Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62004CJ0340

    Sammendrag af dom

    Nøgleord
    Sammendrag

    Nøgleord

    1. Tilnærmelse af lovgivningerne – fremgangsmåder for indgåelse af offentlige indkøbsaftaler – direktiv 93/36 – anvendelsesområde

    (Rådets direktiv 93/36)

    2. Tilnærmelse af lovgivningerne – fremgangsmåder for indgåelse af offentlige indkøbsaftaler – direktiv 93/36 – anvendelsesområde

    (Rådets direktiv 93/36 og direktiv 93/38, art. 13)

    3. Tilnærmelse af lovgivningerne – fremgangsmåder for indgåelse af offentlige indkøbsaftaler – direktiv 93/36 – anvendelsesområde

    (Rådets direktiv 93/36)

    Sammendrag

    1. Direktiv 93/36 om samordning af fremgangsmåderne ved offentlige indkøb er til hinder for direkte tildeling af en kontrakt om leverancer og tjenesteydelser, hvori leverancernes værdi er overvejende, til et aktieselskab, hvis bestyrelse har vidtgående ledelsesbeføjelser, som den kan udøve selvstændigt, og hvis samlede kapital på nuværende tidspunkt ejes af et andet aktieselskab, hvis hovedaktionær er den ordregivende myndighed.

    Under sådanne omstændigheder er betingelsen for, at direktiv 93/36 ikke finder anvendelse, nemlig at den ordregivende myndighed udøver en kontrol med det kontraherende selskab, der har fået tilslag for den pågældende offentlige aftale, der svarer til den kontrol, som den fører med sine egne tjenestegrene, nemlig ikke opfyldt.

    Ved bedømmelsen af, om denne betingelse er opfyldt, skal samtlige relevante lovbestemmelser og relevante faktiske omstændigheder tages i betragtning. Det skal fremgå af undersøgelsen, at det kontraherende selskab er underlagt en kontrol, der gør det muligt for den ordregivende myndighed at påvirke selskabets beslutninger. Indflydelsen skal være bestemmende såvel i forhold til dette selskabs strategiske formål som i forhold til dets beslutninger.

    Dette er ikke tilfældet, når den kontrol, som den ordregivende myndighed udøver, i det væsentlige kan sammenfattes til det råderum, som selskabsretten giver selskabsdeltagernes flertal, hvilket betydeligt begrænser dens mulighed for at få indflydelse på disse selskabers beslutninger. Når den ordregivende myndigheds indflydelse desuden udøves gennem et holdingselskab, kan medvirken fra en sådan mellemmand afsvække den kontrol, som den ordregivende myndighed eventuelt måtte udøve med et aktieselskab blot ved at deltage i dettes kapital.

    (jf. præmis 36, 38-40 og 47 samt domskonkl. 1)

    2. Ved vurderingen af betingelsen for, at direktiv 93/36 om samordning af fremgangsmåderne ved offentlige indkøb ikke finder anvendelse – hvorefter den virksomhed, som en indkøbskontrakt er blevet tildelt direkte, skal udføre hovedparten af sin aktivitet sammen med den myndighed, som den ejes af – skal artikel 13 i direktiv 93/38 om samordning af fremgangsmåderne ved tilbudsgivning inden for vand- og energiforsyning samt transport og telekommunikation, som bestemmer, at dette direktiv ikke finder anvendelse på tjenesteydelsesaftaler, som indgås med en tilknyttet virksomhed, såfremt mindst 80% af den gennemsnitlige omsætning af tjenesteydelser, som den pågældende virksomhed har haft i Fællesskabet i løbet af de seneste tre år, hidrører fra leveringen af tjenesteydelser til de virksomheder, den er tilknyttet, ikke anvendes. Denne betingelse er kun opfyldt, såfremt denne virksomheds aktivitet hovedsageligt er bestemt for den myndighed, som den ejes af, idet enhver anden aktivitet kun har marginal karakter.

    (jf. præmis 57, 63 og 70 samt domskonkl. 2)

    3. Ved vurderingen af, om en virksomhed udfører hovedparten af sin aktivitet sammen med den myndighed, som den ejes af, med henblik på at afgøre, om direktiv 93/36 om samordning af fremgangsmåderne ved offentlige indkøb finder anvendelse, skal der tages hensyn til alle de aktiviteter, som denne virksomhed udfører på grundlag af en tildeling foretaget af den ordregivende myndighed, uafhængigt af, hvem der betaler vederlag for denne aktivitet, hvad enten det drejer sig om den ordregivende myndighed selv eller brugeren af de leverede ydelser, og det område, hvor aktiviteten udøves, er uden relevans.

    (jf. præmis 72 og domskonkl. 3)

    Top