Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer

Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer

 

RESUMÉ AF:

Forordning (EU) 2015/1017 — Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer, Det Europæiske Centrum for Investeringsrådgivning og Den Europæiske Portal for Investeringsprojekter

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

  • Den opretter og fastsætter målene og en gennemførelsesramme for:
    • en europæisk fond for strategiske investeringer (EFSI)
    • en garanti under den Europæiske Union samt en EU-garantifond
    • et europæisk centrum for investeringsrådgivning og
    • en europæisk portal for investeringsprojekter.

HOVEDPUNKTER

EFSI har til formål at støtte strategiske investeringer på centrale områder såsom infrastruktur, energieffektivitet, vedvarende energi, forskning og innovation og at forbedre adgangen til finansiering for enheder med op til 3 000 medarbejdere, med særlig fokus på små og mellemstore virksomheder (SMV’er) og små midcapselskaber*. Dette opnår den ved at tilføre øget risikokapacitet gennem EU-garantien til Den Europæiske Investeringsbank (EIB) og Den Europæiske Investeringsfond (EIF) (som tilsammen udgør EIB-Gruppen). Samlet set var EFSI’s mål at mobilisere yderligere investeringer for 500 mia. EUR inden udgangen af 2020.

EFSI’s ledelse og forvaltning udgøres af:

  • et styringsråd
  • en investeringskomité og
  • en administrerende direktør.

Berettigelsesbetingelser

For at være berettiget til EFSI-støtte, skal projekter:

  • være økonomisk og teknisk levedygtige
  • maksimere investeringer fra den private sektor, hvor det er muligt
  • være i overensstemmelse med EU’s politikker og
  • medføre additionalitet* ved at afhjælpe markedssvigt eller suboptimale investeringssituationer.

EU-garanti og garantifond

EU-garantien er en uigenkaldelig, ubetinget anfordringsgaranti til EIB og EIF, som har til formål at øge mængden af projekter med højere risiko eller støtte andre yderligere projekter. Den højeste EU-garanti er på 26 mia. EUR.

EU-garantifonden er en likviditetsstødpude, som EIB skal betales fra i tilfælde af misligholdelse af en støttet EFSI-transaktion. Den finansieres over EU’s budget og fra indtægter, der stammer fra EFSI-garanterede transaktioner.

Det Europæiske Centrum for Investeringsrådgivning

  • Centeret yder rådgivningsbistand til offentlige og private projektpromotorer for at identificere, forberede og udvikle investeringsprojekter.
  • Det fungerer som et centralt kontaktpunkt for rådgivning om og teknisk bistand til en bred vifte af programmer og initiativer.
  • EU bidrog med op til 20 mio. EUR om året til dækning af Det Europæiske Centrum for Investeringsrådgivnings omkostninger frem til udgangen af 2020.

Den Europæiske Portal for Investeringsprojekter

Dette er en offentligt tilgængelig og brugervenlig database, der indeholder oplysninger om igangværende og fremtidige investeringsprojekter i EU.

Forlængelse af EFSI

EFSI blev oprettet i 2015, i første omgang for en periode på tre år. Den oprindelige forordning (EU) 2015/1017 blev ændret i december 2017 ved forordning (EU) 2017/2396, som:

InvestEU-programmet — EFSI’s efterfølger

  • InvestEU-programmet (forordning (EU) 2021/523 — se resumé) bygger videre på den succesrige model fra EFSI. Det samler under et tag EFSI og 13 andre finansielle EU-instrumenter. Det består af InvestEU-Fonden, InvestEU-rådgivningsplatformen og InvestEU-portalen.
  • InvestEU-Fonden sigter mod at mobilisere over 372 mia. EUR i offentlige og private investeringer via en EU-budgetgaranti på 26,2 mia. EUR, som understøtter investeringer fra gennemførelsespartnere som f.eks. EIB-Gruppen og andre finansielle institutioner.
  • InvestEU-rådgivningsplatformen yder teknisk støtte og bistand for at hjælpe med forberedelse, udvikling, konfiguration og gennemførelse af investeringsprojekter, herunder kapacitetsopbygning.
  • InvestEU-portalen samler investorer og projektpromotorer på en samlet platform for hele EU ved at stille en let tilgængelig og brugervenlig database over investeringsmuligheder i EU til rådighed.

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGERNE FRA?

  • Forordning (EU) 2015/1017 trådte i kraft den 4. juli 2015.
  • Forordning (EU) 2017/2396 trådte i kraft den 30. december 2017.
  • Forordning (EU) 2021/523 trådte i kraft den 1. januar 2021.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Midcapselskaber: skønt der ikke findes nogen fælles EU-definition, er det almindeligt accepteret, at disse midcapselskaber har mellem 250 og 3 000 medarbejdere.
Additionalitet: under EFSI betyder dette begreb støtte til foranstaltninger, der afhjælper markedssvigt eller suboptimale investeringsforhold, og som ikke ville være blevet gennemført i den periode, hvor EU-garantien kan benyttes, eller ikke i samme omfang, af EIB-Gruppen eller under EU’s eksisterende finansielle instrumenter uden EFSI-støtte.

HOVEDDOKUMENT

Europa Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2015/1017 af 25. juni 2015 om Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer, Det Europæiske Centrum for Investeringsrådgivning og Den Europæiske Portal for Investeringsprojekter og om ændring af forordning (EU) nr. 1291/2013 og (EU) nr. 1316/2013 — Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer (EUT L 169 af 1.7.2015, s. 1-38).

Efterfølgende ændringer af forordning (EU) 2015/1017 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Den Europæiske Centralbank, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, Regionsudvalget og Den Europæiske Investeringsbank — Investeringsplanen for Europa: Status og næste skridt (COM(2018) 771 final).

Arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene — Evaluering af Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer, af Det Europæiske Centrum for Investeringsrådgivning og af Den Europæiske Portal for Investeringsprojekter — medfølger dokumentet »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af InvestEU-programmet« (SWD(2018) 316 final).

Arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene — Konsekvensanalyse, der medfølger dokumentet »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af InvestEU-programmet« (SWD(2018) 314 final).

seneste ajourføring 20.07.2021

Top