EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Den Europæiske Unions importtoldpræferencer for udviklingslande

Den Europæiske Unions importtoldpræferencer for udviklingslande

 

RESUMÉ AF:

Forordning (EU) nr. 978/2012 om anvendelse af et arrangement med generelle toldpræferencer

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

  • I 2012 vedtog Den Europæiske Union (EU) nye regler for at refokusere det system, som har været anvendt siden 1971. Disse regler gør systemet mere transparent og forudsigeligt for begunstigede lande, særligt set i lyset af de ændrede globale handelsmønstre i de seneste årtier. Systemet er rettet mod de lande, som har størst behov.
  • Forordningen omfatter ikke lande, som allerede nyder godt af fordelene af frihandelsaftaler med EU eller andre autonome ordninger med EU (som regel midlertidige og afventende mere omfattende, langsigtede aftaler med EU).

HOVEDPUNKTER

EU’s arrangement med generelle toldpræferencer (GSP) lader udviklingslandene betale lavere told på deres eksport til EU. Dette hjælper med at styrke deres økonomi.

Ordningens tre dele

  • Standard GSP. Takster for varer importeret fra et udviklingsland reduceres eller indstilles. Undtagelse: Dette gælder ikke lande, som af Verdensbanken er blevet klassificeret som lande med høj indkomst eller indkomst over middel i de tre år op til EU’s opdatering af listen over begunstigede lande.
  • GSP+ (ansporende ordning). Endnu lavere takster for lande, som ratificerer og gennemfører 27 specificerede internationale konventioner, der dækker menneske- og arbejdsrettigheder, miljø og god regeringsførelse.
  • Alt undtagen våben for de mindst udviklede lande. Fuld told- og kvotefri import på alle varer fra lande, som af De Forenede Nationer er defineret som de mindst udviklede lande, bortset fra våben.

Suspension af lande

EU kan i nogle tilfælde suspendere de lavere takster af grunde såsom:

  • krænkelse af grundlæggende principper i konventionerne om menneske- og arbejdsrettighederne
  • illoyale handelspraksisser
  • alvorlige mangler i toldkontrollen (f.eks. eksport eller forsendelse af illegale stoffer)
  • hvis den nationale lovgivning i et land under GSP+-ordningen ikke længere inkorporerer de relevante konventioner (eller lovgivningen ikke gennemføres effektivt).

Diskontinuitet i landes udvikling

  • Nogle lande er fattige, men udvikler samtidig en yderst konkurrencedygtig eksportindustri. Så snart det sker, er der ikke behov for præferencer for vellykket indtrængen på EU’s markeder.
  • GSP-arrangementet tilbagetrækker derfor præferencer fra lande med en sådan konkurrencedygtig produktsektor med brug af en gradueringsmekanisme.

Mere stabil og forudsigelig

  • Den nye GSP tilbyder importører og eksportører mere stabilitet og forudsigelighed, da den nu varer 10 år (i modsætning til 3 år tidligere).
  • Eksportørerne ved, at der i tilfælde af, at der laves ændringer på listen over begunstigede lande, følger en overgangsperiode på minimum et år. Landene har nu den sikkerhed, at de kun vil blive fjernet fra listen over begunstigede lande, hvis De Forenede Nationer vurderer dem som lande med høj indkomst eller indkomst over middel tre år i træk.

Midlertidige importrestriktioner

EU kan anvende sikkerhedsforanstaltninger (midlertidige restriktioner), hvis import fra begunstigede lande forårsager eller truer med at forårsage alvorlige vanskeligheder for en EU-producent. EU kan også anvende tilsynsforanstaltninger for landbrugsprodukter. Ingen af disse foranstaltninger er blevet sat i kraft i den tid, arrangementet har eksisteret.

Liste over begunstigede lande

Forordning (EU) nr. 978/2012 ændres ved gennemførelsesretsakter og delegerede retsakter for at opdatere listen over lande, der nyder godt af præferencetold under GSP+. Se den nyeste konsoliderede udgave.

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

Den trådte i kraft den 20. november 2012.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 978/2012 af 25. oktober 2012 om anvendelse af et arrangement med generelle toldpræferencer og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 732/2008 (EUT L 303 af 31.10.2012, s. 1-82).

Efterfølgende ændringer af forordning (EU) nr. 978/2012 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 155/2013 af 18. december 2012 om regler for proceduren for indrømmelse af den særlige ansporende ordning for bæredygtig udvikling og god regeringsførelse i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 978/2012 om anvendelse af et arrangement med generelle toldpræferencer (EUT L 48 af 21.2.2013, s. 5-7).

Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1083/2013 af 28. august 2013 om regler for proceduren for midlertidig tilbagetrækning af toldpræferencer og vedtagelse af generelle beskyttelsesforanstaltninger i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 978/2012 om anvendelse af et arrangement med generelle toldpræferencer (EUT L 293 af 5.11.2013, s. 16-21).

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 607/2013 af 12. juni 2013 om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 552/97 om midlertidig tilbagetrækning af Myanmars/Burmas adgang til generelle toldpræferencer (EUT L 181 af 29.6.2013, s. 13-14).

seneste ajourføring 03.02.2022

Top