EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Beskyttelse af geografiske betegnelser — Genèveaftalen om Lissabonaftalen

Beskyttelse af geografiske betegnelser — Genèveaftalen om Lissabonaftalen

 

RESUMÉ AF:

Genèveaftalen om Lissabonaftalen vedrørende oprindelsesbetegnelser og geografiske betegnelser

Afgørelse (EU) 2019/1754 — Den Europæiske Unions tiltrædelse af Genèveaftalen om Lissabonaftalen vedrørende oprindelsesbetegnelser og geografiske betegnelser

Forordning (EU) 2019/1753 om Unionens indsats efter tiltrædelsen af Genèveaftalen under Lissabonaftalen om oprindelsesbetegnelser og geografiske betegnelser

HVAD ER FORMÅLET MED AFTALEN, AFGØRELSEN OG FORORDNINGEN?

  • Genèveaftalen om Lissabonaftalen giver alle kontraherende parter mulighed for at drage fordel af hurtig ubegrænset beskyttelse på højt niveau for geografiske betegnelser* gennem en enkelt registrering.
  • Med afgørelsen bemyndiges EU til at tiltræde Genèveaftalen om Lissabonaftalen.
  • Med forordningen fastsættes reglerne for udøvelsen af EU’s rettigheder og opfyldelsen af EU’s forpligtelser i henhold til Genèveaftalen.

HOVEDPUNKTER

Lissabonaftalen

  • Lissabonaftalen af 1958 er en traktat, der forvaltes af Verdensorganisationen for Intellektuel Ejendomsret (WIPO). Den yder beskyttelse af oprindelsesbetegnelser* f.eks. Bordeaux-vine og deres internationale registrering. Oprindelsesbetegnelser er en særlig slags geografisk betegnelse for produkter, der har en særlig stærk tilknytning til det sted, produkterne stammer fra.
  • Der er fra maj 2020 30 kontraherende parter i Lissabonaftalen, hvoraf syv er EU-lande — Bulgarien, Tjekkiet, Frankrig, Italien, Ungarn, Portugal og Slovakiet.
  • Yderligere tre — Grækenland, Rumænien og Spanien — har underskrevet, men ikke ratificeret aftalen.

Genèveaftalen

  • Genèveaftalen moderniserer Lissabonaftalen og udvider anvendelsesområdet til at omfatte ikke blot oprindelsesbetegnelser, men alle geografiske betegnelser og gør det muligt for internationale organisationer at blive kontraherende parter.
  • Ud over at angive et produkts oprindelse bruges geografiske betegnelser også til at sondre mellem og styrke kulturelle bidrag og belønne kreativiteten i autentisk know-how. Et produktnavn, der er registreret som en geografisk betegnelse eller oprindelsesbetegnelse — i EU som en beskyttet geografisk betegnelse (BGB) eller en beskyttet oprindelsesbetegnelse (BOB) — må kun benyttes af producenter i det udpegede område.
  • Hver kontraherende part er forpligtet til på sit område inden for sit eget retssystem og -praksis at beskytte oprindelsesbetegnelsen eller den geografiske betegnelse for produkter, der kommer fra andre undertegnende lande, for hvilke den accepterer beskyttelse.

Afgørelse (EU) 2019/1754

  • EU har enekompetence i henseende til de områder, der er omfattet af Genèveaftalen. Med afgørelsen godkendes EU’s deltagelse i Genèveaftalen, således at EU reelt kan udøve sin enekompetence.
  • De EU-lande, der måtte ønske det, kan ligeledes tiltræde Genèveaftalen sammen med EU i EU’s interesse og med fuld respekt for EU’s enekompetence.
  • De EU-lande, der allerede var part i Lissabonaftalen før EU’s tiltrædelse til Genèveaftalen, kan forblive part (se sag C-24/20 — Europa-Kommissionen mod Rådet for Den Europæiske Union).

EU-regler

Med forordningen fastsættes reglerne for EU’s rettigheder og forpligtelser i henhold til Genèveaftalen. I henhold til forordningen:

  • er Europa-Kommissionen ansvarlig for at indgive ansøgninger om international registrering af geografiske betegnelser med oprindelse i EU.
  • Kommissionen vurderer, om betingelserne for at få beskyttelse i EU er opfyldt for en geografisk betegnelse, der er registreret internationalt i henhold til aftalen, og som har oprindelse i et tredjeland.

Forordningen omhandler navnlig:

  • konflikter mellem en internationalt registreret geografisk betegnelse og et varemærke.
  • overgangsregler for at optage de EU-lande, der allerede var part i Lissabonaftalen før EU’s tiltrædelse af Genèveaftalen.
  • regler om finansielle spørgsmål og en overvågningsforpligtelse for Kommissionen.

HVORNÅR GÆLDER AFTALEN, AFGØRELSEN OG FORORDNINGEN FRA?

  • Genèveaftalen trådte i kraft den 26. februar 2020.
  • Forordningen og afgørelsen trådte i kraft den 13. november 2019.

BAGGRUND

VIGTIGE BEGREBER

Geografiske betegnelser: henviser til produkter, der stammer fra et specifikt geografisk område, hvor en bestemt kvalitet, omdømmet eller en anden egenskab ved varen er knyttet til den geografiske oprindelse.
Oprindelsesbetegnelser: geografiske betegnelser, der angiver et produkts oprindelse og de kendetegnende og særegne kvaliteter, der er forbundet med området.

HOVEDDOKUMENTER

Genèveaftalen om Lissabonaftalen vedrørende oprindelsesbetegnelser og geografiske betegnelser (EUT L 271 af 24.10.2019, s. 15-29).

Rådets afgørelse (EU) 2019/1754 af 7. oktober 2019 om Den Europæiske Unions tiltrædelse af Genèveaftalen om Lissabonaftalen vedrørende oprindelsesbetegnelser og geografiske betegnelser (EUT L 271 af 24.10.2019, s. 12-14).

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1753 af 23. oktober 2019 om Unionens indsats efter tiltrædelsen af Genèveaftalen under Lissabonaftalen om oprindelsesbetegnelser og geografiske betegnelser (EUT L 271 af 24.10.2019, s. 1-11).

seneste ajourføring 18.05.2020

Top