Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001L0029

    Ophavsret og beslægtede rettigheder i informationssamfundet

    Ophavsret og beslægtede rettigheder i informationssamfundet

     

    RESUMÉ AF:

    Direktiv 2001/29/EF om harmonisering af visse aspekter af ophavsret og beslægtede rettigheder i informationssamfundet

    HVAD ER FORMÅLET MED DIREKTIVET?

    HOVEDPUNKTER

    Direktivet harmoniserer de vigtigste rettigheder, der udstedes til ophavsmænd og beslægtede rettighedsindehavere (reproduktionsretten, ret til overføring til almenheden og spredningsretten) og — i mindre omfang — undtagelser til og indskrænkninger af disse rettigheder. Det harmoniserer også beskyttelsen af tekniske foranstaltninger og oplysninger om rettighedsforvaltning, sanktioner og retsmidler.

    Reproduktionsretten

    EU’s medlemsstater indfører en eneret til direkte eller indirekte, midlertidig eller permanent at tillade eller forbyde reproduktion på en hvilken som helst måde og i en hvilken som helst form, helt eller delvist:

    • for ophavsmænd til originale værker og kopier af dem
    • for udøvende kunstnere, for så vidt angår optagelser* af deres fremførelser
    • for fremstillere af fonogrammer for så vidt angår deres fonogrammer
    • for producenter af den første filmoptagelse for så vidt angår den originale film eller eksemplarer heraf
    • for radio- og fjernsynsforetagender for så vidt angår optagelser af deres udsendelser, hvad enten der er tale om trådbunden eller trådløs transmission, herunder via kabel eller satellit.

    Retten til overføring til almenheden

    EU’s medlemsstater tillægger ophavsmænd en eneret til at tillade eller forbyde trådbunden eller trådløs overføring til almenheden af deres værker. Dette omfatter tilrådighedsstillelse af deres værker på en sådan måde, at almenheden får adgang til dem, når og hvor enkeltpersoner vælger det.

    Medlemsstaterne skal også indføre en eneret til at tillade og forbyde tilrådighedsstillelse for almenheden:

    • for udøvende kunstnere for så vidt angår optagelser af deres fremførelser
    • for fremstillere af fonogrammer for så vidt angår deres fonogrammer
    • for producenter af den første filmoptagelse for så vidt angår den originale film eller eksemplarer heraf
    • for radio- og fjernsynsforetagender for så vidt angår optagelser af deres udsendelser — uanset transmissionsmetode.

    Retten til spredning

    • Medlemsstater tillægger ophavsmænd en eneret til at tillade eller forbyde spredning til almenheden af deres værker eller eksemplarer heraf.
    • Spredningsretten udtømmes inden for EU, hvor første salg eller første anden overdragelse af ejendomsret i EU til et værk foretages af rettighedshaveren eller med dennes samtykke.

    Undtagelser og indskrænkninger

    Direktivet fastlægger en udtømmende liste over undtagelser og indskrænkninger til rettigheder for at lette brugen af beskyttet indhold under specifikke omstændigheder.

    Der er en obligatorisk indskrænkning til reproduktion for visse midlertidige reproduktionshandlinger, som udgør en integrerende og væsentlig del af en teknisk proces (midlertidige eksemplarer), og som har til formål at muliggøre lovlig brug af eller en mellemmands transmission i et netværk mellem tredjemænd af et værk eller anden frembringelse.

    • Alle andre undtagelser og indskrænkninger for så vidt angår retten til reproduktion og overføring til almenheden er valgfrie (medlemsstaterne kan beslutte, om de vil gennemføre dem eller ikke) og vedrører især »offentlig« ejendom. For tre af disse undtagelser — reprografi*, reproduktioner til privat brug og udsendelser foretaget af sociale institutioner — skal rettighedshaverne have rimelig kompensation.
    • Hvis medlemsstaterne indfører undtagelser og indskrænkninger for retten til reproduktion, skal de indføre tilsvarende undtagelser for spredningsretten.

    Retlig beskyttelse

    • Medlemsstaterne skal yde retlig beskyttelse mod ulovlig omgåelse af enhver form for effektive tekniske foranstaltninger, der omfatter værker eller enhver anden frembringelse.
    • Denne retlige beskyttelse vedrører også fremstilling, import, distribution samt salg af enheder eller ydelse af tjenester med henblik på omgåelse af tekniske foranstaltninger.

    Beskyttelse af oplysninger om rettighedsforvaltning

    Medlemsstaterne skal yde retlig beskyttelse mod personer, der bevidst og uden tilladelse udfører nedennævnte handlinger:

    • fjernelse eller ændring af elektroniske oplysninger om rettighedsforvaltning
    • spredning, udsendelse i radio og fjernsyn, overføring til eller tilrådighedsstillelse for almenheden af værker eller andre frembringelser, fra hvilke de elektroniske oplysninger om rettighedsforvaltning er blevet fjernet.

    Sanktioner og retsmidler

    Medlemsstaterne indfører passende sanktioner og retsmidler over for krænkelser af de rettigheder, der er harmoniseret i dette direktiv De skal sikre, at rettighedshaverne kan kræve nedlagt forbud over for mellemmænd, hvis tjenester anvendes af tredjemand til at krænke ophavsrettigheder eller beslægtede rettigheder.

    Ændringer til direktiv 2001/29/EF

    Direktiv 2001/29/EF er blevet ændret to gange ved:

    • Direktiv (EU) 2017/1564, direktivet om visse tilladte former for anvendelse af visse værker, der er beskyttet af ophavsret, til gavn for personer, der er blinde eller synshæmmede eller på anden måde har et læsehandicap (se resumé), og som gennemfører Marrakeshtraktaten i EU (se resumé). Dette direktiv indfører en obligatorisk undtagelse for rettigheder, der er harmoniseret ved EU-lovgivningen og relevante for de anvendelser og værker, som er omfattet af Marrakeshtraktaten. Disse rettigheder omfatter navnlig retten til at reproducere, overføre til almenheden, stille til rådighed for almenheden, sprede og udlåne. I ændringen præciseres det, at artikel 5, stk. 3, litra b) i direktiv 2001/29/EF, der giver medlemsstater mulighed for at indføre undtagelser eller indskrænkninger til gavn for handicappede, finder anvendelse på sager, der ikke er omfattet af direktiv 2017/1564.
    • Direktiv (EU) 2019/790, om ophavsret og beslægtede rettigheder på det digitale indre marked (se resumé). Artikel 24 præciserer, at medlemsstater kan gøre brug af de undtagelser og indskrænkninger, der er beskrevet i artikel 5, stk. 2, litra b), og artikel 5, stk. 3, litra a), i direktiv 2001/29/EF, der vedrører henholdsvis reproduktionshandlinger, som foretages af offentligt tilgængelige biblioteker, uddannelsesinstitutioner eller museer, eller af arkiver, og anvendelse til anskueliggørelse i forbindelse med undervisning eller med henblik på videnskabelig forskning, jf. dog undtagelserne og indskrænkningerne i direktiv 2019/790/EF.

    HVORNÅR GÆLDER DIREKTIVET FRA?

    Direktiv 2001/29/EF trådte i kraft den 22. juni 2001 og skulle indarbejdes i medlemsstaternes lovgivning inden den 22. december 2002.

    BAGGRUND

    For yderligere oplysninger henvises til:

    VIGTIGE BEGREBER

    Optagelse: Et værk skal inkluderes i et eksemplar, således at det kan ses eller kopieres af andre (dvs. i et håndgribeligt medium såsom en optagelse).
    Reprografi: videnskab og praksis vedrørende kopiering og reproduktion af dokumenter og grafisk materiale.

    HOVEDDOKUMENT

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/29/EF af 22. maj 2001 om ændring af direktiv 2003/87/EF med henblik på at forbedre og udvide ordningen for handel med kvoter for drivhusgasemissioner i Fællesskabet (EFT L 167 af 22.6.2001, s. 10-19).

    Efterfølgende ændringer af direktiv 2001/29/EF er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

    TILHØRENDE DOKUMENTER

    Direktiv 2019/789/EU om regler for udøvelse af ophavsretten og beslægtede rettigheder, der gælder for visse af TV- og radioselskabernes onlinetransmissioner samt retransmissioner af TV- og radioprogrammer (EUT L 130 af 17.5.2019, s. 82-91).

    Direktiv 2019/790/EU om ophavsret og beslægtede rettigheder på det digitale indre marked (EUT L 130 af 17.5.2019, s. 92-125).

    Forordning 2017/1128/EU om grænseoverskridende portabilitet af onlineindholdstjenester i det indre marked (EUT L 168 af 30.6.2017, s. 1-11) (portabilitetsforordningen).

    Se den konsoliderede udgave.

    Forordning 2017/1563/EU om grænseoverskridende udveksling mellem Unionen og tredjelande af visse værker og andre frembringelser, der er beskyttet af ophavsret og beslægtede rettigheder, i tilgængeligt format til gavn for personer, der er blinde eller synshæmmede eller på anden måde har et læsehandicap (EUT L 242 af 20.9.2017, s. 1-5) (forordningen, der gennemfører Marrakeshtraktaten i EU).

    Direktiv 2017/1564/EU om visse tilladte former for anvendelse af visse værker og andre frembringelser, der er beskyttet af ophavsret og beslægtede rettigheder, til gavn for personer, der er blinde eller synshæmmede eller på anden måde har et læsehandicap (EUT L 242 af 20.9.2017, s. 6-13) (direktivet, der gennemfører Marrakeshtraktaten i EU).

    Europa Parlamentets og Rådets direktiv 2014/26/EU af 26. februar 2014 om kollektiv forvaltning af ophavsret og beslægtede rettigheder samt multiterritoriale licenser for rettigheder til musikværker med henblik på onlineanvendelse i det indre marked (EUT L 84 af 20.3.2014, s. 72-98) (»CRM-direktivet«).

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2012/28/EU af 25. oktober 2012 om visse tilladte anvendelser af forældreløse værker (EUT L 299 af 27.10.2012, s. 5-12) (»direktiv om forældreløse værker«).

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/24/EF af 23. april 2009 om retlig beskyttelse af edb-programmer (kodificeret udgave) (EUT L 111 af 5.5.2009, s. 16-22) (»softwaredirektivet«).

    Europa Parlamentets og Rådets direktiv 2006/115/EF af 12. december 2006 om udlejnings- og udlånsrettigheder samt om visse andre ophavsretsbeslægtede rettigheder i forbindelse med intellektuel ejendomsret (kodificeret udgave) (EUT L 376 af 27.12.2006, s. 28-35) (»udlejnings- og udlånsdirektivet«).

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/116/EF af 12. december 2006 om beskyttelsestiden for ophavsret og visse beslægtede rettigheder (kodificeret udgave) (EUT L 372 af 27.12.2006, s. 12-18) (»direktivet om beskyttelsestid«).

    Se den konsoliderede udgave.

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/48/EF af 29. april 2004 om håndhævelsen af intellektuelle ejendomsrettigheder (EUT L 157 af 30.4.2004, s. 45-86) (»IPRED«). Tekst offentliggjort i berigtigelse (EUT L 195, 02-06-2004, s. 16-25).

    Se den konsoliderede udgave.

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/84/EF af 27. september 2001 om følgeret for ophavsmanden til et originalkunstværk (EFT L 272 af 13.10.2001, s. 32-36) (»følgeretsdirektivet«).

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 96/9/EF af 11. marts 1996 om retlig beskyttelse af databaser (EFT L 77 af 27.3.1996, s. 20-28) (»databasedirektivet«).

    Se den konsoliderede udgave.

    Rådets direktiv 93/83/EØF af 27. september 1993 om samordning af visse bestemmelser vedrørende ophavsrettigheder og ophavsretsbeslægtede rettigheder i forbindelse med radio- og tv-udsendelse via satellit og viderespredning pr. kabel (EFT L 248 af 6.10.1993, s. 15-21) (»satellit- og kabeldirektivet«).

    Se den konsoliderede udgave.

    seneste ajourføring 23.09.2021

    Op