Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013H0426(01)

Ungdomsgaranti

Dokumentets juridiske status Dette resumé er blevet arkiveret, fordi det dokument, det vedrører, ikke længere er i kraft eller ikke afspejler den aktuelle situation.

Ungdomsgaranti

Medlemsstaternes forpligtelse til sikring af, at alle unge under 25 får et tilbud af god kvalitet om beskæftigelse, fortsat uddannelse, en læreplads eller et praktikophold inden for fire måneder efter, at de er blevet arbejdsløse eller har forladt en formel uddannelse.

DOKUMENT

Rådets anbefaling af 22. april 2013 om oprettelsen af en Ungdomsgaranti (EUT C 120 af 26.4.2013)

RESUMÉ

7,5 millioner unge i EU er ikke i beskæftigelse, under uddannelse eller i lære. Det udgør 12,9 % af alle unge europæere mellem 15 og 24. Ungdomsgarantien opretholder kontakten til arbejdsmarkedet og bidrager til deres langfristede beskæftigelsessikkerhed. EU's medlemsstater har lavet en aftale om at oprette en ungdomsgaranti, som sikrer, at unge får et tilbud af god kvalitet om beskæftigelse, læreplads, praktikplads eller fortsat uddannelse, som passer til den enkeltes behov. Tilbuddet skal udsendes senest fire måneder efter, at den enkelte er blevet arbejdsløs eller har forladt en formel uddannelse.

De nationale ungdomsgarantiordninger

EU-landene opretter nationale ordninger til levering af ungdomsgarantien.

Udvikling og levering af en ungdomsgarantiordning kræver et godt samarbejde mellem alle nøgleaktørerne: offentlige myndigheder, arbejdsformidlinger, karrierevejledere, uddannelses- og erhvervsuddannelsesinstitutioner, ungdomsorganisationer, erhvervslivet, arbejdsgivere, fagforeninger etc.

Tidlig reaktion og aktivering er nøglen, og i mange tilfælde er reformer nødvendige for at forbedre erhvervsuddannelser og uddannelsessystemer.

Europa-Kommissionen hjælper hvert land med at oprette en ungdomsgarantiordning så hurtigt som muligt. Kommissionen faciliterer også delingen af bedste praksisser mellem regeringerne.

»Kvalitetstilbud«

Hvis et tilbud er af god kvalitet, vil den person, der nyder godt af det, opnå en bæredygtig tilknytning til arbejdsmarkedet. Det vil sige, at personen ikke vender tilbage til arbejdsløshed eller inaktivitet efterfølgende.

»Kvalitetstilbud« betyder især: tilbud om personlig vejledning og udvikling af en individuel handlingsplan, som resulterer i et tilbud, der passer til den enkelte (beskæftigelse, fortsat uddannelse, læreplads eller praktik).

Startpunkt

Ungdomsgarantien henvender sig til alle unge, hvad enten de er registreret hos den offentlige arbejdsformidling eller ej.

Startpunktet for levering af ungdomsgarantien til en ung person er registreringen ved en arbejdsformidling. For de NEET'er (unge som hverken er i beskæftigelse, under uddannelse eller i lære), som ikke er registreret hos en arbejdsformidling, skal medlemsstaterne definere et fælles starttidspunkt for levering af ungdomsgarantien, som ligger inden for en tidsramme på fire måneder.

Succeshistorie

Finland har udviklet en omfattende ungdomsgarantiordning. En Eurofoundevaluering viste, at der i 2011 var 83,5 % unge jobsøgende, som modtog et godt tilbud inden for tre måneder efter, de havde registreret sig som arbejdsløse. Den finske ordning har ført til personlige planer for unge, som får dem afsat hurtigere og i sidste ende sænker arbejdsløsheden.

For et overblik over lignende nationale initiativer, se http://ec.europa.eu/social/youthguarantee

REFERENCER

Retsakt

Ikrafttrædelsesdato

Gennemførelsesdato i medlemsstaterne

Den Europæiske Unions Tidende

Rådets henstilling

-

-

EUT C 120 af 26.4.2013

seneste ajourføring 13.01.2014

Op