This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 62002TJ0352
Sammendrag af dom
Sammendrag af dom
1. EF-varemærker – definition på og erhvervelse af et EF-varemærke – relative registreringshindringer – indsigelse fra indehaveren af et identisk eller lignende ældre varemærke, der er registreret for varer eller tjenesteydelser af samme eller lignende art – lighed mellem de pågældende varemærker – bedømmelseskriterier – grafiske særegenheder ved et komplekst tegns ordbestanddele – indflydelse på tegnets lydlige gengivelse
[Rådets forordning nr. 40/94, art. 8, stk. 1, litra b)]
2. EF-varemærker – definition på og erhvervelse af et EF-varemærke – relative registreringshindringer – indsigelse fra indehaveren af et identisk eller lignende ældre varemærke, der er registreret for varer eller tjenesteydelser af samme eller lignende art – risiko for forveksling med det ældre varemærke – ordmærket PC WORKS og figurmærket W WORK PRO
[Rådets forordning nr. 40/94, art. 8, stk. 1, litra b)]
1. I forbindelse med den bedømmelse af de visuelle, fonetiske og begrebsmæssige ligheder mellem to omtvistede varemærker, som har til formål at godtgøre eller udelukke, at der foreligger en risiko for forveksling for den relevante kundekreds i den forstand, hvori udtrykket er anvendt i artikel 8, stk. 1, litra b), i forordning nr. 40/94 om EF-varemærker, skal der tages hensyn til det helhedsindtryk, som hvert af de to tegn giver den tilsigtede kundekreds.
Hvad nærmere angår sammenligningen af komplekse varemærker på det fonetiske plan – og selv om det er rigtigt, at den fonetiske gengivelse af et komplekst tegn strengt taget indebærer, at alle tegnets ordbestanddele gengives uden hensyn til deres særlige grafiske beskaffenhed, der snarere henhører under analysen af tegnet på det visuelle plan – kan det visuelle indtryk, der udledes af de grafiske særegenheder ved et sådant tegns ordbestanddele, få indflydelse på tegnets lydlige gengivelse, således at det er foreneligt med en korrekt bedømmelse af graden af lighed på det fonetiske plan at foretage en analyse, der kombiner både visuelle og fonetiske bedømmelseskriterier.
Ved et komplekst ord- og figurmærke er ordbestanddelene således tillige figurative bestanddele, der under hensyn til deres grafiske særegenheder er i stand til at fremkalde en mere eller mindre udpræget visuel effekt. I et tilfælde, hvor et sådant tegn er sammensat af flere ordbestanddele, er det således ikke udelukket, at visse af dem, f.eks. som følge af deres størrelse, farve eller placering, i højere grad vil kunne tiltrække forbrugerens opmærksomhed, således at den pågældende ved den mundtlige omtale af tegnet vil se sig foranlediget til udelukkende at udtale disse bestanddele og se bort fra de øvrige.
(jf. præmis 41-44)
2. For den spanske gennemsnitsforbruger er der risiko for forveksling mellem ordmærket PC WORKS, der er søgt registreret som EF-varemærke for »apparater til optagelse, transmission og gengivelse af lyd eller billeder, højtalere, forstærkere, pladespillere, båndoptagere, cd-afspillere, tunere samt dele og tilbehør til alle ovennævnte varer« med præciseringen »alle førnævnte varer [vedrører] computere og computerhardware«, som henhører under klasse 9 i Nice-arrangementet, og varemærket, som består af et blandet figur- og ordtegn, der er sammensat af tre bestanddele, der er anbragt lodret, hvor den første bestanddel er sammensat af et tegn, der gengiver en sort skive, hvorpå der er anført et »w« skrevet med et hvidt blokbogstav, den anden består i ordet »work« skrevet med sorte blokbogstaver, og den tredje består i en sort rektangel, hvorpå der er skrevet tre små hvide blokbogstaver med lange mellemrum, der danner ordet »pro«, som tidligere er registreret i Spanien for »elektronisk lydudstyr; højtalere; lydgengivelsesapparater; radioer; fjernsyn og videoapparater«, ligeledes i klasse 9, da de omhandlede tegn for det første i det væsentlige omfatter den samme type varer, nemlig elektriske apparater til gengivelse af lyd og billeder, og da det ansøgte varemærke og det ældre varemærke for det andet ligner hinanden på det visuelle, fonetiske og begrebsmæssige plan, således at der er en konkret risiko for, at den relevante kundekreds kan tage fejl med hensyn til den handelsmæssige oprindelse af de omhandlede varer.
(jf. præmis 29, 51 og 53)