Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62001CJ0320

    Sammendrag af dom

    Nøgleord
    Sammendrag

    Nøgleord

    1. Socialpolitik - mandlige og kvindelige arbejdstagere - adgang til beskæftigelse samt arbejdsvilkår - ligebehandling - en gravid kvindes genoptagelse af sin beskæftigelse inden udløbet af sin forældreorlov - den pågældendes forpligtelse til at oplyse arbejdsgiveren om sin graviditet - foreligger ikke

    (Rådets direktiv 76/207, art. 2, stk. 1 og 3, og 92/85, art. 4, stk. 1 og 5)

    2. Socialpolitik - mandlige og kvindelige arbejdstagere - adgang til beskæftigelse samt arbejdsvilkår - ligebehandling - en gravid kvindes genoptagelse af sin beskæftigelse inden udløbet af sin forældreorlov - en national retsforskrift, hvorefter arbejdsgiveren kan træde tilbage fra sit tilsagn med henvisning til sit ukendskab til den pågældendes graviditet - ulovlig

    (Rådets direktiv 76/207, art. 2, stk. 1)

    Sammendrag

    1. Artikel 2, stk. 1, i direktiv 76/207 om gennemførelse af princippet om ligebehandling af mænd og kvinder for så vidt angår adgang til beskæftigelse, erhvervsuddannelse, forfremmelse samt arbejdsvilkår skal fortolkes således, at bestemmelsen er til hinder for en retstilstand, hvorefter en kvindelig arbejdstager, som med arbejdsgiverens samtykke ønsker at genoptage sin beskæftigelse inden udløbet af sin forældreorlov, er forpligtet til at oplyse arbejdsgiveren om sin graviditet, såfremt hun som følge af visse lovbestemte beskæftigelsesforbud ikke vil kunne udføre sine arbejdsopgaver i fuldt omfang.

    Når en arbejdsgivers afslag på at lade en kvindelig arbejdstager genoptage sit arbejde inden udløbet af sin forældreorlov beror på dennes graviditet, udgør dette en direkte forskelsbehandling på grundlag af køn. Når en arbejdsgiver ikke må tage hensyn til en kvindelig arbejdstagers tilstand ved fastlæggelsen af hendes arbejdsvilkår, er den pågældende heller ikke forpligtet til at oplyse arbejdsgiveren om, at hun er gravid.

    En sådan forskelsbehandling, der ikke kan begrundes i det midlertidige forbud mod at udføre visse af de arbejdsopgaver, hun er blevet ansat til at udføre, er imidlertid i strid med den beskyttelse, der tilsigtes med artikel 2, stk. 3, i direktiv 76/207 og med artikel 4, stk. 1, og artikel 5 i direktiv 92/85 om iværksættelse af foranstaltninger til forbedring af sikkerheden og sundheden under arbejdet for arbejdstagere som er gravide, som lige har født, eller som ammer, og bevirker, at bestemmelserne kun får delvis effektiv virkning. Forskelsbehandlingen kan heller ikke begrundes i de økonomiske konsekvenser, det kan have for arbejdsgiveren at være forpligtet til at lade den kvindelig arbejdstager genoptage sit arbejde, eller i den omstændighed, at hun ved anmodningen om at genoptage sit arbejde har haft til hensigt at opnå en barselsydelse, der er højere end forældreorlovsydelsen, og et tillæg til barselsydelsen, som betales af arbejdsgiveren.

    (jf. præmis 39 og 40, 43 og 44, 46 og 47 samt domskonkl. 1)

    2. Artikel 2, stk. 1, i direktiv 76/207 om gennemførelse af princippet om ligebehandling af mænd og kvinder for så vidt angår adgang til beskæftigelse, erhvervsuddannelse, forfremmelse samt arbejdsvilkår skal fortolkes således, at bestemmelsen er til hinder for, at en arbejdsgiver i henhold til national ret kan træde tilbage fra sit tilsagn om, at en kvindelig arbejdstager kan genoptage sit arbejde inden udløbet af en forældreorlov, fordi han var blevet vildledt om den pågældendes graviditet.

    Hvis en arbejdsgiver ikke med henvisning til en arbejdstagers graviditet kan afslå at lade hende genoptage sit arbejde inden udløbet af en forældreorlov, kan han naturligvis heller ikke påberåbe sig at have befundet sig i en vildfarelse om den pågældendes graviditet. Enhver national bestemmelse, der kan anvendes som hjemmel for en sådan påstand, bør tilsidesættes af den nationale ret for at sikre den fulde virkning af direktiv 76/207.

    (jf. præmis 49 og 50 samt domskonkl. 2)

    Top