Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016Q0812(03)

    Procesreglement for Den Europæiske Unions Ret

    Procesreglement for Den Europæiske Unions Ret

     

    RESUMÉ AF:

    Rettens procesreglement

    Praktiske gennemførelsesbestemmelser til Rettens procesreglement

    Ændring af Rettens procesreglement

    Ændring af Rettens procesreglement

    Ændringer af Rettens procesreglement

    Ændringer af Praktiske gennemførelsesbestemmelser til Rettens procesreglement

    Ændringer af Rettens procesreglement

    Ændringer af Rettens procesreglement

    Ændringer af praktiske gennemførelsesbestemmelser til Rettens procesreglement

    Ændringer af Rettens procesreglement

    Ændringer af praktiske gennemførelsesbestemmelser til Rettens procesreglement

    HVAD ER FORMÅLET MED PROCESREGLEMENTET?

    Procesreglementet indeholder regler for, hvordan Retten er organiseret internt, og hvordan sager, der indbringes for den, gennemføres. Retten har kompetence til at træffe afgørelse i:

    De praktiske gennemførelsesbestemmelser supplerer procesreglementet. De har til formål at sikre, at sidstnævnte gennemføres korrekt, og at sikre, at retsprocedurerne fungerer gnidningsløst og effektivt.

    HOVEDPUNKTER

    Sammen med Domstolen er Retten en af EU’s domstolsinstitutioner, der udgør Den Europæiske Unions Domstol. Deres formål er at sikre en ensartet fortolkning og anvendelse af EU-lovgivningen.

    Rettens organisationsstruktur

    Sammensætning

    Siden den 1. september 2019 har Retten som led i reformen af EU’s retssystem, der blev indført ved forordning (EU, Euratom) 2015/2422, bestået af to dommere fra hver medlemsstat. Dommerne vælger blandt hinanden en præsident og vicepræsident for en periode på 3 år. Dommerne skal udøve deres funktioner upartisk og uafhængigt. En dommer kan undtagelsesvist blive tildelt rollen som generaladvokat*. Dommerne udpeger en justitssekretær* for en periode på 6 år.

    Sammensætning af afdelinger

    Sager, der anlægges ved Retten, høres i afdelinger med tre eller fem dommere eller i nogle sager med en enkelt dommer. Dommerne vælger afdelingsformænd. For hver sag udnævnes en dommer til refererende dommer (som forbereder det første udkast til dommen). Retten kan også sættes i den store afdeling (15 dommere), når en sags retlige problemstilling eller betydning tilsiger det.

    Forretningsordenen blev ændret i 2023 for at sikre, at den delvise specialisering af afdelingerne, som Retten har besluttet, ikke mister sin effektive virkning, når afdelingerne skifter sammensætning hvert 3. år.

    Rettens rådslagninger og afstemninger

    Rettens rådslagninger og afstemninger er private. Efter disse drøftelser afsiger dommerne en samlet dom.

    Sprog

    Sagsøgeren kan vælge mellem alle EU’s 24 officielle sprog til processen. Det valgte sprog anvendes i de skriftlige og mundtlige argumenter, der fremsættes af parterne, og i Rettens kommunikation med parterne.

    Hvis en institution udtager en stævning i henhold til en voldgiftsbestemmelse i en offentligretlig eller privatretlig aftale, der er indgået af eller på vegne af EU, er processproget det sprog, som aftalen er indgået på, jf. artikel 272 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. Hvis aftalen er udarbejdet på mere end ét sprog, kan sagsøgeren vælge mellem dem.

    Befuldmægtigede og advokaters rettigheder og forpligtelser

    Befuldmægtigede (der repræsenterer medlemsstaterne eller EU’s institutioner) og advokater kan ikke retsforfølges på grund af deres mundtlige og skriftlige ytringer vedrørende sagen. Papirer og dokumenter, der vedrører sagens behandling, kan ikke gøres til genstand for ransagning eller beslaglæggelse.

    Advokater skal fremvise et legitimationsdokument, der attesterer, at de har ret til at give møde for en domstol i en medlemsstat.

    Procedure

    Proceduren kan inkludere alle eller nogle af de nedenstående trin.

    • Skriftlig del (udveksling af indlæg mellem parterne):
      • En anmodning fra en advokat eller befuldmægtiget sendt til Justitskontoret* indleder sagen. Sagens hovedpunkter offentliggøres i en meddelelse på alle officielle sprog i Den Europæiske Unions Tidende.
      • Justitskontoret forkynder anmodningen for modparten, som har 2 måneder til at fremlægge et forsvar.
      • I direkte søgsmål kan sagsøgeren i princippet indgive en replik inden for en tidsfrist, hvortil sagsøgte kan aflevere en duplik.
    • Der er specifikke regler for behandling af fortrolige oplysninger eller dokumenter vedrørende sikkerheden for EU eller en eller flere medlemsstater eller varetagelsen af deres internationale forbindelser.
    • Hvis en part mener, at vedkommendes identitet ikke bør offentliggøres, kan vedkommende anmode Retten om helt eller delvist at »anonymisere« den pågældende sag.
    • Retten kan beslutte at udelade:
      • fulde navne på fysiske personer, hvad enten disse er parter eller tredjemænd, samt enhver anden personoplysning om disse fysiske personer, der fremgår af de dokumenter og den information, der vedrører sagen, og som offentligheden har adgang til, eller
      • andre oplysninger end personoplysninger om fysiske personer, der fremgår af de dokumenter og den information, som offentligheden har adgang til, hvis der er legitime årsager til, at disse oplysninger ikke bør offentliggøres.
    • Enhver person, der kan bevise en retlig interesse i resultatet af enhver sag, der forelægges for Retten, samt medlemsstaterne og EU’s institutioner kan indtræde i retsforhandlingerne. Personen kan indgive et indlæg, der støtter eller afviser et af parternes indlæg, hvortil parterne må fremsætte bemærkninger.
    • Mundtlig del:
      • Efter anmodning fra en af parterne eller på eget initiativ kan Retten beslutte at afholde et retsmøde. Under retsmødet kan dommerne stille spørgsmål til parternes repræsentanter. Dommerne holder derefter rådslagning og afstemning på basis af det domsudkast, som den refererende dommer har forberedt, og dommen afsiges i et offentligt retsmøde.
      • Der kan ydes retshjælp til at dække udgifter til juridisk repræsentation for Retten.
    • Fremskyndet procedure:
      • Denne procedure giver Retten mulighed for at behandle en sag hurtigt under hensyn til en sags særlige uopsættelighed. Sagsøger eller sagsøgte kan anmode om den fremskyndede procedure. Denne procedure kan også vedtages af Retten på eget initiativ.

    Udsættelse eller andre foreløbige forholdsregler

    • En sag for Retten har ikke opsættende virkning for den retsakt, der anfægtes. Dog kan Retten bede om udsættelse af gennemførelsen eller andre foreløbige forholdsregler, hvis visse betingelser er opfyldt. Kendelsen er foreløbig og anfægter ikke Rettens afgørelse i hovedsagen.

    Retssager vedrørende intellektuelle ejendomsrettigheder

    • Denne type retssag omhandler sager anlagt mod afgørelser truffet af Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret om anvendelsen af intellektuel ejendomsret og mod afgørelser truffet af EF-Sortsmyndigheden vedrørende beskyttelse af plantenyheder.
    • Procesreglementet fastsætter procedurer for parterne med hensyn til sagens behandling, anmodningen og reaktionerne.
    • Andre interessenter end sagsøgeren kan gribe ind under proceduren og have de samme rettigheder som hovedparterne.

    Ordningen for pilotsager og fælles mundtlige forhandlinger

    Når to eller flere sager, der verserer for Retten, rejser det samme retsspørgsmål, og når Retten ønsker at undgå, at disse sager behandles parallelt, kan en eller flere af sagerne udsættes, indtil afslutningen af den sag, der blandt disse sager er bedst egnet til behandlingen af dette spørgsmål, og som er blevet identificeret som pilotsagen.

    Der kan afholdes fælles mundtlige forhandlinger om to eller flere lignende sager for at sikre en mere effektiv behandling af visse sager.

    Videokonferencer

    Hvis en af parterne på grund af helbredsmæssige, sikkerhedsmæssige eller andre tungtvejende årsager er forhindret i at deltage fysisk i et retsmøde, kan denne part efter anmodning tillades at deltage i dette retsmøde via videokonference.

    e-Curia

    Siden 2018 har det været obligatorisk at bruge e-Curia, som er en applikation fra Den Europæiske Unions Domstol, der giver repræsentanter for parter i sager indbragt for Retten mulighed for udelukkende elektronisk at udveksle procesdokumenter med Rettens Justitskontor.

    Praktiske gennemførelsesbestemmelser til procesreglementet

    De forklarer, præciserer og supplerer visse bestemmelser i procesreglementet. Mange af de praktiske bestemmelser vedrører aspekter som f.eks. indleveringen af procesdokumenter og dokumenter samt fremlæggelse, oversættelse og tolkning af disse ved retsmøder.

    Siden 2015 er de blevet ændret adskillige gange, senest i november 2022, for at supplere eller tilpasse dem til de nye regler om databehandling, om fælles mundtlige forhandlinger og om videokonferencer i forbindelse med retsmøder. De seneste ændringer præciserer, hvordan bestemte opgaver på Justitskontoret skal udføres, nærmere bestemt registerføring, opbevaring af sagsakterne og inspektion af sagsakterne, især i lyset af ændringer foretaget under covid-19-pandemien. De tager ligeledes hensyn til udviklingen i forbindelse med digitaliseringen af retsvæsenet.

    HVORNÅR GÆLDER PROCESREGLEMENTET FRA?

    Procesreglementet trådte i kraft den 1. juli 2015. Det erstattede det oprindelige reglement, der trådte i kraft den 2. maj 1991. De seneste ændringer trådte i kraft den 1. april 2023.

    De praktiske gennemførelsesbestemmelser trådte også i kraft den 1. juli 2015. Ændringerne fra 2022 trådte i kraft den 1. april 2023.

    BAGGRUND

    For yderligere oplysninger henvises til:

    VIGTIGE BEGREBER

    Generaladvokat. Generaladvokaten bistår EU-Domstolen ved at udarbejde uvildige og uafhængige udtalelser i sager, der er betroet vedkommende. Dommerne tager disse udtalelser i betragtning, før de afsiger dom (se artikel 252 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde og artikel 19 i traktaten om Den Europæiske Union). Generaladvokatens udtalelser er ikke bindende, men følges ofte af Retten. Der er ingen permanente generaladvokater ved Retten, men de kan udnævnes på ad hoc-basis.
    Justitssekretær. En person, der har ansvaret for modtagelse, videresendelse og opbevaring af alle dokumenter vedrørende en sag og på vegne af Rettens præsident for Rettens administration (se Justitskontor herunder).
    Justitskontor. Et kontor, der håndterer sagsakterne for verserende sager og fører det register, hvori alle processkrifter er indført, og svarer de i sagerne involverede parter.

    HOVEDDOKUMENTER

    Rettens procesreglement (EUT L 105 af 23.4.2015, s. 1-66).

    Praktiske gennemførelsesbestemmelser til Rettens procesreglement (EUT L 152 af 18.6.2015, s. 1-30).

    Ændring af Rettens procesreglement (EUT L 217 af 12.8.2016, s. 71).

    Ændring af Rettens procesreglement (EUT L 217 af 12.8.2016, s. 72).

    Ændringer af Rettens procesreglement (EUT L 217 af 12.8.2016, s. 73-77).

    Ændringer af praktiske gennemførelsesbestemmelser til Rettens procesreglement (EUT L 217 af 12.8.2016, s. 78-80).

    Ændringer af Rettens procesreglement (EUT L 240 af 25.9.2018, s. 67).

    Ændringer af Rettens procesreglement (EUT L 240 af 25.9.2018, s. 68-71).

    Ændringer af praktiske gennemførelsesbestemmelser til rettens procesreglement (EUT L 294 af 21.11.2018, s. 23-43).

    Ændringer til Rettens procesreglement (EUT L 44 af 14.2.2023, s. 8-14).

    Ændringer af Praktiske gennemførelsesbestemmelser til Rettens procesreglement (EUT L 73 af 10.3.2023, s. 58-66).

    TILHØRENDE DOKUMENTER

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2016/1192 af 6. juli 2016 om overførsel til Retten af kompetencen til som første instans at afgøre tvister mellem Den Europæiske Union og dens ansatte (EUT L 200 af 26.7.2016, s. 137-139).

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2015/2422 af 16. december 2015 om ændring af protokol nr. 3 vedrørende statutten for Den Europæiske Unions Domstol (EUT L 341 af 24.12.2015, s. 14-17).

    seneste ajourføring 31.03.2023

    Op