EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62015CJ0667

Domstolens dom (Sjette Afdeling) af 15. december 2016.
Loterie Nationale – Nationale Loterij NV van publiek recht mod Paul Adriaensen m.fl.
Præjudiciel forelæggelse – direktiv 2005/29/EF – virksomhedernes urimelige handelspraksis over for forbrugerne – vildledende handelspraksis – salgsfremmende pyramideordning – vederlag, der betales af nye deltagere, og kompensation, der modtages af eksisterende deltagere – indirekte finansiel sammenhæng.
Sag C-667/15.

Court reports – general

Sag C-667/15

Loterie Nationale – Nationale Loterij NV van publiek recht

mod

Paul Adriaensen m.fl.

(anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af hof van beroep te Antwerpen)

»Præjudiciel forelæggelse – direktiv 2005/29/EF – virksomhedernes urimelige handelspraksis over for forbrugerne – vildledende handelspraksis – salgsfremmende pyramideordning – vederlag, der betales af nye deltagere, og kompensation, der modtages af eksisterende deltagere – indirekte finansiel sammenhæng«

Sammendrag – Domstolens dom (Sjette Afdeling) af 15. december 2016

Tilnærmelse af lovgivningerne – virksomhedernes urimelige handelspraksis over for forbrugerne – direktiv 2005/29 – vildledende handelspraksis – begreb – salgsfremmende pyramideordning – omfattet – krav om direkte finansiel sammenhæng mellem de vederlag, der betales af nye deltagere, og den kompensation, der modtages af eksisterende deltagere – foreligger ikke

(Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/29, bilag I, punkt 14)

Punkt 14 i bilag I til direktiv 2005/29 om virksomheders urimelige handelspraksis over for forbrugerne på det indre marked skal fortolkes således, at denne bestemmelse giver mulighed for at betegne en handelspraksis som »salgsfremmende pyramideordning« selv i det tilfælde, hvor der kun foreligger en indirekte sammenhæng mellem de vederlag, der betales af nye deltagere i et sådan system, og den kompensation, der udbetales til eksisterende deltagere.

Det kan således ikke udledes af ordlyden af punkt 14 i bilag I til direktiv 2005/29, at den finansielle sammenhæng, der kræves, nødvendigvis skal være direkte. Det afgørende er, at det vederlag, der betales af nye deltagere til et sådan system, kvalificeres som »hovedsageligt« eller »væsentligt«. Den modsatte fortolkning af denne bestemmelse risikerer desuden at fratage bestemmelsen dens effektive virkning, eftersom kravet om en direkte sammenhæng giver mulighed for nemt at omgå det absolutte forbud mod salgsfremmende pyramideordninger.

Under alle omstændigheder synes et system således at opfylde betingelserne for at udgøre en »handelspraksis« som omhandlet i bilag I til direktiv 2005/29, når det har til formål at skabe et overskud til systemet selv, dvs. til dette systems iværksættere og ikke kun til spillerne. Det tilkommer den nationale ret at bedømme dette.

(jf. præmis 30, 31, 33 og 34 samt domskonkl.)

Top