Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Den Europæiske Socialfond Plus — ESF+ (2021-2027)

Den Europæiske Socialfond Plus — ESF+ (2021-2027)

 

RESUMÉ AF:

Forordning (EU) 2021/1057 om oprettelse af Den Europæiske Socialfond Plus (ESF+)

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

Forordningen opretter Den Europæiske Socialfond Plus (ESF+) og fastsætter fondens mål, dens budget for 2021-2027, metoderne for gennemførelse, formerne for finansiering fra Den Europæiske Union (EU) og reglerne for ydelse af denne finansiering.

HOVEDPUNKTER

ESF+ integrerer den tidligere Europæiske Socialfond, ungdomsbeskæftigelsesinitiativet, Den Europæiske Fond for Bistand til de Socialt Dårligst Stillede og EU-programmet for beskæftigelse og social innovation.

Områder

ESF+ består af 2 indsatsområder:

  • delt forvaltning*-indsatsområdet og
  • EaSI-indsatsområdet (beskæftigelse og social innovation) under direkte* og indirekte forvaltning*.

Mål

ESF+ har 2 generelle mål.

  • At støtte EU-medlemsstaterne og regionerne i at opnå et højt niveau af beskæftigelse, rimelig social beskyttelse og en kompetent og modstandsdygtig arbejdsstyrke, der er klar til fremtidens arbejdsmarked, samt inklusive og sammenhængende samfund, der sigter mod at afskaffe fattigdom og opfylde principperne i den europæiske søjle for sociale rettigheder.
  • At støtte, supplere og skabe merværdi til medlemsstaternes politikker for at sikre lige muligheder, lige adgang til arbejdsmarkedet, rimelige og gode arbejdsvilkår, social beskyttelse og inklusion.

Prioriterede områder

ESF+ vil fokusere på et antal prioriterede områder, herunder:

  • støtte til unge, der er blevet særlig berørt af den socioøkonomiske krise udløst af covid-19-pandemien, ved at tilvejebringe ressourcer til at hjælpe dem med at få kvalifikationer og job af høj kvalitet samt at forbedre deres uddannelse og kompetencer
  • hjælp til børn, der har behov for det, ved at tildele ressourcer til målrettede aktioner, som skal bekæmpe børnefattigdom, og støtte til de mest udsatte i samfundet, der er berørt af arbejdsløshed og indtægtsnedgang, herunder ved uddeling af fødevarer og elementær materiel bistand til de socialt dårligst stillede
  • omskoling og opkvalificering af personer med henblik på omstillingen til en grøn og digital økonomi og forbedring af uddannelses- og erhvervsuddannelses-systemernes kvalitet
  • fremme af ligestilling mellem kønnene, lige muligheder og ikkeforskelsbehandling
  • opbygning af kapacitet for arbejdsmarkedets parter og civilsamfunds-organisationer
  • fremme af social innovation i hele EU gennem tværnationalt samarbejde
  • tilvejebringelse af direkte støtte til social innovation gennem EaSI-indsatsområdet.

Tildeling af midler

Forordningen indeholder bestemte minimumskrav vedrørende medlemsstaternes tildeling af midler under ESF+-indsatsområdet under delt forvaltning:

  • mindst 25 % til at skabe social inklusion;
  • mindst 3 % til at støtte de mest socialt dårligst stillede personer
  • Medlemsstater, i hvilke den gennemsnitlige andel af børn truet af fattigdom eller social udstødelse i perioden mellem 2017 og 2019 lå over EU-gennemsnittet, skal tildele mindst 5 % af deres midler til at bekæmpe børnefattigdom
  • Medlemsstater, i hvilke den gennemsnitlige andel af unge mellem 15 og 29 år, der ikke var i beskæftigelse eller under uddannelse i perioden mellem 2017 og 2019, lå over EU-gennemsnittet, skal tildele mindst 12,5 % af deres midler til målrettede tiltag og strukturreformer til støtte for ungdomsbeskæftigelse, erhvervsuddannelse, navnlig lærlingeuddannelser, og overgangen fra skole til arbejde, reintegrationsforløb på uddannelsesområdet og ny chance for uddannelse, navnlig i forbindelse med gennemførelse af ordninger under ungdomsgarantien.

Budget og forvaltning

  • ESF+ har et budget på lige under 88 mia. EUR (2018-priser) for perioden 2021-2027.
  • Størstedelen af midlerne (87,3 mia. EUR i 2018-priser) under ESF+ tildeles under indsatsområdet under delt forvaltning med medlemsstaterne. ESF+-forvaltningsmyndighederne i de enkelte medlemsstater vil uddele pengene til relevante projekter, som drives af en række offentlige og private organisationer.
  • Europa-Kommissionen forvalter en mindre andel direkte (ca. 676 mio. EUR i 2018-priser) under EaSI-indsatsområdet.
  • For at fremskynde overførsel og lette opskalering af innovative løsninger tildeles 175 mio. EUR til tværnationalt samarbejde.
  • Fælles EU-regler om forvaltning af midler, der gælder for alle samhørighedsfondsmidler, er fastsat i forordning (EU) 2021/1060 (se resumé).

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

Den trådte delvis i kraft (EaSI-indsatsområdet) den 1. januar 2021 og helt i kraft den 1. juli 2021.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Delt forvaltning: EU giver medlemsstaterne ansvaret for at gennemføre programmerne på nationalt eller regionalt plan. Medlemsstaternes forvaltninger (på nationalt, regionalt og lokalt plan) vælger, hvilke projekter de vil finansiere, og er ansvarlige for den daglige forvaltning. Medlemsstaterne er primært ansvarlige for at oprette et forvaltnings- og kontrolsystem og for at forebygge, opdage og korrigere uregelmæssigheder. I samarbejde med medlemsstaterne sikrer Kommissionen, at projekterne gennemføres korrekt, og at pengene bruges ordentligt.
Direkte forvaltning: Europa-Kommissionen indkalder til forslag med henblik på at give tilskud til projekter og indkalder til udbud med henblik på at indgå aftaler om tjenesteydelser og/eller levering.
Indirekte forvaltning: en forvaltningsmyndighed vælges af Europa-Kommissionen til at forvalte det opgældende projekt på dennes vegne.

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1057 af 24. juni 2021 om oprettelse af Den Europæiske Socialfond Plus (ESF+) og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1296/2013 (EUT L 231 af 30.6.2021, s. 21-59).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1060 af 24. juni 2021 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond Plus, Samhørighedsfonden, Fonden for Retfærdig Omstilling og Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond og om finansielle regler for nævnte fonde og for Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden, Fonden for Intern Sikkerhed og instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik (EUT L 231 af 30.6.2021, s. 159-706).

seneste ajourføring 04.08.2021

Top