskillige medlemsstater ikke garantere, at de er i stand til at overholde fristen for at gennemføre de nødvendige regler i pakken om moms på e-handel på nationalt plan senest den 1. januar 2021.

2020/0082 (CNS)

Forslag til

RÅDETS AFGØRELSE

om ændring af direktiv (EU) 2017/2455 og (EU) 2019/1995 for så vidt angår datoerne for gennemførelse og anvendelse på grund af udbruddet af covid-19-krisen

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet 11 ,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg 12 ,

efter en særlig lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Ved Rådets direktiv 2006/112/EF 13 som ændret ved Rådets direktiv (EU) 2017/2455 14 og Rådets direktiv (EU) 2019/1995 15 fastsættes den retlige ramme for lovgivningspakken om modernisering af momsreglerne i forbindelse med e-handel mellem virksomheder og forbrugere (B2C) på tværs af grænserne. Størstedelen af disse nye bestemmelser skal anvendes fra den 1. Januar 2021.

(2)Den 30. januar 2020 erklærede Verdenssundhedsorganisationen (WHO) covid-19-udbruddet for en folkesundhedsmæssig krisesituation af international betydning. Den 11. marts 2020 erklærede WHO covid-19-udbruddet for en pandemi. Covid-19-infektioner har spredt sig til alle medlemsstaterne. På grund af den alarmerende stigning i antallet af tilfælde og manglen på effektive og umiddelbart tilgængelige ressourcer til at håndtere covid-19-udbruddet har adskillige medlemsstater erklæret national undtagelsestilstand.

(3)Udbruddet af covid-19-krisen udgør en hidtil uset og uforudsigelig nødsituation, som påvirker alle medlemsstater dybt og forpligter dem til at træffe øjeblikkelige foranstaltninger på nationalt plan for at håndtere den aktuelle krise som en prioritering ved at omfordele ressourcer til andre områder. På grund af krisen har adskillige medlemsstater vanskeligheder med at afslutte udviklingen af de IT-systemer, der er nødvendige for at anvende de regler, som er fastsat i direktiv (EU) 2017/2455 og (EU) 2019/1995, senest den 31. december 2020 og med at anvende dem fra den 1. januar 2021. Visse medlemsstater og post- og kurervirksomheder har derfor anmodet om udsættelse af datoen for anvendelse af direktiv (EU) 2017/2455 og (EU) 2019/1995.

(4)I betragtning af de udfordringer, som medlemsstaterne står over for med at håndtere covid-19-krisen, og den kendsgerning, at de nye bestemmelser er baseret på princippet om, at alle medlemsstater skal opdatere deres IT-systemer for at være i stand til at anvende bestemmelserne i direktiv (EU) 2017/2455 og (EU) 2019/1995 og således sikre indsamlingen og fremsendelsen af oplysninger og indbetalinger i henhold til de ændrede ordninger, er det nødvendigt at udsætte datoerne for gennemførelse og anvendelse af disse direktiver med seks måneder. En udsættelse på seks måneder er hensigtsmæssig, fordi forsinkelsen bør holdes så kort som muligt for at minimere yderligere budgetmæssige tab for medlemsstaterne.

(5)Direktiv (EU) 2017/2455 og (EU) 2019/1995 bør derfor ændres —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1
Ændring af direktiv (EU) 2017/2455

I direktiv (EU) 2017/2455 foretages følgende ændringer:

(1)I artikel 2 foretages følgende ændringer:

(a)Overskriften affattes således:

"Ændringer af direktiv 2006/112/EF med virkning fra den 1. juli 2021".

(b)Første punktum affattes således:

"Med virkning fra den 1. juli 2021 foretages følgende ændringer i direktiv 2006/112/EF:".

(2)Artikel 3 affattes således:

"Artikel 3
Ændring af direktiv 2009/132/EF

Med virkning fra den 1. juli 2021 udgår afsnit IV i direktiv 2009/132/EF."

(3)Artikel 4, stk. 1, ændres således:

(a)Andet afsnit affattes således:

"Medlemsstaterne vedtager og offentliggør senest den 30. juni 2021 de love og administrative bestemmelser, der er nødvendige for at efterkomme artikel 2 og 3. De meddeler straks Kommissionen teksten til disse love og bestemmelser."

(b)Fjerde afsnit affattes således:

"De anvender de bestemmelser, der er nødvendige for at efterkomme artikel 2 og 3, fra den 1. juli 2021."

Artikel 2
Ændring af direktiv (EU) 2019/1995

I direktiv (EU) 2019/1995 affattes artikel 2, stk. 1, første og andet afsnit således:

"Medlemsstaterne vedtager og offentliggør senest den 30. juni 2021 de love og administrative bestemmelser, der er nødvendige for at efterkomme dette direktiv. De tilsender straks Kommissionen disse love og bestemmelser.

De anvender disse love og bestemmelser fra den 1. juli 2021."

Artikel 3
Ikrafttræden

Denne afgørelse træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Artikel 4
Adressater

Denne afgørelse er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

   På Rådets vegne

   Formand

(1)    Rådets direktiv (EU) 2017/2455 af 5. december 2017 om ændring af direktiv 2006/112/EF og 2009/132/EF for så vidt angår visse momsforpligtelser i forbindelse med levering af ydelser og fjernsalg af varer (EUT L 348 af 29.12.2017, s. 7).
(2)    Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem (EUT L 347 af 11.12.2006, s. 1).
(3)    Rådets direktiv 2009/132/EF af 19. oktober 2009 om fastlæggelse af anvendelsesområdet for artikel 143, litra b) og c), i direktiv 2006/112/EF for så vidt angår fritagelse for merværdiafgift ved visse former for endelig indførsel af goder (EUT L 292 af 10.11.2009, s. 5).
(4)    Rådets direktiv (EU) 2019/1995 af 21. november 2019 om ændring af direktiv 2006/112/EF for så vidt angår bestemmelserne om fjernsalg af varer og visse indenlandske leveringer af varer (EUT L 310 af 2.12.2019, s. 1).
(5)     http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/05/25-conclusions-vat-action-plan/  
(6)    COM(2015) 192 final.
(7)    COM(2015) 550 final.
(8)    COM(2016) 179 final.
(9)    COMMISSION STAFF WORKING DOCUMENT IMPACT ASSESSMENT Accompanying the document Proposals for a Council Directive, a Council Implementing Regulation and a Council Regulation on Modernising VAT for cross-border B2C e-Commerce, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=SWD:2016:0379:FIN
(10)    Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF og direktiv 2009/132/EF for så vidt angår visse momsforpligtelser i forbindelse med levering af ydelser og fjernsalg af varerCOM/2016/0757 final - 2016/0370 (CNS), https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?qid=1586260266830&uri=CELEX:52016PC0757
(11)    EUT C af , s. .
(12)    EUT C af , s. .
(13)    Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem (EUT L 347 af 11.12.2006, s. 1).
(14)    Rådets direktiv (EU) 2017/2455 af 5. december 2017 om ændring af direktiv 2006/112/EF og 2009/132/EF for så vidt angår visse momsforpligtelser i forbindelse med levering af ydelser og fjernsalg af varer (EUT L 348 af 29.12.2017, s. 7).
(15)    Rådets direktiv (EU) 2019/1995 af 21. november 2019 om ændring af direktiv 2006/112/EF for så vidt angår bestemmelserne om fjernsalg af varer og visse indenlandske leveringer af varer (EUT L 310 af 2.12.2019, s. 1).
Top