Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP)

Fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP)

Den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP) er EU’s fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Den har til formål at:

  • opretholde freden
  • styrke den internationale sikkerhed og
  • fremme det internationale samarbejde, demokratiet, retsstatsprincippet og respekten for menneskerettigheder og de grundlæggende frihedsrettigheder.

EU har en diplomatisk tjeneste, EU-Udenrigstjenesten, der blev formelt lanceret i 2011. EU-Udenrigstjenesten optræder med beføjelser fra EU’s højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik og næstformanden for Kommissionen (HR/NF), en stilling der på nuværende tidspunkt varetages af Josep Borrell Fontelles. EU-Udenrigstjenesten bistår HR/NF i at udfylde deres mandat (som repræsentant for FUSP og som formand for Udenrigsrådet samt i deres egenskab af næstformand for Kommissionen, der består i at opfylde de forpligtelser, der påhviler Kommissionen i internationale forhold).

Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité (PSC), der består af ambassadører fra de 27 EU-lande, optræder også under HR/NF’s ansvar. Den overvåger den internationale situation på de områder, der er dækket af FUSP, og spiller en central rolle i definitionen af og opfølgningen på EU’s reaktion på en krise.

FUSP blev oprettet i 1993 under Maastrichttraktaten. Den er blevet gradvist styrket af de efterfølgende traktater, navnlig Lissabontraktaten (afsnit V i traktaten om Den Europæiske Union). Siden Lissabontraktaten trådte i kraft i december 2009, har EU haft juridisk personlighed (dvs. den kan underskrive internationale traktater).

SE OGSÅ

Top