Europæisk institut for ligestilling mellem mænd og kvinder (EIGE)
RESUMÉ AF:
Forordning (EF) nr. 1922/2006 om oprettelse af et europæisk institut for ligestilling mellem mænd og kvinder
HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?
Den opretter det Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder (EIGE), som bistår Den Europæiske Unions institutioner og EU’s medlemsstater med integration af princippet om ligestilling mellem kønnene i deres politikker og med bekæmpelse af forskelsbehandling på grundlag af køn.
HOVEDPUNKTER
Formålene med EIGE
Instituttet leverer sin tekniske ekspertise til Den Europæiske Unions (EU) institutioner og medlemsstater for at hjælpe med at:
- fremme og styrke ligestillingen mellem mænd og kvinder
- inkludere integration af ligestillingsaspektet i alle EU’s politikker og heraf følgende nationale politikker
- bekæmpe forskelsbehandling på grundlag af køn
- øge EU-borgernes bevidsthed om ligestilling og behovet for at bekæmpe vold mod kvinder.
EIGE’s arbejde
- Instituttet baserer sit arbejde på objektive, sammenlignelige og pålidelige oplysninger på europæisk plan.
- Det har ansvaret for at indsamle, analysere og udbrede oplysninger om ligestilling mellem kønnene.
- Det udvikler:
- metoder til forbedring af objektiviteten, sammenligneligheden og pålideligheden af data på europæisk plan gennem fastlæggelse af kriterier til at forbedre oplysningernes ensartethed og tage kønsspørgsmål i betragtning i forbindelse med indsamling af data
- en dialog og et samarbejde med ikke-statslige organisationer, ligestillingsorganer, universiteter, eksperter, forskningscentre, arbejdsmarkedets parter og relevante organisationer, der er aktive på ligestillingsområdet på nationalt og europæisk plan.
- Det udvikler, analyserer, evaluerer og udbreder metodiske redskaber for at støtte integration af kønsaspektet i alle EU’s og nationale politikker.
- Det gennemfører undersøgelser af ligestillingssituationen i Europa.
- Det tilrettelægger ekspertmøder for at støtte instituttets forskningsarbejde, tilskynde til deling af oplysninger mellem forskere og fremmer integrationen af kønsaspektet i denne forskning.
- Det udbreder oplysninger om positive eksempler på ikke-stereotype roller for mænd og kvinder inden for samtlige områder af samfundslivet og foreslår initiativer til fremhævelse og udnyttelse af sådanne succeshistorier.
- For at øge EU-borgernes bevidsthed om ligestilling tilrettelægger det konferencer, kampagner og møder på europæisk plan, og det tilvejebringer dokumentationskilder og gør dem tilgængelige for offentligheden.
Drift
- Instituttet udfører sine opgaver uafhængigt og gennemsigtigt.
- Det styres af en bestyrelse, der ledes af en direktør og bistås af et ekspertforum.
- Instituttet har hjemsted i Vilnius (Litauen).
- EIGE arbejder især tæt sammen med Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene (se resumé), Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur (se resumé), Det Europæiske Center for Udvikling af Erhvervsuddannelse (se resumé) og Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder (se resumé).
Budget
- Instituttet udarbejder hvert år et overslag over alle indtægter og udgifter, som skal balancere. Bestyrelsen sender senest den 31. marts overslaget, som skal omfatte en foreløbig stillingsfortegnelse, til Europa-Kommissionen. Overslaget sendes herefter til EU’s budgetmyndighed (der består af Europa-Parlamentet og Rådet for Den Europæiske Union) sammen med det foreløbige forslag til EU’s budget. På grundlag af overslaget opfører Kommissionen de beløb, som den anser for nødvendige på baggrund af stillingsfortegnelsen, og det tilskud, der ydes over EU’s almindelige budget, i det foreløbige forslag til EU’s almindelige budget, som forelægges for budgetmyndigheden.
- I overensstemmelse med den flerårige finansielle ramme for den pågældende periode fastsætter budgetmyndigheden de bevillinger, der er til rådighed i form af årlige tilskud fra EU’s almindelige budget og vedtager instituttets stillingsfortegnelse.
- EIGE’s budget vedtages af bestyrelsen og bliver endeligt efter den endelige vedtagelse af EU’s budget. Det tilpasses om nødvendigt i overensstemmelse hermed.
- EIGE’s øvrige indtægtskilder kan omfatte betalinger for udførte tjenesteydelser, eventuelle finansielle bidrag fra internationale organisationer eller ikke-EU-lande og eventuelle frivillige bidrag fra medlemsstaterne.
HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?
Den trådte i kraft den 19. januar 2007.
BAGGRUND
- Ligestilling mellem kønnene er en grundlæggende rettighed i henhold til Lissabontraktaten og en af EU’s prioriterede politikområder. Der er dog behov for yderligere fremskridt for at opnå reel ligestilling mellem mænd og kvinder, både når det gælder arbejdslivet og privatlivet. I denne henseende spiller EIGE en vigtig rolle med at tilvejebringe den ekspertise, der er nødvendig for at støtte udviklingen af ligestillingspolitikker i hele EU.
- For yderligere oplysninger henvises til:
- Vores arbejde (Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder).
HOVEDDOKUMENT
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1922/2006 af 20. december 2006 om oprettelse af et europæisk institut for ligestilling mellem mænd og kvinder (EUT L 403 af 30.12.2006, s. 9-17).
Efterfølgende ændringer af forordning (EF) nr. 1922/2006 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.
TILHØRENDE DOKUMENTER
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/126 af 16. januar 2019 om oprettelse af Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur (EU-OSHA) og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 2062/94 (EUT L 30 af 31.1.2019, s. 58-73).
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/127 af 16. januar 2019 om oprettelse af Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene (Eurofound) og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 1365/75 (EUT L 30 af 31.1.2019, s. 74-89).
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/128 af 16. januar 2019 om oprettelse af Det Europæiske Center for Udvikling af Erhvervsuddannelse (Cedefop) og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 337/75 (EUT L 30 af 31.1.2019, s. 90-105).
Rådets forordning (EF) nr. 168/2007 af 15. februar 2007 om oprettelse af Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder (EUT L 53 af 22.2.2007, s. 1-14).
seneste ajourføring 14.12.2021