EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Oversøiske landes og territoriers associering med EU

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Oversøiske landes og territoriers associering med Den Europæiske Union' for an updated information about the subject.

Oversøiske landes og territoriers associering med EU

»Associeringsafgørelsen« blev vedtaget i 2013 og trådte i kraft den 1. januar 2014. Den vedrører Den Europæiske Unions forbindelser med » oversøiske lande og territorier «, der er forbundet til EU-landene.

DOKUMENT

Rådets afgørelse 2013/755/EU af 25. november 2013 om de oversøiske landes og territoriers associering med Den Europæiske Union (»associeringsafgørelse«) [EUT L 344 af 19.12.2013]

RESUMÉ

Helt fra starten har de oversøiske lande og territorier (OLT'er) været associeret med EU. OLT'erne omfatter 25 øer, der ligger spredt i Atlanterhavet, ved Antarktis og Nordpolen, i det Indiske Ocean samt Stillehavet og Caribien. De er ikke uafhængige stater, men har forfatningsmæssige forbindelser til fire EU-lande: Danmark, Det Forenede Kongerige (1), Frankrig og Nederlandene.

OLT'ernes associering med EU er baseret på deres forfatningsmæssige forbindelser til disse fire lande.

Associeringsafgørelsen fra 2013 sigter på at modernisere forholdene mellem EU og OLT'erne samt at tage højde for de ændrede mønstre i den globale handel og bekymringer om for eksempel klimaændringer samt miljøbeskyttelse. Afgørelsen søger at gå videre end udviklingsarbejdet og arbejde imod at opbygge et forhold, der bygger på gensidige interesser og fælles værdier samt støtte en bæredygtig udvikling.

De vigtigste formål med associeringen er:

  • at etablere tættere økonomiske forbindelser, specielt ved at forbedre handelsordningerne, såsom at lette adgangen til EU's marked
  • at hjælpe OLT'erne med at styrke deres modstandsdygtighed og mindske deres sårbarhed (f.eks. i forbindelse med klimaændringer og globale handelsmønstre)
  • at forbedre OLT'ernes konkurrenceevne ved at afspejle EU's egen 2020-strategi om at skabe en intelligent, bæredygtig og inklusiv økonomi
  • at opfordre OLT'erne til at samarbejde med andre samhandelslande uden for EU
  • at fremme EU's værdier, standarder og interesser i resten af verden igennem OLT'erne.

EU-lovene som sådan gælder ikke i OLT'erne, associeringsafgørelsen fastlægger dog detaljerede regler og procedurer for associeringen.

Moderniseret handelsordning

Den nye associeringsafgørelse markerer starten på en ny handelsordning, der sigter på at forbedre handelsmiljøet for OLT'erne. I den nye ordning er OLT'erne de mest favoriserede handelspartnere med bedre handelsbetingelser inden for tjenesteydelser og etablering samt told- og kvotefri adgang til EU's varemarked. Adgangsbetingelserne til EU's marked er også blevet revideret i afgørelsen, hvilket har banet vej for bedre eksportmuligheder for OLT'erne.

Finansiel støtte

  • Under associeringsafgørelsen giver EU finansiel støtte til OLT'ernes udviklingsstrategier. EU's samlede finansiering af OLT'erne i perioden 2014-2020 via Den 11. Europæiske Udviklingsfond (EUF) beløber sig til 364,5 millioner EUR.
  • Grønland modtager penge fra EU's almindelige budget på baggrund af partnerskabsaftalen mellem EU, Danmark og Grønland (217,8 millioner EUR for perioden 2014-2020). Grønland er desuden støtteberettiget under den regionale temadel for OLT i 11. EUF.
  • OLT'erne er desuden berettigede til at deltage i og modtage finansiering fra programmer, der er finansieret af EU's almindelige budget (f.eks. forskning, uddannelse, innovation samt konkurrencedygtighed, kultur og medier osv.).

REFERENCER

Dokument

Ikrafttrædelsesdato

Gennemførelsesdato i medlemsstaterne

Den Europæiske Unions Tidende

Afgørelse (EF) nr. 2013/755/EU

1.1.2014

-

EUT L 344 af 19.12.2013, s. 1-118

TILHØRENDE DOKUMENTER

Rådets afgørelse 2014/137/EU af 14. marts 2014 om forbindelserne mellem Den Europæiske Union på den ene side og Grønland og Kongeriget Danmark på den anden side (Den Europæiske Unions Tidende L 76 af 15.3.2014, s. 1-5)

seneste ajourføring 21.09.2015



(1) Storbritannien forlader EU og bliver dermed et tredjeland (ikke-EU-land) fra og med den 1. februar 2020.

Top