This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Seventh Framework Programme: activities of the Joint Research Centre (JRC)
Det syvende rammeprogram: Det Fælles Forskningscenters aktioner (Joint Research Centre – JRC)
Det syvende rammeprogram: Det Fælles Forskningscenters aktioner (Joint Research Centre – JRC)
This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.
Det syvende rammeprogram: Det Fælles Forskningscenters aktioner (Joint Research Centre – JRC)
Hovedopgaven for Det Fælles Forskningscenter (JRC) består i at yde videnskabelig og teknisk støtte til EU's politikker. Det udgør nærmere bestemt en grænseflade mellem den teknologiske forskning og de konkrete anvendelser af denne inden for rammerne af EU's politikker. Inden for det syvende rammeprogram er der oprettet et særprogram, hvori JRC's aktioner er fastlagt. Det foreliggende dokument redegør for de særlige forhold og overordnede mål samt de væsentligste aktiviteter, som udgør dette program.
DOKUMENT
Rådets beslutning 2006/975/EF af 19. december 2006 om særprogrammet for Det Fælles Forskningscenters direkte aktioner under Det Europæiske Fællesskabs syvende rammeprogram for forskning, teknologisk udvikling og demonstration (2007-2013) [Den Europæiske Unions Tidende L 400 af 30.12.2006].
RESUMÉ
Det Fælles Forskningscenter (JRC) leverer en grundforskningsindsats, knowhow samt videnskabelig og teknisk bistand til EU's politikker. En af dets væsentligste opgaver går ud på at fremme overførslen af de teknologier, der er resultatet af forskning, for at skabe en kommerciel merværdi og tilgodese EU's innovationspolitikker. Det blev oprettet for 43 år siden for at sikre en europæisk ekspertise på det nukleare område, men er med tiden vokset til en alsidig og polyvalent forskningsinstitution, der er helt integreret i Kommissionen.
OVERORDNEDE SÆRTRÆK OG MÅL
Inden for dette særprogram får JRC til opgave at lægge større vægt på brugeren i forbindelse med opstilling og gennemførelse af samt opfølgning på EU's politikker ved at støtte og lette processen, men også ved at imødekomme nye behov.
Med hensyn til fremgangsmåden vil der blive lagt vægt dels på kravet om "bedre lovgivning", jf. den nye Lissabon-dagsorden, og dels på at udvikle midler og kapaciteter til at tage fat på nye behov. Desuden intensiverer JRC forskermiljøets netværksdannelse ved at:
Et centralt træk ved dette særprogram består i, at der foreslås en tværfaglig tilgang til ydelsen af videnskabelig og teknologisk støtte. Dette bør åbne mulighed for på en lang række områder bedre at forstå samspillet mellem teknologiske ændringer, videnskabelig udvikling, innovation, konkurrencedygtighed på den ene side og de forskellige regulerende og politiske strategier på den anden.
Hvad angår kontrollen og evalueringen af JRC's arbejdsprogram, får styrelsesrådet til opgave at føre kontrol hvert år. JRC vurderer hvert år resultaterne og følgerne af sine aktiviteter. I øvrigt vil de brugertilfredshedsundersøgelser, som JRC hidtil har gennemført hvert andet år, sandsynligvis blive erstattet af et system med løbende indsamling af feedback. Der vil desuden i tråd med Kommissionens vurderingsregler og -praksis blive gennemført en midtvejsrevision (3 1/2 år efter indledningen af forskningsrammeprogrammet). Denne revision gennemføres af eksterne eksperter på grundlag af de strukturerede oplysninger, der er indsamlet i forbindelse med den årlige aktivitetsvurdering. Endelig gøres der status, når det syvårige rammeprogram udløber.
Gennemførelsen af særprogrammet er budgetteret til at koste 1 751 mio. EUR fra 1. januar 2007 til 31. december 2013.
Det skal tilføjes, at gennemførelsen af det syvende rammeprogram med dets forskellige særprogrammer og alle de forskningsaktiviteter, der sættes i gang herunder, vil blive styret af grundlæggende etiske principper, men også af sociale, juridiske, socioøkonomiske, kulturelle og kønsligestillingsmæssige hensyn.
AKTIVITETER
JRC's aktioner vil blive fokuseret på følgende politiske temaer:
Velstand i et videnintensivt samfund
Dette område opdeles i fem adskilte agendaer:
Konkurrenceevne og innovation fremmes på forskellig vis:
JRC bidrager direkte til det europæiske forskningsrum i kraft af:
På energiområdet fremlægger JRC tre hovedmål:
JRC's indsats på transportområdet vedrører:
JRC vil desuden bidrage til opstilling af politikker og instrumenter i henseende til informationssamfundets teknologier. Det deltager ligeledes i gennemførelsen af EU's politikker, som berøres af udviklingen inden for disse teknologier (bl.a. e-handel, personlig sikkerhed, e-forvaltning), eller som hænger sammen med gennemførelsen af Europas overordnede strategier for vækst, integration og livskvalitet. Endelig vil JRC koncentrere sin indsats om at skabe "konvergens" i anvendelser på området sundhed, sikkerhed og miljø. Hensigten er at vurdere de mulige konsekvenser af informationssamfundets teknologier for samfundet, hvad angår konkurrenceevne, privatlivets fred, ejendomsret og social integration.
JRC vil også udvikle sine kompetencer på området biovidenskab og bioteknologi ved at undersøge de socioøkonomiske følger og etablere nye strategier og processer. Der vil bl.a. blive iværksat bioteknologiske aktiviteter i sammenhæng med sundhed og landbrug (herunder landbrugsfødevarer).
Solidaritet og ansvarlig forvaltning af ressourcerne
Dette område opdeles i fire adskilte agendaer:
JRC vil støtte politikkerne vedrørende udvikling af landdistrikter, landbrug og fiskeri på tre niveauer: produktionsaspekter, miljøaspekter og forbindelserne mellem producenter og forbrugere. I særprogrammet sigtes der ligeledes på at forbedre kvaliteten af og adgangen til videnskabelige data og udvikle processer til at vurdere de økonomiske og sociale konsekvenser af forskellige politiske forvaltningsalternativer.
JRC's aktiviteter på området naturressourcer samles om:
Endvidere vil JRC bidrage til at skabe sammenhæng mellem miljø og sundhed gennem:
På området klimaændringer fokuserer JRC's aktioner på problemerne med drivhusgasemissioner. JRC får desuden til opgave at vurdere klimaets mulige påvirkninger (oversvømmelser, tørke, skovbrande, storme osv.) af den europæiske økonomis mest sårbare sektorer (bl.a. landbrug og skovbrug). Endelig vil JRC behandle spørgsmålet om, hvordan klimapolitikken kan integreres i andre sektorpolitikker, og det er målet at overveje handlemulighederne for perioden efter Kyoto-protokollen.
Sikkerhed og frihed
Dette tema opdeles i tre adskilte agendaer:
JRC's støtte til EU's politikker, hvad angår indre sikkerhed, udmønter sig bl.a. i, at det stiller sine systemanalysefærdigheder til rådighed på følgende områder:
JRC vil også yde en aktiv indsats på området naturkatastrofer og teknologiske risici. Det vil i den forbindelse navnlig bidrage til at forbedre EU's beredskabsevne og krisehåndtering med hensyn til hurtig indsats, overvågning og skadesvurdering.
Hvad angår fødevaresektoren, vil JRC's aktiviteter være i tråd med "fra bord til jord"-konceptet. JRC vil nærmere bestemt tilvejebringe valideringsmetoder og harmoniserede procedurer for en lang række fødevare- og fodertyper. Det vil på tilsvarende vis udvikle sin kapacitet til at håndtere fødevarekriser.
Europa som global partner
Temaet EU's eksterne forbindelser omfatter to særskilte agendaer: global sikkerhed og udviklingssamarbejde.
På området global sikkerhed yder JRC teknologisk bistand bl.a. til:
På området udviklingssamarbejde vil JRC spille en rolle i oprettelsen af et observatorium for bæredygtig udvikling og miljø. Det etableres i første omgang i Afrika, Vestindien og Stillehavet (AVS-landene). Informationsindsamlings- og kommunikationssystemet er kernen i observatoriet. Systemet er i det væsentlige målrettet de følgende tre aspekter:
Observatoriets arbejde gennemføres frem for alt med henblik på at opfylde eksisterende behov. De vil blive udformet på en sådan måde, at de kan forvaltes af udviklingslandene.
Kontekst
Siden 1984 har EU ført en politik for forskning og teknologisk udvikling, der er baseret på flerårige rammeprogrammer. Det syvende rammeprogram er det andet, siden Lissabon-strategien blev lanceret i 2000, og det skal spille en hovedrolle for vækst og beskæftigelse i Europa i de kommende år. Kommissionen ønsker at udvikle den "videntrekant", der dannes af forsknings-, uddannelses- og innovationspolitikken, for at lade kundskaberne tjene den økonomiske dynamik og de sociale og miljømæssige fremskridt.
Dokumentets nøglebegreber
Referencer
Retsakt |
Ikrafttrædelsesdato - Udløbsdato |
Gennemførelsesdato i medlemsstaterne |
Den Europæiske Unions Tidende |
beslutning 2006/975/EF |
1.1.2007-31.12.2013 |
- |
EUT L 400 af 30.12.2006 |
TILHØRENDE DOKUMENTER
Rådets beslutning 2006/977/Euratom af 19. december 2006 om særprogrammet for Det Fælles Forskningscenters gennemførelse af direkte aktioner under Det Europæiske Atomenergifællesskabs (Euratoms) syvende rammeprogram for forskning og uddannelse på det nukleare område (2007-2011) [Den Europæiske Unions Tidende L 400 af 30.12.2006. Denne beslutning vedrører Det Fælles Forskningscenters (JRC's) mål og aktiviteter under dette Euratom-særprogram. De drejer sig navnlig om uddannelse, videnforvaltning, nuklear sikkerhed, affaldsforvaltning og virkninger af nuklear aktivitet på miljøet.
Seneste ajourføring: 12.01.2007