EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61998CJ0300

Sammendrag af dom

Nøgleord
Sammendrag

Nøgleord

1. Præjudicielle spørgsmål Domstolens kompetence fortolkning af en international aftale, som er indgået af Fællesskabet og medlemsstaterne i medfør af delt kompetence, og som har indvirkning på de nationale domstoles anvendelse af fællesskabsbestemmelser aftalen om handelsrelaterede intellektuelle ejendomsrettigheder (TRIPs)

(EF-traktaten, art. 177 (nu art. 234 EF); TRIPs-aftalen, art. 50)

2. Internationale aftaler aftalen om handelsrelaterede intellektuelle ejendomsrettigheder (TRIPs) artikel 50, stk. 6 direkte virkning ingen direkte virkning nationale domstoles forpligtelser sondring mellem områder, der hører under fællesskabsretten, og områder, der hører under medlemsstaternes kompetence

(TRIPs-aftalen, art. 50)

3. Internationale aftaler aftalen om handelsrelaterede intellektuelle ejendomsrettigheder (TRIPs) intellektuel ejendomsrettighed begreb søgsmålsret i medfør af almindelige bestemmelser i national ret om en retsstridig handling med henblik på at beskytte et industrielt mønster mod efterligning kvalifikationen af dette begreb overladt til de kontraherende parter

(TRIPs-aftalen, art. 50, stk. 1)

Sammendrag

1. Domstolen har, når der sker en forelæggelse i medfør af traktatens bestemmelser og særligt traktatens artikel 177 (nu artikel 234 EF) kompetence til at fortolke artikel 50 i aftalen om handelsrelaterede intellektuelle ejendomsrettigheder (TRIPs-aftalen), som indeholdt i bilag 1 C til overenskomsten om oprettelse af Verdenshandelsorganisationen, der er indgået på Fællesskabets vegne, for så vidt angår de områder, der hører under dets kompetence, ved afgørelse 94/800, når medlemsstaternes retlige myndigheder anmodes om at træffe afgørelse om foreløbige foranstaltninger med henblik på at beskytte intellektuelle ejendomsrettigheder inden for TRIPs-aftalens anvendelsesområde.

( jf. præmis 40 og domskonkl. 1 )

2. Bestemmelserne i aftalen om handelsrelaterede intellektuelle ejendomsrettigheder (TRIPs-aftalen), der findes som bilag til overenskomsten om oprettelse af Verdenshandelsorganisationen, skaber efter deres karakter ingen rettigheder for borgerne, som disse i medfør af fællesskabsretten kan påberåbe sig direkte for de nationale domstole.

Er der imidlertid tale om et område, hvor TRIPs-aftalen finder anvendelse, og hvor Fællesskabet allerede har lovgivet, er medlemsstaternes retlige myndigheder i medfør af fællesskabsretten forpligtede til, når de anmodes om at anvende deres nationale regler med henblik på at træffe afgørelse om foreløbige foranstaltninger for at beskytte rettigheder inden for et sådant område, så vidt muligt at gøre dette i lyset af ordlyden af og formålet med TRIPs-aftalens artikel 50.

Er der tale om et område, hvor Fællesskabet endnu ikke har lovgivet, og som derfor hører under medlemsstaternes kompetence, hører beskyttelsen af intellektuelle ejendomsrettigheder og de foranstaltninger, der skal træffes med henblik herpå af de retlige myndigheder, ikke under fællesskabsretten. Fællesskabsretten hverken påbyder eller udelukker, at en medlemsstats retsorden anerkender, at borgerne støtter direkte ret på bestemmelsen i TRIPs-aftalens artikel 50, stk. 6, eller at den pålægger domstolene en forpligtelse til at anvende denne bestemmelse af egen drift.

( jf. præmis 44 og 49 samt domskonkl. 2 )

3. Artikel 50 i aftalen om handelsrelaterede intellektuelle ejendomsrettigheder (TRIPs-aftalen) overlader det til de kontraherende parter, inden for rammerne af deres egne retssystemer, at præcisere, om søgsmålsretten i medfør af almindelige bestemmelser i national ret om retsstridige handlinger, navnlig med hensyn til illoyal konkurrence, med henblik på at få et industrielt mønster beskyttet mod efterligning, skal kvalificeres som en »intellektuel ejendomsret« i TRIPs-aftalens artikel 50, stk. 1's forstand.

( jf. præmis 63 og domskonkl. 3 )

Top