Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Alternativ tvistbilæggelse i forbindelse med forbrugertvister

Alternativ tvistbilæggelse i forbindelse med forbrugertvister

 

RESUMÉ AF:

Direktiv 2013/11/EU om alternativ tvistbilæggelse i forbindelse med tvister på forbrugerområdet

HVAD ER FORMÅLET MED DIREKTIVET?

  • Det sikrer, at forbrugere i EU kan indbringe en tvist, der udspringer af et aftaleforhold med en erhvervsdrivende i EU* om et produkt eller en tjenesteydelse, for en instans til alternativ tvistbilæggelse (ATB) — anerkendte instanser, hvis rolle det er at løse tvister via ATB-procedurer, dvs. udenretsligt.
  • Det fastlægger bindende kvalitetskrav til ATB-instanser og -procedurer for at sikre aspekter som f.eks. gennemsigtighed, uafhængighed, retfærdighed og effektivitet.
  • Overholdelse sikres af nationale kompetente myndigheder, som er udpeget af EU-landene.
  • Det forpligter erhvervsdrivende til at informere kunderne om ATB, hvis førstnævnte har accepteret eller er forpligtet til at bruge ATB, samt når de ikke kan bilægge en tvist bilateralt med forbrugeren.

HOVEDPUNKTER

  • EU-landene skal sørge for, at alle tvister, der opstår i forbindelse med et aftaleforhold om salg af varer eller levering af tjenesteydelser, — mellem forbrugere, der er bosiddende i EU, og erhvervsdrivende, der er etableret i EU — kan indbringes for en instans til alternativ tvistbilæggelse. Direktivet finder anvendelse på både online- og offlinesalg og -tjenesteydelser.
  • Formålet med denne lovgivning er at sikre et velfungerende indre marked i EU.
  • ATB giver forbrugerne en enkel og hurtig vej til løsning af tvister til overkommelige priser, såsom når en erhvervsdrivende nægter at reparere et produkt eller refundere pengene, hvilket forbrugeren har krav på.
  • ATB-instanser omfatter en neutral part såsom en mægler, ombudsmand eller et klagenævn, som forsøger at løse problemet via en ATB-procedure. Afhængigt af typen af ATB-procedure, som en given ATB-instans anvender, kan den neutrale part gøre et af følgende:
    • foreslå eller pålægge en løsning
    • bringe parterne sammen og hjælpe dem med at finde en løsning.
  • Alle ATB-instanser skal overholde nogle bindende kvalitetskrav, der garanterer deres effektivitet, retfærdighed, uafhængighed og gennemsigtighed.
  • Hvert EU-land skal udpege en eller flere kompetente myndigheder, som fører nationalt tilsyn med ATB-instanserne og sikrer, at de overholder kvalitetskravene. De kompetente myndigheder udarbejder nationale lister over ATB-instanser. Kun tvistbilæggelsesinstanser, der overholder kvalitetskravene, kan medtages som »ATB-instanser« på disse lister.
  • Erhvervsdrivende, der accepterer eller er forpligtede til at bruge ATB, skal informere forbrugerne om ATB på deres websteder samt i deres almindelige vilkår og betingelser. De skal endvidere informere forbrugerne om ATB, hvis en tvist ikke kan billægges direkte mellem forbrugeren og den erhvervsdrivende.
  • Af hensyn til gennemsigtigheden, skal EU-landene sørge for, at ATB-instansernes websteder giver klare og forståelige oplysninger. Dette omfatter kontaktoplysninger, hvilken type tvister instanserne kan behandle samt omkostningerne, den gennemsnitlige varighed samt retsvirkningen af resultatet af ATB-proceduren. ATB-instanserne skal desuden offentliggøre årlige aktivitetsrapporter med oplysninger om de tvister, de har behandlet, på deres websteder.
  • ATB-instanser skal samarbejde om bilæggelse af tvister i EU. De skal desuden udveksle bedste praksis mellem hinanden og med de nationale myndigheder vedrørende bilæggelsen af tvister.
  • Dette direktiv finder anvendelse på alle sektorer med undtagelse af sundhed og videregående uddannelse.

HVORNÅR GÆLDER DIREKTIVET FRA?

Det trådte i kraft den 8. juli 2013. EU-landene skulle indarbejde det i den nationale lovgivnings bestemmelser inden den 9. juli 2015.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

* VIGTIGE BEGREBER

Erhvervsdrivende: en person eller virksomhed, som sælger et produkt eller en tjenesteydelse.

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/11/EU af 21. maj 2013 om alternativ tvistbilæggelse i forbindelse med tvister på forbrugerområdet og om ændring af forordning (EF) nr. 2006/2004 og direktiv 2009/22/EF (direktiv om ATB på forbrugerområdet) (EUT L 165 af 18.6.2013, s. 63-79)

TILHØRENDE DOKUMENTER

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2006/2004 af 27. oktober 2004 om samarbejde mellem nationale myndigheder med ansvar for håndhævelse af lovgivning om forbrugerbeskyttelse (forordningen om forbrugerbeskyttelsessamarbejde) (EUT L 364 af 9.12.2004, s. 1-11)

Efterfølgende ændringer til forordning (EF) nr. 2006/2004 er indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede version har ingen retsvirkning.

Europa-Parlamentets og Rådet direktiv 2009/22/EF af 23. april 2009 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser (EUT L 110 af 1.5.2009, s. 30-36)

Se den konsoliderede version

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/52/EF af 21. maj 2008 om visse aspekter af mægling på det civil- og handelsretlige område (EUT L 136 af 24.5.2008, s. 3-8)

seneste ajourføring 17.10.2016

Top