Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU’s integrerede ordninger for politisk kriserespons (IPCR)

EU’s integrerede ordninger for politisk kriserespons (IPCR)

 

RESUMÉ AF:

Gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/1993 om integrerede ordninger for politisk kriserespons i EU

HVAD ER FORMÅLET MED AFGØRELSEN?

Den fastlægger ordninger for Den Europæiske Unions (EU) integrerede ordninger for politisk kriserespons (IPCR) Disse styrker EU’s evne til at træffe hurtige politiske beslutninger, når de står over for større interne eller eksterne kriser* med en vidtrækkende virkning eller politisk betydning, uanset om de har oprindelse i eller uden for EU. Kriser, hvor IPCR er blevet aktiveret, har som regel været tværsektorielle.

HOVEDPUNKTER

IPCR:

  • fremmer hurtig og koordineret beslutningstagning på EU-plan i forbindelse med større og komplekse kriser
  • Er udviklet til at være fleksible og skalerbare, så Rådet for Den Europæiske Union får de nødvendige midler til at beslutte håndteringen af EU’s indsats
  • er under politisk og strategisk kontrol af formandskabet for Rådet for Den Europæiske Union
  • har to aktiveringstilstande, afhængigt af situationens grovhed:
    • informationsdeling — for at skabe et tydeligt, integreret billede af situationen og forberede en mulig aktivering
    • fuld aktivering — til at fremme den overordnede strategiske koordinering ved at forberede foranstaltninger til reaktion
  • kan også fungere i overvågningstilstand, i tilfælde af en ny eller aftagende krise uden IPCR-aktivering, for at muliggøre deling af oplysninger og eksisterende rapporter
  • fremmer en informeret beslutningstagning i Rådet og en effektiv politisk koordinering i EU ved hjælp af følgende » elementer til at fremme«:
    • uformelle rundbordssamtaler, der har til formål at informere om politisk beslutningstagning med relevante deltagere som fastsat af formandskabet
    • rapporter om integreret situationsbevidsthed og analyse (ISAA), som danner grundlag for drøftelserne i IPCR-rundbordsmøderne og giver beslutningstagerne et klart fælles billede af situationen, der er udarbejdet af Europa-Kommissionen og Tjenesten for EU’s Optræden Udadtil (EEAS)
    • en særlig IPCR-webplatform til udveksling og indsamling af oplysninger mellem relevante interessenter, og som er begrænset til disse interessenter
    • et centralt 24/7-kontaktpunkt rundt i Kommissionens Katastrofeberedskabskoordinationscenter, som samarbejder med de centrale deltagere
  • sikrer, at støtteelementerne:
    • tilpasses de politiske beslutningstageres behov
    • omfatter alle de nøglesektorer, der er berørt af krisen
    • bringe de forskellige dimensioner sammen sammenhængende,
    • have de fornødne detaljer.

Beslutningen om at aktivere eller deaktivere IPCR er formandskabets, med visse undtagelser. IPCR aktiveres automatisk i fuld tilstand, når en EU-medlemsstat gør gældende over for solidaritetsbestemmelsen (artikel 222 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde). Beslutningen om at aktivere IPCR’en i informationsudvekslingsfunktion kan også træffes af Rådets Generalsekretariat, Kommissionen og EU-Udenrigstjenesten i samråd med formandskabet.

Formandskabet:

  • har retten til at aktivere, deaktivere, eskalere og deeskalere IPCR
  • konsulterer og modtager rådgivning efter behov fra medlemsstaterne, Rådets sekretariat, Kommissionen, EU-Udenrigstjenesten, EU-agenturer og relevante interessenter og organisationer
  • udarbejder og opdaterer eksisterende IPCR-standardprocedurer for drift
  • underretter straks Rådets generalsekretær og Europa-Parlamentet, når det aktiverer IPCR’en. Rådets sekretariat underretter derefter Kommissionen og EU’s højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik.

De endelige bestemmelser kræver:

  • udarbejdelse af en politik for beredskab med ledsageforanstaltninger og en kommunikationsstrategiramme
  • en gennemgang af ordningerne inden for 12 måneder efter deaktivering for at identificere og håndtere de indhøstede erfaringer.

HVORNÅR GÆLDER AFGØRELSEN FRA?

Den trådte i kraft den 18. december 2018.

BAGGRUND

Efter Verdenshandelsorganisationens terrorangreb den 11. september 2001 havde EU brug for en ramme for at koordinere indsatsen mod større kriser. Rådet oprettede dette med vedtagelsen af IPCR-arrangementet den 25. juni 2013.

IPCR er i øjeblikket aktiveret i fuld funktion pga. situationen i Mellemøsten, Ruslands angrebskrig mod Ukraine og pga. migrationsspørgsmål. Fra den 2. maj 2023 er IPCR-aktivering pga. covid-19 og jordskælv i Syrien og Tyrkiet blevet deaktiveret og ændret til overvågningstilstand.

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Kriser. En situation med en så omfattende virkning eller politisk betydning, at EU skal træffe hurtige beslutninger.

HOVEDDOKUMENT

Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/1993 af 11. december 2018 om EU’s integrerede ordninger for politisk kriserespons (EUT L 320 af 17.12.2018, s. 28-34).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Konsolideret udgave af traktaten om Den Europæiske Union — Afsnit III — Bestemmelser om institutionerne — Artikel 16 (EUT C 202 af 7.6.2016, s. 24).

Konsolideret udgave af traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde — Femte del — Unionens optræden udadtil — Afsnit VII — Solidaritetsbestemmelse — Artikel 222 (EUT C 202 af 7.6.2016, s. 148).

Konsolideret udgave af traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde — Syvende del — Almindelige og afsluttende bestemmelser — Artikel 346 (tidl. artikel 296 i TEF) (EUT C 202 af 7.6.2016, s. 194).

Rådets afgørelse 2014/415/EU af 24. juni 2014 om de nærmere vilkår for Unionens gennemførelse af solidaritetsbestemmelsen (EUT L 192 af 1.7.2014, s. 53-58).

Efterfølgende ændringer til afgørelse 2014/415/EU er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

Rådets afgørelse 2013/488/EU af 23. september 2013 om reglerne for sikkerhedsbeskyttelse af EU’s klassificerede informationer (EUT L 274 af 15.10.2013, s. 1-50).

Se den konsoliderede udgave.

seneste ajourføring 15.03.2024

Top