EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2576

Koordinering af indkøb af gas, pålidelige prisbenchmarks og udveksling af gas på tværs af grænserne

Koordinering af indkøb af gas, pålidelige prisbenchmarks og udveksling af gas på tværs af grænserne

 

RESUMÉ AF:

Forordning (EU) 2022/2576 om styrkelse af solidariteten gennem bedre koordinering af indkøb af gas, pålidelige prisbenchmarks og udveksling af gas på tværs af grænserne

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

Forordningen indfører midlertidige nødforanstaltninger, der har til formål at nedbringe energipriserne og forbedre gasforsyningssikkerheden gennem:

  • styrket solidaritet i tilfælde af en reel nødsituation og mangel på gasforsyning
  • bedre koordinering mellem Den Europæiske Unions (EU) medlemsstater
  • begrænsning af gas- og elprisvolatiliteten
  • fastsættelse af pålidelige gasprisbenchmarks.

HOVEDPUNKTER

Ruslands uprovokerede angrebskrig mod Ukraine og reduktionen af naturgasforsyningerne fra Rusland til medlemsstaterne bringer EU’s forsyningssikkerhed i fare. Anvendelsen af gasforsyningen som våben og manipulationen af markederne gennem forsætlige afbrydelser af gasstrømmene har ført til voldsomme stigninger i energipriserne i EU, hvilket har bragt EU’s økonomi i fare.

Forordningen er en koordineret reaktion fra EU, der skal beskytte borgerne og økonomien ved at mindske afhængigheden af russisk gas og nedbringe de uforholdsmæssigt høje priser.

Fælles efterspørgsel og fælles indkøb

For at undgå at overbyde hinanden og for at opnå en bedre gearing i forhold til gasleverandører kan medlemsstaterne i samarbejde med landene i energifællesskabet i henhold til forordningen indsende deres gasimportbehov til en serviceleverandør, der er antaget af Europa-Kommissionen, som derefter:

  • beregner den aggregerede efterspørgsel
  • søger tilbud på det globale marked fra leverandører for at opfylde den samlede efterspørgsel
  • tildeler adgangsrettigheder til forsyningen under hensyntagen til en rimelig fordeling mellem mindre og større deltagere.

Gasselskaber og gasforbrugende virksomheder:

  • skal anvende tjenesten for gasmængder svarende til 15 % af deres respektive forpligtelser for gaslagerfyldning for 2023 — i alt ca. 13,5 mia. kubikmeter for EU — hvorefter aggregering vil være frivillig, men baseret på samme mekanisme
  • kan derefter vælge at indkøbe gas gennem platformen fra leverandører, der kan imødekomme den aggregerede efterspørgsel
  • kan koordinere elementer i indkøbsaftalerne eller anvende kontrakter om fælles indkøb, forudsat at de overholder EU-konkurrenceretten.

Russisk gas er udelukket fra fælles indkøb.

Gasprisbenchmarking

Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder (ACER) udvikler et nyt prisbenchmark for at stimulere stabile og forudsigelige priser for flydende naturgas senest den 31. marts 2023.

Forordningen opretter via Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA) en mekanisme til styring af intradagsprisvolatiliteten* for sammedagstransaktioner på markedspladser, hvor der handles energirelaterede råvarederivater, med henblik på at forhindre:

  • uforholdsmæssigt store prisudsving inden for en handelsdag
  • derivatprisudsving ud over de øvre og nedre grænser.

Medlemsstaternes solidaritet for at sikre elektricitetsforsyningskontinuitet og beskyttelse af vigtige industrier og beskyttede kunder*

Reglerne gør det muligt for medlemsstaterne at:

  • reducere det ikkevæsentlige gasforbrug (såsom udendørs opvarmning eller opvarmning af private svømmebassiner), for at kunne levere gas til væsentlige tjenester og industrier
  • definere, hvad der udgør et ikkevæsentligt gasforbrug
  • anmode om solidaritet fra andre medlemsstater, hvis en medlemsstat ikke er i stand til at sikre de kritiske gasmængder, der er nødvendige for dens elektricitetssystem
  • tydeliggøre undtagelser til disse regler, for eksempel solidaritetsbeskyttede kunder* (husholdninger og visse sociale tjenester), gasforsyninger til elektricitet, der skal bruges til produktion og transport af gas, visse kritiske infrastrukturer og anlæg, der er afgørende for, at militæret, de nationale sikkerhedstjenester og de humanitære bistandstjenester kan fungere
  • sikre beskyttede kunder (såsom indendørs boligopvarmning, skoler og hospitaler) under alle omstændigheder
  • dele gasforsyninger i tilfælde af en ægte nødsituation.

De fastsætter også standardregler for solidaritet med andre medlemsstater i tilfælde af en nødsituation i henhold til forordning (EU) 2017/1938 (se resumé), hvis de pågældende medlemsstater ikke har aftalt sådanne ordninger.

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

Den trådte i kraft den 30. december 2022 og gælder i 1 år fra ikrafttrædelsen. Bestemmelser om en mere effektiv udnyttelse af transmissionskapaciteten træder i kraft den 31. marts 2023.

BAGGRUND

Forordningen er vedtaget i henhold til artikel 122 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, som giver mulighed for at træffe passende økonomiske foranstaltninger, hvis der opstår alvorlige problemer med energiforsyningen.

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Mekanisme til styring af intradagsprisvolatilitet. En mekanisme til styring af volatilitet, der har til formål at begrænse store prisudsving på markedet for elektricitets- og gasderivater inden for en handelsdag.
Beskyttet kunde. En privatkunde, som er tilsluttet et gasdistributionsnet.Hvis en medlemsstat beslutter det, kan det desuden betyde et eller flere af følgende, forudsat at de små eller mellemstore virksomheder (SMV’er) eller tjenester, der er nævnt i punkt 1 og 2, i fællesskab ikke står for mere end 20 % af det samlede årlige endelige gasforbrug i den pågældende medlemsstat:
  • 1.

    en SMV, hvis den er tilsluttet et gasdistributionsnet

  • 2.

    en væsentlig social tjeneste, hvis den er tilsluttet et gasdistributions- eller transmissionsnet

  • 3.

    et fjernvarmeanlæg, i det omfang det leverer opvarmning til privatkunder, SMV’er eller væsentlige sociale tjenester, forudsat at anlægget ikke kan skifte til andre brændstoffer end gas.

Solidaritetsbeskyttet kunde. En privatkunde, som er tilsluttet et gasdistributionsnet. Det kan også omfatte en eller begge af følgende:
  • 1.

    et fjernvarmeanlæg, hvis det er en beskyttet kunde i en given medlemsstat, og kun i det omfang, det leverer opvarmning til husholdninger eller væsentlige sociale tjenester, bortset fra uddannelse og offentlig administration

  • 2.

    en væsentlig social tjeneste, hvis den er en beskyttet kunde i en given medlemsstat, bortset fra uddannelse og offentlig administration.

HOVEDDOKUMENT

Rådets forordning (EU) 2022/2576 af 19. december 2022 om styrkelse af solidariteten gennem bedre koordinering af indkøb af gas, pålidelige prisbenchmarks og udveksling af gas på tværs af grænserne (EUT L 335 af 29.12.2022, s. 1-35).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/942 af 5. juni 2019 om oprettelse af Den Europæiske Unions Agentur for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder (omarbejdning) (EUT L 158 af 14.6.2019, s. 22-53).

Efterfølgende ændringer til forordning (EU) 2019/942 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

Konsolideret udgave af traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde — Tredje del — Unionens interne politikker og foranstaltninger — Afsnit VIII — Den økonomiske og monetære politik — Kapitel 1 — Den økonomiske politik — Artikel 122 (tidl. artikel 100 i TEF) (EUT C 202 af 7.6.2016, s. 98).

seneste ajourføring 20.03.2023

Op