This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Greater interconnection of Europe’s electricity system
Større grad af sammenkobling af Europas elsystem
Større grad af sammenkobling af Europas elsystem
Større grad af sammenkobling af Europas elsystem
Et sammenhængende europæisk energinet vil bidrage til at garantere prisoverkommelig, sikker og bæredygtig energi og bringe vækst og beskæftigelse til hele Den Europæiske Union (EU).
DOKUMENT
Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet: Opfyldelse af elsammenkoblingsmålet på 10 % - Europas elnet gøres klar til 2020 (COM(2015) 82 final af 25. februar 2015).
Bilag til meddelelsen fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet: Opfyldelse af elsammenkoblingsmålet på 10 % - Europas elnet gøres klar til 2020 (COM(2015) 82 final/2 af 25.2.2015).
RESUMÉ
Et sammenhængende europæisk energinet vil bidrage til at garantere prisoverkommelig, sikker og bæredygtig energi og bringe vækst og beskæftigelse til hele Den Europæiske Union (EU).
HVAD ER FORMÅLET MED DENNE MEDDELELSE?
Den beskriver de foranstaltninger, der er nødvendige for at nå målet på 10 % elsammenkobling i 2020, som blev annonceret af Det Europæiske Råd i 2014. Den blev vedtaget sammen med et mere omfattende dokument, der indeholder EU’s rammestrategi for en modstandsdygtig energiunion med en fremadskuende klimapolitik.
HOVEDPUNKTER
Hvad betyder målet på 10 %?
Hvert EU-land bør have etableret elkabler, der tillader, at mindst 10 % af den producerede elektricitet kan transporteres til nabolandene i EU.
Fordele
Fordelene i forbindelse med sammenkoblingerne for EU og de enkelte lande vil være:
12 EU-lande er ikke særlig godt forbundet med andre (dvs. har et sammenkoblingsniveau på under 10 %):
Hvordan bliver målet nået?
Det vigtigste redskab er en liste over infrastrukturprojekter »projekter af fælles interesse« . 37 af disse projekter er projekter for sammenkobling af elnet i EU-landene. Hvis disse projekter er færdige i 2020, forventes kun Cypern og Spanien ikke at have nået målet på 10 %.
Finansielle og lovgivningsmæssige rammer
Det anslås, at der vil være behov for 35 mia. EUR for at nå målet på 10 % i 2020. Nogle projekter kan opnå en bevilling fra Connecting Europe-faciliteten (CEF). EU-landene kan også bruge de europæiske struktur- og investeringsfonde på visse betingelser. Projekter af fælles interesse vil også kunne modtage midler fra Den Europæiske Fond for Strategisk Investering.
Forordning (EU) nr. 1315/2013 om transeuropæiske energinet på energiområdet (TEN-E) etablerer mulighed for at dele omkostningerne på tværs af EU-grænserne på grundlag af de fordele, der tilvejebringes for det pågældende EU-land.
Årlige rapporter
Kommissionen vil hvert år aflægge rapport til Det Europæiske Råd om gennemførelsen af projekter af fælles interesse og om fremskridtene hen imod målet på 10 %.
VIGTIGE BEGREBER
(*) Energimiks: de tilgængelige energikilder.
(*) Energinet: distributionssystemet for energi (bestående af kabler, transformerstationer osv.).
For yderligere oplysninger henvises til:
TILHØRENDE DOKUMENTER
Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, Regionsudvalget og Den Europæiske Investeringsbank: En rammestrategi for en modstandsdygtig energiunion med en fremadskuende klimapolitik (COM(2015) 80 final af 25.2.2015).
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2015/1017 af 25. juni 2015 om Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer, Det Europæiske Centrum for Investeringsrådgivning og Den Europæiske Portal for Investeringsprojekter og om ændring af forordning (EU) nr. 1291/2013 og (EU) nr. 1316/2013 - Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer (EUT L 169, 1.7.2015, s. 1-38).
seneste ajourføring 24.07.2015
(1) Storbritannien forlader EU og bliver dermed et tredjeland (ikke-EU-land) fra og med den 1. februar 2020.