Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61999CJ0366

    Sammendrag af dom

    Nøgleord
    Sammendrag

    Nøgleord

    1. Socialpolitik - mandlige og kvindelige arbejdstagere - lige løn - løn - begreb - pensionsordning for tjenestemænd, hvor ydelserne udbetales til tjenestemændene - omfattet

    (EF-traktaten, art. 119 (EF-traktatens art. 117-120 er blevet erstattet af art. 136 EF-143 EF))

    2. Socialpolitik - mandlige og kvindelige arbejdstagere - lige løn - traktatens artikel 119 (traktatens artikel 117-120 er blevet erstattet af artikel 136 EF-143 EF) - anciennitetstillæg ved beregningen af den udbetalte pension forbeholdt kvindelige tjenestemænd, der har haft børn - mandlige tjenestemænd udelukket fra at modtage dette tillæg, selv om det bevises, at de har varetaget opdragelsen af deres børn - ulovligt

    (EF-traktaten, art. 119 (EF-traktatens art. 117-120 er blevet erstattet af art. 136 EF-143 EF); aftale om social- og arbejdsmarkedspolitikken, art. 6, stk. 3)

    Sammendrag

    1. Pensioner, der udbetales efter en ordning som den franske pensionsordning for tjenestemænd, er omfattet af anvendelsesområdet for traktatens artikel 119 (traktatens artikel 117-120 er blevet erstattet af artikel 136 EF-143 EF).

    Den pension, der udbetales efter denne ordning, og som er direkte afhængig af tjenestetiden, og hvis beløb beregnes på grundlag af den løn, som tjenestemanden modtog de sidste seks tjenestemåneder, opfylder således kriteriet om, at arbejdstageren modtager pensionen som følge af arbejdsforholdet mellem ham og hans tidligere arbejdsgiver, dvs. kriteriet om arbejdsforholdet, som Domstolen i dom af 28. september 1994, sag C-7/93, Beune, anså for afgørende med henblik på kvalificeringen i henhold til traktatens artikel 119 af pensioner, der udbetales efter en pensionsordning for tjenestemænd.

    ( jf. præmis 28, 34, 35 og 38 samt domskonkl. )

    2. Uanset bestemmelserne i artikel 6, stk. 3, i aftalen om social- og arbejdsmarkedspolitikken, der giver medlemsstaterne mulighed for at opretholde eller vedtage foranstaltninger, der tager sigte på at indføre specifikke fordele, der har til formål at gøre det lettere for kvinder at udøve en erhvervsaktivitet eller at forebygge eller opveje ulemper i deres erhvervsmæssige karriere, tilsidesættes ligelønsprincippet ved en national bestemmelse, der forbeholder et anciennitetstillæg ved beregningen af pensionen for kvindelige tjenestemænd, der har haft børn, da dette tillæg ikke kan ydes til mandlige tjenestemænd, der kan bevise, at de har varetaget opdragelsen af deres børn.

    Det skal i denne forbindelse for det første anføres, at selv om det pågældende tillæg navnlig tildeles kvindelige tjenestemænd for deres biologiske børn, er dets tildeling ikke forbundet med, at der er taget barselsorlov, eller med de ulemper for karrieren, som en kvindelig tjenestemand kan være udsat for på grund af fravær fra tjenesten i den periode, der følger efter en fødsel. Tillægget er derimod forbundet med en anden periode, nemlig den, der er helliget børnenes opdragelse. For det andet indfører den nationale bestemmelse ved ikke at give en mandlig tjenestemand, der har varetaget opdragelsen af sine børn, mulighed for at gøre krav på det pågældende tillæg, selv om han kan bevise, at han reelt har varetaget opdragelsen, en forskelsbehandling på grundlag af køn i forhold til mandlige tjenestemænd, der reelt har påtaget sig opdragelsen af deres børn.

    Endvidere udgør det tillæg, der er indført med den nationale bestemmelse, ikke en foranstaltning som omhandlet i artikel 6, stk. 3, i aftalen om social- og arbejdsmarkedspolitikken, idet de nationale bestemmelser, der er dækket af ovennævnte bestemmelse, under alle omstændigheder skal bidrage til at give kvinder samme vilkår på arbejdsmarkedet som mænd. Den pågældende foranstaltning indskrænker sig imidlertid til at tildele kvindelige tjenestemænd, der er mødre, et anciennitetstillæg på det tidspunkt, de går på pension, uden at den afhjælper de problemer, de kan møde i løbet af deres karriere.

    ( jf. præmis 52, 53, 57, 58 og 62-65 samt domskonkl. )

    Top